Belasting teruggaaf oud-zeevarenden

Een gezellig, leuk en informatief Scheepvaartforum
Gebruikersavatar
Skipper
Berichten: 398
Lid geworden op: 05 jun 2006 19:37
Locatie: Waarschoot, Belgie

Belasting teruggaaf oud-zeevarenden

Bericht door Skipper » 13 okt 2010 17:13

De Belastingdienst heeft miljoenen terugbetaald aan in Nederland wonende zeevarenden die ten onrechte premies volksverzekeringen hebben betaald.

Dat is het gevolg van een toezegging die het Ministerie van Financiën heeft gedaan aan het Capelse bedrijf Tysma Lems dat is gespecialiseerd in de fiscale advisering en het opstellen van aangifte inkomstenbelasting van zeevarenden.

De in Nederland wonende zeevarenden betaalden over de jaren 1989 tot en met 1996 premies volksverzekeringen hoewel ze toen in sommige gevallen niet verplicht verzekerd waren. Een besluit bepaalde namelijk dat wie in Nederland woonde maar buiten Nederland werkte, niet verzekerd was. “Daardoor waren in Nederland wonende zeevarenden dus uitgesloten.”, zegt Vincent de Groot van Tysma Lems.

Het Capelse bedrijf procedeerde tot de Hoge Raad der Nederlanden tegen de gang van zaken. In 1997 kregen de zeevarenden gelijk van het hoogste rechtscollege. Een groot aantal relaties van Tysma Lems kreeg daarna grote bedragen terug.

“Toen hoorden meer zeevarenden over deze mogelijkheid.”, vertelt De Groot. “Sommige claims werden door de fiscus toegewezen, maar anderen kregen nul op rekest met het argument dat hun aanslagen onherroepelijk vaststonden.” Tegen die rechtsongelijkheid heeft De Groot geprotesteerd bij het Ministerie van Financiën.

Na jaren van correspondentie en overleg kwamen het Ministerie van Financiën en Tysma Lems tot overeenstemming. Het ministerie stelde de Belastingdienst op de hoogte van de koerswijziging. Dit betekent volgens De Groot dat naar schatting duizenden zeevarenden recht op teruggaaf hebben.

Het gaat om zeevarenden die in het tijdvak van 1 juli 1989 tot en met 1996 minimaal drie maanden buiten Nederland werkten. Perioden van onder meer tussenliggend verlof worden niet gezien als onderbreking van de periode van arbeid buiten Nederland. Onbelangrijk is of de werkgever in Nederland of in het buitenland is gevestigd. De teruggaaf is van belang, omdat het AOW-pensioen van 65-plussers met twee procent kan worden gekort voor elk jaar dat ze niet verzekerd waren.

Het ministerie heeft inmiddels laten weten dat de regeling met ingang van 1 januari 2011 ten einde loopt. Hoewel Tysma Lems dit tracht aan te vechten is het van belang dat u zich voor 24 december 2010 aanmeldt bij Tysma Lems. Hierdoor is een eventuele teruggaaf waar recht op bestaat, vastgelegd en kan deze ook na 1 januari 2011 nog worden uitbetaald.

Is deze regeling op u van toepassing? Meldt u nu meteen aan! Meer informatie op www.tysmalems.nl/premie.htm of download meteen het intekenformulier op www.tysmalems.nl/download/inteken_premie.pdf.

Kent u (ex-)collega's die in aanmerking zouden komen, stuurt u deze mail dan gerust door!
NAVIGARE NECESSE EST

Plaats reactie