Centrales

Een gezellig, leuk en informatief Scheepvaartforum
Gerard

Re: Centrales

Bericht door Gerard »

De machinisten hebben het maar makkelijk zie ik wel.... :mrgreen:
Heb de ,,onderkant" en ,,binnenkant" gezien van die centrales, als er onderhoud gepleegd moest worden. (Geertruidenberg, Roermond en Amsterdam). Een deel werd stilgelegd en wij konden er met een hele ploeg in. In Geertruidenberg die hoogspanninsdraden vervangen in de vliegasvangers, en die klophamers oplassen die de vliegas losklopten zodat het in trechters viel. In Roermond hadden ze een systeem om kolen te vermalen: Enorme conische draaitrommels met een soort kanonskogels die de kolen tot gruis maalden en dan in de oven geblazen werd. Oplassen die hap. Hebben met een losse kogel nog lopen kegelen met een paar stukken twee duims pijp als kegels, krijg je lamme armen van... In A`dam: De koelers openen, en bergen mosselen en krabben en een enkele paling er uit scheppen. en ook weer veel oplaswerk. geen fijne jobjes, maar betaalde wel goed toen: plm.f1.150 netto per week, incl. overallen- koffie- en eetgeld. Die overallen en eten waren gratis, dus dat ging nog. Maar ik voelde me soms wel meer een handlanger als een bankwerker grml grml...

Jos Komen (R.I.P)

Re: Centrales

Bericht door Jos Komen (R.I.P) »

De machinisten hebben het maar makkelijk zie ik wel....
Inderdaad Bankie, het lijken wel stuurlui. :lol:
Gebruikersavatar
jdbvos
Berichten: 10556
Lid geworden op: 22 apr 2006 16:17
Locatie: Groningen
Contacteer:

Re: Centrales

Bericht door jdbvos »

Klopt toch ook Jos ?
We sturen die eenheden aan, en onderdelen daarvan.... :mrgreen:
vanaf pc's nog wel !
...je maakt zo nu en dan wat rapportjes, om De Leiding tevreden te houden, en je drukt even een screendump van wat grafiekjes.....
printscreen.jpg
printscreen.jpg (38.17 KiB) 2683 keer bekeken
Idd !
We zijn nét stuurlui !
Oost, west...ook best
dickwfm

Re: Centrales

Bericht door dickwfm »

en ook nog steeds een leuke korting op je stroomrekening ???
was jaren geleden 10% :mrgreen:

groet Dick
Gerard

Re: Centrales

Bericht door Gerard »

Even een vraagje tussendoor: Wat staat er op het landelijke en Europeese net? 300.000 V?
Gebruikersavatar
jdbvos
Berichten: 10556
Lid geworden op: 22 apr 2006 16:17
Locatie: Groningen
Contacteer:

Re: Centrales

Bericht door jdbvos »

Er zijn eigenlijk nog steeds 3 hoofdnetten in NL, tw 110kV (het oude netwerk) 220kV (het meest gangbare), en sinds een jaar of 10-15 het 380kV (het nieuwste netwerk).
Ik hoor in de wandelgangen wel eens dat 'men' naar de 440kV wil, maar men schijnt eerst onderzoek af te wachten naar de (magnetische) stralingsproblematiek.
Hoe hoger het voltage, en eventueel gelijkblijvend amperage, geeft een hoger vermogen (W = U x I weet iedereen nog?). En door een dikkere kabel kan ook meer amperage, dus kan er véél meer vermogen worden getransporteerd, en zijn de (leiding-)verliezen kleiner....
NL was via een paar 110kV en 220kV aansluitingen al snel verbonden met D en B, maar de capaciteit van die schakelstations was laag.
Nu zijn er véél meer verbindingen, en gaan er hele grote vermogens over-en-weer.
Maar door de privatisering hebben wij (als private ondernemingen) daar geen inzicht meer op. Alles gaat via de "energiebeurs". En hoe dat gaat, is iedereen een raadsel.
Immers: het aantal Herz (=50) bepaalt het vermogen. Alle centrales regelen op die Herz (50 per sec=3000 rpm)
Zak je in toerentallen, dan moet je dus gasgeven want dan kom je vermogen tekort in den lande; stijg je in toerental dan is er teveel vermogen en regel je terug.
Overproduktie bestaat dus niet ! Zo'n machine levert alleen maar wat er wordt gevraagd.
Twickler.gif
Twickler.gif (39.64 KiB) 2630 keer bekeken
Oost, west...ook best
Gebruikersavatar
jdbvos
Berichten: 10556
Lid geworden op: 22 apr 2006 16:17
Locatie: Groningen
Contacteer:

Re: Centrales

Bericht door jdbvos »

Op de EC20 (da's die ouwe) zijn de diameters van de laatste schoepenrijen van de lagedrukturbines nogal groot; ze zijn een kleine 4 m in diameter, en de schoepen zowat een meter lang. Harry weet wel, dat dat heulheul erg groot is. De stoomhoeveelheid is ook zo groot, dat we 2 LD-turbines hebben.
Die laatste schoepenrijen draaien eigenlijk in vacuum. Da's maar goed ook, want de omtreksnelheid is behoorlijk supersonic !
Maar, op de uiterste tippen van die schoepen, begint door de combinatie van de hoge snelheid, de lage druk, en een niet-helemaal-perfecte condensatie-temperatuur, de stoom al waterdeeltjes te vormen.
Die waterdeeltjes op molecuul-niveau, botsen dus tegen het hoogwaardige metaal van de schoep, en schieten -na verloop van tijd, hier méér dan 25 jaar- ook moleculen van dat materiaal weg.....
En dan kun je LETTERLIJK de krant lezen door de schoepen heen !
Mvc-595f.jpg
Mvc-595f.jpg (51.42 KiB) 2636 keer bekeken
Mvc-602f.jpg
Mvc-602f.jpg (64.64 KiB) 2636 keer bekeken
Mvc-603f.jpg
Mvc-603f.jpg (67.83 KiB) 2636 keer bekeken
Mvc-604f.jpg
Mvc-604f.jpg (61.68 KiB) 2636 keer bekeken

Da's wel ff wat anders als de laatste schoepenrij van de LD-turbine van de AbelTasman (+ een klein stukkie van de achteruit-turbine)
Abel Tasman 33 lpturb+bw.jpg
Abel Tasman 33 lpturb+bw.jpg (90.18 KiB) 2636 keer bekeken
PS let voor de grap eens op de stand van de schoepen van die achteruitturbine: die staan dus (uiteraard !) andersom


Nee, Dick: die korting bestaat ook al jaren niet meer....
Sinds de splitsing kwam tussen produktie en distributie ( in het geval hier in het noorden en oosten werd dat dus EPON en EDON ElectriciteitsProduktieOost-en-Noord en El.Distributie-enz)
Die korting bleef wél voor EDON-personeel, want die leverden het eindprodukt, maar niet voor EPON-personeel, want die leverden het toeleveringsmateriaal.
Onder het mom van "Personeel van de Hoogovens krijgen toch ook geen korting op een van staal gemaakte auto" :roll:
Oost, west...ook best
Gebruikersavatar
Bart the second
Berichten: 810
Lid geworden op: 05 mar 2006 16:12
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Centrales

Bericht door Bart the second »

geweldige foto`s heren,
lusten we pap van !!
groeten
Bart
meestertje....ik zeg het en ik blijf het zeggen in alle gevallen.
Gerard

Re: Centrales

Bericht door Gerard »

JvdBos: Bedankt voor de info. Wat die magnetische straling aangaat, dat was al lang bekend. Maakt maar een een simpel gelijkrichter 4- diodebrugje, sluit dat met een paar krokodillebekjes aan op je universeelmeter, stand op 20 V. gelijkstroom, en loopt maar onder zo een mast door. Dan zie je op sommige plaatsen geen uitslag in MV, maar hele volts. En dat is verrekkes veul. Dat proberen ze wel weg te praten, maar het is niet voor niks dat hier in Eindhoven die kabels niet over de woonwijken lopen. Je ligt onder een laagfrequent magnetron meneer den dokter. Over die schoepen gesproken: Op de centrale Geertruidenberg waren de eerste schoepen ceramisch, en met holle kanalen voor de gastoevoer. Die sleten nooit, maar die krengen sprongen soms wel spontaan kapot. (Soort hittebestendig aluminiumoxyde, te bros). Trouwens, ik heb ooit van een heel eerlijke figuur gehoord dat vanaf Geertruidenberg naar Eindhoven er een verlies optreedt van 85 %. Heb dat later eens nagespit en ze zitten er heel kort bij. En dat is schandalig hoog. Het is niet voor naks dat Philips hier een eigen centrale heeft laten zetten (bij de Zwaanstraat, door de PNEM nota bene) die met een 3 à 4 maal hoger rendement draait. Dat verlies zit hem in de 1e plaats in de grote afstand, dan trafo-verliezen à 20 %, reken uit je ,,winst". Trouwens, een centrale op aardgas is roofbouw. (Ik val niemand aan!) met onze kleine gasbelletjes is het zo meteen afgelopen als ze daar mee doorgaan. Geloof het of niet: Ik ben ergens blij als zo een aardgasturbine het begeeft. Steenkool is nog steeds het beste, zeker met die moderne vlieg-as vangers.

Hallo Jos: Laat die bankies maar zeveren, dat is een ouwe kwaal haha :-D
Gebruikersavatar
Harry G. Hogeboom
Berichten: 14378
Lid geworden op: 22 jul 2004 02:07
Locatie: Canada

Re: Centrales

Bericht door Harry G. Hogeboom »

Zeg Jan........eeeeeeen zo'n verpekelt schoepie zou toch wel heeeel leuk zijn voor m'n museumpie.........gewoon om af en toe "de krant er door te lezen" :lol: :lol:
MVG HGH.
"Don't sweat the small stuff"


Plaats reactie