Scheepskoks

Een gezellig, leuk en informatief Scheepvaartforum
Gebruikersavatar
Breeze
Berichten: 89
Lid geworden op: 30 jan 2017 20:43
Locatie: Nw. Lekkerland

Re: Scheepskoks

Bericht door Breeze » 23 sep 2017 21:50

Harry G. Hogeboom schreef:
23 sep 2017 15:19
En TOCH hebben "we" hier piko bello ouwe Cheddar Kaas, zeker zo goed als " Goudse" ( of Leidse of Edammer of wat dan ook! :roll: )
Mee eens. Ik kwam er later pas achter dat er ook goede Cheddar bestaat. Maar ik houd mijn stelling onverkort staande voor de Cheddar die in de schappen lag (ligt?) van de gemiddelde Supermarkt. En de Supermarkten waar ik kwam daar lag echt geen Goeda kaas.

Als (on)echte Hollandse boer vrat ik altijd alles wat de exotische pot schaftte, inclusief tripes in Lyon. Onze klant stond er op dat we deze lokale specialiteit uitprobeerde (voor Harry: die klant was van de Franse firma die de brug naar het "Eiland van Prins Edward" heeft gebouwd). Alleen die Cavia in Peru heb ik laten staan.

Adri

Gebruikersavatar
Harry G. Hogeboom
Berichten: 10970
Lid geworden op: 22 jul 2004 02:07
Locatie: Canada

Re: Scheepskoks

Bericht door Harry G. Hogeboom » 24 sep 2017 00:41

Ik kwam er later pas achter dat er ook goede Cheddar bestaat
Beter ten halve gekeerd dat ten hele gedwaald....niettan....seg nou selluf :lol: PLENTY hele goeie cheddar hier.......ik laat de " Over-priced Gouda en soortgenoten" dus al een mooi pikheetje links liggen!! :lol:
Franse firma die de brug naar het "Eiland van Prins Edward" heeft gebouwd)
Tjaaa......die brug naar Prince Edward Island :roll: :roll: ......nu alweer een mooi pikheetje geleden heppik daar nog een Blauwe Maandag op die zandbank gewoond en nog de kost verdiend ook....toen ik daar in de vorige eeuw een broodnodig en ook wel ogenschijnlijk ijzersterk joppie kreeg aangeboden toen sprak een ouwe vriend van me uit Calgary ( die daar dus vroegaah al eens eventjes had gewoond!) de volgende gevleugelde woorden....waarvan me de VOLLE betekenis in eerste instantie volledig ontging.....: " DAN moet OF Prince Edward Island OF jij drastisch veranderen" :lol: Toen ik er pak weg 6 maanden woonde, snapte ik het dus volledig!! :lol:ik zal er verder dan maar " HET zwijgen toe doen" :lol:
Die Franse klub was dat iets met Bougies of zo?? Wat ik me goed van die brug herinner is de "Svanen" die de brug delen er in heeft gezet!...toen van de Ballast, NU van van Oord.Ik meen zelfs dat de Ballast toen ook een "aandeel" had in de " toekomstige en nog te ontvangen brug gelden"( Ik weet niet beter dan dat die brug op die basis is gefinancierd, het bouwkonsortium krijgt op die wijze de centen terug!)
En de Supermarkten waar ik kwam..etc
Je kwam dus duidelijk in de verkeerde Supermarkten!! :mrgreen:
MVG HGH.
"Don't sweat the small stuff"

Gebruikersavatar
Theo Horsten
Berichten: 7602
Lid geworden op: 21 jul 2004 22:57
Locatie: N.Griekenland
Contacteer:

Re: Scheepskoks

Bericht door Theo Horsten » 24 sep 2017 08:55

Over-priced Gouda
Cheddar en Goudse kaas is natuurlijk geen vergelijk. Er is heel lekkere cheddar, ook hier. Maar ook smakeloze cheddar en smakeloze Goudse kaas. En te dure Goudse kaas... dat moeten de Canadezen dan doen. Hier is alle Hollandse kaas sinds jaar en dag goedkoper dan in Holland. Zoek het maar uit. Het betekent natuurlijk wel dat de kaas in Holland "overpriced" is.
Maar nogmaals: de Grieken hebben een groot assortiment kaas. Zo heeft vrijwel elk eiland zijn eigen speciale kaas, vaak heel aparte en heel lekkere. Maar ja, wie aan Griekenland en aan kaas denkt, kan gewoonlijk alleen maar aan feta denken en zo lekker is dat nou ook weer niet. Een paar blokjes door de Griekse boerensalade of een plak feta met wat olijfolie erover bij de warme maaltijd, maar daar blijft het dan ook wel bij. Begin tachtiger jaren was de naam feta nog niet beschermd en werd hier in Griekenland ook Hollandse "witte kaas" onder de naam feta verkocht. Die vonden sommigen veel beter dan de eigen Griekse feta. Maar net zomin als bij cheddar, kun je ook van feta nooit zeggen dat die "hartstikke lekker" of "niet te vreten" is, want er zijn minstens tien verschillende soorten die stuk voor stuk net een beetje anders smaken. Hier komt op last van de directie slechts één merk het huis binnen en dat is feta Dodoni, maar ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst een plak feta heb gegeten.
Vandaag gaan we vanwege een speciale gelegenheid met zijn vijven in de late namiddag eten bij "Ο Καλοφαγάς" in Loutraki, dus dan zal er bij de uitgebreide voorgerechten ook wel weer feta zitten, maar voor mij hoeft dat niet. Ik ga me altijd te buiten aan die voorgerechten waarna het hoofdgerecht dan aan mij eigenlijk niet meer besteed is. Misschien bestel ik deze keer wel helemaal geen hoofdgerecht en hou ik het op al die lekkernijen met een goed glas wijn en een lekker happie na. En dat alles buiten, in de boomgaard, want het is opnieuw een stralende nazomerdag met een strakblauwe lucht en windstil. We zullen met ons vijven goed ons best moeten doen willen we een rekening van 75 euro gepresenteerd krijgen.

Afbeelding

O Kalofagas betekent "De Fijnproever". Het hoort bij de tien beste restaurants van het district Pella. Moet je natuurlijk niet gaan zeggen: "Kun je begrijpen wat de rest is!" :roll:
Loutraki - twintig, vijfentwintig minuten rijden hiervandaan - is wat de Duitsers een Kurort noemen, vanwege het warme, zwavelhoudende water dat uit de bergen komt stromen. Het barst er van de hotels en pensions en de spa's en de restaurants. In Loutraki houdt de weg op ongeveer vijf kilometer van de grens met de Republiek Macedonië op en kun je alleen nog lopend door de bergen verder. In Loutraki vind je de grotten waarin vroeger de holenbeer leefde. Als ik op zo'n plek zit te eten en iedereen zit door elkaar te kletsen - allemaal met volle mond - dan vraag ik me soms af hoe een ouwe potjesschipper in godsnaam op zo'n plek terecht is gekomen... :-D

-----------------------
Website: Schepen & Boeken

Oh my friend we're older but no wiser
For in our hearts the dreams are still the same.
Those were the days my friend...

Gebruikersavatar
jdbvos
Berichten: 5565
Lid geworden op: 22 apr 2006 16:17
Locatie: Groningen

Re: Scheepskoks

Bericht door jdbvos » 24 sep 2017 10:56

poeh hé....€75 voor 5 personen voor een dergelijk compleet menu....
Dat lukt hier in NL ook wel....alleen dan per persoon.... :roll:

Ik wens je iig een aangename namiddag, en vooral een smakelijke maaltijd in goed gezelschap !
Greetz!
Jan DB Vos

Gebruikersavatar
Breeze
Berichten: 89
Lid geworden op: 30 jan 2017 20:43
Locatie: Nw. Lekkerland

Re: Scheepskoks

Bericht door Breeze » 24 sep 2017 11:50

Ik hoor al dat mijn kaaskennis zwaar onvoldoende is, dus doe ik er maar het zwijgen toe. Want de lekkerste kaas is voor mij een stukje hele jonge Amsterdammer bij de borrel.

Hier werd een interessant onderwerp aangesneden over een brug die een veerdienst naar een Canadees eiland moest vervangen. En omdat dat weinig heeft te maken met kaas en Scheepskokkies is dat beter op zijn plek in een eigen draadje:
http://kombuispraat.com/viewtopic.php?f=8&t=5780

Adri

Lupo
Berichten: 24
Lid geworden op: 10 jul 2017 12:56

Re: Scheepskoks

Bericht door Lupo » 24 sep 2017 13:48

Mijn vrouw kan niet tegen azijn
Misschien is een droge witte wijn een alternatief voor azijn. Een nieuwe haring vind ik ook wel lekker op brood, maar de bijverpakte uien eet ik niet, want die smaken vaak bitter. Een vers gesnipperd uitje, doet niet af van de haringsmaak.Van kaas heb ik geen kaas gegeten, alhoewel een krentenbol met een plak oude kaas en daarop een lik appelstroop wel erg lekker is.

Gebruikersavatar
Jos Komen
Berichten: 30766
Lid geworden op: 21 jul 2004 19:44
Locatie: Heiloo
Contacteer:

Re: Scheepskoks

Bericht door Jos Komen » 24 sep 2017 14:08

Vanmorgen stond deze haringkar op de najaarsmarkt in Heiloo, maar de haringen lagen al gesneden in een bak. :wink:
Niet bepaald "vers van het mes".
Dus maar geen haring vandaag.

haringkar.JPG
haringkar.JPG (268.78 KiB) 381 keer bekeken
Hij die nooit gevaren heeft
Weet niet hoe een zeeman leeft.


http://www.scheepspraat.nl/

Gebruikersavatar
renirie
Berichten: 202
Lid geworden op: 20 jan 2008 18:51
Locatie: rotterdam
Contacteer:

Re: Scheepskoks

Bericht door renirie » 24 sep 2017 14:38

Uien bij haring waren vroeger bedoeld om de smaak van ( te ) oude haring te verdringen.
Op die manier konden ook de armen onder de bevolking haring eten die veel goedkoper waren.
Ik als haringkop uit Vlaardingen kan het weten.
Ik denk dat cor boer dit ook wel weet.
Kan mij nog herinneren dat er voordat de haring aan boord gekaakt werdt er wormen in de nieuwe haring zaten.
Zijn veel mensen ziek van geworden.

Nu de gezonde hap voor velen.
Haring in het land de dokter aan de kant.

Mvg,
Hennie
keep on ringing the bells

Jacob Bothof
Berichten: 188
Lid geworden op: 26 mar 2016 16:10

Re: Scheepskoks

Bericht door Jacob Bothof » 24 sep 2017 14:59

De gezegde van mijn Vader was achter een grote pot bier, Haring moet Zwemmen :lol:

Lupo
Berichten: 24
Lid geworden op: 10 jul 2017 12:56

Re: Scheepskoks

Bericht door Lupo » 24 sep 2017 15:32

de haringen lagen al gesneden in een bak
Goed gezien, schoonmaken waar je bij staat.

Gebruikersavatar
Harry G. Hogeboom
Berichten: 10970
Lid geworden op: 22 jul 2004 02:07
Locatie: Canada

Re: Scheepskoks

Bericht door Harry G. Hogeboom » 25 sep 2017 05:04

En omdat dat weinig heeft te maken met kaas en Scheepskokkies
Ach Adri.....zig zaggen mag van Martje uit Braziel, hij hep ook een bananenboom en daar had Jan het laatst ook over :lol: en ik ken een Hollandse Kaasboer die op Prince Edward Island woont- kocht vroegaah wel eens een wieltje kaas van hem-, dus zijn we weer helemaal "op orde" :lol:
MVG HGH.
"Don't sweat the small stuff"

cenaprints
Berichten: 356
Lid geworden op: 18 mar 2011 08:43
Locatie: Manila, Philippijnen

Re: Scheepskoks

Bericht door cenaprints » 25 sep 2017 13:51

Ik heb een vraag: Wie kan mij het recept geven van kroketten. Hoe je het ragout maakt en natuurlijk het omhulsel, dat lekkere krokante gepanneerde buitenkantje. Hier te lande kan je veel soorten kaas kopen, ook goudse (van Frico) en chedar, camembert en noem maar op. Daar ligt geen probleem. Maar die kroketten..... die missen wij, net zoals de zoute haring.
Heren, alvast van harte bedankt voor Uw bereiwillige medewerking. :-D

Cor

Gebruikersavatar
jacko
Berichten: 2122
Lid geworden op: 21 jan 2008 17:38
Locatie: Nieuw-Vennep
Contacteer:

Re: Scheepskoks

Bericht door jacko » 25 sep 2017 14:12

Hoi Cor

Kijk eens op www.smulweb.nl daar staat een recept en bereidingswijze.
In het begin een beetje geknoei , maar overheerlijke kroket.
Succes

Hans
Bijlagen
krokettenbrugrestaurantwarenteduurhoofddorp.jpg
krokettenbrugrestaurantwarenteduurhoofddorp.jpg (23.54 KiB) 179 keer bekeken
Voor elke oplossing.
Is wel een probleem te bedenken.

Gebruikersavatar
Theo Horsten
Berichten: 7602
Lid geworden op: 21 jul 2004 22:57
Locatie: N.Griekenland
Contacteer:

Re: Scheepskoks

Bericht door Theo Horsten » 25 sep 2017 15:09

---------------------------
Enige maanden geleden voelde ik datzelfde: echte lekkere, Hollandse kroketten. Ik ben ze gaan maken en het is een ongekend succes.
Het nu met 3 x 20 = 60 kroketten bewezen beste recept, vind je HIER.
Ik heb eerst kipkroketten gemaakt, toen rundvleeskroketten, maar ben weer teruggekeerd bij de kipkroketten. Die vind ik echt lekkerder en ook beter te kruiden dan rundvlees. Fantastisch, man. :-D
Ik vries ze in en dat gaat uitstekend. Portie voorgebakken friet in de frituur, twee kroketten en daarbij een portie overheerlijke salade met eigen dressing en je hebt een maaltijd.
Maar volg dat recept en je kunt niets fout doen. Succes verzekerd. Het enige wat je goed in de gaten moet houden en wat ze ook goed aangeven, is dat je evenveel bloem als boter moet gebruiken. En goed paneren zodat ze niet gaan lekken bij het frituren.
Eet smakelijk! :-D

Op die site vind je trouwens nog veel meer lekkers ...

Afbeelding
Website: Schepen & Boeken

Oh my friend we're older but no wiser
For in our hearts the dreams are still the same.
Those were the days my friend...

Bob
Berichten: 3076
Lid geworden op: 19 sep 2008 18:00
Locatie: Langedijk

Re: Scheepskoks

Bericht door Bob » 25 sep 2017 17:03

Heer Horsten, denkt U om uw cholesterolgehalte.
't Leven is niet altoid roist met krente, 't is ok welders gortepap die skift is.

Gebruikersavatar
Theo Horsten
Berichten: 7602
Lid geworden op: 21 jul 2004 22:57
Locatie: N.Griekenland
Contacteer:

Re: Scheepskoks

Bericht door Theo Horsten » 25 sep 2017 17:09

Dat houden wij al jaren scherp in de gaten, Bob en daar is niks mis mee. Maar met een kroket en een kleine portie patat in eerste kwaliteit olijfolie gefrituurd is ook niks mis, hoor. :-D
Website: Schepen & Boeken

Oh my friend we're older but no wiser
For in our hearts the dreams are still the same.
Those were the days my friend...

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 28 gasten