Scheepskennis - een prachtig boek...

Alles over boeken, schrijven, uitgevers etc.
Theo Horsten (R.I.P.)

Scheepskennis - een prachtig boek...

Bericht door Theo Horsten (R.I.P.) »

Kortgeleden kreeg ik het boek Scheepskennis cadeau. De tweede, verbeterde en aangepaste druk.
Het boek is samengesteld door Klaas van Dokkum en uitgegeven door DOKMAR te Enkhuizen. ISBN 90-806330-2-X

Het is een prachtig uitgevoerd boek waar je uren zoet mee kunt zijn. Het is niet goedkoop "“ ik meen dat het € 65 kost "“ maar dat kan gezien de uitvoering en de kwaliteit ook niet anders. Ik vind het zijn geld wel waard.
Het is voor iemand zoals ik, die alweer een poosje van de vaart af is, maar graag op de hoogte blijft van de nieuwe ontwikkelingen een prachtig naslagwerk.

Afbeelding

Wat je al gauw opvalt en wat mogelijk tevens aanvankelijk nogal tegenvalt, dat is dat het toch een vrij oppervlakkig boek is. Nu kan dat ook niet anders. Het is zo breed opgezet, dat het, als dieper op de onderwerpen zou worden ingegaan, minstens vijf keer zo dik zou zijn geworden met een evenredig hogere prijs en dat was de bedoeling niet. In het voorwoord staat:

In dit boek worden op zeer gedetailleerde wijze de hedendaagse moderne ontwikkelingen op het gebied van de scheepsbouw, zeemanschap en de scheepvaart behandeld. Een poging wordt gedaan om een zo volledig mogelijk overzicht te geven van schepen, benodigde hulpinstallaties, sustemen, wetgeving en regels.

Daarin is men naar mijn mening geslaagd. Het is niet mijn bedoeling om het hele boek hier te gaan bespreken en te bekritiseren of te loven. Wie overweegt om het te kopen, zou ik aanraden om het eerst goed te bekijken om er zeker van te zijn dat het aan de verwachtingen voldoet. Ik was van plan om het te kopen en zou het in dat geval ongezien via het internet hebben besteld. Ik weet nu dat ik me dan achteraf niet bekocht zou hebben gevoeld. Het is zijn geld waard. Toch een paar opmerkingen.

Enige tijd geleden heb ik op dit forum een aantal vragen gesteld over moderne studieboeken. Ik was op zoek naar een goed, modern boek over scheepsbouw. Ik heb dat niet gevonden, dat wil zeggen: geen boek wat voor mijn doel geschikt zou zijn geweest. Tot mijn genoegen vind ik in Scheepskennis eigenlijk alles wat ik, in mijn positie en niet meer actief in de scheepvaart, hierover zou willen weten.
Tegelijkertijd werd ik toch ook enigszins teleurgesteld. Mijn belangstelling ging en gaat nog altijd uit naar tankers en daarom viel het me nogal tegen dat de moderne, dubbelwandige tanker er in dit boek wel heel bekaaid afkomt.
Dat zou niet zo erg zijn geweest als bij dit onderwerp en verder bij elk hoofdstuk een overzicht zou zijn gegeven van de boeken die dieper op de verschillende onderwerpen ingaan. Dat hoeven niet noodzakelijk Nederlandse boeken te zijn; Scheepskennis wordt "“ terecht "“ ook in het Engels uitgegeven, dus een overzicht van gespecialiseerde literatuur in onverschillig welke taal, zou me welkom zijn geweest. Het kan toch nauwelijks anders of de schrijver heeft bij de samenstelling van dit boek zelf ook van werk van anderen gebruik moeten maken.
Dat mis ik en dat heb ik Klaas van Dokkum ook verteld. Wie weet komt dat in een volgende druk.

Al ben ik dan ook van "dek"

mink

scheeps kennis

Bericht door mink »

hallo theo.
verwarming van de stook oil gebeurt door stoom uit een gewone ketel of uitlaatgassen ketel of op turbine schepen uit lage druk stoom.
h.g.mink
Theo Horsten (R.I.P.)

Bericht door Theo Horsten (R.I.P.) »

Ja, Mink, zo was dat, daar weet ik alles van. Maar hoe zit dat nu, op moderne schepen?

Zoals ik al zei: zo te zien gaat het daar om een niet al te groot schip. Heeft die dan een donkeyketel?
Zo ja, hoe ziet een moderne donkeyketel er dan uit?
Hoeveel verbruikt dat?
Dat zijn dingen die ik in dat boek mis: wat komt er bij het stoken van zware olie kijken.
Wat zijn de afwegingen als er keuzes moeten gemaakt?
Wanneer IFO en wanneer HFO?

Ik heb in dit verband nog veel meer vragen, maar eerst deze maar eens even. :)
Jancorjoh
Berichten: 790
Lid geworden op: 22 jul 2004 00:44
Locatie: Woerden

Scheepskennis

Bericht door Jancorjoh »

Tegenwoordig wordt de HFO in ieder geval op de Spliethoffschepen en andere "kleinere" schepen verwarmd met thermische olie,
Het voordeel is dat je installatie eenvoudiger en compacter(kleinere leidingen LD-Stoom vraagt relatief grote leidingdiameters) is dan een stoominstallatie.

Gr. John
Ragnar
Berichten: 519
Lid geworden op: 21 jul 2004 22:52
Locatie: Doha, Qatar

Re: Scheepskennis - een prachtig boek...

Bericht door Ragnar »

Theo Horsten schreef:Kortgeleden kreeg ik het boek Scheepskennis Wat is het zwaarste dat er tegenwoordig wordt gestookt en door welke motoren? Ik zie - ook in dit boek - dat de S-schepen van Spliethof in die 16.000 pk Wärtsilä's IFO van 380 cSt stoken. Is dat het zwaarste dat ze aankunnen, of is dat een afweging van brandstofkosten tegen onderhoudskosten?

Theo
Hallo Theo je hebt ook nog een BFO van 700 cSt. Dit is volgens mij de zwaarste all hoewel ik ook wel eens ergens 720 heb zien staan. Over die verwarmings systemen heb ik niet echt veel info alleen dat waar ik het heb meegmaakt alles verwarmt werd met een thermisch olie systeem en op grotere schepen schijnen ze het met stoom te doen althans dat stond in me schoolboek van motoren wat ook uit het jaar 1986 afstamd :lol:

Kan er voor de rest niet veel over vinden aangezien het ook niet in me hulpsystemen boeken staat.
Ragnar
Berichten: 519
Lid geworden op: 21 jul 2004 22:52
Locatie: Doha, Qatar

Bericht door Ragnar »

Misschien dat Ketelbinkje wel wat moderne boeken in bezit heeft.

Heb eventueel nog wel een mooi pdf boek voor je Theo van het certificaat SWTK 4-8
Theo Horsten (R.I.P.)

Bericht door Theo Horsten (R.I.P.) »

John, je zegt:
Tegenwoordig wordt de HFO in ieder geval op de Spliethoffschepen en andere "kleinere" schepen verwarmd met thermische olie,
Dus ik begrijp dat op Spliethoffschepen HFO wordt gestookt, John. Hoe zwaar is dat dan en in welke motoren? Hoe verwarm je die thermische olie, elektrisch?

Ja, Ragnar, informatie uit die tijd heb ik ook in ruime mate, uit boeken en eigen ervaring. :D Maar er is sindsdien zo het een en ander veranderd, reden waarom ik dat boek graag wilde hebben en waar ik het hier en daar tekort vind schieten.
Gebruikersavatar
jeroen
Berichten: 1146
Lid geworden op: 22 sep 2004 12:49
Locatie: Hellevoetsluis

Bericht door jeroen »

Bij wagenborg wordt er gevaren met Wartsila 38 motoren, dit zijn dus medium speed 4-slag motoren met een boring van 380 mm en een slag van 475 mm en een toerental van 600 omw/min.
De brandstof die wordt gebruikt is IFO 380 en deze wordt verwarmd met Thermische olie. in de bunkers tot +/- 40 gr.C vervolgens in de sett.tk tot 80 a 85 gr.C en voor de separator en dagtank tot 95 a 99 gr.C in de Booster unit wordt het tot +/- 130 a 135 gr.C. verwarmd en dan zo de motor in.

De thermische olie wordt op zee verwarmd door de uitlaatgassen ketel en tijdens haven en of manoeuvreren etc door een gasolie gestookte ketel.

Bij Broere shipping varen ze met de zelfde brandstof alleen dan met MAK. 32 of wartsila 32 motoren en wordt de thermische olie af en toe ook verwarmd in zware olie gestookte ketels

Gr. Jeroen
Theo Horsten (R.I.P.)

Bericht door Theo Horsten (R.I.P.) »

Dat is heel duidelijk, Jeroen. Dat is dus een IFO en ± 40° C in de bunkertanks, kan ik begrijpen. Nu wordt me die plaat van die dubbele bodem met spiraal ook duidelijk.
Maar binnenslands staat er dus steeds een met gasolie gestookte ketel te brullen om het spul op temperatuur te houden. Dat zal in de winter in de Baltic nogal wat vragen, neem ik aan.

Bedankt voor je duidelijke uitleg.
Gebruikersavatar
jeroen
Berichten: 1146
Lid geworden op: 22 sep 2004 12:49
Locatie: Hellevoetsluis

Bericht door jeroen »

Ja dat klopt, ook in de winter in baltic tijdens zee bedrijf zal de gasolie ketel af en toe bij moeten springen omdat de warmte door de afvoergassen niet voldoende is....

Gr Jeroen

P.s. de S-borgen van wagenborg werken nog met stoom ipv thermische olie, en wat op die schepen daar nu het voordeel van is tov thermische olie kan ik je niet zeggen. Over een 8 tot 12 weken kan ik ook nog vertellen hoe het gaat op de Prinsenborg, moet ik maandag nml heen.


Plaats reactie