Recepten!

Hier kan iedereen alles plaatsen over zaken die actueel en interessant zijn, maar niets met scheepvaart te maken hebben.
Gebruikersavatar
jdbvos
Berichten: 10599
Lid geworden op: 22 apr 2006 16:17
Locatie: Groningen
Contacteer:

Re: Recepten!

Bericht door jdbvos »

....en zoals de reclame van jaaaaaren terug : "alles wat je ziet; hup, in de Indesit..."
Oost, west...ook best

Gebruikersavatar
lp
Berichten: 2965
Lid geworden op: 30 sep 2007 13:53
Contacteer:

Re: Recepten!

Bericht door lp »

:lol: In dit geval "op de Indesit". :evil: Die lieden van de kust kijken alles van de Urkers af.
Kijk nou eens naar die makrelen :!: Precies zoals de Urkers dat al jaren doen. 8) Het recept is geheim, maar aan wie dat wil, zal ik het verklappen.
quo vadis
Gebruikersavatar
janvanduin
Berichten: 709
Lid geworden op: 21 jul 2004 20:47
Locatie: noordwijk
Contacteer:

Re: Recepten!

Bericht door janvanduin »

[quote][/quote]Die lieden van de kust kijken alles van de Urkers af.
Kijk nou eens naar die makrelen :!: Precies zoals de Urkers dat al jaren doen. 8)[quote]

Nou, de urkers zitten pas op de noordzee sinds het ijselmeer afgesloten is.
de kustbewoners daarentegen, :roll:

:-D :-D
grts jan.
Jaap v D

Re: Recepten!

Bericht door Jaap v D »

Nou Urks :roll:
volgens mij bakt iedere visserman, zo z`n vis.
Ik weet althans niet beter. :roll:

Wij hadden alleen een andere pan broertje :mrgreen: :mrgreen:
Maar je heb wel gelijk ,,,t,was elke Zaterdag feest :-D
Gebruikersavatar
proet
Berichten: 1874
Lid geworden op: 26 sep 2006 19:20
Locatie: Ruurlo
Contacteer:

Re: Gebakken vis

Bericht door proet »

[quote="lp"]:wink: Van middag nog bereid.
Gebakken schol op zijn Urks, maar dan met friet en sla.

Pan, ruim gevuld met slaolie, op spattemperatuur verhitten.
De schol een voor een bruin bakken en zo nodig warm houden in de oven.
quote]

Kijk en daar zou mijn vader ernstig bezwaar tegen maken (ik trouwens ook).

Als geboren IJmuidenaar leerde ik "een vis moet maar een keer zwemmen" en dat is bij het leven.
Om z'n overheerlijk visje te laten zwemmen in de olie :mrgreen:
En dan ook nog gelijk met de frieten :twisted:

Conclusie dit recept is NIET geschreven door een Urker(vissersman/vrouw)

Groet Proet
Weet u iets over of van de sleepboten van Bureau Wijsmuller ? Neem dan eens contact op met info@bureau-wijsmuller.nl
Gebruikersavatar
lp
Berichten: 2965
Lid geworden op: 30 sep 2007 13:53
Contacteer:

Re: Gebakken vis

Bericht door lp »

Conclusie dit recept is NIET geschreven door een Urker(vissersman/vrouw)
:? Deze reactie vind ik een beetje sneu. Zie foto :!:
Als ik nu vertel dat we aan boord regelmatig zo vis bakten en dat met gekookte rijst aten. Of schol stoofden op de volgende manier:
Schollen in een pan met water en azijn. Zout, peper en nootmuscaat toevoegen. Flink wat gesneden uien en een pakje boter erop. Op het vuur zetten en aan de kook brengen. Vuur laag zetten en een kwartier tegen de kook aan houden.
Pan van het vuur nemen en op tafel zetten en serveren met gekookte aardappelen. Het kookvocht met de uien over de aardappelen scheppen en smullen maar.

Afbeelding
quo vadis
Jos Komen (R.I.P)

Re: Recepten!

Bericht door Jos Komen (R.I.P) »

Hallo LP,
ik ben het helemaal met je eens wat betreft de juiste manier om schol te bakken "op zijn Urks".
Toen ik in 1957/58 als prenter meevoer op de KW 98 werden de vissies ook in een grote pan met hete olie gegooid.
Ook Jan en Jaap van Duin, die bij elkaar meer dan 100 jaar op Katwijkse kotters gevaren hebben, zijn het daarmee eens. :)
Zullen ze in IJmuiden blijkbaar toch een andere smaak hebben, we noemden ze vroeger niet voor niets: Viskoppen. :lol:
Kan ook te maken hebben met langdurig blootgesteld zijn aan de vismeelfabriek vroeger.
Die konden we zelfs in Haarlem Noord bij Noordwesten wind heel goed ruiken.
Maar verder heb ik hele goede herinneringen aan IJmuie hoor! :-D
Bij Waasdorp bakken ze wel lekkere vissies en is de haring niet te vreten.
In restaurant de Kop van de Haven worden de tongslipjes niet echt goed klaargemaakt.
Maar smaken verschillen nu eenmaal. :)
All the best
Jos
Gebruikersavatar
lp
Berichten: 2965
Lid geworden op: 30 sep 2007 13:53
Contacteer:

Re: Recepten!

Bericht door lp »

:P Hallo Jos, over IJmuidenaren niets dan goeds hoor, wat mij betreft. :oops: Maar ja, sommigen wonen al weer een pikheetje op de oostelijke zandgronden en dan raak je wat uitgepekeld denk ik. Toen ik van de koopvaardij kwam, heb nog twee jaar op een Urker kotter gevaren als "knecht", zo dat heette dat. Mijn broer (rip) was met een Urkse getrouwd en ik kon bij zijn schoonvader aan boord komen. Behalve dat ik voor de kost moest zorgen, moest ik ook meedraaien met het dagelijkse werk aan boord. Binnen een week had ik geleerd hoe je vis moest strippen, sturen en met de plotter de lijntjes moest afvissen. Ook de werking van het kompas, radar en dieptemeter is mij destijds door de schipper geleerd. In het begin kookte ik alleen wat ik van de koopvaardij kende, maar ja de Urkers wilde natuurlijk ook wel eens "eigen kost" eten. Zo doende had ik elke dag voor elk wat wils op tafel.

Ook koffiezetten was een belangrijke taak. Een koffiezetaparaat was er niet aan boord, wat eigenlijk ook geen zin had, want die zou toch om de haverklap tegen het dek hebben gelegen. Het proces van Urker koffie is zeer eenvoudig: In een ketel water opzetten, als het water kookt, het benodigde aantal scheppen gemalen koffie er in doen, roeren effe laten staan en dan de koffie door een theezeefje en de mokken schenken. Probeer dat maar eens thuis en je zult ontdekken dat je de Senceo onmiddelijk in de vuilnisbak wil gooien :!:

Nou vooruit dan, hierbij een recept voor een wel heel speciaal Urks gerecht:
Noot: In het recept staat "techniek bakken, maar dat moet "koken" zijn :!:

Afbeelding
quo vadis
Jaap v D

Re: Recepten!

Bericht door Jaap v D »

Afbeelding

Jos ,winter 56-57 elke dag 100 sliptongetjes bakken ,In dat doorkijkje achterop zie je me nog net staan...Wat Doen ??
Bakken denk ik :mrgreen: :mrgreen:

grts Jaap
Jos Komen (R.I.P)

Re: Recepten!

Bericht door Jos Komen (R.I.P) »

Hallo Jaap,
toen ik in 1958 als prenter meevoer op het Arendje, de KW98, bakte kok Leendert de Mol ze gewoon in de bemanningsruimte onderdeks. :)
's Middags een gewone pot met vlees, groente en aardappels, 's avonds gebakken vissies.
Als ontbijt: kouwe vis die de avond ervoor gebakken was.
Vind je het gek dat ik toen altijd zeeziek was? :lol:
All the best
Jos
arendje.jpg
arendje.jpg (20.5 KiB) 3635 keer bekeken


Plaats reactie