De afkorting die alles verklaart is FPSO. Dat staat voor Floating Production, Storage & Offloading. Ouwe tankers (tegenwoordig ook nieuwbouw) worden omgebouwd tot een drijvende bak die de ruwe olie oppompt (voor)raffineert en opslaat. Daarna kan het of worden overgepompt in een shuttletanker, of in een pijpleiding naar de wal geperst.A.Kuiper/J.Pessoa/BR schreef: ↑25 jul 2018 03:33Het grootste in Brazilie gebouwde schip. De BARAO DE MAUA
Bouwjaar 1979
Draagvermogen 280.000mt
Van 2004 - 2006 opgelegd in Rio de Janeiro
In 2006 te Singapore verbouwd tot FPSO PETROBRAS 54 (platform)
en er niet mooier op geworden.
Een buitengaats olieveld kan worden geëxploiteerd met (hef)eilanden), maar boven een bepaalde waterdiepte doe je dat met FPSOs. De waterdiepte is steeds maar toegenomen tot wel 3 km regenwoordig.
https://www.bluewater.com/fleet-operati ... s-an-fpso/
De FPSO ligt verankerd met een z.g. ankerspread. De kettingen zitten vast aan een draaitafel (turret in goed Nederlands). Door die draaitafel gaan een aantal vloeistoffen vanaf de tanker naar en van de zeebodem zoals ruwe olie, spoelwater en weet ik wat al niet meer. De FPSO moet vrij kunnen windvanen met de wind, golven en stroming. Maar de draaitafel zit verankerd aan de zeebodem en daartussen zit een z.g. swivel, vergelijkbaar met de waterkoppeling in je draaibare tuinslanghaspel. Alleen heb je hier significant hogere drukken en temperaturen.
De al of niet schotse ketels van de ex olietanker worden dankbaar gebruikt voor de energie- en warmtebehoefte van het Process gedeelte
En een FPSO-tanker mooi vinden... In geen 1000 jaar. Met het ontwerp, de ombouw en exploitatie van FPSOs is wel ontiegelijk veel geld verdiend.
Adri
Edit: wat Harry zegt dus.