Discriminatie aanboord vanwege Sexuele Orientatie

Een gezellig, leuk en informatief Scheepvaartforum
Matilda
Berichten: 3
Lid geworden op: 15 aug 2016 18:19

Discriminatie aanboord vanwege Sexuele Orientatie

Bericht door Matilda » 15 aug 2016 18:38

Beste mede zeevaarders,

Ik ben met een onderzoek bezig voor zeevaarders aanboord die problemen ondervinden (of juist niet) vanwege hun sexuele orientatie.
Vrouwelijke zeevaarders bijvoorbeeld ondervinden in het algemeen vaak discriminatie en voelen zich vaak geisoleerd als gevolg, maar hoe groot is onze Gay community of LGB (Lesbian, Gay and Bisexueel) aanboord? Ik hoop dat het een gepast onderwerp is voor dit forum.
Het is compleet neutraal en anoniem. Ik zoek statements of ervaringen van mensen hoe het is om gediscrimineerd te worden vanwege hun sexuele geaardheid. De bedoeling van het onderzoek is het onder de aandacht brengen van sexuele orientatie disciminatie en het promoten van gelijkheid voor iedereen op zee, ongeacht cultuur, geaardheid of leeftijd etc.

Heb je met iemand gevaren of heb je zelf iets ervaren? Alle ervaring zijn meer dan welkom.

hartelijk dank.

shipwis
Berichten: 600
Lid geworden op: 22 jul 2004 13:19
Locatie: rotterdam

Re: Discriminatie aanboord vanwege Sexuele Orientatie

Bericht door shipwis » 16 aug 2016 04:19

Geinig topic Matilda :mrgreen:
pete
Als woelig water tot rust komt,
wordt het langzaam helder.

Martinus
Berichten: 675
Lid geworden op: 15 apr 2006 02:41
Locatie: Brasilia

Re: Discriminatie aanboord vanwege Sexuele Orientatie

Bericht door Martinus » 16 aug 2016 15:31

Misschien kun je wel wat uit de topics van 'Tina' halen. Zij voer vroeger als man bij de KNSM en deed hier haar verhaal over haar operatie die zij al op oudere leeftijd onderging. Het gaat haar de laatste jaren niet goed en ze post hier nooit meer.

ferryvaneeuwen
Berichten: 2677
Lid geworden op: 25 nov 2004 22:59
Locatie: Krimpen a/d IJssel
Contacteer:

Re: Discriminatie aanboord vanwege Sexuele Orientatie

Bericht door ferryvaneeuwen » 16 aug 2016 15:39

Ik stam nog uit de tijd dat er geen vrouwelijke zeevaarders waren dus over dat stuk kan ik niet meepraten. Wel heb ik vrij veel homosexuele bemanningsleden meegemaakt die allemaal, zonder uitzondering, deel uitmaakten van de civiele dienst, zij voelde zich van nature aangetrokken tot verzorgende taken. Tussen een stel rouwdouwers van matrozen maakten ze geen enkele kans, daar stond macho gedrag hoog in het vaandel geschreven en dit waren bepaald geen macho's.

De homo's werden op de schepen waarop ik gevaren heb best wel geaccepteerd waarbij het bij een deel meer gedogen was zolang ze tenminste geen uiting gaven aan hun voorkeur. In één geval werd een homo mishandeld omdat hij toenadering zocht tot een jonge matroos onder de gage, dus net van moeders weg. Dat had hij beter niet kunnen doen want deze was hier niet van gediend en vertelde dat aan de maten die onmiddellijk actie ondernamen. Dat draaide uit op gagestraffen voor de betrokkenen.

Zelf had ik liever een hutbediende die homo was omdat deze veel beter zijn werk deed. Ik praatte ook wel met ze hierover. Eentje was in tranen omdat hij geen kinderen kon krijgen. Nu ik ze zelf heb lijkt me dat inderdaad een gemis. Adoptie was in die tijd niet aan de orde. In New York hadden ze zo hun adressen en kwamen dan weer volledig in het nieuw gekleed, met nog de nodige spullenboel, weer aan boord. Dat werd ze niet in dank afgenomen en ik zal maar niet herhalen voor wat ze allemaal werden uitgemaakt. De stemming sloeg hierna om en werden ze tijdens de verdere reis gepest. Ik zei het al eerder, bleef je onopvallend dan was er niets aan het handje maar er werd wel op je gelet.

Aan boord werd wel nogal eens als grapje verteld dat je na vier maanden recht op elkaar had maar daar bleef het verder bij.....

Matilda
Berichten: 3
Lid geworden op: 15 aug 2016 18:19

Re: Discriminatie aanboord vanwege Sexuele Orientatie

Bericht door Matilda » 16 aug 2016 16:38

Dank jullie wel voor de reacties.
Het is toch sneu dat we ook in deze tijd er steeds mensen zijn die zich anders moeten voordoen dan dat ze zijn omdat ze anders gepest worden.
Boord tijd kan enorm eenzaam zijn in dat geval.

ferryvaneeuwen
Berichten: 2677
Lid geworden op: 25 nov 2004 22:59
Locatie: Krimpen a/d IJssel
Contacteer:

Re: Discriminatie aanboord vanwege Sexuele Orientatie

Bericht door ferryvaneeuwen » 16 aug 2016 18:20

De bemanning van een schip is niet meer dan een afspiegeling van de maatschappij aan de wal. Wat dat betreft kan je de uitkomst van een onderzoek zoals jij dat voorstaat net zo goed niet doen, je weet bij voorbaat al de uitkomst. Of had je een ander beeld aan boord voor ogen, dat lijkt me sterk. Ik begrijp het niet helemaal. Als ik zie hoe een Pim Fortuin volledig werd geaccepteerd, gewoon op basis van zijn capaciteiten, dan valt het wel mee met de discriminatie in dit landje, zeker vergeleken met andere landen.

Wat de vrouwen aan boord betreft, in mijn tijd was het gezegde: 'Een vrouw en een kip is de pest op een schip'. Men was er gewoon nog niet rijp voor, zoiets moet groeien. Er voeren wel echtgenotes mee maar dat was uiteraard geen enkel probleem, die vormden een uitzondering op de regel zullen we maar zeggen......

Gebruikersavatar
Erikdepooter
Berichten: 508
Lid geworden op: 23 jan 2012 12:25
Locatie: Driebergen-Rijsenburg

Re: Discriminatie aanboord vanwege Sexuele Orientatie

Bericht door Erikdepooter » 17 aug 2016 12:30

Ik vraag me af wat eigenlijk het nut is van zo’n onderzoek?

Maar dat terzijde, ik vind het lastig om hier als “hetero” iets van te vinden. Het zal in de tijd dat ik de zeeën bevoer wel niet veel anders zijn geweest als nu, of in vergelijking met de huidige verhouding tussen homo en hetero, schat ik in. Iedereen had wel sterke verhalen over dit onderwerp, meestal flink aangedikt met verzinsels. Feit is, vrijwel niemand er mee te koop liep als je ook oog had voor collega’s van hetzelfde geslacht. Wellicht dat men liever niet het risico wilde lopen om, aangedikt met die verzonnen franje en “herleidbaar anoniem”, op kanaal 77 het onderwerp in het bekende dagelijkse “praatje pot” te worden.

Zelf heb ik als leerling één keer meegemaakt, dat een hofmeester avances maakte, maar die het vervolgens wel respecteerde toen ik aangaf geen belangstelling te hebben. Waarmee de kous voor ons beiden af was.

Eerlijkheid gebiedt, dat we vooral op reizen van en naar de PG met “economische vaart” (=slakkengang) van invloed waren op je gevoel. Dat je de meisjes in de Panorama steeds mooier gingen vinden. En in mijn geval zelfs zo, dat die totale afwezigheid van vrouwvolk ook bij mij één keer de impact heeft gehad op gevoelens richting een leerling wtk. Nooit aan toe gegeven of dat uitgesproken gelukkig, zie hierboven, maar het was mij dus wel een keer overkomen.

Wat ik mij trouwens nog herinner is de nog immer onbevredigde vraag hoe het zou zijn geweest met één van die Billy-boys in Bugis Street in Singapore. . . .
"Vol vooruit - Vol achteruit - Stop - Klaar met machine, da's alles".. (Meinhart v.d. Vliet, Commodore Esso Tankvaart Mij, Ras Tannurah 1982, over de kunst van het manoeuvreren)

Martinus
Berichten: 675
Lid geworden op: 15 apr 2006 02:41
Locatie: Brasilia

Re: Discriminatie aanboord vanwege Sexuele Orientatie

Bericht door Martinus » 17 aug 2016 18:47

Ik vind het samenvoegen van mannen en vrouwen op een schip, in het leger etc. die dan geen enkele relatie mogen aanknopen of onderhouden, nogal wereldvreemd.

Gebruikersavatar
Harry G. Hogeboom
Berichten: 11721
Lid geworden op: 22 jul 2004 02:07
Locatie: Canada

Re: Discriminatie aanboord vanwege Sexuele Orientatie

Bericht door Harry G. Hogeboom » 18 aug 2016 01:01

die dan geen enkele relatie mogen aanknopen of onderhouden, nogal wereldvreemd.
DAT......waren vroegaah in de vorige eeuw de meevarende vechtgenote van een Snr. Officer EN een goed ogend en welgebouwd en zo fit als de spreekwoordelijke aap bemanningslid dus ook van mening!! " Snr. ging op wacht".........EN de aflossing trad onmiddellijk aan , waarop het gesteun bij de buren spoedig begon :lol: :roll:
Ik herinner me dat er af en toe een slinkse opmerking werd gemaakt zodat de dame in kwestie donders goed wist........" dat de genie uit de fles was" :lol: ..........ze verblikte of verbloosde niet, herinner ik me goed.Ik vraag me NU nog af of die betreffende Snr. nou " zo dom was OF deed alsof" :roll: :lol:
MVG HGH.
"Don't sweat the small stuff"

v+d
Berichten: 5614
Lid geworden op: 20 jun 2011 19:56

Re: Discriminatie aanboord vanwege Sexuele Orientatie

Bericht door v+d » 18 aug 2016 10:01

Ik zou het niet weten, nooit echt op gelet en nu nog niet! Je moet doen wat je leuk of goed vindt, overigens krijgt de LGB community tegenwoordig toch wel voldoende aandacht dacht ik. Je voelt je haast buitengesloten als je er niet in zit :wink: Het was natuurlijk niet slechts een voorrecht van de civiele dienst om anders georiënteerden in dienst te hebben, ook onder de verplegers kwam er wel eens iemand voor met wat andere oriëntatie.

Vroeger gaven vrouwen op schepen vaak aanleiding tot gedonder, niet zelden uitgelokt door de dames zelf zoals Harry al aangaf.
Op de oude trampvrachtschepen waar nog met winches gelost werd was er voldoende tijd om de wal op te stappen en je uit te leven.
Tegenwoordig met de veel kortere los/laadtijden zal dat wel anders zijn, daar tegenover staat dat de reizen veel korter zijn.
Dus een groot probleem zal het niet zijn, als je je ergens niet thuis voelt moet je opstappen, omdat je via regels en dwang wel een plek kunt afdwingen maar geen collegialiteit!

ferryvaneeuwen
Berichten: 2677
Lid geworden op: 25 nov 2004 22:59
Locatie: Krimpen a/d IJssel
Contacteer:

Re: Discriminatie aanboord vanwege Sexuele Orientatie

Bericht door ferryvaneeuwen » 18 aug 2016 12:46

Terwijl wij nog wat nadieselen over dit onderwerp is onze Matilda waarschijnlijk al weer bezig met een ander diepgravend onderzoek, daar hoor je niets meer van. Een soort vlinder die van bloem tot bloem springt......
image.gif
image.gif (77.76 KiB) 4941 keer bekeken

Gebruikersavatar
Theo Horsten (R.I.P.)
Berichten: 7820
Lid geworden op: 21 jul 2004 22:57
Locatie: N.Griekenland
Contacteer:

Re: Discriminatie aanboord vanwege Sexuele Orientatie

Bericht door Theo Horsten (R.I.P.) » 18 aug 2016 12:50

Ik vind het een beetje een "gezocht" onderwerp. Problemen zoeken waar die er niet zijn. Die er vroeger niet waren en die er nu, op schepen met anderhalve man en een paardenkop plus een genetisch gemanipuleerde chimpansee en een sprekende papegaai als bemanning aan boord waarschijnlijk al helemaal niet meer zijn. Ik heb die enkele homofiel die je zo nu en dan aan boord tegenkwam nooit als een probleem ervaren en van discriminatie was in die tijd al helemaal geen sprake. Zeelui zijn van nature niet zo erg discriminerend. En wat goedmoedige spot, dat moet kunnen. Ik heb het nu over de periode van 60 tot 20 jaar geleden, wat een mooi poosje is en we kunnen toch wel vaststellen dat er in die tijd voor wat betreft onze opstelling tegenover iemand seksuele geaardheid heel wat veranderd is.

Dat je homofielen vrijwel uitsluitend bij de civiele dienst aantrof, waag ik te bestrijden. Misschien dat het door leden van de andere diensten meer verborgen werd gehouden. Ik zou me kunnen voorstellen dat die het daar dan persoonlijk aardig moeilijk mee zullen hebben gehad. Ik heb een paar reizen gemaakt me een homofiele hoofdmachinist en twee leccies. Die leccies zullen wel ac/dc, zijn geweest, dat ligt nogal voor de hand. :wink:
Verder kende ik een kapitein-eigenaar van een potje die met de machinist door de stuurman in een - hoe noemt men dat? - compromitterende situatie werden aangetroffen. De machinist had zijn gebit er zelfs voor uitgedaan; dat lag op de tafel waar hij op zijn knieën onder zat. Dat zijn dus bij elkaar vijf man van een andere dan de civiele dienst. Als daar dan in die, pakweg, veertig jaar dat ik met dat bijltje heb gehakt ook nog eens vijf van de civiele dienst bijkomen, dan is het echt wel op.

Conclusie: discriminatie, forget it. Problemen: verwaarloosbaar. En als er dan al kleine problemen waren, dan kwamen zonder uitzondering ook nog eens van de man met de enigszins afwijkende seksuele geaardheid en niet van anderen. Zo had ik er bezwaar tegen dat iemand zich op zee ging uitdossen in vrouwenkleding en opzichtig opgemaakt en op naaldhakken in de snert stond te roeren. Wilde de man zo uitgedost de wal opgaan, dan had hij mijn zegen. Nu had ik hem ook dat beter kunnen verbieden, want toen hij in die vermomming in Curaçao ging stappen, werd hij in elkaar geslagen en dat vond ik jammer voor hem.
Wat ik ook erg vond, was een kok - een van de beste waar ik ooit mee heb gevaren - die grote moeite had met zijn homofiele geaardheid en die dat ook altijd goed verborgen had gehouden. Tot hij er bijna aan kapot ging. Hij kwam uiteindelijk bij de psychiater terecht en toen die hem aanraadde om er eindelijk maar eens voor uit te komen, sloeg hij door naar de andere kant en moest hij zo nodig tot in detail vertellen hoe dat dan allemaal ging. Zijn hut was altijd al de zoete inval geweest, maar toen was het eind zoek. Sommige schenen ervan te smullen om haarfijn uitgelegd te krijgen hoe heerlijk het is om in de Houthaven in Amsterdam met een bezwete bootwerker in de kooi te liggen. Ik niet. Ik ben sowieso al niet geïnteresseerd in andermans slaapkamercapriolen. Maar ook dat ging weer over. Later was hij gewoon weer die prima kok die hij altijd was geweest, de man die sfeer aan boord wist te scheppen.

Maar dat onderzoek zie ik helemaal niet zitten. Zeker niet bij de tegenwoordige koopvaardij. Ik denk dat dat bij de Koninklijke Marine weer heel anders zal zijn, maar hoe, dat interesseert mij werkelijk niet.
Omnia transit sed navigare necesse est

debby (R.I.P.)

Re: Discriminatie aanboord vanwege Sexuele Orientatie

Bericht door debby (R.I.P.) » 18 aug 2016 12:54

hallo, ik wil hier ook even op reageren. toen ik 15 jaar was, ben ik gaan varen bij de Kon. Rott. Lloyd als dekjongen. ik was toen al zeker van mijn homosexsuele geaardheid. Op mijn 17e ben ik er aan boord openlijk voor uit gekomen dat ik homo was. dat was geen probleem. ook bij de maatschappij deden ze daar helemaal niet moeilijk over.
in 1963 ben ik gaan varen en in 1979 ben ik er mee gestopt. Al die jaren werd ik door iedereen normaal geaccepteerd.
Mijn werk aan boord was goed, en dan heeft bijna niemand er enig interesse hoe of wat je doet of bent in je vrije tijd.
Ik ben gestopt met werk als ladingassistent, dat wil dus zeggen dat ik 16 jaar bij de dekdienst gewerkt heb.
Dus de homo's zitten niet alleen bij de civiele dienst zo als men wel eens beweert.
Nogmaals, die 16 jaren op zee waren voor mij de beste jaren.
Later aan de wal trouwens ook nooit geen problemen gehad. Ik ben gaan werken bij een kabel en leidingbedrijf. het leggen van kabels en leidingen.
Ook daar geen probleem.
tot zover, eerst vakantie
grt debby.

Gebruikersavatar
Harry G. Hogeboom
Berichten: 11721
Lid geworden op: 22 jul 2004 02:07
Locatie: Canada

Re: Discriminatie aanboord vanwege Sexuele Orientatie

Bericht door Harry G. Hogeboom » 18 aug 2016 14:38

Dat je homofielen vrijwel uitsluitend bij de civiele dienst aantrof, waag ik te bestrijden.
Inderdaad.terwijl ik er weinig of geen ervaring mee heb, liet ik mijn " varende tijd Walport fillumpie" weer afdraaien in mijn mistige geheugen en warempel daar kwam een " dekdienst homo" boven water :lol: Verder ben ik het wel eens met Theo en ook met Ferry........de persoon die dit zgn. " onderzoek" op gang bracht hoor of zie je niet meer en zou m.i. haar tijd nuttiger kunnen besteden met het maaien van voetbalveldjes of het aanvegen van het trottoir.....om maar eens een zijstraat te noemen. :roll:
MVG HGH.
"Don't sweat the small stuff"

ferryvaneeuwen
Berichten: 2677
Lid geworden op: 25 nov 2004 22:59
Locatie: Krimpen a/d IJssel
Contacteer:

Re: Discriminatie aanboord vanwege Sexuele Orientatie

Bericht door ferryvaneeuwen » 18 aug 2016 16:04

Alleen om statistische redenen moeten er zich tussen de andere rangen inderdaad homosexuelen bevonden hebben maar zij wisten dat dan goed verborgen te houden. Bij de civiele dienst kwamen ze er wel voor uit en dat gaf op zich over het algemeen weinig problemen. Zo'n voorval als in New York was natuurlijk niet handig gespeeld. Nieuw in de kleren en tassen vol met "kado's" waarmee ze aan boord kwamen zette kwaad bloed bij de bemanning die vanwege de deviezenbeperkende maatregelen en een koers van de dollar van 3,65 letterlijk met quarters de wal opgingen.

Afbeelding

Tja, bij de marine deden ze met die vrouwtjes aan boord er niet zo heel moeilijk over, daar kan de koopvaardij nog een voorbeeld aan nemen......

Gebruikersavatar
Allen
Berichten: 3632
Lid geworden op: 26 feb 2010 12:24

Re: Discriminatie aanboord vanwege Sexuele Orientatie

Bericht door Allen » 18 aug 2016 16:18

In mijn varenstijd was er geen gemengde bemanning/bevrouwelijking.
Ik heb niet gevaren op passagiersschepen, dus daar kan ik niet over oordelen.

Naar mijn beste weten, die ik uit de grijze cellen boven water kan takelen, was er niemand die viel op dezelfde kunne.
Voor zover ik weet ging men allemaal naar de dames. :? :-D

Na de varenstijd in een organisatie gewerkt waar ook behoorlijk wat dames deel vanuit maakten.
Ook dames en heren die op dezelfde kunne vielen.
Aangezien ik wat hoger in de rangorde stond en lid was van een vakbond, was ik als "vertouwenspersoon" aangesteld.
Wat natuurlijk niet alles zegt. :oops:
Maar nooit geen klachten en/of iets van discriminatie gehoord of gemerkt.

Mathilde, waar blijf je met je reactie. :?:
Grtn @Allen

Plaats reactie