Pagina 21 van 25

Re: Recepten!

Geplaatst: 15 dec 2013 10:50
door ferryvaneeuwen
Traditioneel werd dat altijd met monnikenzaad geserveerd. Jummie.......

Ferry

Re: Recepten!

Geplaatst: 15 dec 2013 11:11
door lp
als oud pantry bedienen en dek .jongen kende ik het woord opsnit goed ..
:wink: Heb ook een reis als pantryman gevaren (nog met zo'n spreekbuis en een touwtjeslift)
Eerst je opsnit snijden en dan pas het brood, anders was het mes van de snijmachine te bot voor mooie plakjes.

Schiet me nog even "sterfopstraatworst" en "konijnenkaas" in mijn geheugen.

Re: Recepten!

Geplaatst: 15 dec 2013 13:41
door wil
ook in mijn panty op de breda parthonon en Artemis en karimun met lifjes gewerkt en een spreekbuis naar de kombuis .
de biertap moest gevuld worden met brokken ijs om het bier te koelen .
als het ijs op driegde te geraken legen blikken met water van b-v augurken in de vriescel om weer aan ijs te komen .

Re: Recepten!

Geplaatst: 01 jan 2014 22:10
door Brazuca
Na een recent reisje naar de Verenigde Staten (Texas en Louisiana) en alle bekende plaatsjes weer langs zien komen (op de verkeersborden dan ) zoals Beaumont, Port Arthur, Lake Charles, Baton Rouge weer mij eens tegoed gedaan aan de locale cuisine, en dan met name de Cajun gerechten zoals Gumbo e Jambalaya.
Nu weer terug in Braziel, voor het thuisfront een Gumbo gemaakt met verse garnalen en Okra en natuurlijk Worcester sauce en Tabasco.

Afbeelding
(is niet de originele foto, was vergeten een foto te maken...)

Is zeker voor herhaling vatbaar.

Re: Recepten!

Geplaatst: 02 jan 2014 12:27
door ferryvaneeuwen
Alle namen die je noemt roepen weer herinneringen op. Ik ben ook wel eens in de buurt van Beaumont in het plaatsje Nederland geweest, gewoon uit curiositeit. We gingen te voet erheen maar werden onderweg verplicht opgepikt door een Amerikaan die het niet nodig vond dat blanken langs de weg liepen, dat gaf maar een slechte indruk op de lokalen zo betoogde hij. White folks don't do that, sprak hij bestraffend met zo'n Texas drawl. Het kwam ons wel goed uit want het het was bloedverziekend heet en we moesten pal naast de weg door al die weggekeilde lege blikken van bier en frisdrank waden. Er schoven ook nog slangen tussendoor. Maar ja we hadden bijna geen cent op zak. Eénderde van je nettosalaris mocht je in vreemde valuta opnemen en de koers van de dollar stond toen op ruim fl. 3,60 dus tel uit je winst na het aandoen van een aantal Amerikaanse havens. Aangekomen in Nederland moesten we met hem de kroeg in, hij vond het toch wel grappig, waar hij ons op Heineken bier trakteerde, wel tweemaal duurder dan Budweiser. Tja, marketing.

Voor die gumbo heb je eigenlijk gumbo filé poeder nodig dat gemaakt is van gemalen bladeren van de sassafras boom. De indianen gebruikten dat al voor medicinale doeleinden. Dat mag er pas op het laatst in en niet meekoken. Voor de authentieke smaak en binding. De okras helpen wat de binding betreft goed. Ik heb mijn poeder pas weggemikt, te oud geworden. Het is hier moeilijk te krijgen. Een lekker gerecht!


Ferry

Re: Recepten!

Geplaatst: 02 jan 2014 15:31
door Brazuca
Ferry,
Die gumbo-filé heb ik in Lafayette gekocht en ook Bay-leaf, een soort laurier, maar dan met zachtere smaak dan gewone laurier.

Afbeelding

De okras heb je hier in Brazilië, waar het Quiabo heet;

Afbeelding

Het enige wat ontbrak is crawfish, dat is hier niet te krijgen.
Je kunt Gumbo ook maken van andere soorten witvlees zoals varkensvlees of gevogelte, maar ik geef de voorkeur aan een gumbo van vis en garnalen. De roux die je moet aanmaken is voor vis/garnalen lichter dan de roux voor varkensvlees / gevogelte.

Er valt dus te experimenteren, en op eigen smaak te maken.
Maar toen ik de roux af aan het maken was met vis-bouillon, kwamen de buren al vragen wat voor lekkers ik aan het maken was.

Wat lopen betreft, Texanen houden niet van lopen, voetpaden ontbreken dus altijd buiten de bebouwde kom, en ook binnen de bebouwde kom zijn ze vaak niet aanwezig. Wel kregen we vaak een lift als we van het haventerrein af wilden komen. Good memories... Een collega sparks werd ooit in Port Arthur van de brug geplukt door de lokale sheriff omdat hij op de fiets was.... daar ligt een brug van texas naar Louisiana, en net aan de andere kant van de brug ligt een (petro-) chemische plant waar ze met het het schip lagen.

Re: Recepten!

Geplaatst: 02 jan 2014 17:42
door ferryvaneeuwen
Sasafras behoort tot de familie van de laurierplanten. Ik vermoed dan ook dat het laurierblad dat je kocht een blad van die boom is. De bekendste gumbo is die van New Orleans en die wordt met krab en crawfish gemaakt. Als we met Duivendrecht bij Good Hope dichtbij New Orleans lagen dan gooiden die zwarte slangengasten kooien met aas die klaar lagen op de steiger in de rivier. Bij vertrek haalden ze die op en dan hadden ze weer een gratis maal. Er wordt van de plant ook een anti-depressivum gemaakt. Je voelde je vast een stuk kalmer na die maaltijd.

We hadden een 2e WTK op dat schip die een brommer meevoer. In Amerika was dat een opzienbarend nog nooit vertoond vervoermiddel. Hij werd dan ook om de haverklap door de politie staande gehouden. WTF is that? Ze deden niets omdat ze geen idee hadden wat ze hiermee aan moesten, daar was kennelijk geen regelgeving voor. Soms moest hij mee naar het bureau en daar vergaapten alle cops zich dan aan dit fenomeen, de zaak liep dan leeg. Er werd meestal een bedrag geboden op het ding. 'For my kid' werd er gezegd want voor hen was het niet meer dan kinderspeelgoed. Daar wilde je als stoere Amerikaan niet op gesignaleerd worden. Hij ging daar nooit op in want die brommer was zijn troetelkindje.......

Ferry

Re: Recepten!

Geplaatst: 02 jan 2014 18:29
door lp
:wink: Ja heren, het ziet er allemaal weer heerlijk uit :?:

Hier een receptje zonder woorden, met ingrediënten uit de Noordzee en de tuin van de buurman.

Voor de behandeling:
Afbeelding

Na de behandeling:
Afbeelding

Re: Recepten!

Geplaatst: 02 jan 2014 20:25
door kokkemaat
pfoehoehoe wat lekker!!!!

Re: Recepten!

Geplaatst: 23 aug 2014 15:15
door lp
:wink: Mooi gedicht :!:

Captains dinner, minstens 1 X per maand als lunch. Gisteren was het weer zover. De zee denken we er dan maar bij.
Afbeelding