Slecht kleuren zien en daar gaat mn droom?!

Een gezellig, leuk en informatief Scheepvaartforum
DavidJ
Berichten: 8
Lid geworden op: 25 jun 2015 16:06

Slecht kleuren zien en daar gaat mn droom?!

Bericht door DavidJ »

Goedemiddag allemaal,

Ik zal mezelf eerst even voorstellen. Ik ben David 18 jaar en ben net klaar met mijn 2e jaar Zeevaartschool.
Aan het begin van mijn opleiding heb ik mij laten keuren en ben ik goedgekeurd op alles, (ik had wat kleurenproblemen maar het viel binnen de acceptabele grenzen). Ook zei deze arts dat ik hier verder geen problemen meer mee zou hebben omdat het kleurenblind niet achteruit zou gaan en ik nu bij hem goedgekeurd was.

Nu wil ik over een paar weken op stage en ben ik vorige week afgekeurd op mijn kleuren zien, dit is wel bij een andere arts gebeurd. Ook vertelde deze arts mij dat kleurenzien wel kan verslechteren met de jaren en keurde hij mij dus af.

Zijn er meer mensen die hier mee te maken hebben gehad en of weten hoe ik nu verder moet?

Ik ben doorgestuurd naar KLM Health service om daar een lantaarntest te laten doen, is dit de enige en of beste mogelijkheid om toch die keuring door te komen of zijn er nog betere alternatieven(anomaloscoop test).
Is er een kans dat ik alsnog door die lantaarntest komt aanwezig of is deze nagenoeg 0?

Al met al een heel verhaal dus, ik hoop dat er iemand is die hier ook problemen mee heeft gehad en weet hoe nu verder?
Alvast hartelijk bedankt voor de reacties!

Theo Horsten (R.I.P.)

Re: Slecht kleuren zien en daar gaat mn droom?!

Bericht door Theo Horsten (R.I.P.) »

Dag David,

Dat moet een grote teleurstelling voor je zijn, vooral als de eerste dokter je goedkeurt en de tweede je vervolgens afkeurt. Waarom ging je naar die tweede dokter? Het was vroeger zo, en is voor zover ik nu in de gauwigheid even aan de hand van de nieuwste versie van het Schepenbesluit en de Zeevaartbemanningswet heb kunnen nagaan, nog altijd zo, dat je je na een afkeuring kunt laten keuren door een "scheidsrechter". Dat zijn daarvoor aangewezen specialisten en wat zo iemand oordeelt, is definitief. Ik mag toch aannemen dat de school je daarover alles kan vertellen.

Succes ermee! Ik hoop t.z.t. nog eens te horen hoe het afgelopen is.
DavidJ
Berichten: 8
Lid geworden op: 25 jun 2015 16:06

Re: Slecht kleuren zien en daar gaat mn droom?!

Bericht door DavidJ »

Bedankt voor je snelle reactie!
Die scheidsrechter zit bij KLM Health service op Schiphol, daar heb ik woensdag een afspraak.
Weet u toevallig of er nog mildere eisen zijn voor de machinisten keuring? Dat zou dan een goed alternatief zijn, want stoppen met varen kan ik echt niet :(
louis holleman

Re: Slecht kleuren zien en daar gaat mn droom?!

Bericht door louis holleman »

DavidJ schreef:Dat zou dan een goed alternatief zijn, want stoppen met varen kan ik echt niet :(
David, met alle respekt, maar probeer wel realistisch te blijven. Je vaart nog niet, had ik zo ongeveer begrepen. Dat een droom doorkruist wordt, tja, helaas. Maar het zou natuurlijk niet verkeerd zijn je ook eens te gaan orienteren op iets wat dan uiteindelijk nog wel tot de mogelijkheden behoort, al dan niet in combinatie met varen.
In het ergste geval ben je twee jaar opleiding kwijt. Maar het is nog veel te vroeg om nu al van de Euromast te willen springen.
Ik wens je in elk geval succes en sterkte, alsmede een positieve scheidsrechter.
Gebruikersavatar
peelander
Berichten: 2412
Lid geworden op: 25 nov 2009 14:43

Re: Slecht kleuren zien en daar gaat mn droom?!

Bericht door peelander »

Misschien mag jij je nog gelukkig prijzen David dat je tot een Zeevaartschool bent toegelaten.
Nu ruim 50 jaar geleden wilde ik ook dolgraag gaan varen, maar met een zg. "lui" rechteroog was er GEEN denken aan om tot de Zeevaartschool op de Pieter de Hooghweg in Rotterdam, bij mij om de hoek, toe gelaten te worden.
Hoewel ik toendertijd flink heb gebaald ben ik achteraf toch wel happy. Ik ben er zeker van dat als ik was gaan varen ik mijn fantastische vrouw NOOIT had ontmoet.
Voor jou hoop ik op een goede afloop om je droombaan te verwezenlijken.
groeten
Jan van der Pluijm
Theo Horsten (R.I.P.)

Re: Slecht kleuren zien en daar gaat mn droom?!

Bericht door Theo Horsten (R.I.P.) »

Weet u toevallig of er nog mildere eisen zijn voor de machinisten keuring?
Dat weet ik werkelijk niet, David.
Ik weet dat machinisten vroeger niet op kleurenonderscheidingsvermogen werden gekeurd, zoals je op onderstaande plaatjes kunt zien.

Afbeelding...Afbeelding

Maar die informatie is veel te oud, dus daar moet je absoluut geen hoop uit putten. Dat was in een tijd toen nog nooit iemand van een "maroff" had gehoord.
Maar ook dit moet de school je toch kunnen vertellen?

En Louis heeft gelijk: je bent 18 jaar en de wereld ligt voor je open. De mogelijkheden zijn schier eindeloos. Soms kan achteraf blijken dat een dergelijke teleurstelling een zegen was. Ik zat al 25 jaar in de zeevaart toen ik door een hoop persoonlijke ellende gedwongen werd mijn loopbaan bij zo'n mooie, degelijke rederij waar ik tot mijn pensioen hoopte te blijven, op te geven. Dat was een enorme dreun, maar eenmaal weer uit de put omhoog gekrabbeld, ging ik freelancen en beleefde de beste en meest leerzame 15 jaar van mijn scheepvaartleven. Varen is prachtig, maar er is nog veel en veel meer.

Nooit zal ik Henk Metz vergeten, een jongen uit Eindhoven met wiens broer ik op school had gezeten. De bekende "Poot van Metz", het stuk rondweg om Eindhoven, was naar zijn vader genoemd. Henk moest en zou straaljagerpiloot worden, dat was zijn droom. Hij kwam door alle keuringen en begon aan de opleiding en was al zover dat hij in Amerika op straaljagers vloog, ik meen in Texas, toen hij zomaar opeens last van luchtziekte kreeg en afgekeurd werd. Dat was een bittere teleurstelling, maar varen was een goede tweede keus voor Henk en toen kreeg ik hem als lichtmatroos aan boord. Hij wilde de vereiste vaartijd halen en dan voor zijn rangen gaan. Maar helaas: hij was zo zeeziek dat het op den duur echt niet langer kon. Na een halfjaar gaf hij het op.
"Wat ga je nu doen?" vroeg ik aan Henk.
"Ik denk dat ik toch maar wis- en natuurkunde ga studeren," zei Henk, achteloos. Dat was weer heel iets anders dan lichtmatroos op een kuster, maar Henk was een pientere jongen, net als zijn vader en zijn broer Wim. Het werd werktuigbouwkunde. Later heb ik Henk nog één keer ontmoet, toen hij directeur van Brons Motorenfabriek was.
Vandaar dat ik zeg: er is meer, hoor.

Dat neemt niet weg dat ik van harte hoop dat je door die keuring komt en een aantal mooie jaren op zee gaat beleven.
DavidJ
Berichten: 8
Lid geworden op: 25 jun 2015 16:06

Re: Slecht kleuren zien en daar gaat mn droom?!

Bericht door DavidJ »

Ja, ik snap best dat er meer is, maar het is toch iets waar ik al 10 jaar naar uit kijk. En de vakanties vakantiewerk aan boord zorgen er toch wel voor dat je steeds meer zin in de lange stage krijgt. Dan is het dus een grote tegenvaller dat ik afgekeurd wordt net voordat ik weg kan, terwijl ik dacht goedgekeurd te zijn. Vandaar mijn reactie :lol:

Maar we gaan dan maar die KLM test afwachten als niemand een andere optie weet?!


Mijn mentor dacht ook dat machinistenkeuring minder streng was, maar dat ga ik nog wel even navragen voordat ik daar op ga hopen
Gebruikersavatar
Harry G. Hogeboom
Berichten: 14378
Lid geworden op: 22 jul 2004 02:07
Locatie: Canada

Re: Slecht kleuren zien en daar gaat mn droom?!

Bericht door Harry G. Hogeboom »

David,
Er is door de voorgaande- EN zeer ervaren schrijvers!!- al voldoende gezegd, ik wil slechts mijn eigen ervaring met je delen. Ik heb dus ook een pikheetje gevaren en ben tig keren gekeurd, weliswaar was dat "in the swinging sixties" van de vorige eeuw :lol: maar misschien is wel wat relevante informatie hier voor jou.

Ik kan me dus NIET herinneren dat ik ben gekeurd voor ik naar de toenmalige Massinisten school ging. ( ik ben nog iemand die " massinist" was ...Scheepswertktuigkundige DAT was voor watjes!! :lol: )
Toen ik gekeurd moest worden voor mijn monsterboekje werd ik " staande de vergadering" AFgekeurd.......GROTE paniek dus..TOT er een van mijn toenmalige varende vriendjes in het dorp iets zei in de orde van " Ja maar Boom sufferd die je bent, naar die klootzak van een dokter had je ook NOOIT naartoe moeten gaan die keurt iedereen af, ga nu maar naar Dr. ABC ( was in dezelfde stad!) en dan is dat zo geregeld!"........ALDUS geschiedde EN ondergetekende voer vervolgens vele jaren het zeewater dun, werd nog TIG keren weeeer gekeurd en ook door andere medische crackerjacks EN heeft altijd op de juiste rooie en groene knoppies gedrukt, zonder die te verwarren :lol: ( nou had je in mijn tijd maar verdomd weinig knoppies om op te drukken, NOCH klokkies om naar te koekeloeren, maar wel rooie afsluiters om aan te draaien.......en af en toe een groene an deck!! maar ik bedoel maar :mrgreen: :lol: )

Ik weet van toenmalige maten die werden goedgekeurd " omdat ze zonder tasten de deurknop konden vinden!" :oops:

IK ZOU.........als je b.v. in Groningen woont...........naar een NIET mierenenukende dokter in Limburg gaan!!! Maar WEL van te voren mijn licht eens goed opsteken!
MVG HGH.
"Don't sweat the small stuff"
Theo Horsten (R.I.P.)

Re: Slecht kleuren zien en daar gaat mn droom?!

Bericht door Theo Horsten (R.I.P.) »

Hij heeft nu geen keus meer. Hij is afgekeurd en kan nu alleen nog naar die scheidsrechter.
Gebruikersavatar
Harry G. Hogeboom
Berichten: 14378
Lid geworden op: 22 jul 2004 02:07
Locatie: Canada

Re: Slecht kleuren zien en daar gaat mn droom?!

Bericht door Harry G. Hogeboom »

Hij heeft nu geen keus meer. Hij is afgekeurd
DAT was bij mij OOK het geval Theo......ik was afgekeurd op m'n fraaie blauwe ooogies :lol: en de rest was geschiedenis. Maaar toen was toen en Nu is NU!! Ik zeg dus verder FF niks! :oops:
MVG HGH.
"Don't sweat the small stuff"


Plaats reactie