Veiligheid op internet

Problemen met foto's plaatsen? Of met andere PC problemen? Stel dan hier je vraag.
Plaats reactie
Jos Komen (R.I.P)

Veiligheid op internet

Bericht door Jos Komen (R.I.P) »

Aangezien iedereen tegenwoordig bijna verplicht wordt om o.a. bankzaken via internet te regelen lijkt me een extra waarschuwing niet overbodig.
Een tweede hands pc-tje kopen, door je neefie of buurjongetje laten installeren en gaan met die banaan. :(
All the best
Jos

donderdag 11 oktober 2007 - Beveiliging is van essentieel belang voor iedere websurfer. Het is echter niet zo dat de beveiliging van een pc alleen afhankelijk is van de software die erop draait. Net zo belangrijk is het surfgedrag van de gebruiker zelf. Een recent rapport van StopBadWare.org, een beveiligingsproject van de universiteiten Oxford en Harvard, benadrukt dat het belangrijk is om op te passen waar je op klikt.
Het gaat hier om de "˜donkere hoekjes van het web', zoals ze in het rapport worden omschreven. Het rapport richt zich in de eerste plaats op de minder ervaren websurfer en doet uit de doeken wat er allemaal mis kan gaan tijdens het websurfen. Malware, spyware, identiteitsdiefstal en nog een heleboel andere bedreigingen worden onder de loep genomen. Heel interessant voor mensen die zich nog steeds afvragen waarom banken waar ze geen klant van zijn toch steeds via e-mail om hun informatie vragen.

De belangrijkste conclusie van het rapport is dat verouderde software het grootste risico vormt voor argeloze internetters. Mensen die bijvoorbeeld Windows XP gebruiken maar de service packs niet hebben geïnstalleerd, vormen een eenvoudig doelwit voor cybercriminelen. Microsoft heeft in deze service packs namelijk precies aangegeven welke veiligheidslekken er zijn gedicht, zodat kwaadwillenden precies weten waar ze naar op zoek moeten.

Jos Komen (R.I.P)

Bericht door Jos Komen (R.I.P) »

Computergebruikers kwetsbaarder dan ze denken
Door: Annemarie Korevaar
Computergebruikers zijn kwetsbaarder dan ze denken voor virussen en spyware, maar weten nog altijd weinig van computerbescherming. Dat blijkt uit een steekproef en een enquête van de Consumentenbond.


De bond heeft als steekproef bij 93 huishoudens thuis de computer nagekeken. Bij 61.9% van de computergebruikers die dachten een anti-spywarepakket geïnstalleerd te hebben, bleek dit niet het geval te zijn. En bij de mensen die dachten dat er geen spyware op de computer stond, vond de bond in ruim 29% wel degelijk spyware in de pc.
Bij 9 huishoudens was de computer besmet met één of meer virussen, terwijl 7 van hen van te voren had aangegeven voldoende beschermd te zijn. Van de 25 computers met een draadloze internetverbinding bleken 14 geen afdoende beveiliging te hebben.
Consumenten zijn dus kennelijk kwetsbaar, maar tegelijk blijkt dat ze weinig kennis hebben over hoe zij zich moeten wapenen tegen digitale gevaren. Dat blijkt ook uit een enquête die de bond heeft gehouden onder 614 computergebruikers. Zo weet ongeveer de helft niet wat het verschil is tussen anti-virussoftware en een firewall. En van de mensen die aangaven dat wel te weten, bleek bij doorvragen 57% alsnog door de mand te vallen.
Ook phishing blijkt bij de helft van de mensen een onbekend fenomeen. Driekwart van de mensen weet niet hoe vaak de anti-virussoftware op zijn computer updates binnenhaalt, terwijl een dagelijkse actualisering essentieel is voor een goede bescherming. Bijna een kwart van de ondervraagden zegt het afgelopen jaar een computervirus te hebben gehad.
Gezien de resultaten van de steekproef en de enquête, blijft de Consumentenbond pleiten voor 'ingebakken veiligheid'. De professionele partijen, zoals internetproviders, computerleveranciers en dienstenaanbieders op internet, zouden meer moeten doen om consumenten te beschermen en dat niet alleen aan de computergebruiker moeten overlaten.

Bron http://www.computeridee.nl
ferryvaneeuwen
Berichten: 2676
Lid geworden op: 25 nov 2004 22:59
Locatie: Krimpen a/d IJssel
Contacteer:

Veiligheid

Bericht door ferryvaneeuwen »

Tot op zekere hoogte kan je zelf veel aan de beveiliging van de PC doen door de gebruikelijke maatregelen te nemen, zoals een goede virus-scanner die regelmatig wordt geupdate en een goede firewall te installeren. Wat het laatste betreft gebruik ik ZoneAlarm die ook aangeeft als een bepaalde programma zonder authorisatie het internet probeert op te gaan. Je kan dan het programma wel of geen toestemming geven om dit te doen. Veel spy- en malware probeert op het internet te geraken om zo op een bepaald adres te komen van waaruit enge dingen kunnen worden ondernomen met je PC.

Veel PC's zijn zonder het te weten via een bepaalde poort die door een spy- of malware programma is opengezet (back door) bereikbaar en zo bestuurbaar geworden door anderen. Die worden ook wel Zombie computers genoemd en deze kunnen bijvoorbeeld emails versturen of bepaalde web sites aanvallen, samen met veel andere Zombies computers en zo deze sites plat te leggen. Dus als je PC plotseling erg langzaam is geworden......

Shields Up is een goede site waarbij je de poorten op je PC kan laten onderzoeken op poorten die openstaan. Ik heb dit net nog even geprobeerd en nu blijkt dat poort 1025 bij mij openstaat...... Dat vraagt dus om nader onderzoek!

Shields UP

Om spy- en malware te vinden gebruik ik Ad-Ware en Spybot. Ik draai nu Ad-Ware en er zijn weer 19 van die dingen gevonden terwijl ik dit schrijf.

Het gevaarlijkst zijn de zogenaamde Rootkits die ongezien op de PC gezet worden. Virusscanners zijn niet in staat om rootkits te detecteren. Rootkits zijn in staat zich op listige wijze te verbergen en veranderen daartoe zelfs het Operating System. Slim om Windows zelf aan het list en bedrog te laten meewerken..... Rootkits zijn ook zeer populair bij de overheden in de wereld die ze ruim schijnen toe te passen om ongezien computers van criminelen en natuurlijk ook van burgers die als verdachten of zoiets worden aangemerkt, te infiltreren en te zien wat er zich op hun PC's en met het Internetgebruik afspeelt.

http://en.wikipedia.org/wiki/Rootkit

Zelf gebruik ik geregeld de Microsoft Windows Malicious Software Removal Tool die tot op zekere hoogte ook rootkits kan opsporen en vernietigen.

http://support.microsoft.com/?kbid=890830

Ferry
Gebruikersavatar
kees
Berichten: 228
Lid geworden op: 22 jul 2004 19:56
Locatie: klundert

Bericht door kees »

Hoop van die Spyware removers halen die troep er wel van af maar ook die van de concurrent, maar zetten hun eigen zooi er dan op!
Je kan door de bomen het bos niet meer zien, en er wordt mooi op ingespeeld!
Beetje oppassen en af en toe eens iets proberen lijkt het best wat je kan doen denk.

Afbeelding
Gebruikersavatar
DennisV
Berichten: 604
Lid geworden op: 29 mei 2006 15:07

Bericht door DennisV »

Voor de meeste mensen met "licht" internet verbruik volstaat een totaaloplossing zoals http://www.hitmanpro.nl

Gaan we echt diep in de porno, cracks, patches, torrents, p2p's, usenet, enz. dan is een sterkere oplossing wenselijk.
ferryvaneeuwen
Berichten: 2676
Lid geworden op: 25 nov 2004 22:59
Locatie: Krimpen a/d IJssel
Contacteer:

Poort 1025

Bericht door ferryvaneeuwen »

Zoals ik eerder meldde bleek poort 1025 open te staan. Ik was even vergeten dat deze poort altijd openstaat omdat deze hoort bij mijn netwerk camera die boven op een slaapkamer voor het raam staat. Deze moet van 'buitenaf' bereikbaar zijn omdat via het internet deze camera bekeken kan worden. Omdat de poort vanuit de PC bezet is door de camera kunnen er vanuit het internet geen grappen mee worden uitgehaald.

NetCam

Deze camera kun je zelf vanaf je PC naar links en rechts, boven en onder bewegen. Ook de zoom kan bediend worden. Behalve onze vijver is er niet zo veel te zien. Dooie boel, het lijkt Warffum wel........;-) Jammer, geen koeien hier!

Ferry
Gebruikersavatar
DennisV
Berichten: 604
Lid geworden op: 29 mei 2006 15:07

Bericht door DennisV »

De link verwijst naar een lokaal ipadres, en is niet bereikbaar!

192.168.x.x
Gebruikersavatar
DennisV
Berichten: 604
Lid geworden op: 29 mei 2006 15:07

Bericht door DennisV »

Werkt!

Zou je ook even de juiste gegevens voor je avatar in kunnen stellen, dan hebben we weer één rood kruisje minder!
ferryvaneeuwen
Berichten: 2676
Lid geworden op: 25 nov 2004 22:59
Locatie: Krimpen a/d IJssel
Contacteer:

Scroogle

Bericht door ferryvaneeuwen »

Sinds 2000 registreert Google onze ingebrachte zoektermen, de datum- en tijd ervan, het unieke ID in onze cookie en ons internetadres. Deze informatie wordt door Google op verzoek van de overheden, dus ook de Nederlandse, ter beschikking gesteld.

Voor privacy is steeds minder plaats in onze samenleving. Een recent staaltje van privacy schending betreft de aktie van onze overheid dat hier beschreven wordt:

http://www.nu.nl/news/1299721/52/GPD_bo ... Zaken.html

Zo hoef je niet eens een Rookit te plaatsen.......

Even terug naar Google. Het beschreven probleem is te vermijden door standaard als zoekmachine gebruik te maken van Scroogle.

http://www.scroogle.org

De scraper functie van Scroogle zit dan als buffer tussen ons en Google in. Alleen de nietszeggende Scroogle gegevens zijn voor Google zichtbaar, dus niet de onze.

Ferry
Jos Komen (R.I.P)

Bericht door Jos Komen (R.I.P) »

'CYBERSPIONAGE BEDREIGT STAATSVEILIGHEID'

29 november 2007 - Spionage via internet is het grootste gevaar dat de internationale gemeenschap in 2008 bedreigt. Dit zeggen experts in het jaarrapport over cybercriminaliteit van antivirusbedrijf McAfee. Hieraan werkten ook de NAVO, de Amerikaanse federale recherche FBI en andere deskundigen mee. Volgens het rapport zijn overheden en daaraan gelieerde groeperingen zowel plegers als slachtoffers van cyberspionage. Op dit moment zouden 120 landen spioneren via internet. Een groot aantal van de aanvallen is afkomstig uit China, dat ook openbaar toegeeft dat het zich hier actief mee bezighoudt.
Het doelwit van de aanvallen zijn vaak infrastructurele systemen, zoals elektriciteitsnetten, systemen voor luchtverkeersleiding, financiële markten en overheidscomputernetwerken. De criminelen hebben politieke, militaire, economische en technische doeleinden. Een voorbeeld is de cyberaanval vanuit Rusland op Estland in het voorjaar van 2007. Hierbij werden servers van overheidsinstellingen, media en de financiële wereld wekenlang ontregeld. "De aanvallen waren onderdeel van een zorgvuldig geplande strategie, waarbij specifieke doelwitten werden bestookt. De aanvallen eindigden niet omdat ze werden afgeslagen, maar omdat ze werden gestaakt", aldus de NAVO.

De spionageaanvallen worden technisch steeds geavanceerder en worden gepleegd door goed georganiseerde groeperingen die over veel geld beschikken. (Bron: ANP)


Plaats reactie