Recepten!

Hier kan iedereen alles plaatsen over zaken die actueel en interessant zijn, maar niets met scheepvaart te maken hebben.
Gebruikersavatar
ferryvaneeuwen
Berichten: 2677
Lid geworden op: 25 nov 2004 22:59
Locatie: Krimpen a/d IJssel
Contacteer:

Re: Recepten!

Bericht door ferryvaneeuwen » 15 dec 2013 10:50

Traditioneel werd dat altijd met monnikenzaad geserveerd. Jummie.......

Ferry

lp
Berichten: 2941
Lid geworden op: 30 sep 2007 13:53
Contacteer:

Re: Recepten!

Bericht door lp » 15 dec 2013 11:11

als oud pantry bedienen en dek .jongen kende ik het woord opsnit goed ..
:wink: Heb ook een reis als pantryman gevaren (nog met zo'n spreekbuis en een touwtjeslift)
Eerst je opsnit snijden en dan pas het brood, anders was het mes van de snijmachine te bot voor mooie plakjes.

Schiet me nog even "sterfopstraatworst" en "konijnenkaas" in mijn geheugen.
quo vadis

Gebruikersavatar
wil
Berichten: 297
Lid geworden op: 05 nov 2004 20:46
Locatie: tilburg

Re: Recepten!

Bericht door wil » 15 dec 2013 13:41

ook in mijn panty op de breda parthonon en Artemis en karimun met lifjes gewerkt en een spreekbuis naar de kombuis .
de biertap moest gevuld worden met brokken ijs om het bier te koelen .
als het ijs op driegde te geraken legen blikken met water van b-v augurken in de vriescel om weer aan ijs te komen .
waar een wil is is een weg en wil wil wel

Gebruikersavatar
dick/brazil
Berichten: 1927
Lid geworden op: 04 mei 2009 00:06
Locatie: São Paulo
Contacteer:

Re: Recepten!

Bericht door dick/brazil » 01 jan 2014 22:10

Na een recent reisje naar de Verenigde Staten (Texas en Louisiana) en alle bekende plaatsjes weer langs zien komen (op de verkeersborden dan ) zoals Beaumont, Port Arthur, Lake Charles, Baton Rouge weer mij eens tegoed gedaan aan de locale cuisine, en dan met name de Cajun gerechten zoals Gumbo e Jambalaya.
Nu weer terug in Braziel, voor het thuisfront een Gumbo gemaakt met verse garnalen en Okra en natuurlijk Worcester sauce en Tabasco.

Afbeelding
(is niet de originele foto, was vergeten een foto te maken...)

Is zeker voor herhaling vatbaar.

Gebruikersavatar
ferryvaneeuwen
Berichten: 2677
Lid geworden op: 25 nov 2004 22:59
Locatie: Krimpen a/d IJssel
Contacteer:

Re: Recepten!

Bericht door ferryvaneeuwen » 02 jan 2014 12:27

Alle namen die je noemt roepen weer herinneringen op. Ik ben ook wel eens in de buurt van Beaumont in het plaatsje Nederland geweest, gewoon uit curiositeit. We gingen te voet erheen maar werden onderweg verplicht opgepikt door een Amerikaan die het niet nodig vond dat blanken langs de weg liepen, dat gaf maar een slechte indruk op de lokalen zo betoogde hij. White folks don't do that, sprak hij bestraffend met zo'n Texas drawl. Het kwam ons wel goed uit want het het was bloedverziekend heet en we moesten pal naast de weg door al die weggekeilde lege blikken van bier en frisdrank waden. Er schoven ook nog slangen tussendoor. Maar ja we hadden bijna geen cent op zak. Eénderde van je nettosalaris mocht je in vreemde valuta opnemen en de koers van de dollar stond toen op ruim fl. 3,60 dus tel uit je winst na het aandoen van een aantal Amerikaanse havens. Aangekomen in Nederland moesten we met hem de kroeg in, hij vond het toch wel grappig, waar hij ons op Heineken bier trakteerde, wel tweemaal duurder dan Budweiser. Tja, marketing.

Voor die gumbo heb je eigenlijk gumbo filé poeder nodig dat gemaakt is van gemalen bladeren van de sassafras boom. De indianen gebruikten dat al voor medicinale doeleinden. Dat mag er pas op het laatst in en niet meekoken. Voor de authentieke smaak en binding. De okras helpen wat de binding betreft goed. Ik heb mijn poeder pas weggemikt, te oud geworden. Het is hier moeilijk te krijgen. Een lekker gerecht!


Ferry

Gebruikersavatar
dick/brazil
Berichten: 1927
Lid geworden op: 04 mei 2009 00:06
Locatie: São Paulo
Contacteer:

Re: Recepten!

Bericht door dick/brazil » 02 jan 2014 15:31

Ferry,
Die gumbo-filé heb ik in Lafayette gekocht en ook Bay-leaf, een soort laurier, maar dan met zachtere smaak dan gewone laurier.

Afbeelding

De okras heb je hier in Brazilië, waar het Quiabo heet;

Afbeelding

Het enige wat ontbrak is crawfish, dat is hier niet te krijgen.
Je kunt Gumbo ook maken van andere soorten witvlees zoals varkensvlees of gevogelte, maar ik geef de voorkeur aan een gumbo van vis en garnalen. De roux die je moet aanmaken is voor vis/garnalen lichter dan de roux voor varkensvlees / gevogelte.

Er valt dus te experimenteren, en op eigen smaak te maken.
Maar toen ik de roux af aan het maken was met vis-bouillon, kwamen de buren al vragen wat voor lekkers ik aan het maken was.

Wat lopen betreft, Texanen houden niet van lopen, voetpaden ontbreken dus altijd buiten de bebouwde kom, en ook binnen de bebouwde kom zijn ze vaak niet aanwezig. Wel kregen we vaak een lift als we van het haventerrein af wilden komen. Good memories... Een collega sparks werd ooit in Port Arthur van de brug geplukt door de lokale sheriff omdat hij op de fiets was.... daar ligt een brug van texas naar Louisiana, en net aan de andere kant van de brug ligt een (petro-) chemische plant waar ze met het het schip lagen.

Gebruikersavatar
ferryvaneeuwen
Berichten: 2677
Lid geworden op: 25 nov 2004 22:59
Locatie: Krimpen a/d IJssel
Contacteer:

Re: Recepten!

Bericht door ferryvaneeuwen » 02 jan 2014 17:42

Sasafras behoort tot de familie van de laurierplanten. Ik vermoed dan ook dat het laurierblad dat je kocht een blad van die boom is. De bekendste gumbo is die van New Orleans en die wordt met krab en crawfish gemaakt. Als we met Duivendrecht bij Good Hope dichtbij New Orleans lagen dan gooiden die zwarte slangengasten kooien met aas die klaar lagen op de steiger in de rivier. Bij vertrek haalden ze die op en dan hadden ze weer een gratis maal. Er wordt van de plant ook een anti-depressivum gemaakt. Je voelde je vast een stuk kalmer na die maaltijd.

We hadden een 2e WTK op dat schip die een brommer meevoer. In Amerika was dat een opzienbarend nog nooit vertoond vervoermiddel. Hij werd dan ook om de haverklap door de politie staande gehouden. WTF is that? Ze deden niets omdat ze geen idee hadden wat ze hiermee aan moesten, daar was kennelijk geen regelgeving voor. Soms moest hij mee naar het bureau en daar vergaapten alle cops zich dan aan dit fenomeen, de zaak liep dan leeg. Er werd meestal een bedrag geboden op het ding. 'For my kid' werd er gezegd want voor hen was het niet meer dan kinderspeelgoed. Daar wilde je als stoere Amerikaan niet op gesignaleerd worden. Hij ging daar nooit op in want die brommer was zijn troetelkindje.......

Ferry

lp
Berichten: 2941
Lid geworden op: 30 sep 2007 13:53
Contacteer:

Re: Recepten!

Bericht door lp » 02 jan 2014 18:29

:wink: Ja heren, het ziet er allemaal weer heerlijk uit :?:

Hier een receptje zonder woorden, met ingrediënten uit de Noordzee en de tuin van de buurman.

Voor de behandeling:
Afbeelding

Na de behandeling:
Afbeelding
quo vadis

Gebruikersavatar
kokkemaat
Berichten: 493
Lid geworden op: 27 dec 2009 15:18
Locatie: Monster
Contacteer:

Re: Recepten!

Bericht door kokkemaat » 02 jan 2014 20:25

pfoehoehoe wat lekker!!!!
de zee spreekt me aan, de zee zingt me toe,
ik kan haar verstaan, ik word haar niet moe,
ik reisde naar het noorden, naar zuid, west of oost,
de zee is mijn zegen, de zee is mijn troost.

lp
Berichten: 2941
Lid geworden op: 30 sep 2007 13:53
Contacteer:

Re: Recepten!

Bericht door lp » 23 aug 2014 15:15

:wink: Mooi gedicht :!:

Captains dinner, minstens 1 X per maand als lunch. Gisteren was het weer zover. De zee denken we er dan maar bij.
Afbeelding
quo vadis

Gebruikersavatar
ferryvaneeuwen
Berichten: 2677
Lid geworden op: 25 nov 2004 22:59
Locatie: Krimpen a/d IJssel
Contacteer:

Re: Recepten!

Bericht door ferryvaneeuwen » 23 aug 2014 15:38

Dat ziet er goed uit, yammie! Er zijn ongeveer duizend recepten, ieder maakt het naar zijn eigen smaak. Vroeger kreeg je er nog een metalen sauskom met kaantjes die dreven in het uitgebakken vet. Dat doe ik niet meer. Zelf mag ik wel er nog blokjes augurk, zilveruitjes, gesnipperde rauwe sjalotjes en een lik piccalilly eraan toevoegen.

Dat glas zal, net als bij mijn buurman vroeger, driekwart wodka en een kwart sinaasappelsap bevatten. Hij had het dan over een sapje. Die zat 's morgens om tien uur al aan zijn sapje......:)


Ferry

lp
Berichten: 2941
Lid geworden op: 30 sep 2007 13:53
Contacteer:

Re: Recepten!

Bericht door lp » 20 sep 2014 19:44

:lol: Kom maar op met je recepten :!:

Afbeelding
quo vadis

Meestertje
Berichten: 278
Lid geworden op: 29 jan 2010 21:08

Re: Recepten!

Bericht door Meestertje » 11 okt 2014 23:24

Beste Chef's,
Ik probeer al een tijdje chiabatta's te maken...
Daar ik machinist ben ontbreekt het me aan basiskennis :-(
Wat doe ik verkeerd?
Bijlagen
chia 01.jpg
chia 01.jpg (49.15 KiB) 783 keer bekeken
chia 02.jpg
chia 02.jpg (46.27 KiB) 783 keer bekeken
chia 03.jpg
chia 03.jpg (37.06 KiB) 783 keer bekeken

Gebruikersavatar
jacko
Berichten: 2066
Lid geworden op: 21 jan 2008 17:38
Locatie: Nieuw-Vennep
Contacteer:

Re: Recepten!

Bericht door jacko » 12 okt 2014 08:05

Het meel komt in ieder geval van de goede molen :-D

Hans
Voor elke oplossing.
Is wel een probleem te bedenken.

Gebruikersavatar
ferryvaneeuwen
Berichten: 2677
Lid geworden op: 25 nov 2004 22:59
Locatie: Krimpen a/d IJssel
Contacteer:

Re: Recepten!

Bericht door ferryvaneeuwen » 12 okt 2014 10:58

Ik bak meestal mijn eigen brood veelal het simpele 'Damper' brood. Ciabatta betekent trouwens slof, het brood moet dan ook die vorm hebben. Jouw brood ziet er niet erg luchtig uit, een beetje betonnerig als ik zo vrij mag zijn.....;)

Ciabatta deeg is lastig te maken omdat het een extreem nat deeg is en dat zijn we niet gewend. De verleiding om meel toe te voegen is dan ook groot maar moet vermeden worden. Zelf gebruik voor één 'slof' 250 gr meel, 5 gr droge gistkorrels, 5 gr zout en 165 ml koud water. Dit omdat het deeg langzaam moet rijzen.

Zo'n deegmixer werkt het best met dit natte en slappe deeg. Dit apparaat heb ik niet dus doe ik het gewoon met de hand. Nu 10 minuten kneden wat best lastig is met dit natte deeg. Het mooiste is om het in een langwerpige ingeoliede plastic doos te doen die hoog is genoeg omdat het deeg minstens zeker twee keer hoger wordt. Het gaat dan al in de richting van de uiteindelijke vorm. Deksel erop en 1 1/2 uur laten rijzen op de bekende kamertemperatuur. Zeker niet op een warme plek zetten zoals bij gewoon brood, het moet langzaam rijzen.

Het werkvlak nu zwaar met meel bestrooien en het deeg voorzichtig uit de doos laten glijden. Het deeg zeker niet terugslaan maar met respect behandelen. Nu met de zeef het deeg met meel bedekken. Vervolgens voorzichtig, anders stort het in, het deeg met twee handen een beetje bijvormen in de vorm van een slof. Je moet een zeer platte schep hebben om het deeg op te pakken en in het bakblik te doe. Je kan als je dit niet hebt beter het deeg in een geolied en bebloemd bakblik laten glijden. Zelf doe ik het veelal meteen op de ingebloemde bakplaat, dus zonder bakblik en dan verder bijvormen. Nu nog 30 - 45 minute laten narijzen.

Na deze tijd het bakblik voor ongeveer 25 minuten in de op 220 C voorverwarmde oven zetten. Het moet dan de goede kleur hebben en hol klinken als je erop tikt. Zelf heb ik zo'n electronische temperatuurmeter waarvan ik de sensor in het brood steek. Als de temperatuur tot 90 C is gestegen is het goed. Op een metalen rooster helemaal laten afkoelen.

Succes!


Ferry

Gebruikersavatar
dita
Berichten: 2220
Lid geworden op: 08 dec 2009 18:19
Locatie: Hamina
Contacteer:

Re: Recepten!

Bericht door dita » 12 okt 2014 15:24

Ciabatta brood

Hier een brood recept voor de ciabatta, die wel wat langer duurt dan Ferry's recept.

Deze pantoffels (Italiaans voor ciabatta) zijn werkelijk heerlijk. Het enige nadeel is dat je de dag ervoor het voordeegje moet maken en dit 18 uur moet rusten voordat je er mee verder kan gaan. Maar het is de moeite waard.

400 gr tarwebloem , 20 gr gist = 11 gr droge gist ,3 dl lauw water, 4 el olijfolie, 2 tl zout , boter om intevetten ,1 dl rogge, 1 el stroop. 1 dl graham

Voorbereiding: Maak een papje van 3/4 van het water en de gist.
Zeef 300 gr bloem en de rogge in een kom, maak een kuiltje in het midden, giet het gist mengsel daarin en meng dit door de bloem, Kneed het deeg 5 minuten.

Dek de kom met een vochtige doek af en laat het deeg op een warme plaats 18 uur rijzen. Kneed het deeg nogmaals en voeg de rest van de bloem, graham, stroop, olijfolie en zout toe. Kneed het deeg opnieuw en laat het opnieuw 2 uur rijzen.
Verwarm de oven vast voor op 220 C.

Bereidingswijze
Verdeel het deeg in tweeen en geef het een langwerpige vorm.
Leg het deeg op een ingevette en met bloem bestoven bakplaat, tevens de bovenkant van het deeg bestuiven met bloem en bak het in 25 minuten bruin en gaar.

Succes
Martin
Bijlagen
ciabatta.JPG
ciabatta.JPG (41.12 KiB) 705 keer bekeken
Keep going
Martin


"Ver van huis en ongeschoren"

http://issuu.com/martinhendriks/docs

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Creusegoutte en 2 gasten