Bal Gehakt

Hier kan iedereen alles plaatsen over zaken die actueel en interessant zijn, maar niets met scheepvaart te maken hebben.
Gebruikersavatar
Jos Komen (R.I.P)
Berichten: 32270
Lid geworden op: 21 jul 2004 19:44
Locatie: Heiloo
Contacteer:

Bal Gehakt

Bericht door Jos Komen (R.I.P) » 26 aug 2004 23:02

Op woensdag stond er vroeger aan boord altijd een bal gehakt op het menu.
Thuis vroeger ook en omdat wij vroeger thuis heel arm waren (zes koters) bestond de bal meer uit brood dan gehakt. Ik vond het heerlijk, zo'n broodbal. Ik doe wel eens pogingen om zo'n ouwerwetse omabal na te maken, maar op de een of andere manier lukt me dat niet.
Vanmiddag heb ik een broodje bal gegeten in een snackbar met een Turkse eigenaar. Balletje uit de jus.
En het smaakte me prima, echt zo'n lekker ouwerwets sappig balletje.
Ik ben benieuwd naar de recepten, vooral naar de ballen van Chef de cuisine Ruud.
En ik verdenk Adrie ervan dat ze ook wel een lekker balletje gehakt kan maken.
All the best
Jos

Gebruikersavatar
Adrie
Berichten: 1915
Lid geworden op: 22 jul 2004 20:30
Locatie: Hoogvliet

Bericht door Adrie » 26 aug 2004 23:39

Hoi Jos,
Toevallig Gisteren nog een balletje gegeten.Mijn man is er gek op. al is het iedere dag.Lekker met Brocolie.De kinderen en kleinkinderen willen altijd kleine balletjes bij een drankje.
Mijn recept :
500 gr. gehakt, een ei een kopje melk paneermeel een fijn gesnipperd uitje en dan wat kruiden (zout, peper, beetje nootmuskaat of kerriepoeder)
Dan in ruim boter met een scheutje olijfolie zachtjes aanbraden, niet te hoog vuur want dan krijg je een harde buitenkant.
wat ook lekker is kleine balletjes met wat satesaus erdoor.
Eet smakelijk,
Gr. Adrie.

Jan Vos

Bericht door Jan Vos » 27 aug 2004 09:43

Jos jij zegt dat je het arm had vroeger thuis, nou bij mijn tante, haar man was vrachtwagenchaufeur ze woonde naast ons was het meestal Worst ik heb daar als ik in de kost was weinig gehaktbal gehad.
Meestal was het ook 5 dagen Stampot met worst en die worst werd ook nog in 5 of 6 delen verdeeld dat lag er aan of mijn oom thuis was of niet.Gr Jan

Gebruikersavatar
Jos Komen (R.I.P)
Berichten: 32270
Lid geworden op: 21 jul 2004 19:44
Locatie: Heiloo
Contacteer:

Bericht door Jos Komen (R.I.P) » 27 aug 2004 16:03

Hallo Jan,
Die ballen van jouw tante zullen dan niet veel soeps geweest zijn.
All the best
Jos

arij
Berichten: 203
Lid geworden op: 24 jul 2004 15:02
Locatie: goudswaard

Bericht door arij » 27 aug 2004 17:41

Een balletje gehakt gaat er altijd wel in. Heerlijk vind ik ze.
Maar je hebt natuurlijk goeie en minder goeie.
Ik weet nog dat in "het stadion", ja die van Rotterdam Zuid ballen verkocht werden die als je ze van de tweede ring naar beneden gooide ze zo terug stuiterde. Die waren minder goeie.
gr arij

Gebruikersavatar
janvanduin
Berichten: 666
Lid geworden op: 21 jul 2004 20:47
Locatie: noordwijk
Contacteer:

Bericht door janvanduin » 27 aug 2004 19:39

Wij noemden dat thuis Tom Okker ballen :wink:
grts jan.

Gebruikersavatar
Jos Komen (R.I.P)
Berichten: 32270
Lid geworden op: 21 jul 2004 19:44
Locatie: Heiloo
Contacteer:

Bericht door Jos Komen (R.I.P) » 27 aug 2004 23:10

Hallo Adrie,
Ik heb vanmiddag jouw recept gedeeltelijk gebruikt.
Ik vertelde Akkie gisteren over dit recept en meteen stond er een pond gehakt op me te wachten toen ik thuiskwam.
Alleen het gesnipperde uitje zat er niet in en inplaats van gewone melk heb ik koffiemelk gebruikt.
En er toch wat scheuten maggi bijgedaan.
Ik was blij dat ik mijn natte regenpak uithad, dus had weinig zin om een bos uien te gaan kopen.
Heb er een beetje nootmuskaat ingegooid ipv kerriepoeder.
De ballen waren van grote klasse!
All the best
Jos

Gebruikersavatar
Adrie
Berichten: 1915
Lid geworden op: 22 jul 2004 20:30
Locatie: Hoogvliet

gehaktballen

Bericht door Adrie » 27 aug 2004 23:53

Hoi Jos,

Dat van die maggi weet ik, maar ik heb een kennis die bij die fabriek gewerkt heeft.Je wil niet weten wat daar allemaal in zit. Daarom gebruik ik meestal Ketjap , maar geen Ketjap Manis want die is zoet, maar de zoute Ketjap.Wij zijn niet zulke grote eters , dus ik maak er 4 uit een pond, 2 zijn er in de vriezer beland, en morgen tussen de middag gaan ze in de magnetron en worden ze soldaat gemaakt.

Gr. Adrie.

Ruud (R.I.P.)

Bericht door Ruud (R.I.P.) » 28 aug 2004 00:10

Ahoy,
Zo ff weg van de sport, dus hier meekijken, en Adrie dat recept van jou is best goed, alleen gebruik ik geen paneermeel, maar week 2 sneetjes bruin brood in de melk, en verder doe ik naast het uitje er ook nog wat knof, en een theelepeltje sambal erin, en gebruik op 1 1/2 pond gehakt 3 eieren, en dan haal ik er zo'n 5,6 flinke ballen uit.Wat betreft die maggi, daar weet ik alles van, heb ooit eens stage gelopen bij de Knorr in Loosdrecht, en moest toen bij die "reut" gaan werken, en zoals jij zegt, als je weet waar dat uit bestaat, gebruik je nooit geen "smaakverfijners" zoals oa Maggi,California,Knorr meer.

groetjes ruud

Gebruikersavatar
Adrie
Berichten: 1915
Lid geworden op: 22 jul 2004 20:30
Locatie: Hoogvliet

Bericht door Adrie » 28 aug 2004 00:31

Hoi Ruud,
Inderdaad , ik gebruik ook knoflook maar alleen in kleine balletjes voor bij de borrel.En ik vind paneermeel makkelijker als brood.Het moet bij mij niet te lang duren , want ik hou eigenlijk niet van eten, dus ook niet van koken. Ik zeg altijd geef mij maar een glas water met mes en vork en een servet dan ben ik tevreden.Ik heb liever iets wat zuur is, en koud .
Bv. Aardappelsalade, lekker met eieren , tomaat zure bommetje en mayonaisse.Blaadje sla er onder. Het water loopt mijn mond uit.

Gr. Adrie

Gebruikersavatar
Theo Horsten (R.I.P.)
Berichten: 7820
Lid geworden op: 21 jul 2004 22:57
Locatie: N.Griekenland
Contacteer:

Bericht door Theo Horsten (R.I.P.) » 28 aug 2004 07:11

heb ooit eens stage gelopen bij de Knorr in Loosdrecht, en moest toen bij die "reut" gaan werken, en zoals jij zegt, als je weet waar dat uit bestaat, gebruik je nooit geen "smaakverfijners" zoals oa Maggi,California,Knorr meer.
Ja ja, maar als je alles wist... Kijk, gehaktballetjes uit blik - met de een of andere mooie naam zoals "Zigeunerballetjes" :wink: - is sowieso al een doodzonde, maar vraag ook dan niet wat erin is gestopt. Dus ook niet in de soepballetjes en ook niet in de knakworst en de lunchworst en zo.

Ik heb het twijfelachtige genoegen gehad om "uit hoofde van mijn toenmalige functie" het merendeel van de vleesfabrieken in Nederland te bezoeken - vele ervan bestaan al niet meer, zoals bijvoorbeeld Linthorst en Hoy - maar dan vreet je maanden of misschien wel nooit meer vlees. De meest smerige vond ik Linthorst - die was geloof ik nog "Koninklijk" ook.
Bij Unox in Oss ging ik spontaan over mijn nek. Als je dan ziet waar die overheerlijke knakworsten, braadworsten en lunchworst van wordt gemaakt... Waar ze de Maggi van maken, weet ik niet, maar wat verder helemaal nergens meer bruikbaar voor is, daar maken ze de droge soep van.

Maar de beste gehaktballen... Stel u voor: een donkerbruin kroegje met achter de bar een niet meer zo jonge en niet meer zo kanppe dame. Hazes, Frans Bauer en het draaiorgel "De Arabier" op de ouderwetse Wurlitzer en die bardame vals meezingend. Achterin zijn ze bezig met tien over rood. Buiten regen het, maar binnen is het goed en als je niet heel goed uitkijkt, blijf je plakken en word lazarus. De glazen fonkelen, het bier stroomt de hele dag, dus dat is puik en de jenever is ijskoud.
En dan achter de bar een petroleumstel en daarop een pannetje met gehaktballen op een zeer laag pitje. Die ballen, mensen... geheim recept, maar lekker!!

Ruud (R.I.P.)

Bericht door Ruud (R.I.P.) » 28 aug 2004 10:08

Ahoy Theo,
Ik zal het niet in geuren & kleuren hier neer zetten, maar "toen" werd dat extract genaamd, grotendeels met bloed gemaakt.
groetjes ruud

Leen B

Maggie.

Bericht door Leen B » 31 aug 2004 17:47

Beste kombuizers nou weet ik waarom wij soms uit ons dak gaan dan hebben we vast soep of ballen gehakt met maggie gegeten daar worden we dan bloeddorstig van. Wat de gehaktballen betreft daar krijg ik steeds volgens mij de lekkerste van mijn vrouwtje op mijn bord getoverd. Er gaat Bruin brood een Ei en peper en zout naar smaak in weet ik, en er zijn er altijd drie. De derde is voor de volgende dag koud op mijn brood daar vreet ik mijn vingers bij op en voor de rest denk ik maar niet waar het gehakt vandaan komt of wat er in de Maggie zit als het lekker is eet ik het en dat hou ik al zesenzestig jaar vol. In de Honger winter kreegik hond te eten en dat smaakte toen ook best. De andere dag aten we de rest op alleen mijn broer die verdomde het te eten en die kreeg toen de vier karige sneden brood die we nog hadden en wij kregen niks. Had die smiecht nog mazzel ook hij luste ook geen suikerbieten dus het gevolg hij kreeg het brood.En je zult het geloven of niet het is nog steeds een vieze vreter. Jan
Laatst gewijzigd door Leen B op 16 jan 2007 11:57, 2 keer totaal gewijzigd.

ST-er

Bericht door ST-er » 13 dec 2004 20:15

probeer eens wat curry of ketchup door het gehakt te keneden.....
samen met peper zout maggi paprika poeder ei en brood natuurlijk

het lekkerste is een klein beetje curry en iets meer ketchup...om je kluiven bij op te vreten...

mark

Gebruikersavatar
Compass
Berichten: 3048
Lid geworden op: 22 jul 2004 11:11
Locatie: Groningen

Bericht door Compass » 13 dec 2004 21:23

Zoals mijn oude zeevader Jaap van Beelen al zei;

Aaa's je dr maar genoeg rotzooi ddddoorflikkert kun je ssstront ook lekker mmmaken.

Bert de Boer

:) :)

Gebruikersavatar
wil
Berichten: 298
Lid geworden op: 05 nov 2004 20:46
Locatie: tilburg

Bericht door wil » 13 dec 2004 21:41

zoals hierboven te lezen is kan iedereen bal naar eigen smaak maken ik zelf vind beschuit fijn maken lekkerder als panneermeel .
het volgende zie je nu wel meer maar 50 jaar geleden maakte ik vlees ragou voor kroketen maar deet daar een klein hard gekookt ei in en daar ballen van maken werden wel wat groot maar heel lekker ik noemde ze eierballons .
zo kun je ook gehakt ballen maken maar het leuke is wel als je aan kleine eiren van krielkippen kunt komen .
groete wil :P
waar een wil is is een weg en wil wil wel

Plaats reactie