Pagina 23 van 25

Re: Recepten!

Geplaatst: 12 okt 2014 15:32
door Bob R.I.P.
Martin wat is Graham.

Bob

Re: Recepten!

Geplaatst: 12 okt 2014 17:47
door dita
Volkorenmeel het het in het nederlands, als ik me niet vergis.

gr.
Martin

Re: Recepten!

Geplaatst: 13 okt 2014 10:43
door Meestertje
Heren bedankt, met deze tips kan ik een nieuwe poging ondernemen :)

Re: Recepten!

Geplaatst: 13 okt 2014 12:33
door ferryvaneeuwen
Voor meer recepten uit het rijke bakrepertoire van Dita zie hier.

In het fabrieksmatige brood van tegenwoordig zit broodverbeteraar met de stof L-cysteïne verwerkt. Broodverbeteraar is een mooi woord maar meer dan dat is het niet. De 'Keuringsdienst van Waarde' ging onlangs met een verborgen camera naar China, waar veel bakkers hun broodverbeteraar laten maken. Vertegenwoordigers van een paar grote Chinese fabrieken gaven toe dat slechts 20 procent van hun L-cysteïne uit ganzen- of eendenveren wordt onttrokken. Voor de andere 80 procent wordt mensenhaar gebruikt. Dat halen de fabrieken op bij lokale kappers. Daarna wordt het gescheiden van eventuele wattenstaafjes, sigarettenpeuken, rochels en scheermesjes. Deze stof is toegelaten onder het nummer E-920 en zou dus op de verpakking moeten staan. Je kan niet echt zeggen dat er mensenhaar in het brood zit. Dit is ook niet meer uit de werkzame stof L-cysteïne te herleiden, het is dan een chemisch zuiver product geworden. Het is ook voor de mens een natuurlijk product want het is immers in ruime mate in onze haardos aanwezig.

De programmamakers bezochten een Nederlandse broodfabriek waar bleek dat de bakker gruwde van de plakkerige consistentie van zijn eigen brood, hij spuugde het zelfs uit. Hij had ook een brood zonder L-cysteïne gebakken en dat vond hij wel te eten.....

Brood wordt na verloop van tijd hard, niet omdat het uitdroogt maar doordat er veranderingen in het zetmeel optreden. Om dat proces zoveel mogelijk te vertragen, worden er chemische stoffen aan het deeg toegevoegd want de weg van de broodfabriek naar de consument kan vrij lang zijn. Op deze manier krijgen we de illusie van luchtig brood dat ook nog eens lang vers blijft.

Blijf als thuisbakker maar lekker doorbakken want wij hebben die broodverbeteraar niet nodig. Van dat fabrieksmatige brood kan daarom gezegd worden: Daar lusten de honden geen brood van.......


Ferry

Re: Recepten!

Geplaatst: 13 okt 2014 13:21
door Bob R.I.P.
Applaus voor Ferry. Na die uitzending hadden de vegetariërs en veganisten het moeilijk.

Bob

Re: Recepten!

Geplaatst: 13 okt 2014 13:26
door v+d
Proost en applaus voor Ferry :!:

Re: Recepten!

Geplaatst: 13 okt 2014 17:21
door dita
Zeker Ferry, er gaat niets boven een eigen gebakken broodje. Ik doe het nog steeds gemiddeld twee maal per week en de vrouw eenmaal in de twee weken. Wij eten namelijk ieder ons eigen broodje. Rare familie , zal je wel denken.
Zoëven op je link naar verse broodjes getikt en ja het liet me wel smijlen. Ook al weer een vier jaar geleden met die ovenbouw.Waar blijft de tijd!

Verder: het boek van Nova Zembla door Jaap Jan Zeeberg viel vandaag in de bus. Het ziet er goed uit en is geen roman maar zakelijk geschreven. Precies wat ik zocht.

Nu ik toch op deze site ben, maar gelijk mijn nieuwe recept in de kombuis gooien.

3 dl rogge, 3 dl volkoren, 1 mok (2½ dl) warm water, een eetlepel stroop, 6 gram droge gist, twee/drie grote lepels lijnzaad, twee eetlepels (olijf)olie en nog anderhalve theelepel (grof) zeezout. Hiervan een lekker deegje maken en twee uur laten rijzen op een warme tochtvrije plaats. Blijkt het deeg te kleverig te zijn dan wat havermoutvlokken er bij mengen.
Het deeg uitrollen, kan ook met de vingers,(wat ik doe) tot een ronde dunne plak van zeg 1 cm dik. Inmiddels de electrische oven voorverwarmen op 200 graden.
De plak licht insnijden in 8 stukken en in het midden een gaatje maken en met water bestrijken. Nu nog wat roggemeel er over en dan mag de plak de oven in en gaar en bruin bakken gedurende 20 minuten. Is het dan nog niet helemaal gaar, kan je controleren door op de onderkant te kloppen. Hol geluid is goed gaar. Zo niet dan nog een minuut of twee drie op 250 graden.

Bak ze!
Martin

Re: Recepten!

Geplaatst: 16 okt 2014 18:23
door dita
Het resultaat van vandaag. Over drie dagen is het tjd voor een nieuw deegje.
Eet smakelijk
Martin

Re: Recepten!

Geplaatst: 26 okt 2014 08:21
door dita
Volkoren klein brood van gisteren
Voor de verandering eens een keer kleine broodjes gemaakt van het volgende recept:

8 dl volkoren, 1 á 2 dl havervlokken, 1 mok (2½ dl) warm water, een eetlepel stroop, 6 gram droge gist, , twee eetlepels (olijf)olie en nog anderhalve theelepel (grof) zeezout. Hiervan een lekker deegje maken en twee uur laten rijzen op een warme tochtvrije plaats. Blijkt het deeg te kleverig te zijn dan wat havermoutvlokken of wat rogge er bij mengen.
Van dit deegje krijg je ca 15 bolletjes. Voor het in de oven schieten eerst nog met een kwastje de bovenkant bevochtigen met wat water en daar roggemeel over. (Dat is meer voor het oog)
Baktijd 15 min. met een oventemperatuur van 225 graden
Eet ze!
Martin

Re: Recepten!

Geplaatst: 25 feb 2016 14:09
door kokkemaat
kom ik me daar toch allemaal marine kookboeken tegen op spotnet...
als r iemand interesse heeft...