Scheepskoks

Een gezellig, leuk en informatief Scheepvaartforum
Gebruikersavatar
Harry G. Hogeboom
Berichten: 10967
Lid geworden op: 22 jul 2004 02:07
Locatie: Canada

Re: Scheepskoks

Bericht door Harry G. Hogeboom » 22 sep 2017 00:45

een stukje kibbeling als ik vers gesneden nieuwe haringen heb gekocht etc. etc.
Ut mos verbooojuh sijn!! :lol:
Nou kom ik hier " In the Maritimes" weinig of niks te kort en zeker niet wat gebakken vissies of gerookte makreel en dat soort gesnor betreft.......naast het feit dat ik een groot voorstaaaaander ben van " In Rome do as the Roman's" of tewel vrij vertaald naar Theodorus Horsten " 'sLands wijs en 'sLands eer".......maaaaar Zoute Harinkies met een vers gesneden uitje.........DAT is zeuren met de pet op hier. OOK plenty harinkies hier maar daar maken "ze" dan " Solomon Gundy" van.....een soortement Luxe editie van een Zure Haring of een rolmops.Plenty van die potjes in de koelkast......maaaar dat "wakker schudden" over zoute haringen.......DAT gooit roeiboten los!!
En Theodorus hep makkelijk lullen, want hij koopt ze natuurlijk diepgevroren bij Lidl of hoe die klub dan ook maar mag heten :lol:

https://en.wikipedia.org/wiki/Solomon_Gundy
MVG HGH.
"Don't sweat the small stuff"

Gebruikersavatar
Theo Horsten
Berichten: 7724
Lid geworden op: 21 jul 2004 22:57
Locatie: N.Griekenland
Contacteer:

Re: Scheepskoks

Bericht door Theo Horsten » 22 sep 2017 06:46

Wees jij nou maar blij met je Solomon Gundy. Alles wat in de buurt komt van een zure haring is beter dan geen zure haring. Lidl heeft die alleen met Kerstmis, dus dat is telkens weer lang wachten. De diepgevroren haring die ik op Schiphol koop, vind ik lekker, maar ja dat is ook maar één keer per jaar en dit jaar zit het er helemaal niet in. Nee, jij hebt daar niks te klagen.
Website: Schepen & Boeken

Oh my friend we're older but no wiser
For in our hearts the dreams are still the same.
Those were the days my friend...

Gebruikersavatar
Jos Komen
Berichten: 31016
Lid geworden op: 21 jul 2004 19:44
Locatie: Heiloo
Contacteer:

Re: Scheepskoks

Bericht door Jos Komen » 22 sep 2017 12:18

Zure haring...
Vroeger was ik gek op de zure haring en haringruggetjes van Ouwehand, maar tegenwoordig zijn ze véél te zuur, het lijkt wel of je een hap azijn neemt. :(
Hij die nooit gevaren heeft
Weet niet hoe een zeeman leeft.


http://www.scheepspraat.nl/

warbout
Berichten: 348
Lid geworden op: 19 jul 2012 23:11
Locatie: Rhoon

Re: Scheepskoks

Bericht door warbout » 22 sep 2017 14:22

Een rolmops dan?

grt, Willem.
"De tijd gaat niet voorbij maar wijzelf gaan voorbij"

Gebruikersavatar
Harry G. Hogeboom
Berichten: 10967
Lid geworden op: 22 jul 2004 02:07
Locatie: Canada

Re: Scheepskoks

Bericht door Harry G. Hogeboom » 22 sep 2017 15:00

blij met je Solomon Gundy
Dat was ik ook.........TOT jij over zoute haring begon! :lol: :roll: :mrgreen:
MVG HGH.
"Don't sweat the small stuff"

Lupo
Berichten: 37
Lid geworden op: 10 jul 2017 12:56

Re: Scheepskoks

Bericht door Lupo » 22 sep 2017 15:41

Ik eet elke dag een gemarineerde haring op brood (in de wandeling "zure haring") Kopen we bij de Lidl en heeft een milde smaak. Een augurkje uit de pot er apart bij. Laatst heb ik als variatie de uien uit de haringpot vervangen door verse gesneden rode uien. Na een dag waren de haringen rosé van kleur en de smaak was verrassend goed, eigenlijk beter dan het oorspronkelijke product.

Gebruikersavatar
Theo Horsten
Berichten: 7724
Lid geworden op: 21 jul 2004 22:57
Locatie: N.Griekenland
Contacteer:

Re: Scheepskoks

Bericht door Theo Horsten » 22 sep 2017 18:40

-------------------------
Goed idee, Lupo. Dat had ik Jos nou net willen aanraden: giet dat sopje van Ouwehand uit de pot en maak je eigen sausje. Nachtje erin laten staan en proeven. Nog niet goed, volgende keer een ander mengseltje. Recepten plenty op het internet, maar het blijft toch een kwestie van eigen smaak. Na een paare keer heb je de goeie smaak te pakken.

Zo ben ik de laatste paar maanden druk met het maken van sladressing. Mijn vrouw kan niet tegen azijn, dus we krijgen altijd onaangemaakte sla op tafel die ik dan zelf voorzie van olie en azijn. Maar ik dacht: wat Paul Newman kon, kan ik ook en ik ben zelf aan het mixen geslagen. Olie, verschillende soorten azijn, paar druppels Tabasco, beetje suiker, beetje honing, beetje knoflookpoeder - niet allemaal tegelijk natuurlijk, maar in verschillende mengsels en hoeveelheden - in een jampot, goed schudden, poosje laten staan en dan maar proeven. Lekker man! Paul Newman zette zo bijna een miljard dollar om waarvan hij de winst allemaal weggaf aan goede doelen, want hij had het zelf niet nodig.
Maar zo kan dat natuurlijk ook met zure haring. Ik kan het hier helaas niet proberen. De zure haring die Lidl hier met Kerstmis verkoopt, komt uit Polen en die is heel lekker.
------------------
Website: Schepen & Boeken

Oh my friend we're older but no wiser
For in our hearts the dreams are still the same.
Those were the days my friend...

Gebruikersavatar
Breeze
Berichten: 114
Lid geworden op: 30 jan 2017 20:43
Locatie: Nw. Lekkerland

Re: Scheepskoks

Bericht door Breeze » 22 sep 2017 21:04

Laat ik me nu nooit gerealiseerd hebben, dat ik bevoorrecht ben wanneer ik een verse zoute haring met uitjes bij de visboer (of bij de Lidl) koop.
Wat ik wel altijd ontzettend miste na een paar weken of maanden in Noord Amerika, was een bruine boterham met kaas. Want dat fabrieksbrood en die afschuwelijke Cheddar-kaas die ze daar verkopen is niet te vreten en het went ook niet.

Adri

Bob
Berichten: 3107
Lid geworden op: 19 sep 2008 18:00
Locatie: Langedijk

Re: Scheepskoks

Bericht door Bob » 22 sep 2017 22:30

Theo doe wat mosterd bij je dressing. Voor jou natuurlijk groningse mosterd, maar zaanse mag ook.
't Leven is niet altoid roist met krente, 't is ok welders gortepap die skift is.

Gebruikersavatar
K.Brouwer
Berichten: 2420
Lid geworden op: 03 dec 2005 18:18

Re: Scheepskoks

Bericht door K.Brouwer » 23 sep 2017 01:34

Die Amerikaanse kaas is inderdaad niet te eten Adri. Wij vervoerden dat spul in begin jaren '70 van Port of Spain naar Geogetown Guyana. We noemden het plastic kaas :-D .

Groeten, K.Brouwer

Gebruikersavatar
Theo Horsten
Berichten: 7724
Lid geworden op: 21 jul 2004 22:57
Locatie: N.Griekenland
Contacteer:

Re: Scheepskoks

Bericht door Theo Horsten » 23 sep 2017 05:48

doe wat mosterd bij je dressing
Ja, Bob, dat gaat er zo nu en dan ook in. Dijon of grove mosterd. Je kunt eindeloos proberen en combineren. Ik heb de smaak daar helemaal van te pakken en maak elke dag een bak komkommer-tomaten-bosui-wortel-ei-ijsbergsalade. Ik eet zelfs 's morgens bij het ontbijt een klein bakkie salade. Heerlijk bij de Chinese noodles, de kefir en de groene thee. Beter dan een bordje Brinta. :wink:
Die Amerikaanse kaas is inderdaad niet te eten
Maar, mannen, waarom in de US niet gewoon een stukkie ouwe Goudse gekocht bij Lidl of bij Walmart of bij Safeway? Of bij welke andere grote supermarkt dan ook?

Afbeelding

Die hebben immers allemaal Hollandse kaas? Gesneden of aan een stukkie, Goudse, Edammer. Of een lekker Griekse kaas, want Grieken hebben nog een veel grotere selectie kaas dan de Hollanders. Desondanks zijn ze verzot op Goudse kaas en die is hier dan ook overal te koop. Alleen jong en belegen. Voor oude kaas moet ik naar Thessaloniki.

----------------
Laatst gewijzigd door Theo Horsten op 23 sep 2017 14:38, 1 keer totaal gewijzigd.
Website: Schepen & Boeken

Oh my friend we're older but no wiser
For in our hearts the dreams are still the same.
Those were the days my friend...

cenaprints
Berichten: 360
Lid geworden op: 18 mar 2011 08:43
Locatie: Manila, Philippijnen

Re: Scheepskoks

Bericht door cenaprints » 23 sep 2017 14:00

Voor de "liefhebbers" heb ik hier een oeroud Philippijns recept.

Men neme een BEVRUCHT eendeei en kookt het zodat het een hardgekookt ei wordt. Men pelt het en smakelijk....

Dat heet "Balot". Ik heb het een keer gegeten toen ik met m'n zwager en nog een paar vrienden op stap was gegaan en we de San Michel pilsies flink hadden laten smaken. Komt er een mannetje met een paar manden aan een juk langs lopen die "Balot, Balot" schreeuwt. Vraagt m'n zwager of ik een hard gekookt eitje lust. Tuurlijk, na al die San Michelletjes gaat dat er best in. Ach, wanneer je een beetje onder het theewater bent smaakt alles. Alleen vond ik het zo raar dat het ei een beetje knapperig en krakend in m'n mond aanvoelde. Aan 1 ei had ik genoeg, had meer zin in nog een pilsie.
Toen we thuis kwamen vertelde m'n zwager wat balot was.

Het is hier in de Philippijnen een lekkernij en iedereen eet het. Maar ik niet.

Met groeten van Cor

Gebruikersavatar
jdbvos
Berichten: 5761
Lid geworden op: 22 apr 2006 16:17
Locatie: Groningen

Re: Scheepskoks

Bericht door jdbvos » 23 sep 2017 14:27

langs lopen die "Balot, Balot" schreeuwt
Dat hoorde je over de vhf ook altijd wanneer een schip de haven binnenliep, of jezelf binnenliep.. :-D
Greetz!
Jan DB Vos

Gebruikersavatar
Harry G. Hogeboom
Berichten: 10967
Lid geworden op: 22 jul 2004 02:07
Locatie: Canada

Re: Scheepskoks

Bericht door Harry G. Hogeboom » 23 sep 2017 15:19

en die afschuwelijke Cheddar-kaas die ze daar verkopen is niet te vreten en het went ook niet.
En TOCH hebben "we" hier piko bello ouwe Cheddar Kaas, zeker zo goed als " Goudse" ( of Leidse of Edammer of wat dan ook! :roll: ) en ook wat redelijker in prijs,Hollandse Kaas is hier buitengewoon OVER-priced!.( Maar jaaa....als je eenmaal de reputatie hebt van vroeg opstaan, kun je best laat uit je nest komen :lol: !)
Dit soort " verschillende smaken" is veelal ook een psychologische zaak...is mijn bescheten mening geworden na vele jaren!....zo in de trant van " Wat een boer neet kent, dat vrettuh neet" :lol:
We hebben veelal niet eens in de peiling " hoever de vroegere voooor-programmering/brain washing wel strekt!"
MVG HGH.
"Don't sweat the small stuff"

sparks
Berichten: 110
Lid geworden op: 09 feb 2015 22:52

Re: Scheepskoks

Bericht door sparks » 23 sep 2017 15:58

nou deze boer die vreet echt wel wat ie niet kent, wat ook wel eens mis gaat. Oesters en Andouilletes waren één hap en daarna nooit meer.

Met Amerikaanse kazen heb ik maar één ervaring en dat was een verbijsterende, het kwam uit een tube!! Ook niet te vreten punt

Bob
Berichten: 3107
Lid geworden op: 19 sep 2008 18:00
Locatie: Langedijk

Re: Scheepskoks

Bericht door Bob » 23 sep 2017 20:30

Theo Horsten schreef:
23 sep 2017 05:48
Beter dan een bordje Brinta. :wink:
Alles is beter dan Brinta. Het is en blijft metselspecie. Zou eigenlijk verboden moeten worden.
't Leven is niet altoid roist met krente, 't is ok welders gortepap die skift is.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: timtim en 25 gasten