Wielrennen

Hier kan iedereen alles plaatsen over zaken die actueel en interessant zijn, maar niets met scheepvaart te maken hebben.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Tour de France 2018 Etappe 10: Julian Alaphilippe wint bergrit in Le Grand-Bornand, Greg Van Avermaet steviger in het geel

de 10e etappe trekt de Ronde van Frankrijk voor het eerst de bergen in. Gele truidrager Greg Van Avermaet, Robert Gesink en Julian Alaphilippe rijden de hele dag in de aanval. De Fransman gaat op de een-na-laatste Alpentop alleen en soleert naar de zege. Van Avermaet bewijst dat de aanval de beste verdediging is en vergroot zijn voorsprong in het algemeen klassement. Bauke Mollema verspeelt bijna 1 minuut op de meeste andere klassementsrenners.

Uitslag 10e etappe Tour de France 2018


1. Julian Alaphilippe (Fra)
2. Ion Izagirre (Spa) + 1.34
3. Rein Taaramäe (Est) + 1.40
4. Greg Van Avermaet (Bel) + 1.44
5. Serge Pauwels (Bel) z.t.
6. Lilian Calmejane (Fra) + 2.22
7. Daniel Martin (Ier) + 3.23
8. Primoz Roglic (Slo) z.t.
9. David Gaudu (Fra) z.t.
10. Geraint Thomas (GB) z.t.

11. Romain Bardet (Fra) z.t.
12. Steven Kruijswijk (Ned) z.t.
13. Adam Yates (GB) z.t.
14. Jakob Fuglsang (Den) z.t.
15. Chris Froome (GB) z.t.
16. Tom Dumoulin (Ned) z.t.
17. Alejandro Valverde (Spa) z.t.
18. Nairo Quintana (Col) z.t.
19. Vincenzo Nibali (Ita) z.t.
20. Mikel Landa (Spa) z.t.
26. Bob Jungels (Lux) + 4.14
30. Bauke Mollema (Ned) z.t.
31. Ilnur Zakarin (Rus) z.t.
32. Rafal Majka (Pol) z.t.
34. Rigoberto Uran (Col) + 5.59

Klassement na de 10e etappe


1. Greg Van Avermaet (Bel)
2. Geraint Thomas (GB) + 2.22
3. Alejandro Valverde (Spa) + 3.10
4. Jakob Fuglsang (Den) + 3.12
5. Bob Jungels (Lux) + 3.20
6. Chris Froome (GB) + 3.21
7. Adam Yates (GB) z.t.
8. Mikel Landa (Spa) z.t.
9. Vincenzo Nibali (Ita) + 3.27
10. Primoz Roglic (Slo) + 3.36

11. Tom Dumoulin (Ned) + 3.42
12. Steven Kruijswijk (Ned) + 3.45
13. Rafal Majka (Pol) + 4.02
14. Romain Bardet (Fra) + 4.11
15. Bauke Mollema (Ned) + 4.28
16. Nairo Quintana (Col) + 4.29
17. Daniel Martin (Ier) + 5.01
18. Ilnur Zakarin (Rus) + 5.12
22. Rigoberto Uran (Col) + 7.08

Puntenklassement na de 10e etappe
1. Peter Sagan (Slw) 319
2. Fernando Gaviria (Col) 218
3. Dylan Groenewegen (Ned) 132

Koersverloop


Direct na de start is er volop actie. Florian Vachon en Julian Alaphilippe slaan een gaatje en Burghardt, Chavanel en Degand voegen zich bij hen. Maar nog voor het eerste klimmetje, Col de Bluffy, vloeit de boel weer samen.

Op de Bluffy versnelt Peter Sagan en Tom-Jelte Slagter, Elie Gesbert en Julian Alaphilipe schuiven mee. Alaphilippe pikt de bergpunten mee, waarna nog eens zeventien renners de oversteek maken: Robert Gesink, Philippe Gilbert, gele truidrager Greg Van Avermaet, Serge Pauwels, David Gaudu, Lukas Pöstlberger, Daryl Impey, Ion Izagirre, Tony Gallopin, Amaël Moinard, Jack Bauer, Lilian Calmejane, Rein Taaramäe, Guillaume Martin, Thomas Degand, Arthur Vichot en Rudy Molard.

Op de Col de la Croix Fry moet Bauer laten lopen, terwijl Molard en Taaramäe samen aanvallen. Gilbert, Van Avermaet, Pauwels, Moinard, Pöstlberger en Gaudu splitsen zich af van de rest. Molard is als eerste boven, 25 seconden voor de groep Van Avermaet/Gilbert, en bijna 4 minuten voor het peloton.

Op de Plateau des Glières kunnen Gilbert en Pöstlberger het tempo niet meer bijbenen. Onder aanvoering van Gesink sluiten Gallopin, Izagirre, Martin, Alaphilippe, Vichot, Calmejane en Gesbert juist aan. Alaphilippe pakt de meeste bergpunten op deze klim van de buitencategorie, Gaudu komt als tweede boven, Molard als derde.

Onderweg naar de Col de Romme – 8,8 kilometer à 8,9% – sluiten Gilbert, Degand en Impe ook weer aan en de kopgroep rijdt met 6 minuten voorsprong de een-na-laatste beklimming op. Taaramäe gaat alleen en Alaphilippe achterhaalt hem op 1,8 km van de top en laat de Est achter om wéér de meeste bergpunten te pakken. Pauwels rondt de top als derde en daarachter zitten Van Avermaet, Gesink, Izagirre en Calmejane, bijna 1 minuut achter de leider.

In de afdaling vergroot Alaphilippe zijn voorsprong en hij rijdt bijna anderhalve minuut voor de groep Van Avermaet/Gesink de Col de la Colombière op. Hij diept zijn voorsprong iets uit, terwijl Robert Gesink beseft dat een zege er vandaag niet in zit en hij laat lopen. Izagirre achterhaalt Taaramäe en Pauwels en gaat alleen verder. Lager op de berg lossen Rigoberto Uran en Bob Jungels in het peloton.

Alaphilippe komt als eerste boven en verzekert zich zo van de bergtrui. Izagirre zit op anderhalve minuut en als Daniel Martin niet ver van de top in de favorietengroep versnelt, haken Bauke Mollema, Rafal Majka en Ilnur Zakarin af.

In de afdaling houdt Alaphilippe spelenderwijs stand en zo wint hij zijn eerste etappe in de Ronde van Frankrijk. Greg Van Avermaet komt als vierde over de streep, dik 2 minuten voor de grote groep met klassementsfavorieten, en verstevigt zijn leiding in het algemeen klassement.

Mollema, Jungels, Zakarin en Majka verspelen bijna 1 minuut op hun concurrenten, Uran meer dan 2 minuten. Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk lopen geen schade op. Ze schuiven op naar de plekken elf en twaalf, maar dat is al wel +3.40, het word tijd dat ze wakker worden, later meer.

Morgen hebben de renners een korte explosieve bergrit met drie beklimmingen en aankomst bergop voor de wielen.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.

Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Tour de France 2018 Parcours etappe 11: Albertville - La Rosière

Woensdag 18 juli 2018 - De 11e etappe van de Tour de France eindigt bergop in skiresort La Rosière. De rit vertrekt vanuit Albertville en onderweg wachten de Montée de Bisanne, Col du Pré en Cormet de Roselend. De slotklim is 17,6 kilometer à 5,8%. Gezien de afstand van maar 108,5 kilometer mogen we een explosief koersverloop verwachten.

In 2014 finishte de 6e etappe van de Ronde van de Toekomst in La Rosière. Miguel Ángel López won die rit, zodoende een stevig fundament onder zijn latere eindwinst leggend. Het jaar erop kwam de race er weer aan en toen was Guillaume Martin de beste. Aan die overwinning lag wel een klein drama van Gregor Mühlberger ten grondslag, want de Oostenrijker reed op kop maar nam in de slotkilometer een verkeerde afslag.

Eigenlijk bestaat de koers uit drie grote beklimmingen. De eerste is de Montée de Bisanne, een klauterpartij van 12,4 kilometer à 8,2%. De top ligt na 26 kilometer. De aanloop naar de voet van de klim is overwegend vals plat.

In 17,5 kilometer duiken de renners naar Beaufort en daar gaat het direct omhoog op de Col du Pré. Die bestijging doet met 12,6 kilometer à 7,7% weinig voor de Montée de Bisanne onder, zeker omdat de stijgingsgraad vlak onder de top 2 kilometer lang dik 10% is. Na een korte afdaling is de Cormet de Roselend eigenlijk het verlengde van de Col du Pré, goed voor 5,7 kilometer klimmen tegen een gemiddeld stijgingspercentage van 6,5%. Na het ronden van de top dalen de renners in een kleine 20 kilometer naar Bourg-Saint-Maurice, alwaar de 12e etappe van start gaat.

Niet dat ze het werk voor vandaag erop hebben zitten in Bourg-Saint-Maurice, want nu wacht het lange en afmattende slotakkoord. De beklimming naar La Rosière is 17,6 kilometer en stijgt over die afstand met een gemiddelde van 5,8%. Het zwaarste deel begint na 7 kilometer, want dan loopt de weg 6 kilometer lang met 8,2% op. In de laatste 4,3 kilometer vlakt de helling af naar 4,6%.

Hetzelfde parcours vormde in het Critérium du Dauphiné het decor van de 6e etappe. Vroege vluchter Pello Bilbao pakte de dagzege en klassementsleider Geraint Thomas liet zijn rivalen Daniel Martin, Romain Bardet en Adam Yates in de laatste kilometers achter zich.

De eerste drie renners aan de finish krijgen 10, 6 en 4 bonificatieseconden. Bij de tussensprint (na 11,5 kilometer) zijn geen seconden te verdienen, maar wel punten voor de groene trui.

De 11e etappe van de Tour de France begint om 14:05 en de finish wordt verwacht rond 17:23

Tour de France 2018 Favorieten etappe 11: Topklimmers in explosieve rit

Rit 11 van de Ronde van Frankrijk is slechts 108 kilometer lang, maar bevat wel doodleuk vier beklimmingen. Goede kans dat het tempo de hele dag hoog ligt en dat het een zinderende afmattingstocht wordt. Welke renner is daar het meest geschikt voor?

De beklimmingen in de 11e etappe zijn achtereenvolgens de Montée de Bisanne (12,4 kilometer à 8,2%), Col du Pré (12,6 kilometer à 7,7%), Cormet de Roselend (5,7 kilometer à 6,5%), en de slotklim naar La Rosière (17,6 kilometer à 5,8%). Dat is bijna 50 kilometer bergop fietsen, iets minder dan de helft van het totale parcours.

Vermoedelijk zullen er heel wat klassementsambities sneuvelen op dit parcours. Maar wie is nu het meest geschikt om de beslissende tik uit te delen? Vorig jaar bevatte de Tour ook zo’n korte bergrit en toen liep het uit op een strijd tussen Quintana, Contador, Landa en Barguil, alle vier renners die hun kansen op het algemeen klassement al in rook hadden zien opgaan. Barguil won de sprint van vier. Verschil was wel dat die rit met een afdaling eindigde.

Het zou goed kunnen dat het scenario nu vergelijkbaar zal zijn. Klassementsrenners die elkaar in zo’n greep houden dat geen van hen de ruimte krijgt en een groep topklimmers die geen gevaar vormen voor het algemeen klassement die uiteindelijk de dagzege zullen betwisten. Mannen als Gesink, Pauwels en De Gendt. Al hebben de eerste twee in de 10e etappe al vrijwel de hele dag in de aanval gereden en zou het niet vreemd zijn als Gesink een dagje rustig aan doet om in de 12e etappe (naar Alpe d’Huez) toe te slaan.

De slotklim vlakt af onder de top. Op 5 kilometer van de streep zit een stuk van 9,1% en daarna zakt de hellingsgraad naar 5% of minder. Mocht de boel nog samen zijn, dan zouden mannen die al op achterstand staan in het algemene klassement wellicht wat ruimte kunnen krijgen. Óf een sterke tijdrijder slaat daar een gat, zoals Geraint Thomas in de afgelopen Dauphiné deed.

In de recente editie van het Critérium du Dauphiné was dezelfde rit de 6e etappe. Vroege vluchter Pello Bilbao won de rit, terwijl erachter klassementsleider Geraint Thomas zijn directe concurrenten Daniel Martin, Romain Bardet en Adam Yates in de finale het nakijken gaf.

Favorieten 11e etappe Tour de France 2018


*** Daniel Martin, Thomas De Gendt, Ilnur Zakarin, Serge Pauwels
** Alejandro Valverde, Romain Bardet, Tom Dumoulin, Mikel Landa
* Bauke Mollema, Vincenzo Nibali, Adam Yates, Nairo Quintana

Afbeelding

Afbeeldingphoto sharing

later meer
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Tour de France 2018 Etappe 11: Dubbelslag Geraint Thomas, Tom Dumoulin ijzersterk

In de 11e etappe van de Tour de France koersen de renners in amper 108,5 kilometer over drie toppen om bergop te finishen in La Rosière. Door in de afdaling van de een-na-laatste beklimming de aanval te kiezen zet Tom Dumoulin de koers op zijn kop. Geraint Thomas slaat een dubbelslag door vroege aanvaller Mikel Nieve in de laatste meters terug te pakken. Ook Dumoulin komt nog langszij en finisht als tweede. Chris Froome komt als derde over de streep. Dumoulin staat nu derde, Steven Kruijswijk doet ook goede zaken en schuift op naar plek zes.

Uitslag 11e etappe Tour de France 2018


1. Geraint Thomas (GB)
2. Tom Dumoulin (Ned) + 0.20
3. Chris Froome (GB) z.t.
4. Damiano Caruso (Ita) + 0.22
5. Mikel Nieve (Spa) z.t.
6. Daniel Martin (Ier) + 0.27
7. Jesús Herrada (Spa) + 0.57
8. Romain Bardet (Fra) + 0.59
9. Vincenzo Nibali (Ita) z.t.
10. Nairo Quintana (Col) z.t.

11. Primoz Roglic (Slo) z.t.
12. Steven Kruijswijk (Ned) + 1.07
13. Mikel Landa (Spa) + 1.47
15. Ilnur Zakarin (Rus) + 1.58
23. Alejandro Valverde (Spa) + 3.30
26. Jakob Fuglsang (Den) + 3.53
27. Bob Jungels (Lux) + 4.42
28. Adam Yates (GB) z.t.
29. Serge Pauwels (Bel) + 7.10
36. Bauke Mollema (Ned) + 11.29
37. Rafal Majka (Pol) z.t.

Klassement na de 11e etappe


1. Geraint Thomas (GB)
2. Chris Froome (GB) + 1.25
3. Tom Dumoulin (Ned) + 1.44
4. Vincenzo Nibali (Ita) + 2.14
5. Primoz Roglic (Slo) + 2.23
6. Steven Kruijswijk (Ned) + 2.40
7. Mikel Landa (Spa) + 2.56
8. Romain Bardet (Fra) + 2.58
9. Nairo Quintana (Col) + 3.16
10. Daniel Martin (Ier) z.t.

11. Alejandro Valverde (Spa) + 4.28
12. Jakob Fuglsang (Den) + 4.53
13. Ilnur Zakarin (Rus) + 4.58
14. Mikel Nieve (Spa) + 5.21
15. Bob Jungels (Lux) + 5.50
16. Adam Yates (GB) + 5.51
19. Serge Pauwels (Bel) + 10.10
23. Bauke Mollema (Ned) + 13.45
27. Greg Van Avermaet (Bel) + 20.11

Koersverloop
Damiano Caruso plaatst al snel na de start een aanval. Peter Sagan, Daniel Navarro, Romain Sicard en Warren Barguil glippen met hem mee. Sagan pakt zijn punten voor de groene trui bij de tussensprint in Villard-sur-Doron.

Op de Montée de Bisanne gaat Sagan al snel overboord en Julian Alaphilippe, Tejay van Garderen en Anthony Perez maken als eerste de oversteek vanuit een grote achtervolgende groep. Later melden ook renners als Thomas De Gendt, Serge Pauwels, Mikel Nieve, Rein Taaramäe, Toms Skujiņš, Marc Soler, Michael Valgren Andersen, Stefan Küng, Darwin Atapuma, Tomasz Marczyńsk en Gorka Izagirre zich op kop. Alaphilippe is als eerste boven en verstevigt zijn leiding in het bergklassement. Barguil is tweede, De Gendt derde.

De drie zetten door in de afdaling en rijden een halve minuut voor hun voormalige kompanen en 6 minuten voor het peloton de Col du Pré op. Gele truidrager Greg Van Avermaet lost halverwege de klim uit het peloton. Ook Bauke Mollema, Rafal Majka en Rigoberto Uran kunnen het tempo niet bijbenen – alle drie renners die hard zijn gevallen in de kasseienrit. Alejandro Valverde valt aan in het peloton en Soler wacht op zijn ploegmaat. Op 2 km van de top moet Alaphilippe in de kopgroep laten lopen.

Barguil is als eerste boven voor Pauwels. Valverde en Soler volgen op 4 minuten, de klassementsrenners 1 minuut later. Onderweg naar de Cormet de Roselend loopt Valverde nog 1 minuut extra uit op de door Sky aangevoerde grote groep. Dan neemt Bahrein Merida de controle in handen. Bovenop de Cormet de Roselend zitten Valverde en Soler op 2 minuten van de kopgroep en het peloton volgt op 3.15.

In de afdaling valt Tom Dumoulin aan met Søren Kragh Andersen.

Caruso, Barguil, Valgren Andersen, Nieve en Moinard rijden samen de beklimming naar La Rosière op: 17,6 kilometer à 5,8%. Dumoulin en Kragh Andersen haken aan bij Valverde en Soler, die het tempo niet kan bijbenen en lost. Moinard moet eraf in de kopgroep en Kragh Andersen heeft alles gegeven en lost op 14 km van de top.

Valgren Andersen gaat overboord op 10 km van de top. Net als Herrada en Navarro komen aansluiten, vertrekt Nieve.

Dumoulin en Valverde pakken 40 seconden voor de door Sky aangevoerde favorietengroep. Al het werk komt op de schouders van de Nederlander. Die besluit dan maar alleen verder te gaan. Zijn voorsprong schommelt al een tijd rond de halve minuut.

Adam Yates en Ilnur Zakarin kunnen het tempo van de klassementsrenners niet volgen. Later moet Jakob Fuglsang lossen en zakt Valverde er genadeloos doorheen. Ook Mikel Landa kan niet mee.

Geraint Thomas valt aan in de favorietengroep en niemand gaat aanvankelijk met hem mee. Dan vertrekt Daniel Martin en Chris Froome voegt zich bij hem. Intussen meldt Thomas zich bij Dumoulin, die Herrada en Caruso heeft achterhaald.

Vlak voor de flamme rouge laat Froome Martin achter, terwijl Thomas uit het wiel van Dumoulin wegvliegt. De Welshman achterhaalt Nieve en wint de rit. De Bask ziet ook Dumoulin nog voorbij komen met Froome en Caruso. Even lijkt Froome de tweede plek te pakken, maar de Nederlander zet aan en wordt tweede.

Het klassement staat na vandaag helemaal op zijn kop. Behalve dat Thomas de gele trui van Van Avermaet overneemt, staat Froome nu tweede en Dumoulin derde. Vincenzo Nibali kon niet mee in het echte geweld, maar schuift wel op naar de vierde plaats, op een halve minuut van Dumoulin. LottoNL-Junbo coureurs Primoz Roglic en Steven Kruijswijk staan vijfde en zesde.

Marcel Kittel en Mark Cavendish finishen buiten de tijd en verlaten de Tour de France.

Morgen koersen de renners naar Alpe D’Huez.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Tour de France 2018 Parcours etappe 12: Bourg-Saint-Maurice - Alpe d’Huez


Donderdag 19 juli 2018 - In de 12e etappe van de Tour de France rijden de coureurs in 175,5 kilometer van Bourg-Saint-Maurice naar Alpe d'Huez. Onderweg krijgen de renners de Col de la Madeleine en de Col de la Croix de Fer voor de wielen, waarna de beroemde slotklim met de 21 haarspeldbochten goed is voor 13,8 kilometer buffelen à 8,1%.

Elk jaar is het weer de vraag of de mythische klim naar Alpe d’Huez op het menu staat in de Tour. Twee edities was dat niet het geval, maar in 2018 is op de Hollandse Berg weer een aankomststreep getrokken. In 2015 kwam de Tour voor het laatst in Alpe d’Huez aan en toen soleerde Thibaut Pinot naar de overwinning.

De start is in Bourg-Saint-Maurice, een plaatsje dat de renners in de 11e etappe al doorkruisten voor ze aan de slotklim naar La Rosière begonnen. Nu zetten ze koers naar de Col de la Madeleine, een top op 2.000 meter hoogte, die na 53,3 kilometer gerond wordt. De klim is 25,3 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,2%.

Na de afdaling wacht de korte en venijnige Les Lacets de Montvernier, waarna er met de Col de la Croix de Fer een volgende beroemde Alp op het menu staat. De top van de Croix de Fer ligt na 121 kilometer op 2.067 meter hoogte. Voordat de renners daar zijn hebben ze 29 kilometer geklommen aan een gemiddelde van 5,2%.

Een duikvlucht van zo’n 30 kilometer voert via een vlak gedeelte van 10 kilometer naar Bourg d’Oisans, de voet van de klim naar Alpe d’Huez. Vanuit hier is het alleen nog maar klauteren geblazen. Via de 21 haarspeldbochten, vol Nederlandse fans, leggen de renners 13,8 kilometer aan 8,1% af. Het zwaarste stuk ligt rond kilometer 10, want dan stijgt de weg met 11,5%. Daarna vlakt het af, al is dat met een stijgingspercentage van 9% wel relatief.

Telkens als de Tour de Alpe d’Huez beklimt, wordt er gesproken van de Hollandse Berg. Toch is het komende zomer alweer 29 jaar geleden dat oranje als eerste boven was. Gert-Jan Theunisse was in 1989 de laatste Nederlander die op deze berg wist te winnen. Een jaar later werd Erik Breukink derde en nog een jaar later, in 1991, was Steven Rooks als vijfde boven.

In de laatste 25 jaar was Wout Poels er het meest dichtbij. Hij werd tijdens de laatste finish in Alpe d’Huez negende. Daarbij moet aangetekend dat hij in dienst reed van Chris Froome, die mede dankzij Poels een alles-of-niets aanval van Nairo Quintana niet gevaarlijk zag worden. De Colombiaan finishte uiteindelijk als tweede achter Pinot en won ‘maar’ 1.20 op de Brit. De dag erop finishte de Tour de France in Parijs en boekte Froome zijn tweede eindzege.

De eerste drie renners aan de finish krijgen 10, 6 en 4 bonificatieseconden. Bij de tussensprint (na 91 kilometer) zijn geen seconden te verdienen, maar wel punten voor de groene trui.

De 12e etappe van de Tour de France begint om 12:25 en de finish wordt verwacht rond 17:54

Tour de France 2018 Favorieten etappe 12: Gesink op de ‘Hollandse berg’

In de 12e etappe rijden de renners naar L'Alpe d'Huez. Het is bijna dertig jaar geleden dat een Nederlander de zege pakte op de 'Hollandse Berg', dus het wordt wel weer eens tijd. Kolfje naar de hand van Robert Gesink?

De 12e etappe van de Ronde van Frankrijk voert over de Col de la Madeleine, Lacets de Montvernier en Col de la Croix de Fer om na de beroemde 21 haarspeldbochten te finishen in Alpe d’Huez. Gert-Jan Theunisse boekte in het bergdorp in 1989 de laatste Nederlandse zege. Recent waren thuisrijders er veel succesvoller. Thibaut Pinot won in 2015, Christophe Riblon in 2013 en Pierre Rolland in 2011.

Het bergmenu dat de Tour de renners voorschotelt, bestaat uit lange en afmattende beklimmingen, die worden gelardeerd met een venijnig tussenklimmetje. De Col de la Madeleine stijgt in 25,3 kilometer met een gemiddelde van 6,2% en de daaropvolgende Les Lacets de Montvernier is een uitdaging van 3,4 kilometer à 8,2%, terwijl de Col de la Croix de Fer 29 kilometer lang is en met 5,2% stijgt. Een uitgestrekte afdaling en een vlakke sectie voeren naar Bourg d’Oisans, waar de slotklim van 13,8 kilometer à 8,1% begint.

De laatste jaren ging er in Alpe d’Huez nooit een goed geplaatste klassementsrenner juichend over de streep. Altijd was het of een rittenkaper, of iemand die een goed klassement al in rook had zien opgaan. Die statistiek is goed nieuws voor Gesink, die in de Tour is om ritten te winnen. En ja, hetzelfde geldt natuurlijk voor De Gendt. De Vlaming wil, na zijn zege in 2016 op de Mont Ventoux, vast nog wel een mythische Tourzege aan zijn palmares toevoegen.

Favorieten 12e etappe Tour de France 2018


*** Robert Gesink, Pierre Rolland, Omar Fraile, Rudy Molard
** Warren Barguil, Lilian Calmejane, Thomas de Gendt, Ion Izagirre
* Tom Dumoulin, Chris Froome, Nairo Quintana, Romain Bardet

Afbeelding

Afbeelding

later meer
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Jos Komen (R.I.P)

Re: Wielrennen

Bericht door Jos Komen (R.I.P) »

Ik hou mijn hart vast als ze vanmiddag de Alpe d’Huez op gaan, de puinhoop wordt ieder jaar groter en dit keer is Froome de gebeten hond, vooral na zijn salbutamol-gebruik.
Ach, ik gebruik dat spul ook en ik ga er echt niet harder van lopen. :wink:
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Tour de France 2018 Etappe 12: Geraint Thomas wint in Alpe d’Huez, Tom Dumoulin tweede - heldenrol Steven Kruijswijk

De 12e etappe van de Ronde van Frankrijk is het slotstuk van een drieluik in de Alpen. Op de Col de la Croix de Fer ontsnapt Steven Kruijswijk uit de kopgroep en hij rijdt 70 kilometer solo, maar wordt op 3,5 kilometer van de finish teruggepakt. Gele truidrager Geraint Thomas wint de sprint van vijf voor Tom Dumoulin en Romain Bardet.

Uitslag 12e etappe Tour de France 2018


1. Geraint Thomas (GB)
2. Tom Dumoulin (Ned) + 0.02
3. Romain Bardet (Fra) + 0.03
4. Chris Froome (GB) + 0.04
5. Mikel Landa (Spa) + 0.07
6. Primoz Roglic (Slo) + 0.13
7. Vincenzo Nibali (Ita) z.t.
8. Jakob Fuglsang (Den) + 0.42
9. Nairo Quintana (Col) + 0.47
10. Steven Kruijswijk (Ned) + 0.53

11. Egan Bernal (COl) + 1.41
12. Daniel Martin (Ier) + 1.45
13. Bob Jungels (Lux) + 3.09
14. Alejandro Valverde (Spa) + 4.29
15. Ilnur Zakarin (Rus) z.t.
29. Oliver Naesen (Bel) + 22.21
75. Adam Yates (GB) + 28.54

Klassement na de 12e etappe


1. Geraint Thomas (GB)
2. Chris Froome (GB) + 1.38
3. Tom Dumoulin (Ned) + 1.50
4. Vincenzo Nibali (Ita) + 2.37
5. Primoz Roglic (Slo) + 2.46
6. Daniel Martin (Ier) + 3.07
7. Mikel Landa (Spa) + 3.13
8. Steven Kruijswijk (Ned) + 3.43
9. Nairo Quintana (Col) + 4.13
10. Daniel Martin (Ier) + 5.11

11. Jakob Fuglsang (Den) + 5.45
12. Alejandro Valverde (Spa) + 9.07
13. Bob Jungels (Lux) + 9.09
14. Ilnur Zakarin (Rus) + 9.37
15. Mikel Nieve (Spa) + 15.28
23. Bauke Mollema (Ned) + 36.16
24. Serge Pauwels (Bel) + 36.35

Puntenklassement na de 12e etappe

1. Peter Sagan (Slw) 339
2. Alexander Kristoff (Noo) 129

Bergklassement na de 12e etappe

1. Julian Alaphilippe (Fra) 84
2. Warren Barguil (Fra) 70
3. Serge Pauwels (Bel) 63

Koersverloop


Ondanks verschillende aanvallen rijdt het peloton in gesloten colonne de Col de la Madeleine op. Warren Barguil, Robert Gesink, Laurens ten Dam, Rafal Majka, Tejay van Garderen en Andrey Amador behoren tot de meest actieve renners. Uiteindelijk schudden ze het peloton af en krijgen een enorm gezelschap met zich mee. Opvallend is dat Steven Kruijswijk van de partij is, de nummer zes in het gezelschap. Ook Serge Pauwels, Marco Minnaard, Alejandro Valverde, Gorka Izagirre, Pierre Rolland, Ilnur Zakarin, Julian Alaphilippe, Pierre Latour, Felipe Martínez, Gregor Mühlberger, David Gaudu en Mikel Nieve zijn erbij.

Alaphilippe bereikt als eerste de top en verstevigt zijn leiding in het bergklassement. Barguil en Pauwels zijn tweede en derde.

In de afdaling rijden Mühlberger en Alaphilippe uit de kopgroep weg, maar eenmaal op Les Lacets de Montvernier smelt de boel weer samen. Pierre Rolland gaat vervolgens solo en hij komt als eerste boven, op een krappe halve minuut gevolgd door Alaphilippe en Pauwels in gezelschap van de andere achtervolgers.

Aan de voet van de Col de la Croix de Fer – 29 kilometer à 5,2% – maken Valverde en Kruijswijk de oversteek naar Rolland. Ook Barguil meldt zich, later gevolgd door Gesink, Amador, Majka, Izagirre, Nieve, Martínez en Zakarin.

Op 19 km van de top begint Kruijswijk aan een solo. Hij rondt de top als eerste, op ruim 3 minuten gevolgd door Nieve, Majka en Barguil. Het peloton zit op 6 minuten. Adam Yates is overboord.

Op de vlakke sectie richting de slotklim naar Alpe d’Huez pakt de favorietengroep alle achtervolgers terug. Kruijswijk rijdt met een voorsprong van 4 minuten en 20 seconden de eerste stroken op.

Alejandro Valverde, Bob Jungels en Daniel Martin kunnen het tempo in de grote groep niet bijbenen. Op 10 km van de finish heeft Kruijswijk nog 3.20 over. Even later opent Vincenzo Nibali de jacht, maar hij redt het niet. Ook een poging van Nairo Quintana strandt in goede bedoelingen.

Een aanval van Romain Bardet is succesvoller. Hij glipt mee in het wiel van Mikel Landa en laat de Bask vervolgens achter. Nairo Quintana moet lossen.

Froome meldt zich bij Bardet, terwijl Nibali tegen het asfalt gaat. Ook Tom Dumoulin dicht het gat, met Thomas in zijn slipstream. Vervolgens gaat Froome alleen en hij pakt Kruijswijk op 3,5 km van de finish terug. Tom Dumoulin brengt Thomas en Bardet terug naar het wiel van de titelhouder. Roglic en Landa kunnen het tempo niet volgen, maar Landa komt later alsnog terug.

Romain Bardet valt nogmaals aan met nog 2,5 km te gaan, maar hij wordt teruggehaald. Vervolgens gaat Dumoulin alleen. Alleen Thomas kan volgen. Maar wéér komen de vier samen. Doordat het tempo zakt, kan ook Landa er nog bij komen.

Ze komen gezamenlijk de laatste bocht uit en door een schakelfout begint Dumoulin met achterstand aan de sprint. Zo knalt Thomas onbedreigd naar de winst, terwijl de Nederlander nog als tweede over de meet komt. Bardet klopt Froome in de strijd om plek vier.

later meer.

Dumoulin nadert de tweede plek van Froome, al vergroot Thomas tegelijkertijd zijn voorsprong op de Nederlander met 6 seconden. Kruijswijk komt 53 seconden na de winnaar over de finish en zakt naar de achtste plek in het algemeen klassement.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Jos Komen (R.I.P)

Re: Wielrennen

Bericht door Jos Komen (R.I.P) »

Dat was echt ouwerwets genieten vanmiddag, tijdens de hele etappe was het spannend en gelukkig was het nu beter geregeld op de Alpe d’Huez.
Een ongekende weelde, twee Nederlanders die zomaar deze tour kunnen winnen. :-D
Een kwestie van de Sky train aan gort rijden, daar zit iedereen op te wachten. :wink:
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Tour de France 2018 Parcours etappe 13: Bourg d’Oisans - Valence


Vrijdag 20 juli 2018 - De 13e etappe van de Tour de France voert over 169,5 kilometer van Bourg d'Oisans naar Valence. Met de klim naar Alpe d'Huez achter zich dalen de renners af naar de Rhônevallei, alwaar de race vermoedelijk zal uitdraaien op een massasprint. Hoewel, aangezien de meeste sprinters in de Alpen hebben opgegeven, zou het vandaag ook wel eens aan de aanvallers kunnen zijn.

In Bourg d’Oisans vertrok al zeventien keer in de Tourhistorie een etappe. Als aankomstplaats is het stadje minder in trek. Logisch als je aan de voet van de Alpe d’Huez ligt…

De laatste keer dat de Tour uit Bourg d’Oisans vertrok was in 2013. Toen wachtte de renners een zware bergrit naar Le Grand-Bornard, waar Rui Costa de dagzege voor zich opeiste. Nu geen heftige cols onderweg, maar een overwegend vlak parcours naar Valence, wat betekent dat de rappe mannen na dagen van afzien in de Alpen hun specialiteit weer van stal kunnen halen. Of is het de beurt aan de aanvallers?

Na een vlakke aanloopfase daalt het parcours af naar de voet van de Côte de Brié. Dit is een klimmetje van 2,4 kilometer à 6,9%, waar de renners na 32,5 kilometer boven komen. De route klimt nog een paar kilometer licht door en dan volgt de afdaling naar een vlak intermezzo van ruim 40 kilometer. Een golvende sectie heeft vervolgens een hoogtepunt in de Côte de Sainte-Eulalie-en-Royans, een helling van 1,5 kilometer à 4,9%. Ook hier klimt de weg nog vals plat door voor de renners na 122 kilometer in trapjes naar beneden gaan.

De volgende heuvel heeft geen categorisering, maar stijgt wel degelijk – 3,5 kilometer à ruim 4%, en daarbij zitten stroken tot 9%. Veel schade zal het niet aanrichten, want boven is er nog altijd 37 kilometer te gaan. Er volgt nog een verhoging en die wordt gerond op 23 kilometer van de meet. Daarna voert de route grotendeels naar beneden, al is de weg in de laatste 10 kilometer vlak.

De finale vindt plaats op brede wegen. Op 2,4 kilometer en op 2,3 kilometer van de streep liggen twee scherpe bochten naar rechts. Vervolgens loopt het met nog 1,3 kilometer te gaan 500 meter lang met 3% op. De resterende 800 meter is vlak, al zit er op 400 meter van de streep nog wel een rotonde.

De Tour de France was drie keer eerder in Valence. In 1996 twee dagen achtereen. Eerst als finishplaats (winst Chepe González) en de dag erop als startplaats voor een rit naar Le Puy-en-Velay (winst Pascal Richard). De laatste keer dat La Grande Boucle Valence bezocht was in 2015, toen André Greipel zijn derde ritzege van die editie pakte door John Degenkolb en Alexander Kristoff in de sprint achter zich te laten.

De eerste drie renners aan de finish krijgen 10, 6 en 4 bonificatieseconden. Bij de tussensprint (na 71 kilometer) zijn geen seconden te verdienen, maar wel punten voor de groene trui.

De 13e etappe van de Tour de France begint om 13:45 en de finish wordt verwacht rond 17:30

Tour de France 2018 Favorieten etappe 13: Overgangsrit voor sprinters of avonturiers

De 13e etappe van de Tour de France is een typische overgangsrit. Normaal gesproken een prooi voor de sprintersploegen, maar nu de beste sprinters naar huis zijn, is het niet onlogisch als de aanvallers er met de buit vandoor gaan.

Onderweg ronden de renners de Côte de Brié (2,4 kilometer à 6,9%), Côte de Sainte-Eulalie-en-Royans (1,5 kilometer à 4,9%) en nog een aantal ongecategoriseerde klimmetjes. Ze zitten allemaal op respectabele afstand van de finish, dus in theorie moeten de heuvels geen probleem vormen voor de sprinters. Maar ja, we zijn halverwege de Tour de France en dan kan het zomaar gebeuren dat de beste renner van een groep vrijbuiters er met de dagprijs vandoor gaat. Zeker nu de beste meeste sprinters, na het drieluik in de Alpen, inmiddels de Tour hebben verlaten. In de 11e etappe kwamen Mark Cavendish em Marcel Kittel buiten tijd binnen en in de 12 etappe gaven Dylan Groenewegen, Fernando Gaviria en André Greipel op.

Favorieten 13e etappe Tour de France 2018

*** Jasper Stuyven, Peter Sagan, Thomas De Gendt, Sonny Colbrelli
** Lilian Calmejane, Stefan Küng, Tomasz Marczynski, Yves Lampaert
* Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet, Arnaud Démare, Timo Roosen, Toms Skujiņš

Afbeelding

later meer
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Jacob Bothof
Berichten: 1474
Lid geworden op: 26 mar 2016 16:10

Re: Wielrennen

Bericht door Jacob Bothof »

Om de trein van Sky kapot te rijden moet je een nog beter gecamoufleerd dopingpotje leeglikken :mrgreen:
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Tour de France 2018 Etappe 13: Sprintzege Peter Sagan, Geraint Thomas houdt gele trui

de 13e etappe van de Ronde van Frankrijk koersen de renners in 169,5 kilometer van Bourg d'Oisans naar Valence. Het parcours is geknipt voor sprinters en, ook al zijn de meeste snelle mannen naar huis, ze hebben inderdaad het laatste woord. Peter Sagan knalt naar de ritzege voor Alexander Kristoff en Arnaud Démare, terwijl Geraint Thomas de gele trui behoudt.

Uitslag 13e etappe Tour de France 2018

1. Peter Sagan (Slw)
2. Alexander Kristoff (Noo) z.t.
3. Arnaud Démare (Fra) z.t.
4. John Degenkolb (Dui) z.t.
5. Greg Van Avermaet (Bel) z.t.
6. Yves Lampaert (Bel) z.t.
7. Magnus Cort Nielsen (Den) z.t.
8. Andrea Pasqualon (Ita) z.t.
9. Sonny Colbrelli (Ita) z.t.
10. Taylor Phinney (VS) z.t.

26. Timo Roosen (Ned) z.t.

Klassement na de 13e etappe


1. Geraint Thomas (GB)
2. Chris Froome (GB) + 1.39
3. Tom Dumoulin (Ned) + 1.50
4. Primoz Roglic (Slo) + 2.46
5. Romain Bardet (Fra) + 3.07
6. Mikel Landa (Spa) + 3.13
7. Steven Kruijswijk (Ned) + 3.43
8. Nairo Quintana (Col) + 4.13
9. Daniel Martin (Ier) + 5.11
10. Jakob Fuglsang (Den) + 5.45

11. Alejandro Valverde (Spa) + 9.07
12. Bob Jungels (Lux) + 9.09
13. Ilnur Zakarin (Rus) + 9.37
14. Mikel Nieve (Spa) + 15.28
22. Bauke Mollema (Ned) + 37.39
24. Serge Pauwels (Bel) + 38.43

Puntenklassement na de 13e etappe

1. Peter Sagan (Slw) 398
2. Alexander Kristoff (Noo) 170

Bergklassement na de 13e etappe
1. Julian Alaphlippe (Fra) 84
2. Warren Barguil (Fra) 70
3. Serge Pauwels (Bel) 30

Koersverloop

Zonder de met een gebroken ruggenwervel afgestapte Vincenzo Nibali, vertrekt het peloton uit Bourg d’Oisans. Sep Vanmarcke plaatst de eerste aanval, maar Thomas De Gendt en Tom Scully openen als eerste een gat. Na een achtervolging van zo’n 25 km sluiten Michael Schär en Dimitri Claeys bij hen aan als het gat ruim 3 minuten is.

Met nog 23 km te gaan, is Schär nog de enige renner op kop. Zijn solo strandt op 6 km van de finish.

Terwijl het peloton op volle snelheid onder de flamme rouge doorschiet, gaat Philippe Gilbert ervandoor. Hij slaat een goed gat, maar zijn poging sneuvelt op een paar honderd meter van de lijn. Vervolgens opent Arnaud Démare de sprint, maar Alexander Kristoff komt er nog overheen. Hij wint alleen niet, want met een ultieme jump pakt Peter Sagan zijn derde ritzege deze Tour.

In het algemeen klassement verandert er niets. Dus Geraint Thomas gaat aan de leiding, en Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk staan respectievelijk op de plekken drie en zeven.
later meer
een pessimist is een optimist met veel ervaring.


Plaats reactie