Recepten!
Re: Recepten!
....en zoals de reclame van jaaaaaren terug : "alles wat je ziet; hup, in de Indesit..."
Oost, west...ook best
Re: Recepten!
In dit geval "op de Indesit". Die lieden van de kust kijken alles van de Urkers af.
Kijk nou eens naar die makrelen Precies zoals de Urkers dat al jaren doen. Het recept is geheim, maar aan wie dat wil, zal ik het verklappen.
Kijk nou eens naar die makrelen Precies zoals de Urkers dat al jaren doen. Het recept is geheim, maar aan wie dat wil, zal ik het verklappen.
quo vadis
- janvanduin
- Berichten: 709
- Lid geworden op: 21 jul 2004 20:47
- Locatie: noordwijk
- Contacteer:
Re: Recepten!
[quote][/quote]Die lieden van de kust kijken alles van de Urkers af.
Kijk nou eens naar die makrelen Precies zoals de Urkers dat al jaren doen. [quote]
Nou, de urkers zitten pas op de noordzee sinds het ijselmeer afgesloten is.
de kustbewoners daarentegen,
Kijk nou eens naar die makrelen Precies zoals de Urkers dat al jaren doen. [quote]
Nou, de urkers zitten pas op de noordzee sinds het ijselmeer afgesloten is.
de kustbewoners daarentegen,
grts jan.
Re: Recepten!
Nou Urks
volgens mij bakt iedere visserman, zo z`n vis.
Ik weet althans niet beter.
Wij hadden alleen een andere pan broertje
Maar je heb wel gelijk ,,,t,was elke Zaterdag feest
volgens mij bakt iedere visserman, zo z`n vis.
Ik weet althans niet beter.
Wij hadden alleen een andere pan broertje
Maar je heb wel gelijk ,,,t,was elke Zaterdag feest
Re: Gebakken vis
[quote="lp"] Van middag nog bereid.
Gebakken schol op zijn Urks, maar dan met friet en sla.
Pan, ruim gevuld met slaolie, op spattemperatuur verhitten.
De schol een voor een bruin bakken en zo nodig warm houden in de oven.
quote]
Kijk en daar zou mijn vader ernstig bezwaar tegen maken (ik trouwens ook).
Als geboren IJmuidenaar leerde ik "een vis moet maar een keer zwemmen" en dat is bij het leven.
Om z'n overheerlijk visje te laten zwemmen in de olie
En dan ook nog gelijk met de frieten
Conclusie dit recept is NIET geschreven door een Urker(vissersman/vrouw)
Groet Proet
Gebakken schol op zijn Urks, maar dan met friet en sla.
Pan, ruim gevuld met slaolie, op spattemperatuur verhitten.
De schol een voor een bruin bakken en zo nodig warm houden in de oven.
quote]
Kijk en daar zou mijn vader ernstig bezwaar tegen maken (ik trouwens ook).
Als geboren IJmuidenaar leerde ik "een vis moet maar een keer zwemmen" en dat is bij het leven.
Om z'n overheerlijk visje te laten zwemmen in de olie
En dan ook nog gelijk met de frieten
Conclusie dit recept is NIET geschreven door een Urker(vissersman/vrouw)
Groet Proet
Weet u iets over of van de sleepboten van Bureau Wijsmuller ? Neem dan eens contact op met info@bureau-wijsmuller.nl
Re: Gebakken vis
Deze reactie vind ik een beetje sneu. Zie fotoConclusie dit recept is NIET geschreven door een Urker(vissersman/vrouw)
Als ik nu vertel dat we aan boord regelmatig zo vis bakten en dat met gekookte rijst aten. Of schol stoofden op de volgende manier:
Schollen in een pan met water en azijn. Zout, peper en nootmuscaat toevoegen. Flink wat gesneden uien en een pakje boter erop. Op het vuur zetten en aan de kook brengen. Vuur laag zetten en een kwartier tegen de kook aan houden.
Pan van het vuur nemen en op tafel zetten en serveren met gekookte aardappelen. Het kookvocht met de uien over de aardappelen scheppen en smullen maar.
quo vadis
Re: Recepten!
Hallo LP,
ik ben het helemaal met je eens wat betreft de juiste manier om schol te bakken "op zijn Urks".
Toen ik in 1957/58 als prenter meevoer op de KW 98 werden de vissies ook in een grote pan met hete olie gegooid.
Ook Jan en Jaap van Duin, die bij elkaar meer dan 100 jaar op Katwijkse kotters gevaren hebben, zijn het daarmee eens.
Zullen ze in IJmuiden blijkbaar toch een andere smaak hebben, we noemden ze vroeger niet voor niets: Viskoppen.
Kan ook te maken hebben met langdurig blootgesteld zijn aan de vismeelfabriek vroeger.
Die konden we zelfs in Haarlem Noord bij Noordwesten wind heel goed ruiken.
Maar verder heb ik hele goede herinneringen aan IJmuie hoor!
Bij Waasdorp bakken ze wel lekkere vissies en is de haring niet te vreten.
In restaurant de Kop van de Haven worden de tongslipjes niet echt goed klaargemaakt.
Maar smaken verschillen nu eenmaal.
All the best
Jos
ik ben het helemaal met je eens wat betreft de juiste manier om schol te bakken "op zijn Urks".
Toen ik in 1957/58 als prenter meevoer op de KW 98 werden de vissies ook in een grote pan met hete olie gegooid.
Ook Jan en Jaap van Duin, die bij elkaar meer dan 100 jaar op Katwijkse kotters gevaren hebben, zijn het daarmee eens.
Zullen ze in IJmuiden blijkbaar toch een andere smaak hebben, we noemden ze vroeger niet voor niets: Viskoppen.
Kan ook te maken hebben met langdurig blootgesteld zijn aan de vismeelfabriek vroeger.
Die konden we zelfs in Haarlem Noord bij Noordwesten wind heel goed ruiken.
Maar verder heb ik hele goede herinneringen aan IJmuie hoor!
Bij Waasdorp bakken ze wel lekkere vissies en is de haring niet te vreten.
In restaurant de Kop van de Haven worden de tongslipjes niet echt goed klaargemaakt.
Maar smaken verschillen nu eenmaal.
All the best
Jos
Re: Recepten!
Hallo Jos, over IJmuidenaren niets dan goeds hoor, wat mij betreft. Maar ja, sommigen wonen al weer een pikheetje op de oostelijke zandgronden en dan raak je wat uitgepekeld denk ik. Toen ik van de koopvaardij kwam, heb nog twee jaar op een Urker kotter gevaren als "knecht", zo dat heette dat. Mijn broer (rip) was met een Urkse getrouwd en ik kon bij zijn schoonvader aan boord komen. Behalve dat ik voor de kost moest zorgen, moest ik ook meedraaien met het dagelijkse werk aan boord. Binnen een week had ik geleerd hoe je vis moest strippen, sturen en met de plotter de lijntjes moest afvissen. Ook de werking van het kompas, radar en dieptemeter is mij destijds door de schipper geleerd. In het begin kookte ik alleen wat ik van de koopvaardij kende, maar ja de Urkers wilde natuurlijk ook wel eens "eigen kost" eten. Zo doende had ik elke dag voor elk wat wils op tafel.
Ook koffiezetten was een belangrijke taak. Een koffiezetaparaat was er niet aan boord, wat eigenlijk ook geen zin had, want die zou toch om de haverklap tegen het dek hebben gelegen. Het proces van Urker koffie is zeer eenvoudig: In een ketel water opzetten, als het water kookt, het benodigde aantal scheppen gemalen koffie er in doen, roeren effe laten staan en dan de koffie door een theezeefje en de mokken schenken. Probeer dat maar eens thuis en je zult ontdekken dat je de Senceo onmiddelijk in de vuilnisbak wil gooien
Nou vooruit dan, hierbij een recept voor een wel heel speciaal Urks gerecht:
Noot: In het recept staat "techniek bakken, maar dat moet "koken" zijn
Ook koffiezetten was een belangrijke taak. Een koffiezetaparaat was er niet aan boord, wat eigenlijk ook geen zin had, want die zou toch om de haverklap tegen het dek hebben gelegen. Het proces van Urker koffie is zeer eenvoudig: In een ketel water opzetten, als het water kookt, het benodigde aantal scheppen gemalen koffie er in doen, roeren effe laten staan en dan de koffie door een theezeefje en de mokken schenken. Probeer dat maar eens thuis en je zult ontdekken dat je de Senceo onmiddelijk in de vuilnisbak wil gooien
Nou vooruit dan, hierbij een recept voor een wel heel speciaal Urks gerecht:
Noot: In het recept staat "techniek bakken, maar dat moet "koken" zijn
quo vadis
Re: Recepten!
Hallo Jaap,
toen ik in 1958 als prenter meevoer op het Arendje, de KW98, bakte kok Leendert de Mol ze gewoon in de bemanningsruimte onderdeks.
's Middags een gewone pot met vlees, groente en aardappels, 's avonds gebakken vissies.
Als ontbijt: kouwe vis die de avond ervoor gebakken was.
Vind je het gek dat ik toen altijd zeeziek was?
All the best
Jos
toen ik in 1958 als prenter meevoer op het Arendje, de KW98, bakte kok Leendert de Mol ze gewoon in de bemanningsruimte onderdeks.
's Middags een gewone pot met vlees, groente en aardappels, 's avonds gebakken vissies.
Als ontbijt: kouwe vis die de avond ervoor gebakken was.
Vind je het gek dat ik toen altijd zeeziek was?
All the best
Jos