Over-priced Gouda
Cheddar en Goudse kaas is natuurlijk geen vergelijk. Er is heel lekkere cheddar, ook hier. Maar ook smakeloze cheddar en smakeloze Goudse kaas. En te dure Goudse kaas... dat moeten de Canadezen dan doen. Hier is alle Hollandse kaas sinds jaar en dag goedkoper dan in Holland. Zoek het maar uit. Het betekent natuurlijk wel dat de kaas in Holland "overpriced" is.
Maar nogmaals: de Grieken hebben een groot assortiment kaas. Zo heeft vrijwel elk eiland zijn eigen speciale kaas, vaak heel aparte en heel lekkere. Maar ja, wie aan Griekenland en aan kaas denkt, kan gewoonlijk alleen maar aan feta denken en zo lekker is dat nou ook weer niet. Een paar blokjes door de Griekse boerensalade of een plak feta met wat olijfolie erover bij de warme maaltijd, maar daar blijft het dan ook wel bij. Begin tachtiger jaren was de naam feta nog niet beschermd en werd hier in Griekenland ook Hollandse "witte kaas" onder de naam feta verkocht. Die vonden sommigen veel beter dan de eigen Griekse feta. Maar net zomin als bij cheddar, kun je ook van feta nooit zeggen dat die "hartstikke lekker" of "niet te vreten" is, want er zijn minstens tien verschillende soorten die stuk voor stuk net een beetje anders smaken. Hier komt op last van de directie slechts één merk het huis binnen en dat is feta
Dodoni, maar ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst een plak feta heb gegeten.
Vandaag gaan we vanwege een speciale gelegenheid met zijn vijven in de late namiddag eten bij "Ο Καλοφαγάς" in
Loutraki, dus dan zal er bij de uitgebreide voorgerechten ook wel weer feta zitten, maar voor mij hoeft dat niet. Ik ga me altijd te buiten aan die voorgerechten waarna het hoofdgerecht dan aan mij eigenlijk niet meer besteed is. Misschien bestel ik deze keer wel helemaal geen hoofdgerecht en hou ik het op al die lekkernijen met een goed glas wijn en een lekker happie na. En dat alles buiten, in de boomgaard, want het is opnieuw een stralende nazomerdag met een strakblauwe lucht en windstil. We zullen met ons vijven goed ons best moeten doen willen we een rekening van 75 euro gepresenteerd krijgen.
O Kalofagas betekent "De Fijnproever". Het hoort bij de tien beste restaurants van het district Pella. Moet je natuurlijk niet gaan zeggen: "Kun je begrijpen wat de rest is!"
Loutraki - twintig, vijfentwintig minuten rijden hiervandaan - is wat de Duitsers een Kurort noemen, vanwege het warme, zwavelhoudende water dat uit de bergen komt stromen. Het barst er van de hotels en pensions en de spa's en de restaurants. In Loutraki houdt de weg op ongeveer vijf kilometer van de grens met de Republiek Macedonië op en kun je alleen nog lopend door de bergen verder. In Loutraki vind je de grotten waarin vroeger de
holenbeer leefde. Als ik op zo'n plek zit te eten en iedereen zit door elkaar te kletsen - allemaal met volle mond - dan vraag ik me soms af hoe een ouwe potjesschipper in godsnaam op zo'n plek terecht is gekomen...
-----------------------