Eten op rantsoen

Een gezellig, leuk en informatief Scheepvaartforum
Theo Horsten (R.I.P.)

Re: Eten op rantsoen

Bericht door Theo Horsten (R.I.P.) »

Chris, het gaat erom of de kwaliteit en de hoeveelheden genoeg zijn. Als je als kapitein niet eens in de gaten kunt houden of er in beide messrooms volgens die beide maatstaven goed wordt gegeten, dan is er waarschijnlijk nog veel meer dat je ontgaat en ben je niet geschikt voor je baantje, zo simpel is dat. Verschillen tussen twee messrooms behoren er niet te zijn. Je behoort klachten van de bemanning vóór te zijn en op een kuster met een man of tien, vooruit, 14 man aan boord is dat een simpele zaak. Ik heb op geen enkel schip ooit iets voorgeschoteld gekregen dat "niet te vreten" was, die dunne stamppot witte kool - of dikke koolsoep, dat kan het ook zijn geweest - uitgezonderd. Maar zoiets is dan een eenmalig gebeuren; daar doe je onmiddellijk iets aan. Natuurlijk krijg je op het ene schip uitgebreider, gevarieerder of smakelijker te eten dan op het andere en dat ligt dan altijd aan de kok(s). Ik moet erg ver teruggaan om me een werkelijk sléchte kok te herinneren.

Chris.dus
Berichten: 223
Lid geworden op: 11 nov 2009 13:08

Re: Eten op rantsoen

Bericht door Chris.dus »

Het klopt Theo, dat het eten aan boord zelden slecht was. Maar zoals gemeld, ik heb 1 uitzondering meegemaakt. In 1974 zat ik op de nieuwe Klazina ( ex Jacob Becker) van Kaptein Visser. Een zeer goede kaptein, die ook niet al te moeilijk deed over de prijs van het eten. Maar onze kok, een Portugees, presteerde het b.v. om de overgebleven spercieboontjes van beide messrooms vervolgens de volgende twee dagen aan de matrozen messroom te serveren omdat hij het zonde vond om weg te gooien.Dag 3 spercieboontjes begon gewoon te vervelen, dus werd er een opmerking richting kok gemaakt door het doorgeefluik. Op dat moment ontplofte de man, rende richting kaptein en begon daar zijn beklag te doen.Nu sprak de man geen woord Nederlands en slechts een paar woorden Engels, dus moest gebarentaal en opmerkingen als "me put in frigidaire" uitleg geven. Kortom, het heeft even geduurd voordat het die ouwe duidelijk was wat er nu precies aan de hand was. Vervolgens gaf hij de kok opdracht om dat soort grappen niet meer uit te halen. Maar veel heeft het niet geholpen. Die kok was gewoon gewend om de matrozen allerlei restjes te serveren, en heeft dat nog twee reizen vol gehouden. Vervolgens heeft hij de zak gekregen.Wat ik hier mee zeggen wil is, dat de kaptein ook niet alles kan regelen. Een kok is goed of niet. En, ook door schade en schande geleerd, haal nooit een geintje uit met een kok.Das niet zo slim.
Gebruikersavatar
jacko
Berichten: 3224
Lid geworden op: 21 jan 2008 17:38
Locatie: Nieuw-Vennep
Contacteer:

Re: Eten op rantsoen

Bericht door jacko »

Van eten op rantsoen heb ik bij de Koninklijke Hollandsche Lloyd weinig van gemerkt.
Altijd voldoende te eten en uitgebreid opsnit en zoete broodbeleg aanwezig.
Het lag natuurlijk wel aan de kok cq. hofmeester hoe het een en ander werd bereid, gevarieerd koken is ook een kunst.
Een leuk verhaal hierbij is, dat na een keer water overlast in de droge store alle etiketten van het blikvoer af waren.
Dus een dagelijkse verrassing wat er te eten was en kon je dus kiezen uit verschillende soorten groente en niet het geijkte dagmenu.

groeten
Hans (Jacko)
Voor elke oplossing.
Is wel een probleem te bedenken.
Chris.dus
Berichten: 223
Lid geworden op: 11 nov 2009 13:08

Re: Eten op rantsoen

Bericht door Chris.dus »

Jacko, bij de kNSM was niet zozeer het eten op rantsoen als wel de blikjes gecondenseerde melk( 1 1/2 blikje per man per week) , de koffie was op weekrantsoen, de suiker was op weekrantsoen en zo nog een paar dingen.Dan kon je dus zomaar op donderdag zonder koffie, suiker en melk zitten. En vrijdags kon er pas opnieuw bij de hofmeester worden gehaald.Stel je dat eens voor: 11 man een hele dag zonder koffie aan boord, dan was de sfeer niet al te best.Het eten was gerantsoeneerd op dingen als eieren ( alleen op woensdag en zondag) en toetjes ( ook slechts twee keer in de week.) Daarintegen kreeg de midscheeps die zaken wel elke dag, ook hadden die geen koffierantsoen o.i.d.
Vandaar dus de scheve gezichten.
Gebruikersavatar
jacko
Berichten: 3224
Lid geworden op: 21 jan 2008 17:38
Locatie: Nieuw-Vennep
Contacteer:

Re: Eten op rantsoen

Bericht door jacko »

eitje wel twee keer per week, drank een doos bier en een liter jenever per week.
De rest was geen probleem zolang het binnen de perken bleef, je moest dus geen blikjes gecondenseerde melk aan de wasvrouw meegeven voor geleverde diensten.
Handdoeken die er mee naar het strand genomen werden waren meest ook verloren als ze/we weer aan boord kwamen, de meeste hofmeesters wisten wel
waar ze te vinden waren.
Soms werd het ingehouden op je gage,maar was altijd nog goedkoper dan de eerlijke vindster te betalen.

Hans(Jacko)
Voor elke oplossing.
Is wel een probleem te bedenken.
Theo Horsten (R.I.P.)

Re: Eten op rantsoen

Bericht door Theo Horsten (R.I.P.) »

Tja, Chris, had je maar op een gewone Groningse kuster moeten gaan varen... :wink:

Maar, als het zo krap was, had je inderdaad reden tot klagen. Anderhalf blikje melk in de week was maar nét, maar eigenlijk net een beetje te weinig om te voldoen aan het vastgestelde rantsoen. Dat was vroeger aldus:

Afbeelding

Gecondenseerde melk bevat 7,5% vet en normale verse melk 2,5%.
Een blikje is 410 gram, dus anderhalf blikje is 615 gram en dat maal drie is 1845 gram, dus net iets minder dan de voorgeschreven 2 liter verse melk per week.
Dat vind ik trouwens nog veel te weinig, ook voor die tijd. Dit rantsoen stamt uit 1955 en ook toen was een halve liter melk per dag, of 3½ liter per week toch vrij normaal. Zelf ben ik ook nu nog goed voor een liter per dag. Ja, magere melk, dat wel. :wink:
Minder dan een pak koffie van 250 gram in de week is ook krap en 60 gram thee betekent 4 bakkies per dag, ook niet al te veel. Voor mij in elk geval niet voldoende.

Maar dit waren richtlijnen en ook het absolute minimum. Ik heb klaarblijkelijk altijd geboft want ik heb nooit ergens met krappe voeding te maken gehad.
Dat een rederij als de KNSM zo zuinig was, verbaast me toch werkelijk.
Ja, gezeur over eieren, dat kwam wel eens voor. Toen ik het later zelf in de hand had, maakte ik daar geen punt van en kon ik liefhebbers van eieren er alleen maar op wijzen dat het bar ongezonde krengen zijn, die eieren. :-D
Nooit klachten gehad en altijd goed gegeten voor een zeer redelijke prijs. Als je maar een goeie kok had. Een goeie kok moet men in ere houden, of niet soms? :wink:
Gebruikersavatar
wil
Berichten: 297
Lid geworden op: 05 nov 2004 20:46
Locatie: tilburg

Re: Eten op rantsoen

Bericht door wil »

als pantry bediende moest [mocht ik om te beginnen ] b-v 3 plakken worst en dacht ik 2 plakken kaasals opsnit p-p aan achteruit meegeven .
maar ze konden altijd beperkt wat opsnit bijrijden .
maar als ik lees 7000 gr aardappel per week dat krijg je toch nooit op ??
waar een wil is is een weg en wil wil wel
Chris...
Berichten: 38
Lid geworden op: 03 okt 2009 12:42

Re: Eten op rantsoen

Bericht door Chris... »

Theo Horsten schreef: Dat een rederij als de KNSM zo zuinig was, verbaast me toch werkelijk.
dat was ook vreemd Theo, toen ik in 1970 daar vertrok ( :arrow: ik ging naar Wagenborg) .toen waren die rantsoenen nog steeds van kracht. Elke vrijdag werden er nog steeds weer nieuwe rantsoenen aan de bakzeun uitgereikt.Ik ken geen enkele maatschappij , behalve de knsm, die dat toen nog had.Tot wanneer ze daar mee zijn door gegaan geen idee, maar het zou me niks verwonderen dat bij de fusie met de Nedloyd dit systeem nog steeds in takt was. :-D
En natuurlijk is een goede kok goud waard, Ik weet nog dat we met de Oranjeborg met een lading hoogoven ijzer lagen te steken ergens in de Duitse bocht. Op het achterdek trokken we met de vislijnen de makreel kat achter kat aan boord, en nog tijdens het vissen kwamen de eerste al gebakken uit de kombuis terug. Nooit meer zulke lekkere vis gegeten.Ik heb ergens nog een foto waar ik met de toenmalige bootsman Piet Klanker bij de kaapstander zit uit te buiken na dit vreet festijn :oops: .Zal die foto eens opzoeken.
Gebruikersavatar
K.Brouwer
Berichten: 2790
Lid geworden op: 03 dec 2005 18:18

Re: Eten op rantsoen

Bericht door K.Brouwer »

Hallo Theo,

Natuurlijk wil je een goede kok graag houden/terugzien. Om deze reden heb ik een keer een ouwe op de conduïtestaat van een kok zien schrijven....Vanaf heden wordt door mij aan geen enkele kok meer
een goede conduïte verstrekt daar, zodra ik dit doe, deze man naar de GHV-schepen verdwijnt en wij hem nooit meer terugzien :twisted: .

Op zich had die ouwe daar gelijk in doch als zo'n kok z'n term op zo'n grote jongen erop zat wist hij niet hoe snel hij weer op zo'n "kleine" moest zien terug te komen...reden?... niet om de haverklap in de haven
z'n nest uitgehaald worden om voor de zoveelste keer allerlei "partyhapjes" voor allerlei gasten te moeten
klaarmaken,vooral toen die schepen net in de vaart kwamen was het raak.

Dus uiteindelijk is het toch wel weer goed gekomen :-D .

Groeten,K.Brouwer.
Bob R.I.P.
Berichten: 3142
Lid geworden op: 19 sep 2008 18:00
Locatie: Langedijk

Re: Eten op rantsoen

Bericht door Bob R.I.P. »

Ik ben nieuwsgierig hoe het nu met het eten gaat. Vroeger, luister naar opa, werd het diner keurig uitgeserveerd door een bediende. Ik spreek over de officiersmess. Achteruit had men ook een persoon, bakzeuntje?, die er voor zorgde dat het eten op tafel kwam. Keuze was er niet, 's morgens stond de menukaart al op tafel. Is er nog steeds een kok aan boord of is alles nu kant en klaar, kan je kiezen welk gerecht je vandaag neemt en wordt het even opgewarmd in de magnetron?

mvg
Bob
't Leven is niet altoid roist met krente, 't is ok welders gortepap die skift is.


Plaats reactie