Scheepsschilderijen

Ook ruimte voor kunstschilderen en andere vormen van kunst.
Theo Horsten (R.I.P.)

Re: Scheepsschilderijen

Bericht door Theo Horsten (R.I.P.) »

---------------------
Ik lees de reacties nu pas en dat gebeurt me niet zo vaak, dat ik iets mis. Harry schreef:
Ik denk bij het lezen van Theodorus zijn proza dat je al of niet ex- zeeman moet zijn om de kern van dit verhaal ECHT te vatten en betwijfel of walslurpen begrijpen WAT er wel voor nodig is om " als eventuele voorzorg" alvast met zo'n weerschip aan de praat te gaan, als je een schuivende lading staalplaten hebt.
Na tweeënvijftig jaar is dat proza best nog wel leesbaar. :-D Hier en daar is het taalgebruik een tikkie gedateerd, maar het verhaal loopt nog steeds.

Dat gezegd hebbende: bij mij was er nooit zo erg veel voor nodig om uit voorzorg met iemand aan de praat te gaan. Je moet vooruit denken en je weet toch uit ervaring en het op de radiotelefonie luisteren naar de spoed- en noodgevallen van anderen hoe weinig tijd er vaak is en hoe snel de paniek sommige mensen in zijn greep krijgt when the shit hits the fan. Dat heb ik altijd gedaan: vooruit denken en dat tot in het voor sommigen mogelijk absurde. Ik heb me altijd, zolang als ik gevaren heb, bezig gehouden met de vraag: "Wat nou als..." Niet alleen varend, maar ook onder andere omstandigheden. Gewoon, in een donkere nacht uit het stuurhuisraam hangend, prachtig weer, vlakke zee, onbeperkt zicht, een situatie bedenken: wat nou als... Wat doe ik dan? In de tijd toen ik zoveel reisde dat ik soms 's nachts in een hotelkamer wakker werd en op het briefpapier moest kijken waar ik was, vroeg ik me in elk hotel steeds weer af: wat nou als er brand komt? En dan ging ik even de nooduitgang checken en - als het niet al te hoog was - eens even met de trap naar beneden in plaats van met de lift. Ik had een keer bij een brand in de machinekamer klem gezeten. Dat vergeet je niet licht en daar leer je van.

In "De Prijs" beschrijf ik hoe iemand zich helemaal voorbereid had op een torpedering en wat hij daarna dan moest doen om te overleven. Zo had hij bijvoorbeeld ook een heel zorgvuldig samengesteld overlevingspakket . Ik heb op die kleine schepen jarenlang een overlevingspakket in de kaartenkamer gehad. Nadat ik een aanvaring met een visserman in potdichte mist had gehad die, afgezien van wat materiële schade, verder goed afliep, dacht ik: Wat nou als ik niet hém had geraakt, maar hij mij, volle kracht varend, in ruim 1, onder een hoek van negentig graden net achter het voorpiekschot? Dan waren we binnen minuten als een steen gezonken. Dan waren de vlotten vast wel komen opdrijven, maar daarna? Wat heb ik dan nodig? Daar had ik mijn pakketje op afgestemd. Niks bijzonders en gelukkig nooit nodig gehad.
Vooruit denken, plannen, rekening houden met het onverwachte en soms met het schijnbaar onmogelijke. Dat geeft een rustig gevoel. En anderen rustig en tijdig om raad vragen, zoals zo'n weerschip. Het was het weer- en reddingsschip Storeknut, een vroegere Duitse trawler die nog steeds in Chili vaart, nu weer vissend.
Zo was ik ook altijd zeer snel met een radiomedical: even de dokter in het Rode Kruisziekenhuis in Den Haag bellen, vertellen wat ik aan de hand had en vragen wat ik het beste kon doen. Dat hoefde echt geen levensbedreigende situaties te zijn; dat kon ook een vent met een gat in zijn kop zijn dat ik niet goed dicht kon krijgen, of die makker op de Kroonborg die met niet zulk best weer met de koffiepot van achteren naar het stuurhuis kwam scharrelen en zo link was geweest om de kopjes in zijn broekzakken te stoppen. Toen viel hij. Niet alleen was de koffie weg, maar een van de kopjes maakte een jaap in zijn dijbeen, niet te geloven. Dokter gebeld: wat kan ik het beste doen, hechten of mag ik ook krammen zetten? Dat doe ik liever dan hechten.
Ik mocht krammen zetten. De kok, Jan van der Haven, stond erop om me te assisteren, puur omdat hij er met zijn nieuwsgierige neus graag bij wilde zijn. De patiënt was gelukkig een brave kerel die dat alles kalm onderging terwijl het bepaald geen pijnloze behandeling was. Ach, je maakte nog eens wat mee. We hebben later de dokter ergens in Engeland de krammen er weer uit laten halen en die zei dat ik het keurig had gedaan, dus ik was zo trots als een aap met een glazen kont, dat begrijp je.

Maar wat dit alles nou in het topic Scheepsschilderijen doet.... :-D

------------------

Evert Sikkema
Berichten: 995
Lid geworden op: 31 dec 2004 18:07

Re: Scheepsschilderijen

Bericht door Evert Sikkema »

Het komt allemaal door de Beppie, Theo.
Groeten
Evert Sikkema
Gebruikersavatar
Harry G. Hogeboom
Berichten: 14358
Lid geworden op: 22 jul 2004 02:07
Locatie: Canada

Re: Scheepsschilderijen

Bericht door Harry G. Hogeboom »

Maar wat dit alles nou in het topic Scheepsschilderijen doet..
Dit zijn toelichtingen OP de Schilderijen Theodorus...e.e.a. voor het kweken van een beter begrip en inzicht bij de Schilderijen koekeloerders.
Maar ik doelde bij mijn opmerking dus niet op " HET in kontakt treden met 3den".......maar dus "op de situatie aan boord die hier aanleiding toe gaf"...wellicht was mijn proza niet helemaal duidelijk :roll:
Geen zorgen Harry, ik ken mijn plaats als landlubber
Oooh ik heb absoluut en helemaal geen zorgen Adri :lol: , noch wil ik " wie dan ook" zgn. op zijn plaats zetten ( wie ben ik?).....echter heb ik toevalliger wijze op reeds zeer jonge en ook redelijk " groene" leeftijd een aantal ervaringen in bijzonder slecht weer meegemaakt die het me jaaaaren later heel duidelijk maakten dat er zeer vele zaken zijn - op dat specifieke ervarings gebied- die je dus NIET uit een boekie kunt leren en/of ervaren en/of met een slim geprogrammeerd rekentuigje kunt uitvogelen....da's alles.Toen ik dat meemaakte heb ik dus wel de situatie geregistreerd, maar had dus NIET de kennis en ervaring op dat "juist in te schatten en/of te be-oordelen".....e.e.a. is in latere jaren " een klein beetje opgepoetst" :lol:
Was er toen nog geen of geen betrouwbare weers/orkaanvoorspelling?
Betreffende de toenmalige "weers/orkaanvoorspelling" kan ik echt geen inzicht verstrekken -laat staan be-oordelen, ik heb me daar nooit in verdiept. Wat ik dus WEL weet, is het feit dat Kapitein van Dongen een zeer kompetente en ook ervaren man was die ongetwijfeld zijn uiterste best heeft gedaan om de hem TOEN ter beschikking staande gegevens/informatie juist te interpreteren, ik weet o.a.dat hij het eerste klappen van de orkanen zweep als jongere stuurman in de Zuid-Chinese Zee had geleerd, de in de zeekaart genoteerde koerslijnen leken op het gekrabbel van een kindertekening, DAT kan ik me goed herinneren...ondanks mijn jonge jaren heppie dus aan boord van een schip-waar je 24/7 op elkaars lip zit, al snel in de peiling op wie wel en of niet die genoemde kompetentie van toepassing is, ondanks dat je dat dan als broekie misschien niet altijd academisch kunt verwoorden.Ik heb- met de wijsheid van achteraf- het grote genoegen gesmaakt om in die tijden met enkele zeer beknijsde en ervaren kollega Scheepswtk's- en enkele nautici- te hebben gevaar'n die me toendertijd met redelijk " harde hand en soms ook voet..letterlijk!" het vak bij hebben gebracht-de meesten zijn reeds lang overleden maar hun namen & persoonlijkheid staan in mijn geheugen, een ervan bereikte een zeer hoge leeftijd en met hem ben ik NU nog in kontakt, ik mag hem al jaren " bij zijn voornaam noemen".Toendertijd heb ik dat ..op geen stukken na..niet altijd als leuk/aardig/vriendelijk/lief ervaren- en een ieder mag best weten dat ik meerdere malen van plan was om van die schepen weg te lopen, maar mijn vader zaliger overtuigde me dan altijd " dat ik daar later dan veel spijt van zou krijgen" en dus ging ik weer terug-, laat staan op prijs gesteld,die realisatie kwam pas vele jaren later en had toen warempel de gelegenheid om enkelen een mooi speciaal LR Blauw " Surveyor Note Book" met inschriptie te kunnen geven als erkentelijkheid " voor bewezen diensten"...die kans krijg je niet al te vaak in je leven.
MVG HGH.
"Don't sweat the small stuff"
Gebruikersavatar
Breeze
Berichten: 943
Lid geworden op: 30 jan 2017 20:43
Locatie: Nw. Lekkerland

Re: Scheepsschilderijen

Bericht door Breeze »

Er zijn hier ongetwijfeld nautici, die dat weersvoorspellen in de vijftiger, zestiger en zeventiger jaren kunnen uittekenen.
Wat mij bijstaat is, dat in het pre-satelliet tijdperk van een aantal (geselecteerde?) schepen van de grote vaart, regelmatig meteo-info werd verzonden naar de wal.
En daarmee kan kan je dan een paar isobaren tekenen en pogen een voorspelling te doen. Correct?

Adri
Theo Horsten (R.I.P.)

Re: Scheepsschilderijen

Bericht door Theo Horsten (R.I.P.) »

----------
In de vijftiger-, zestiger- en zeventiger jaren, waren de weersvoorspellingen en weerberichten al uitstekend geregeld, ook zonder satellieten. Daar valt heel wat over te zeggen en te vertellen, maar dat kan beter in het daarvoor bedoelde topic. Dat vind je HIER. Om daar zinnige dingen over te zeggen, vergt enige voorbereiding en daar kom ik nu even niet aan toe, maar anderen mogelijk wel. Tegenwoordig hoeft niemand nog overvallen te worden door een hurricane. Dat was in die jaren wel anders. Ook toen hoefde niemand in een hurricane terecht te komen, maar dan moest je wel een schip hebben met telegrafie en mensen aan boord die weerkaarten konden interpreteren. De waarschuwingen voor een hurricane, de positie en de verwachte baan kon iedereen opvangen, alleen was zo'n baan in de vijftiger en zestiger jaren veel moeilijker te voorspellen dan nu en dus kon het soms verkeerd gaan. Tegenwoordig worden hurricanes veel eerder ontdekt. Men is zogezegd bij de geboorte van een nieuwe hurricane aanwezig, als het nog niet meer is dan een verdachte rimpeling, een verstoring van de passaat onder de Afrikaanse kust, een "Tropcal Wave" ook wel "African-" of "Easterly Wave" genoemd. Die wordt tegenwoordig al door de satelliet opgemerkt. Vroeger niet. Ook de daaropvolgende "Tropical Disturbance" kon onopgemerkt blijven. Daarna wordt het een Tropical Depression en uiteindelijk een Tropical Storm die kan uitgroeien tot een hurricane. Als je de weerberichten volgt van de stations die het weer over de hele oceaan geven, dan word je al gewaarschuwd voor een tropical wave, dus het prille begin, wat in de meeste gevallen helemaal geen orkaan wordt, maar die je wel in de gaten moet houden. Ik moet nu even andere dingen gaan doen.

------------------------
Gebruikersavatar
Harry G. Hogeboom
Berichten: 14358
Lid geworden op: 22 jul 2004 02:07
Locatie: Canada

Re: Scheepsschilderijen

Bericht door Harry G. Hogeboom »

En daarmee kan kan je dan een paar isobaren tekenen en pogen een voorspelling te doen.
Het staat me bij dat er eerder op Kombuispraat al een hele boom is opgezet over dit onderwerp en ik moet net als Theodorus nu ook "even wat anders gaan doen"...echter.....terwijl we NU wel weten dat een ieder die naar de TV kan kijken en/of kan Goegeluh vrijwel precies weet wat er staat te komen, dagen en wel weken van te voren zoals Theo al hierboven verteld.In 1965 was dat dus een andere zaak en " zo is het dus gekomen" :lol: zeggen ze dan.Net als met alle " riskante gebeurtenissen" komen er dan bij de eventuele "lijkschouwing" de diverse kommentaren los, loopt het allemaal goed af....DAN verdwijnt zo'n ervaring al snel in het schroefwater van het leven! Betreffende deze orkaan Faithe in 1965 schiet me nu net nog een interessant aspect te binnen......ik weet met vrijwel aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat een mij heel goed bekende kollega toen OOK aan boord was.......toen ik hem- nu ongeveer 10 jaar geleden, dus pak weg 40 jaar na dato- daar over aansprak kon hij zich daarvan absoluut NIKS van herinneren :roll: voor hem was het toen waarschijnlijk niks geen bijzonders geweest, go figure.
MVG HGH.
"Don't sweat the small stuff"
Gebruikersavatar
Jan de Reus
Berichten: 750
Lid geworden op: 15 mei 2010 09:50
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Scheepsschilderijen

Bericht door Jan de Reus »

RMS Asturias

Het Royal Mail Ship Asturias werd in 1925 gebouwd bij de Noord Ierse werf Harland and Wolff te Belfast onder bouwnr. 507 in opdracht van de Royal Mail Steam Packet Company. De tewaterlating vond plaats op 7 juli 1925 en het schip werd in februari 1926 opgeleverd. Zusterschip van de Asturias was de Alcantara welk in 1927 in de vaart kwam. De Asturias en de Alcantara waren ieder voorzien van een tweetal dieselmotoren met een vermogen van 10.000 ipk (7.500 bpk). Daarmee waren het destijds de grootste motorschepen ter wereld. De kruissnelheid van de beide schepen bedroeg 16,5 knopen wat echter minder was dan die van de concurrenten op de route tussen Europa en Zuid Amerika. In 1934 werden de dieselmotoren van de Asturias vervangen door 3 ketels gekoppeld aan 6 stoomturbines. Hiermee werd een snelheid van ca. 19 knopen bereikt. De Asturias en de Alcantara hadden 2 schoorstenen waarvan de eerste een ‘dummy’ was. Deze waren in eerste instantie laag maar werden in 1934 verhoogd.

Inhoud: 22,071 brt
Lengte: 630 ft 6 in (192,18 m)
Breedte: 78 ft 6 in (23.93 m)
Diepgang: 40 ft 6 in (12,34 m)

Voortstuwing:
2 x 8 cil. dieselmotoren naar ontwerp van Burmeister & Wain met een vermogen van 10.000 ipk (7.500 bpk) gekoppeld aan 2 schroeven, kruissnelheid 16,5 knopen
In 1934 vervangen door 3 ketels gekoppeld aan 2 Parsons single reduction geared stoomturbines met een vermogen van 20.000 pk, kruissnelheid 19 knopen

Geschiedenis:
1926: oplevering aan Royal Mail Steam Packet Company
1932: eigenaar wordt de Royal Mail Lines
1934: verbouwing waarbij o.m. de dieselmotoren worden vervangen door 3 ketels gekoppeld aan 6 stoomturbines waarmee het vermogen met 25% wordt verhoogd en een kruissnelheid van 19 knopen wordt bereikt
1935: opnieuw in de vaart voor de Royal Mail Lines
1939: gevorderd door de Royal Navy en conversie naar bewapende koopvaardij kruiser als F71 HMS Asturias
1943: in jul 1943 wordt de Asturias getorpedeerd tijdens het escorteren van een drijvend dok naar Freetown. Het schip blijft drijven en kan naar Freetown worden gesleept door de Nedelandse sleepboot Zwarte Zee waar het beschadigde schip tot 1945 is blijven liggen.
1944: overgegaan naar het Ministry of War Transport
1945: de Asturias wordt naar Gibraltar gesleept en daarna naar Belfast voor reparatie.
1946: ingezet voor het vervoer van immigranten naar Australië en voor het vervoer van soldaten
1957: gesloopt te Faslane

Jan
Bijlagen
Asturias_150kB.jpg
Asturias_150kB.jpg (143.75 KiB) 6127 keer bekeken
't Is een smul! http://www.jandereus.nl
Gebruikersavatar
Piet Bruijns
Berichten: 472
Lid geworden op: 14 apr 2013 23:48
Locatie: Oudenbosch

Re: Scheepsschilderijen

Bericht door Piet Bruijns »

Mooi sfeervol schilderij Jan.
Ik geniet steeds opnieuw van je omvangrijk oeuvre.
Ik bleef deze keer wat dichter bij huis met m'n schetsboekje.
De bietentocht kwam afgelopen donderdag aan in Benedensas bij Steenbergen.
Mooi weer en natuurlijk een prachtige gelegenheid om dat schilderachtige plaatsje op papier vast te leggen.
Hartelijke groet
Piet Bruijns
Bijlagen
image.jpeg
image.jpeg (166.4 KiB) 6767 keer bekeken
ESTE NIX PAX CHRISTE NIX
Gebruikersavatar
jdbvos
Berichten: 10539
Lid geworden op: 22 apr 2006 16:17
Locatie: Groningen
Contacteer:

Re: Scheepsschilderijen

Bericht door jdbvos »

Da's leuk om te zien....

De Spartivento is gebouwd door scheepswerf J.Vos&zn....
Dit hebben we (in de familie) ooit voor "Reitske" (eigenaren Spartivento) proberen uit te zoeken....
Ze is ooit gekocht door Cornelis Breedveld, die (of diens gelijknamige zoon) later getrouwd is met de zus van m'n opa.
Het notariele koopcontract bestaat daarvan nog...
In de familie hebben we teen&tander van die bouw van de Spartivento proberen na te pluizen voor de huidige eigenaren, maar komen niet verder dan vermoedelijk de Elisabeth...
Op de 2e foto 'hangt' ze achter de (Rijn-?)sleepboot Wolga
Bijlagen
Elisabeth.JPG
Elisabeth.JPG (88.21 KiB) 6732 keer bekeken
wolga1rev.jpg
wolga1rev.jpg (62.04 KiB) 6732 keer bekeken
Brevo 12 N14.jpg
Brevo 12 N14.jpg (33.37 KiB) 6702 keer bekeken
Brevo-1.jpg
Brevo-1.jpg (253.59 KiB) 6702 keer bekeken
Brevo-spantlegging 2 N13.jpg
Brevo-spantlegging 2 N13.jpg (132.59 KiB) 6702 keer bekeken
Oost, west...ook best
Gebruikersavatar
Jan de Reus
Berichten: 750
Lid geworden op: 15 mei 2010 09:50
Locatie: Voorburg
Contacteer:

Re: Scheepsschilderijen

Bericht door Jan de Reus »

Lulworth

Naar een foto van Engelse fotograaf Frank Beken . Getoond wordt het jacht Lulworth tijdens een race. Het racen met dergelijke grote jachten werd populair aan het eind e van de 19e eeuw en duurde tot aan de 2e wereldoorlog.

De naam Lulworth is afgeleid van Lulworth Castle. Dit kasteel was eigendom van Herbert Weld, de tweede eigenaar van dit jacht. Eerste eigenaar was Richard H. Lee die het in 1920 liet bouwen bij White Brothers Yard. Het jacht kreeg de naam Terpichore en hij wilde er mee racen in de belangrijkste Europese jacht competitie: de Britse ‘Big Class’. Door gebrek aan geschikt hout voor de ondermast is deze gemaakt van staal waardoor het jacht helaas in eerste instantie achterbleef bij haar belangrijkste concurrenten. Rond 1924 waren alle problemen opgelost en heeft het jacht van 1920 tot 1930 een prominente rol gespeeld in de Big Class. Van de 258 regatta’s waaraan het schip deelnam werd 59 keer gewonnen. Na introductie van de J-Class ontwerp jachten was de rol van de Lulworth uitgespeeld. In 1947 stond het jacht op de nominatie om te worden gesloopt maar werd gered door Richard Lucas en gerestaureerd waarna het als woonschip werd gebruikt.

In 1990 werd de romp van het jacht naar Italie overgebracht met als doel om het jacht opnieuw uit te rusten als wedstrijd jacht. De renovatie is in 2002 van start gegaan en het zeilplan van 1926 opnieuw toegepast. In 2006 werd het volledig gerenoveerde jacht te water gelaten en ging het jacht weer meedoen aan wedstrijden.

Bijzonderheden:
Thuishaven: Guernsey
Bouwer: White Brothers, Itchen Ferry (1920) Classic Yacht Darsena, Viareggio (2006)
Gedoopt: Terpsichore (1920) Lulworth (1924)
Ontwerper: Herbert William White (1919) Paul Spooner (2001)
Class and type: Brits ‘Big Class’ gaffel getuigde kotter
Waterverplaatsing: 188 ton (2006) waarvan 80 ton ballast
Lengte: 46.30 m (151 ft 11 in) over alles 36.87 m (121 ft) over dek (rating) 28.64 m (94 ft) waterlijn (rating)
Breedte: 6.60 m (21 ft 8 in)
Diepgang: 5.50 m (18 ft 1 in)
Zeilplan:
Ra’s (1926/2006):
Mast: 52.00 m (170 ft 7 in)
Giek: 27.60 m (90 ft 7 in)
Spinnaker giek 20.00 m (65 ft 7 in)
Zeilen:
Grootzeil: 465 m2 (5,010 sq ft)
Marconi topzeil 133 m2 (1,430 sq ft)
Fok 114 m2 (1,230 sq ft)
Kluiver 69.5 m2 (748 sq ft)
Kluiver topzeil 46.5 m2 (501 sq ft)
Spinnaker 500 m2 (5,400 sq ft)
Romp: mahonie planken op stalen frames

Jan
Bijlagen
Lulworth_150kB.jpg
Lulworth_150kB.jpg (147.92 KiB) 6624 keer bekeken
't Is een smul! http://www.jandereus.nl


Plaats reactie