Braziel

Hier kan iedereen alles plaatsen over zaken die actueel en interessant zijn, maar niets met scheepvaart te maken hebben.
Bob R.I.P.
Berichten: 3142
Lid geworden op: 19 sep 2008 18:00
Locatie: Langedijk

Re: Braziel

Bericht door Bob R.I.P. »

of klik hier voor de nederlandse vertaling.

mvg
Bob

p.s. Boven aan staan diverse talen genoemd.
't Leven is niet altoid roist met krente, 't is ok welders gortepap die skift is.

Mart Hoogedoorn
Berichten: 3818
Lid geworden op: 11 mei 2005 06:59
Locatie: Brasil

Re: Braziel

Bericht door Mart Hoogedoorn »

TJA,Bob en Cor en Allemaal, inderdaad kun je boven aan diverse talen intikken,is wat onduidelijk weergegeven in lichtblauw...agut mar wit :roll: Maar zo lang de boodschap goed overkomt en we allemaal tekenen,kan dat een hoop frisse lucht mèèr geven voor het nageslacht...nietan :?: Loopt lekker die petitie.
''Recht zo ie gaat''Mart.....Een beetje zigzaggen mag ook
Gebruikersavatar
Brazuca
Berichten: 2133
Lid geworden op: 04 mei 2009 00:06
Locatie: São Paulo
Contacteer:

Re: Braziel

Bericht door Brazuca »

Vanmorgen hoorde ik de scharen- en messenslijper de straat in komen. Ja, je hoort ze altijd eerst voordat je ze ziet, ze gebruiken een soort panfluit om aan te geven dat ze in de buurt aangekomen zijn. Je hoort het schrille gefluit al van verre, en je hebt dus tijd genoeg om hem staande te houden. Vaak komen ze op de fiets, een fiets die speciaal aangepast is om de slijpsteen aan te drijven, en zo biedt de scharensliep zich aan om voor een paar real je messen en scharen aan te scherpen.

Afbeelding

Wat dat betreft komen er nog steeds veel verkopers en ambachtslieden door de straat die bepaalde diensten of producten aanbieden. Er zitten echte marskramers tussen die met de meest verrassende zaken ineens voor je deur staan. Zo komen ze met fruit, groenten, eieren, schoonmaakmiddelen, en huishoudelijke artikelen. Je kunt het eigenlijk niet zo gek bedenken of er komt iemand langs de deur die het aanbiedt, en elk type verkoper heeft zo zijn eigen manier van roepen, fluiten, klappen, ratelen of kleppen. Dus je weet eigenlijk al van te voren wie er de straat in komt met welk product.

AfbeeldingAfbeelding

De ambulante verkopers komen niet alleen door de straat, maar zijn ook te vinden bij stoplichten, pleinen, scholen en bij bushaltes en eigenlijk overal waar veel mensen passeren. Het informele circuit, waar je tegen een redelijke prijs terecht kunt. Ook voor de snelle hap of een snack tussendoor kun je op straat terecht.

Afbeelding
een klepper, om aandacht te trekken van de klanten.

Wat dat betreft is Brazilië nog steeds niet veel veranderd.
Uit mijn vaartijd herinner ik mij de ambulante verkopers in het straatje van alles in Santos, waar je van alles kon kopen, zoals sigaretten, die zelfs per stuk werden aangeboden.

Afbeelding

Wat mij betreft mag de ambulante handel nog lang zo doorgaan, het is een van de facetten die dit boeiende en kleurrijke land nog steeds interessant maakt.
v+d
Berichten: 7164
Lid geworden op: 20 jun 2011 19:56

Re: Braziel

Bericht door v+d »

Mooi,Dick.
Als het hier een beetje minder gaat komt dat hopelijk weer terug!
Gebruikersavatar
Brazuca
Berichten: 2133
Lid geworden op: 04 mei 2009 00:06
Locatie: São Paulo
Contacteer:

Re: Braziel

Bericht door Brazuca »

Afbeelding

Op dit moment liggen er 116 schepen op de rede van Santos te wachten om geladen te worden.
Voornamelijk general cargo schepen die op hun beurt liggen te wachten om suiker te laden.

De congestie is ontstaan door staking van de douane en andere federale overheden en het grote aanbod van suiker op dit moment.

Afbeelding

suiker laden anno 2012...., er is nog niet veel veranderd in 25, 30, 40 jaar...
Gebruikersavatar
Brazuca
Berichten: 2133
Lid geworden op: 04 mei 2009 00:06
Locatie: São Paulo
Contacteer:

Re: Braziel

Bericht door Brazuca »

Ik heb even op marinetraffic gekeken naar hoeveel schepen er nu daadwerkelijk op de rede van Santos liggen , maar ik krijg geen gegevens binnen, in ieder geval niet in de buurt van Santos. Zouden ze de transponder daar in de haven hebben uitgezet ???
Gebruikersavatar
Allen
Berichten: 4848
Lid geworden op: 26 feb 2010 12:24

Re: Braziel

Bericht door Allen »

Santos wordt op dit moment niet doorgegeven door Marinetraffic.
2012-09-03 Santos.jpg
Vesseltracker.
2012-09-03 Vesseltracker.jpg
Grtn @Allen
Gebruikersavatar
Brazuca
Berichten: 2133
Lid geworden op: 04 mei 2009 00:06
Locatie: São Paulo
Contacteer:

Re: Braziel

Bericht door Brazuca »

Afbeelding

Nieuwe containerkranen uit China voor de haven van Santos.

Desondanks dat de socialistische regering (PT) zoveel mogelijk de nationale industrie wil betrekken in de diverse infrastructuurprojecten, is concurrentie uit China altijd aanwezig, en vaak goedkoper, zelfs als het zeetransport wordt meegerekend. Je ziet in de haven de Chinese aanwezigheid zienderogen toenemen.

Ik ben benieuwd hoe lang ze meegaan...
Gebruikersavatar
Brazuca
Berichten: 2133
Lid geworden op: 04 mei 2009 00:06
Locatie: São Paulo
Contacteer:

Re: Braziel

Bericht door Brazuca »

Afbeelding
3 Km lange file van tankwagens met ethanol in Santos

Terwijl de haven van Santos het ene record na het andere breekt van totaal verscheepte lading, blijven problemen, zoals hierboven te zien is, ook nog dagelijkse kost. De beschikbare infrastructuur wordt voor langere periodes voor 100% gebruikt, en een kleine tegenslag heeft al snel grote gevolgen, en dat is onmiddellijk in de haven te zien.
Een paar weken terug lagen er meer dan 60 vrachtschepen en bulkcarriers op de rede voor anker te wachten om suiker te laden. Er zijn grote plannen om de haven uit te breiden, en de capaciteit van de infrastructuur uit te breiden, maar het kost veel moeite om alle betrokken instanties op eenzelfde lijn te krijgen en een gezamenlijke aanpak door de diverse overheden en instanties is dan ook een zware bevalling.
Gebruikersavatar
Brazuca
Berichten: 2133
Lid geworden op: 04 mei 2009 00:06
Locatie: São Paulo
Contacteer:

Re: Braziel

Bericht door Brazuca »

Afbeelding

Langs snelwegen bij het naderen van grote steden en havengebieden zie je vaak voornamelijk oudere mannen onder een provisorisch en van afval gemaakt afdakje zitten. Veelal met een slordig geschreven plakkaat met het woord "Chapa" erop. Soms ook zonder afdakje en zonder plakkaat, maar altijd alert kijkend naar het naderende verkeer en dan met name de vrachtwagens.
Ze staan op plaatsen waar niet al te snel gereden wordt, en waar plaats is om een vrachtwagen langs de kant te zetten. Parkeerplaatsen langs snelwegen in Brazilië zijn een zeldzaamheid, en meestal zetten vrachtwagenchauffeurs hun vrachtwagen dan ook stil bij een benzinestation voor hun al dan niet verplichte rustperiode.

Maar wat is nu een "Chapa" ?
De betekenis van het woord `chapa` is; een kameraad, een vriend waar je op kunt vertrouwen. In deze toepassing is `chapa` een functie, een vak; een 'chapa' helpt vrachtwagenchauffeurs hun weg te vinden in een voor hun onbekende stad of haven. Het moet dus iemand van vertrouwen zijn, een kameraad, in Brazilië dus een `chapa`.
De `chapa` is een menselijke GPS en lokale informatiebank. Hij weet alle bedrijven en instanties te vinden waar de vrachtwagenchauffeur naar toe moet. Ook helpt hij indien nodig bij laden of lossen, het vinden van onderdelen, werkplaatsen, slaapgelegenheid, kortom alles waar een vrachtwagenchauffeur behoefte aan heeft weet hij te vinden.

De vrachtwagenchauffeur betaald voor deze dienst een bepaald bedrag afhankelijk van de locatie en de duur van de gevraagde hulp.
`Chapas` zijn vaak oudere mannen die niet meer aan werk kunnen komen en die uiteraard het gebied waar ze werkzaam zijn goed kennen. De industriegebieden zijn niet zo overzichtelijk ingedeeld zoals in Nederland, en wegwijzers zijn spaarzaam of niet bestaand, dus een `chapa`levert dus tijdswinst op voor de vrachtwagenchauffeur, vandaar dat die bereid is om voor deze dienst te betalen. Vaak gebruiken vrachtwagenchauffeurs steeds dezelfde `chapa` en ontstaat er een echte vriendschap, en wordt de 'chapa' elke keer ingehuurd ook al weet de vrachtwagenchauffeur na de vele bezoeken aan het gebied zelf zijn weg te vinden.

Het is een informeel beroep, maar wel een met een beroepscode; gebaseerd op vertrouwen en kameraadschap. Je beste vriend in moeilijke tijden, jouw `chapa`.


Plaats reactie