Recepten!

Hier kan iedereen alles plaatsen over zaken die actueel en interessant zijn, maar niets met scheepvaart te maken hebben.
lp
Berichten: 2941
Lid geworden op: 30 sep 2007 13:53
Contacteer:

Re: Recepten!

Bericht door lp » 19 dec 2012 10:33

:wink: Ik vertelde jullie al over het feit dat we thuis altijd wat sausen in voorraad hebben in de diepvries. Naast Antilsaus maken we ook altijd een gebonden saus, die ook heel erg smakelijk is bij vlees, vis of pasta's.

Recept:

Uien, rode en groene paprika's, verse knoflook, gepelde tomaten, tomatenpuree, margarine, bloem en bouillon.
(hoeveelheid afhankelijk van hoeveel saus je wil maken)

Kluit margarine in een grote pan, vlam er onder en uit laten bruisen.
Gesneden uien, paprika, knoflook, tomaten en tomatenpuree toevoegen.
Alles lekker laten fruiten.
Aantal scheppen bloem toevoegen en doorspatelen tot er een gare bal ontstaat.
Pan naast het vuur zetten.

Paar liter water met daarin twee bouillonblokjes aan de kook brengen.
De kokende bouillon scheps gewijs op in de pan met de bal gieten en niet te wild doorroeren (ander ontstaat een zoete smaak) tot er een dikke gladde saus ontstaat.

De pan saus op het vuur weer langszaam aan de kook brengen en zonodig bouillon bij roeren tot de gewenste dikte is ontstaan.
quo vadis

lp
Berichten: 2941
Lid geworden op: 30 sep 2007 13:53
Contacteer:

Re: Recepten!

Bericht door lp » 11 feb 2013 20:39

:wink: Niet iedereen is een liefhebber van mosselen. :mrgreen: Ik zelf heb ze jaren niet aangekeken, omdat ik er een nare ervaring mee had opgedaan. Ik dacht dat ik allergisch was voor dit zeefruit, maar afgelopen week heb ik ze toch weer eens gegeten. Echter niet alleen gekookt met kruiden en zo op je bord, maar gekookt en daarna gebakken. :) Ze waren heerlijk en geen nare gevolgen :!:

Voor de twijfelaars:

Schrob de mosselen schoon en doe ze in een pan. Vul de pan daarna met water tot de mosselen net onderstaan. Zet de pan op een hoog vuur, breng deze aan de kook met wat gesnipperde ui en fijngesneden wortel en laat het net zolang doorkoken tot de schelpen open staan. Kiep de pan leeg en laat de mosselen wat afkoelen en haal de mosselen uit de schelpen en doe ze in een schaal.
Zet een bakpan op het vuur en verhit daarin een flinke scheut olijfolie. Doe hierin de mosselen met mosselkruiden en bak ze langzaam goudgeel. Doe er dan gesneden sjalotten, prij, knoflook en zon-gedroogde tomaten bij en bak het geheel nog eens flink door. Eet er (in kerriewater) gekookte rijst, sla, gekookt ei, tomaten en feta-kaas bij.
quo vadis

Gebruikersavatar
ferryvaneeuwen
Berichten: 2677
Lid geworden op: 25 nov 2004 22:59
Locatie: Krimpen a/d IJssel
Contacteer:

Re: Recepten!

Bericht door ferryvaneeuwen » 24 mar 2013 16:30

Gisteren vond de 79e Algemene Ledenvergadering van CNOOKS plaats in het Delta Hotel te Vlaardingen. CNOOKS is de club van ex-zeevarenden van Shell Tankers waarvan ik lid ben. Hier werd na de vergadering een 'eenvoudige doch voedzame maaltijd' of in dit geval lunch verstrekt zoals dat in de kringen van Ollie B. Bommel op het slot van een avontuur te doen gebruikelijk was. Ik zal alvast verklappen dat wat 'koningskruid' genoemd wordt bij mij gewoon basilicum heet.

                                                  Afbeelding

De hele zaak past maar net op de menukaart. De koffie of thee met de befaamde Vlaardingse IJzerkoekjes konden er kennelijk niet meer op..... Het Delta Hotel ligt aan en voor een deel zelfs in de Nieuwe Waterweg en de ligging kan dus als in een maritieme omgeving wordt aangemerkt. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om met de watertaxi naar Rotterdam te varen.

Shell Tankers werd vroeger een 'roombotermaatschappij' genoemd omdat aan boord van de schepen boter in plaats van margarine aan tafel geserveerd werd. Ongezonder maar wel lekkerder. Dat straalt nog een beetje op dit menu af.

Ferry

Bob
Berichten: 3000
Lid geworden op: 19 sep 2008 18:00
Locatie: Langedijk

Re: Recepten!

Bericht door Bob » 25 mar 2013 13:04

Zo kregen we het niet aan boord bij Shell. Zeker niet met een chinese kok. Deze brave borst moest eerst geleerd worden om Nederlands te koken. Er werd scheepsraad gehouden en besloten om een minimum aan nederlands eten te laten koken. Hij werd ook verzocht om bij een walkollega te kijken hoe loempia's gemaakt moesten worden. Dat hebben we geweten. De grootste borden waren te klein, maar ze waren wel lekker. Brood met aufschnit werd maar niet meer aangeraakt.

mvg
Bob
't Leven is niet altoid roist met krente, 't is ok welders gortepap die skift is.

Gebruikersavatar
dick/brazil
Berichten: 1926
Lid geworden op: 04 mei 2009 00:06
Locatie: São Paulo
Contacteer:

Re: Recepten!

Bericht door dick/brazil » 25 mar 2013 13:25

ferryvaneeuwen schreef: Shell Tankers werd vroeger een 'roombotermaatschappij' genoemd omdat aan boord van de schepen boter in plaats van margarine aan tafel geserveerd werd. Ongezonder maar wel lekkerder. Dat straalt nog een beetje op dit menu af.Ferry
Daar zijn de meningen toch aardig over verdeeld..., er zijn veel 'ongezonde' margarines op de markt, die meer schade veroorzaken dan gewoon roomboter. De 'gulden' regel is matigheid en het zo 'integraal' mogelijk eten van voedsel. (zo min mogelijk bewerkt of gezuiverd).

Zo blijkt uit recente studies dat:
- volle melk beter is dan halfvolle of magere melk
- zoetjes slechter zijn dan gewoon suiker. (het beter is om de inname van de hoeveelheid suiker te verminderen, dan suiker te vervangen door chemische zoetstoffen)
- integrale rijst-en tarweproducten beter zijn dan de geraffineerde tegenhangers.
- met name ZERO frisdranken een ware aanslag op je gezondheid betekenen.
- natuurlijk cholesterol zoals in eieren helemaal niet zo slecht is, en zelfs noodzakelijk voor het goed functioneren van het menselijk lichaam.
- eet zoveel mogelijk 'groene' groentes en rood fruit.

Maar het menu ziet er wel aanlokkelijk uit, ik hoop dat het gesmaakt heeft.

Gebruikersavatar
ferryvaneeuwen
Berichten: 2677
Lid geworden op: 25 nov 2004 22:59
Locatie: Krimpen a/d IJssel
Contacteer:

Re: Recepten!

Bericht door ferryvaneeuwen » 26 mar 2013 16:54

@Bob,
Veel van die chinese koks hadden de engelse keuken gehad. Als een pan met aardappelen een beetje kruimig uitvielen stonden ze er bijna bij te janken want het moest wat wij 'glasballen' noemden zijn. Aan koolraap ook geen gebrek. Als er eenstemmigheid was dan werden ze vriendelijk doch dringend verzocht om zoveel als mogelijk chinese gerechten te bereiden. Op zondag ging er bijna niemand ontbijten of heel licht want 's middags moest er fors gebunkerd worden van de nasi maaltijd.

@Dick,
Ja, we werden vroeger van alles wijsgemaakt. Je mocht geen eitje meer tikken want dan kon je wel eens onmiddellijk dood neervallen..... In die tijd kregen we aan boord per week drie eieren en toen dacht ik achteraf dat natuurlijk de reders in die tijd, als zorgzame huisvaders, hiermee onze gezondheid op het oog hadden en dat wij ondankbare onbenullen dat gewoon niet door hadden. Je kreeg maar twee eieren te zien want, zoals de hofmeester dan gevat zei, de derde zit in de cake verwerkt heren.

Zelf heb ik nooit margarine in huis gehad. Dat komt zo van de olieraffinaderijen zei ik altijd. Boter, met mate gebruikt en als neutrale olie arachide- en zonnebloemolie en verder drie soorten olijfolie zijn de vetproducten waar ik mee kook. Er is nu weer een discussie gaande over 'processed meat' dat kankerverwekkend zou zijn. Misschien dat ook dit weer door voortschrijdend inzicht na een aantal jaren wordt achterhaald. Zoals je al zei 'matigheid' is het sleutelwoord.

Ferry

Gebruikersavatar
Mart Hoogedoorn
Berichten: 3679
Lid geworden op: 11 mei 2005 06:59
Locatie: Brasil
Contacteer:

Re: Recepten!

Bericht door Mart Hoogedoorn » 26 mar 2013 17:59

Tja Ferry. al eens eerder verteld .Op de Ogden Exporter hadden wij engineers en stuurlieden,onze eetstokjes standby in de kontzak voor een snack in de chineese bemanning keuken, wat de chineese hofjood geweldig vond,vòòr we na schootaan in de eigengebouwde bar aan de engelse hap begonnen. ala menu.Op de Ogden Danube en Thames werd dat wat minder want dat was een koreaanse bemanning , hoewel ook wel elg lekkel maar heet als vuur :roll: :lol:
''Recht zo ie gaat''Mart.....Een beetje zigzaggen mag ook

Gebruikersavatar
ferryvaneeuwen
Berichten: 2677
Lid geworden op: 25 nov 2004 22:59
Locatie: Krimpen a/d IJssel
Contacteer:

Re: Recepten!

Bericht door ferryvaneeuwen » 26 mar 2013 20:05

Nee, dat kon niet bij Shell Tankers. Wel tijdens het Chinese Nieuwjaar waar we getrakteerd werden op van alles en nog wat en waarbij ze je het liefst straallazerus wilden zien worden. Dan was je De Bink waar ze pas echt respect voor hadden. Met die Koreanen ook: 'hoe heter hoe beter'.... Good old times.

Ferry

Bob
Berichten: 3000
Lid geworden op: 19 sep 2008 18:00
Locatie: Langedijk

Re: Recepten!

Bericht door Bob » 27 mar 2013 14:32

Chinees Nieuwjaar. In het Manchester Shipping Channel. Allereerst de verontschuldiging dat er weinig drank was. De kast was verzegeld. Een maaltijd om u tegen te zeggen in de eetzaal van de chinezen. Ze waren bang dat het glas uitdroogde, want het werd voortdurend nat gehouden met whisky. Ik kon na het eten nog net de midscheeps halen en daar alles er uit gooien. De uren daarna hebben nooit bestaan. En dat noemen ze weinig drank.

mvg
Bob
't Leven is niet altoid roist met krente, 't is ok welders gortepap die skift is.

Gebruikersavatar
Mart Hoogedoorn
Berichten: 3679
Lid geworden op: 11 mei 2005 06:59
Locatie: Brasil
Contacteer:

Re: Recepten!

Bericht door Mart Hoogedoorn » 27 mar 2013 17:25

Klopt van dat chinees nieuwjaar vieren ,hand op je wiskyglas houden...vooral als je zo als ik de honde wacht had :lol:
''Recht zo ie gaat''Mart.....Een beetje zigzaggen mag ook

Bob
Berichten: 3000
Lid geworden op: 19 sep 2008 18:00
Locatie: Langedijk

Re: Recepten!

Bericht door Bob » 27 mar 2013 18:22

Hoofdpijn maar het was wel leuk.

mvg
Bob
't Leven is niet altoid roist met krente, 't is ok welders gortepap die skift is.

Ruud (R.I.P.)

Re: Recepten!

Bericht door Ruud (R.I.P.) » 27 mei 2013 11:45

Ahoy,
Mijn buurman wilde het 'Witte Goud" eens proberen,had ze als Brabo nog nooit gegeten,dus vroeg hij mij om dit klaar te maken.
Zo gezegd,zo gedaan, hier het resultaat.
Ingrediënten:
Asperges[5 minuten koken,daarna nog 10 minuten laten staan, en vervolgens op een schone theedoek uitlaten lekken]
Beenham
3 Hard gekookte eieren,en fijn gehakt
Sauce Hollandaise
Verse peterselie
Verse krieltjes
Op de huid gebakken stukje wilde zalm
Salade Niçoise
Als wijntje had ik een Chablis 2003 aanbevolen, en die pieste er goed in,aldus zijn commentaar.

Nou hij vond het wel héél erg lekker :!: :-D
Asperges (Large).jpg
Asperges (Large).jpg (131.29 KiB) 560 keer bekeken

Gebruikersavatar
jdbvos
Berichten: 5214
Lid geworden op: 22 apr 2006 16:17
Locatie: Groningen

Re: Recepten!

Bericht door jdbvos » 27 mei 2013 16:55

...toch nog wél wat met het kookvocht van de asperges gedaan, hoop ik.....
...is zo lekker: van verse asperges soep... :-D
Greetz!
Jan DB Vos

Gebruikersavatar
Jos Komen
Berichten: 30039
Lid geworden op: 21 jul 2004 19:44
Locatie: Beverwijk
Contacteer:

Re: Recepten!

Bericht door Jos Komen » 27 mei 2013 16:59

Nou hij vond het wel héél erg lekker
Het ziet er ook héél lekker uit. :)
Hij die nooit gevaren heeft
Weet niet hoe een zeeman leeft.


http://www.scheepspraat.nl/

Ruud (R.I.P.)

Re: Recepten!

Bericht door Ruud (R.I.P.) » 27 mei 2013 18:27

Ahoy,
@Jan,het vocht is ingevroren,ook de schillen & kontjes van de asperges zijn ingevroren om een heerlijk soepje te gaan maken.
@Jos, het ziet er niet alleen lekker uit, het was ook héérlijk,dus....
Aan alle keukenprinsesjes, verwen Uw man met zo'n heerlijke maaltijd :!:
Aan alle hobbyisten die weleens thuis koken, verwen Uw vrouw!
Totale kosten voor 2 personen +/- € 12,50 voor 2 personen, maar dan heb je ook wat,buiten het wijntje, want ook een goedkopere Alsace[Riesling-Sylvaner-Pinot] wijn past hier goed bij :!:

Gebruikersavatar
Mart Hoogedoorn
Berichten: 3679
Lid geworden op: 11 mei 2005 06:59
Locatie: Brasil
Contacteer:

Re: Recepten!

Bericht door Mart Hoogedoorn » 27 mei 2013 19:39

Zeg ouwe aower,ff sjaakies met je zalm/asperges en wijntjes resepten....gaan ze door met mekkeren dat we het nog veel te goed hebben.
Zie wat gebeurd met mijn ge ouwe neel over dat ''Presidente'', hebben ze gelijk nieuwe hogere belasting tabellen ingeschoren voor de Pensionados :evil:
''Recht zo ie gaat''Mart.....Een beetje zigzaggen mag ook

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bing [Bot] en 5 gasten