Griekenland

Hier kan iedereen alles plaatsen over zaken die actueel en interessant zijn, maar niets met scheepvaart te maken hebben.
Jos Komen (R.I.P)

Re: Griekenland

Bericht door Jos Komen (R.I.P) »

dat zooitje staats ruifvreters
Daar gaan we weer..... :( :roll:
Laten we het a.u.b. op Griekenland houden, en voer dit soort politieke discussies maar op andere forums.
Jos

Jan Dikker

Re: Griekenland

Bericht door Jan Dikker »

Beste mensen,
Onderstaande artikel stond onlangs in de Provinciale Zeeuwse Courant, de PZC. De strekking ervan komt in vele opzichten overeen met de voortreffelijk geschreven stukken van Theo. Het komt er, volgens mij, mee overeen en vormt tevens een aanvulling.
Laten we ons dan maar gelukkig prijzen dat we in Nederland wonen. Natuurlijk heeft ook hier niet iedereen het breed. En ook hier zijn mensen die in armoede leven en die je een beter leven gunt. Maar er bestaat hier nog steeds een vangnet, dan wel door onze sociale wetgeving, dan wel door privé initiatief.
Bovendien kunnen we zelf bepalen hoe bezuinigd moet worden. En als het betekent dat de minder betaalden er relatief meer op achteruit gaan dan zij die iets meer te makken hebben. Is dat voor een deel onze eigen schuld.
En om een partijtje mopperen weg te geven is zo gemakkelijk. Aangeven en actief zijn hoe de problemen op te lossen op welke wijze dan ook betekent een positieve inbreng Als is het alleen maar denken aan een betere toekomst.
Hier het artikel:
ATHENE - Ze staan bekend als 'neoptochoi'. De nieuwe Griekse onderklasse. Leerkrachten, artsen, economen, secretaresses. De lijst wordt dagelijks langer. Het zijn mensen die tot voor kort een goede baan hadden maar door de financieel-economische crisis aan de bedelstaf zijn geraakt.
Zie ook:
· Griekenland bijna rond met banken over schuld
· Armoede in Griekenland fors gestegen
· Trojka en Griekenland boeken vooruitgang
· Grieken verwachten toch faillissement
· Banken en Grieken ruziën over omvang verlies
De leden van de voormalige middenklasse lopen nu de voedselbanken af op zoek naar gratis maaltijden. Ze wroeten in vuilnis op zoek naar iets eet- of bruikbaars. Ze slapen in parken of in zelfgebouwde hutjes opgetrokken van afvalhout en plastic.

Geen nieuwe kleren
De oudere Grieken vergelijken de toestand met de Tweede Wereldoorlog. Onderzoek heeft uitgewezen dat 90 procent van de Grieken geen nieuwe kleren meer koopt, 25 procent zegt niet genoeg geld meer te hebben om dagelijks levensmiddelen te kunnen kopen.

Daklozen
In Athene is het aantal daklozen in een jaar tijd met een kwart gestegen. 11 procent van hen heeft een universitaire opleiding, nog eens 23,5 procent heeft de middelbare school afgerond of volgde een hogere beroepsopleiding. Hulporganisaties kunnen de toeloop niet meer aan, ook al omdat donaties met 15 procent zijn gedaald.

Achtergelaten kinderen
Hoe ver de verarming van Griekenland gaat blijkt wel uit het feit dat medewerkers van Kivotos, een hulporganisatie in Athene, onlangs twee vier jaar oude jongens voor de deur aantroffen. Achtergelaten door hun ouders die geen mogelijkheid meer zagen hun kinderen te onderhouden.
Het is niet het enige voorbeeld. "Mensen hebben honger, gezinnen vallen uiteen, steeds meer vaders en moeders kunnen hun kinderen niet meer verzorgen", weet Ilias Ilioupolis, topman van ambtenarenbond ADEDY.

Platteland
Er gaan verhalen over Grieken die uit de grote steden wegtrekken naar het platteland omdat ze daar nog wel verwachten te overleven. Menig Griek stookt weer op hout in plaats van olie, gas of kolen.

Overal in het land neemt het beroep op ouderen toe. Het zijn de opa's en oma's die moeten bijspringen om kinderen op te vangen terwijl ouders trachten genoeg geld bij elkaar te verdienen.

Saamhorigheid
Optimisten wijzen erop dat de crisis ook goede kanten heeft. De Grieken ontdekken dat ze alleen door samenwerking en onderlinge solidariteit de ellende te boven kunnen komen. Het begrip collectieve verantwoordelijkheid krijgt een nieuwe betekenis en daarmee het saamhorigheidsgevoel.
v+d
Berichten: 7174
Lid geworden op: 20 jun 2011 19:56

Re: Griekenland

Bericht door v+d »

Laten wij nu niet alles zo negatief bekijken.
In Portugal, waar ik nu even ben,kom je veel gepensioeneerden en vutters tegen(hollanders).
Ongeveer de helft klaagt steen en been en de andere helft is volmaakt gelukkig.
De klagende helft hangt op de camping rond en zeurt over de prijzen van echt alles en heeft zeuren tot kunst verheven (of dagbesteding).
De zeg maar happy helft,pakt de fiets en gaat een stuk fietsen en ziet hoe de portugezen rondscharrelen.
Ook als je wat rondrijdt zie je hoe de mensen echt moeten sappelen.
Zonder in te gaan op prijzen ,belastingen en wie van wie jat weet ik toch wel heel zeker dat wij in Holland of zo je wilt Nederland het er nog goed afstropen vergeleken met Spanje , Griekenland of Portugal.
Zolang we nog zoveel geld met oud en nieuw de lucht in kunnen blazen past ons een beetje bescheidenheid en moeten we ARMOEDE niet verwisselen met het IETS minder hebben .
Theo Horsten (R.I.P.)

Re: Griekenland

Bericht door Theo Horsten (R.I.P.) »

Volgens mij is er een hetze van diverse mensen/groepen tegen Griekenland.
Dat lijkt me - voorzichtig uitgedrukt - een tikje vergezocht. Wel is er een beeld ontstaan dat Grieken allemaal uitvreters zijn die niks anders kunnen dan de boel belazeren. Een dergelijk beeld wordt maar wat graag opgepakt omdat we dan ons eigen aandeel in deze ellende niet onder ogen hoeven te zien. Maar juist is dat beeld natuurlijk niet.

De Griekse regering heeft met cijfers gegoocheld om in de euro te kunnen komen, dat is waar. Maar hoe werd er met cijfers gegoocheld en wie had ze die truc geleerd? Want dat was geen eigen bedenksel; dat was een idee van Goldman Sachs. Die leerden de Grieken hoe ze de EU een rad voor ogen konden draaien met zogeheten "currency swaps", een wisseltruc op hoog niveau, zogezeid. Ik ga dat hier nu niet uitgebreid uit de doeken doen, dat voert veel te ver, maar wie echt wil weten hoe dat nu toch zo gekomen is met Griekenland en vooral zij die Griekenland de les willen lezen en het doen voorkomen of wij allemaal veel en veel beter zijn, zouden er goed aan doen om zich daar toch eens in te verdiepen.

En wie die link naar Goldman Sachs aanklikt, moet dan gelijk even opletten welke klinkende namen er met dat bedrijf verbonden zijn (geweest):
  • Joshua Bolten, ex-Stafchef van het Witte Huis
  • Mario Draghi, President Europese Centrale Bank
  • Mario Monti, Premier van Italië
  • Loukas Papadimos, Premier van Griekenland en ex-vicepresident van de Europese Centrale Bank
  • Henry Paulson, minister van financiën Verenigde Staten
  • Romano Prodi, ex-voorzitter van de Europese Commissie en ex-premier van Italië
  • Malcolm Turnbull, ex-federale leider van de Liberal Party of Australia
  • Robert Zoellick, voorzitter van de Wereldbank
De vraag blijft waar al die Europese financiële experts dan waren toen Griekenland in de euro werd gehaald en waarom er niet geluisterd is naar mensen die zeiden dat dit geen goed idee was en dat de Griekse cijfers niet klopten. Want hoe je het ook wendt of keert en hoe sommige mensen het ook proberen te draaien: het wás bekend.

Hoe het allemaal ook in elkaar steekt: de doodgewone Griekse mensen zijn daar niet schuldig aan, net zomin als je het de doodgewone Nederlanders, Duitsers, Belgen, Fransen en noem maar op kwalijk kunt nemen dat zij die Griekse truc niet in de gaten hadden. Daar hebben wij, doodgewone mensen, onze regeringsvertegenwoordigers en hooggeleerde economen en financiële experts voor, net zoals de doodgewone Grieken overgeleverd zijn aan de mensen die in Athene de dienst uitmaken. Die hebben ze dan wel zelf gekozen, dat is duidelijk, maar datzelfde geldt voor ons. Wij denken ook dat we bekwame mensen hebben die dat namens ons allemaal haarscherp in het oog houden en die hadden moeten voorkomen - en ook hadden kúnnen voorkomen - dat wij nu splijtbakken vol euro's in het Griekse gat moeten storten.

Maar de doodgewone Grieken zitten nu wel met de ellende, een ellende die steeds dieper en steeds uitzichtlozer wordt.

Het artikel dat Jan Dikker aanhaalt:
  • Het is werkelijk waar dat sommige mensen de keuze moeten maken: met een gevulde maag in een koud huis zitten of warm blijven, maar wel honger hebben.
  • Het aantal daklozen is inderdaad in 2 jaar tijd met 20-25 procent gestegen en bedraagt nu ongeveer 20.000. Een dergelijk cijfer zegt alleen iets als je dat met andere landen kunt vergelijken: in 2011 bedroeg het aantal daklozen in Nederland 18.000, maar daar is een duidelijke daling in te bespeuren. Ook kun je beter dakloos zijn in Nederland dan in Griekenland, want in Nederland zijn daar allerlei voorzieningen voor, terwijl er in Griekenland op dat gebied helemaal niets was. Ik zeg "was" omdat daar nu iets aan wordt gedaan en dat dat nu pas gebeurt, dat komt omdat er tot twee jaar geleden nauwelijks sprake was van daklozen. Wie geen dak meer boven zijn hoofd had, kon altijd bij familie terecht, maar het is nu zo slecht geworden dat dat ook niet meer kan.
    Kinderen die allang uit huis waren en op zichzelf woonden, keren nu terug naar ouders en, soms zelf al getrouwd, naar schoonouders. Soms wonen ze nog wel op zichzelf, maar gaan naar ouders of schoonouders of andere familie om te eten.
    Hoe het ook zij: er wordt nu haast gemaakt met een regeling voor dak- en thuislozen, om ze te helpen en om ze een wettelijke status te geven.

    Afbeelding
    Foto: Kathimerini
  • Wie in de stad woont en geen werk, geen uitkering en geen uitzicht meer heeft, trekt inderdaad naar het platteland. Dat zijn dan in 95 van de 100 gevallen wel mensen die daar oorspronkelijk ook vandaan kwamen, wat voor een zeer groot deel van de bevolking van een miljoenenstad als Athene geldt. Ooit trok men van zijn dorp naar de stad om daar een beter bestaan op te bouwen. Nu herinnert men zich plotseling dat er daar ergens op het platteland nog een oud huisje van vader en moeder of van opa en oma staat - vaak sinds tientallen jaren verlaten - en dat daar nog enkele "stremmata" grond ligt. Een "stremma" is duizend vierkante meter; niemand rekent hier in hectaren, dus 10.000 vierkante meter, omdat vrijwel niemand zo'n lap heeft! Dat wil zeggen: bijna nooit aan één stuk. Van zo'n huis moet je je dan niet al te veel voorstellen; als voorbeeld laat ik hier het geboortehuis van mijn vrouw zien...
    Afbeelding Zelfs wijlen mijn schoonmoeder staat er nog op. :-D
    Maar het is wél een huis en als je dan nog een lap grond hebt waar je aardappels en kool en weet ik wat op kunt verbouwen en je laat een paar kippen op je erf rondlopen, dan kun je in elk geval proberen om jezelf te redden.
  • Ik verstook per seizoen tussen de 2500 en 3000 liter olie. Die kostte twee jaar geleden 55 cent, vorig jaar 77 en dit seizoen begonnen we op 95 cent per liter. Door de stijging van de olieprijs en de zwakker wordende euro, kost de olie vandaag exact 1 euro per liter. Ik heb in deze maanden, december, januari en februari, ongeveer 140 liter per week nodig en bunker zodoende om de vijf weken 700 liter bij. Vandaag een week geleden deed ik dat ook en dat kostte me toen 665 euro en over vier weken gaat me dat 700 euro kosten. Dat is voor mij geen probleem, maar als je een pensioen van 500 of misschien van maar 300 euro per maand hebt, dan kan dat dus niet en zit je in de kou. Hier op het platteland kun je dan inderdaad hout gaan stoken, maar in Athene vijf hoog op een flat zonder schoorsteen, wordt dat problematisch.

    Voor huisbrandolie geldt een laag belastingtarief; elk jaar wordt de prijs op 15 oktober vastgesteld en nu als is bekend dat het volgend jaar 40 cent per liter duurder zal worden, dus pakweg, € 1,40 per liter. Dit voorjaar ga ik in onze open haard zo'n moderne houtstoker plaatsen, met een fan erin zodat je daar een hele verdieping warm mee kunt stoken. Ik hou dan nog wel een 500 liter olie in mijn tank, maar de hoofdverwarming moet dan toch hout worden.
Maar zo gaat dat hier dus allemaal. De besprekingen over de "haircut" van 50 procent van de Griekse schulden zijn volledig vastgelopen. Voor 20 maart moet er een oplossing komen anders gaat het land failliet en niemand weet hoe dat dan gaat. Ook weet niemand hoeveel van de Griekse schulden er bij de hedge funds zitten, dat blijft een verrassing Die hebben stiekemweg heel wat Griekse staatsobligaties opgekocht voor 40 en soms niet meer dan 20 procent van de nominale waarde. Die gokken op een faillissement van Griekenland omdat ze dan een smak geld verdienen.

Vandaar dat de vooruitzichten steeds somberder worden.
Gebruikersavatar
jdbvos
Berichten: 10601
Lid geworden op: 22 apr 2006 16:17
Locatie: Groningen
Contacteer:

Re: Griekenland

Bericht door jdbvos »

het ziet er allemaal niet erg hoopvol uit, Theo.....
maar, zoals iemand hier al zei: er komt méér ondelinge verhouding en méér solidariteit.....
en dan moet het toch weer goedkomen...?
als zo'n hele natie er de schouders onder zet, verzet je zelfs de berg Olympus
Oost, west...ook best
Theo Horsten (R.I.P.)

Re: Griekenland

Bericht door Theo Horsten (R.I.P.) »

Oh, maar natuurlijk komt Griekenland er op den duur weer uit; Griekenland houdt niet op te bestaan en sterft ook niet uit. De vraag is alleen hoe lang dat gaat duren en hoe diep men moet gaan voordat de neerwaartse lijn eerst afvlakt en daarna eindelijk weer eens omhoog gaat.

Als de krimp van de economie nu tegen de 10 procent zit en daar mogelijk komend jaar nog overheen zal gaan, dan is er een ombuiging van 20 procent nodig; pas bij een groei van 10 procent komt Griekenland er weer bovenop. Griekenland moet concurrerend worden, zal een enorme export moeten creëren. Maar hoe? Ga eens kijken hoeveel producten - maakt niet uit wat het is - je op dit moment in huis hebt met het opschrift "Made in Greece" of "Produce of Greece". Ik denk dat het niet mee zal vallen om die te vinden. "Made in Italy" en "Made in Spain" zal aardig makkelijker blijken.

Om die groei van 10 procent te bereiken, moet de economie van de grond af aan worden opgebouwd, moet het hele belastingstelsel worden hervormd, het ambtenarenapparaat worden uitgedund, de corruptie met wortel en tak uitgeroeid en... Ik bedoel: begint u er maar even aan.
Grieken zijn van nature optimisten en die komen er echt wel weer uit, maar ik vrees dat dat net zo lang gaat duren als het heeft geduurd om op dit punt waar we nu zijn, te komen: ongeveer 30 jaar.

En solidariteit... Als het ons ernst is met het helpen van Griekenland, als we Griekenland binnen de EU en binnen de euro willen houden, dan is daar een ontstellende hoeveelheid geld voor nodig, geld dat opgebracht moet worden door de andere EU-landen en dus ook door Nederland. Dan zullen wij bereid moeten zijn om vele miljarden te bezuinigen, op onderwijs, op de zorg, op kunst en cultuur en nog meer - de pensioenen, bijvoorbeeld - en al dat geld gebruiken om Griekenland weer op te bouwen.

Zijn we zo solidair? Wij Nederlanders, de Duitsers, de Finnen, de Oostenrijkers? Want veel anderen kunnen niet te hulp schieten; die zitten of niet in de euro of ze hebben zelf geen nagels om aan de kont te krabbelen, de Fransen incluis.
Zijn we daartoe bereid?

Heel eerlijk gezegd ben ik dat zelf niet. Heel eerlijk gezegd geloof ik niet zo erg in Europa en ook niet in de overlevingskans van de euro, maar wie weet zit ik wat dat betreft hartstikke fout, dat is zeer wel mogelijk. Ik ben ook maar een gewone jongen.
Maar ik weet wél dat dit de enige mogelijkheid is om Griekenland binnen Europa en de euro te houden.
Waar ik wél voor zou zijn en waar ik ook bereid zou zijn om een bijdrage aan te leveren - en dat heb ik al eerder gezegd - is er met (veel) geld aan meehelpen om Griekenland op een zo net mogelijke manier uit de euro te helpen en te helpen een nieuwe start te maken. Dat zijn we verplicht. Die solidariteit moeten we wel opbrengen.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Griekenland

Bericht door gerard tenerife »

Een jaar of 3 geleeden, in een toespraak over de financieele crisis in Europa, zei Nigel Lawson, minister of Exchequer in Tatcher regeering en in 2007 voorzitter CET. Elke Europeaan, inclusief Engeland, zal terug moeten naar zijn levens standaard van 1950 voor we weer kunnen bouwen. Mogelijk heeft hij gelijk. De gemiddelde Engelsman denkt dat hij niets te maken heeft met de Euro Crisis, hij vergeet dat b.v. velen gebouwen in de Kalverstraat in Amsterdam eigendom zijn van een Engels pensioen fonds.
zo maar een gedachte in Tenerife, mvg Gerard
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
Harry G. Hogeboom
Berichten: 14439
Lid geworden op: 22 jul 2004 02:07
Locatie: Canada

Re: Griekenland

Bericht door Harry G. Hogeboom »

je op dit moment in huis hebt met het opschrift "Made in Greece"
Ook daaar wordt je tegenwoordig flink mee belazerd Theo...ik bedoel met dat opschrift " Made in ABC"

er was hier een TV program waar werd gewaarschuwd voor medische produkten..ik geloof een bekend merk anti griep pillen of zo...m'n vrouw pakte tijdens het programma zo'n potje uit de kast......medicijnen IN Canada....denk je toch dat zoiets serieus wordt bekenen....staat nota bene een Canadees vlaggetje op.....niettan....zeg nou selluf....

NOU naks hoor...is in China gemaakt, zit kennelijk vol met bacterie-en....hadden "ze" TOCH maar goedgekeurd ( bankrekening ergens anders van de keurmeester??? :oops: ..)
En is dus NIET in Canada...ondanks dat mooie vlaggetje...gemaakt maar in China.....

DUS ooook hier " greeeedy laaaaienlichters" voor het geval jullie daar anders over dachten :mrgreen:
En uuuuh Gerard....terug naar "The Fifties" klinkt goed ouwe reus.....wordt m'n haar dan ook weer donkerder :mrgreen:
MVG HGH.
"Don't sweat the small stuff"
Harry Bernd (R.I.P.)

Re: Griekenland

Bericht door Harry Bernd (R.I.P.) »

Ik las net dat het de Grieken niet mee zit.De stookolie niet te betalen en dan nog de grootste kou sinds mensenheugenis.
Harry
Theo Horsten (R.I.P.)

Re: Griekenland

Bericht door Theo Horsten (R.I.P.) »

Inderdaad...
In Noord-Griekenland is het ongewoon koud. In de buurt van de plaats Florina werd met 24 graden onder nul de laagste temperatuur geregistreerd, sinds er daar metingen worden uitgevoerd. In Athene was het met plus 7 graden aanzienlijk warmer.
Die kou is zeer plaatselijk en Florina is de plaats die elke winter kouderecords breekt. Ik woon ook in het noorden - hemelsbreed 60 km be-oosten Florina - en wij beleven hier tot nu toe een mooie winter- droog en veel zon. Terwijl we hier in het noorden toch barre toestanden kunnen beleven, heb ik deze winter de sneeuwkettingen nog niet nodig gehad en strengere vorst dan -6°C hebben we nog niet gehad. Maar laat ik het afkloppen, want we hebben nog ruim twee maanden te gaan voordat het gegarandeerde voorjaar begint. Maart is hier over het algemeen de slechtste maand van het jaar, maar in april hebben we het lek boven.

Overigens zijn er opnieuw tegenvallers: de staatsschuld is in drie maanden tijd met 20 miljard euro toegenomen. En dan te bedenken dat die 8 miljard die Griekenland in de eerste weken van december kreeg net voldoende is om drie maanden lang de ambtenaren en de pensioenen en de lopende rekeningen te betalen. Die verdwijnen als sneeuw voor de zon en intussen nemen de schulden alleen maar verder toe. Dat is immers niet meer te stoppen? Voor 20 maart moet er weer geld op tafel komen. Zullen we maar weer even lappen, mannen? :roll:


Plaats reactie