Braziel

Hier kan iedereen alles plaatsen over zaken die actueel en interessant zijn, maar niets met scheepvaart te maken hebben.
Gebruikersavatar
dick/brazil
Berichten: 1967
Lid geworden op: 04 mei 2009 00:06
Locatie: São Paulo
Contacteer:

Re: Braziel

Bericht door dick/brazil » 24 jan 2015 20:04

Afbeelding
foto: Alexsander Ferraz/A Tribuna

Gistermiddag is de Liberiaanse bulkcarrier FU MAY tijdens de aanloop van de haven van Santos uit het roer gelopen en vastgelopen bij het eilandje Ilha das Palmas bij Guaruja.
Later op de dag is het schip met behulp van drie sleepboten vlot getrokken.

Gebruikersavatar
dick/brazil
Berichten: 1967
Lid geworden op: 04 mei 2009 00:06
Locatie: São Paulo
Contacteer:

Re: Braziel

Bericht door dick/brazil » 11 aug 2015 14:41

WP_20150805_003.jpg
Urban cows
WP_20150805_003.jpg (46.56 KiB) 2930 keer bekeken
Urban cows

Koeien in de stad?
In een stad zoals São Paulo kom je soms bijzondere zaken tegen, die je niet in een grote stad zou verwachten. Elke dag ontdek ik wel wat nieuws of iets bijzonders.

Zeker aan de rand van het stedelijk gebied kom je dieren tegen, meestal paarden of ezels (gebruikt voor transport), maar ook wilde dieren zoals Capivaris, maar ook apen, slangen en katachtigen (panters).
Afbeelding

Mart Hoogedoorn
Berichten: 3730
Lid geworden op: 11 mei 2005 06:59
Locatie: Brasil
Contacteer:

Re: Braziel

Bericht door Mart Hoogedoorn » 11 aug 2015 16:40

Dick....wat dacht je van stoeipoezen :roll:
''Recht zo ie gaat''Mart.....Een beetje zigzaggen mag ook

Martinus
Berichten: 675
Lid geworden op: 15 apr 2006 02:41
Locatie: Brasilia

Re: Braziel

Bericht door Martinus » 11 aug 2015 20:41

Ik heb wat jaren terug een stukje moeten schrijven over Brasília en ik zet het hieronder zo ongeveer neer als ik het toen schreef. Ik zal daarna misschien wat op sommige onderdelen ingaan.

BRASÍLIA

Reeds tijdens de kolonisatie door de Portugezen speelde men met het idee om in de binnenlanden van centraal Brazilië een hoofdstad te stichten. Dit was belangrijk omdat het land zich alleen aan de kusten ontwikkelde en het binnenland nagenoeg leeg bleef en aldus kolonisatoren van andere landen zou kunnen lokken. Het idee van een hoofdstad in het binnenland werd in 1891 in de republikeinse grondwet opgenomen maar het zou nog tot 1960 duren tot dat de nieuwe hoofdstad, gelegen op de Planalto Central - Centrale Hoogvlakte - zou worden ingehuldigd.

Brasília ligt op een gemiddelde hoogte van 1100 meter, waardoor de hitte ondanks het tropische klimaat dikwijls meevalt. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt 20,5 graden. In de zomer is het 's nachts meestal rond de 18 graden en overdag ongeveer 28. 's Winters variëren de nachtelijke temperaturen tussen de 11 en 15 graden en overdag tussen de 22 en 27. Zeer opvallend aan het klimaat zijn de uiterst droge winters, vooral in de maanden juli en augustus kan de vochtigheidsgraad enorm dalen en worden waarden van 11%, met uitschieters naar 8%, gemeten.
Desondanks kent de winter grijze dagen waarop de zon niet meer is dan een vage rode vlek in de hemel. Dit betekent dat de savanne in brand staat, roet daalt in sliertjes uit de hemel en soms ruikt het naar rook.
De regentijd pleegt, met name in december en januari, weer tot een ander uiterste te gaan met onophoudelijke zware regenval, vaak omkranst door angstaanjagend onweer. De laatste jaren zijn er echter veel minder regens gevallen dan wenselijk of normaal zou zijn. Af en toe is er in de regentijd ook sprake van veranicos (zomertjes) en blijft het twee weken of meer droog en heet.

Bezoekende staatshoofden uit het voormalige Oostblok merken vrijwel altijd meteen op dat Brasília een communistische stad is, (hetgeen hen niet altijd in dank wordt afgenomen). Zij hebben het echter niet helemaal mis. Brasília is door de linksdenkende stadsontwerper Lúcio Costa en de communistische architect Oscar Niemeyer in sectoren ontworpen. De stad is verdeeld over een noordelijke en een zuidelijke vleugel, met haaks daarop een as, een zeer brede avenue waarlangs de regeringsgebouwen zijn neergezet. Ontwerper Lúcio Costa ontkende in een interview voor zijn dood met klem dat zijn stadsontwerp gebaseerd was op een vliegtuig met romp en vleugels zoals steeds beweerd wordt.

Brasília kent maar heel weinig straatnamen, de Nederlandse ambassade ligt bv. aan de Avenida das Nações, alles is ingedeeld naar de grote avenues die de stad doorkruisen en die weinig romantische namen dragen als de L2 (Oost2) en de W 3 (West 3). Het systeem functioneert goed en bij het noemen van een adres is dit dan ook meteen te visualiseren want zowel in de noordelijke als in de zuidelijke vleugels ziet het er op de zelfde adressen vrijwel precies hetzelfde uit.

De stad die over ongeveer 100 m2, afhankelijk van het jaargetijde al of niet verdord, groen per inwoner beschikt is in functionele sectoren gepland. (De Nederlandse Ambassade ligt bv. in de S.E.S. - Setor Embaixadas Sul, of: Zuidelijke Ambassadesector). Zo zijn er sectoren voor winkels, apotheken, woonblokken, vermaak en ontspanning, gezondheidszorg, industrie, kerkhoven etc. Het sectorenidee is heden in enkele gevallen langzaam aan het vervagen.

De stad is sneller gegroeid dan haar ontwerpers ooit hadden voorzien en telt momenteel ongeveer 2.800.000 inwoners. Deze onvoorziene groei heeft tot gevolg gehad dat de ongelijksvloerse kruisingen, die stoplichten overbodig maakten en het verkeer zouden doen vloeien, het aantal auto's en bussen heden niet meer kunnen verwerken. Er verschijnen steeds meer stoplichten in het straatbeeld en in de spitsuren is er sprake van filevorming.

Alhoewel de stad tot de veiligste van Brazilië gerekend mag worden is ook hier sprake van toenemend geweld, met name onder de jeugd.

Brasília wordt omringd door een aantal satellietsteden, waarmee het samen het Federale District vormt. Het gebied wordt geregeerd door een gekozen gouverneur/burgemeester en is ook in beide kamers van het federale parlement vertegenwoordigd.

Het Braziliaanse parlement werkt in de praktijk van dinsdag tot en met donderdags. Op donderdagavonden vliegen de parlementsleden weer terug naar hun deelstaten. Brasília als hoofdstad krijgt soms kritiek uit andere delen van het land. Men is dan van mening dat de politici in deze stad te weinig in aanraking komen met het volk en dat Brasília een soort "Fantasy Island" is. Het is een feit dat de stad ver van de "bewoonde wereld" afligt en dat zij in economisch opzicht geheel op aanwezigheid van de regering gebaseerd is. Daarbuiten is dan ook bijna alleen sprake van ondersteunende activiteiten zoals tuinbouw, fabricatie van meubels, kleinhandel etc.

Brasília staat bekend als een futuristische stad. Het natuurlijk de vraag voor hoe lang een stad als futuristisch bestempeld kan worden, maar dat bepaalde stadsdelen surrealistisch aan doen staat vast.

Van de oorspronkelijke wildernis, een gebied dat het midden hield tussen savanne en oerwoud is nog maar heel weinig over. Rijst-, soja - en veeboeren hebben helaas ontdekt dat de zure arme grond zich na wat bewerking uitstekend voor de verbouw en fok van hun producten leent. Toch ontvangt de plaatselijke dierentuin in de nachtelijke uren nog bezoek van in vrijheid levende dieren zoals tapirs, capivara's (de grootste knaagdieren ter wereld), manenwolven, miereneters etc. Vorig jaar was er in de buitenwijken ook een panter actief in diverse kippenhokken. De stad telt een geschat aantal van 4 miljoen bomen en de variatie in plantensoorten is zo groot dat zij alleen maar vergeleken kan worden met die van het tropische oerwoud. Dit komt mede omdat de bewoners, die uit geheel Brazilië afkomstig zijn, hier boom- en plantensoorten uit hun thuisstreken invoerden. De gevarieerde flora zorgt op zijn beurt weer voor een enorme diversiteit aan vogelsoorten en ook worden er zeldzame vlinders gesignaleerd.

Voor mensen die van buiten komen is het dikwijls moeilijk wennen in Brasília, je moet er echt sociaal de weg weten en en er aan wennen.

In de kersttijd wordt het wel duidelijk dat het om een jonge stad gaat. Het verkeer wordt schaars en er zijn nog maar weinig mensen in de bussen en op straat, je bent veel sneller op je werk. Bijna iedereen is weggereisd naar de plaats van herkomst. Velen koesteren de droom om na de pensionering definitief naar hun oorspronkelijke regio's terug te keren, anderen houden vol dat de mooiste plek van Brasília de luchthaven is, mits je er bent om weg te reizen.

Toch blijkt deze stad met zijn grootse luchten, uitgestrekte vergezichten, temidden van een eindeloze leegte, zijn onwillige inwoners te besmetten. Weinigen verlaten haar voor goed en die deserteurs bemerken dan ook nog tot hun totale verrassing dat een zacht ontkiemende en zich uitzaaiende heimwee langzaam maar zeker bezit van hen begint te nemen.

Gebruikersavatar
dick/brazil
Berichten: 1967
Lid geworden op: 04 mei 2009 00:06
Locatie: São Paulo
Contacteer:

Re: Braziel

Bericht door dick/brazil » 12 aug 2015 23:29

Afbeelding

Als aanvulling hier een foto van Brasilia.

Gebruikersavatar
dita
Berichten: 2237
Lid geworden op: 08 dec 2009 18:19
Locatie: Hamina
Contacteer:

Re: Braziel

Bericht door dita » 13 aug 2015 09:54

Martinus en Dick !
Bedankt voor het goede artikel en de mooie foto's.
Brasil is groots.

gr
Martin
Keep going
Martin


"Ver van huis en ongeschoren"

http://issuu.com/martinhendriks/docs

Martinus
Berichten: 675
Lid geworden op: 15 apr 2006 02:41
Locatie: Brasilia

Re: Braziel

Bericht door Martinus » 23 aug 2015 13:07

Een artikel in de krant 'Folha de São Paulo' http://www1.folha.uol.com.br/mercado/20 ... acao.shtml vertelt over de suppliers die door de crisis in het staatsbedrijf Petrobras zonder werk zijn komen te zitten.

Veel van de werkloze suppliers liggen in de Guanabara Baai of voor het strand van Copacabana voor anker.
Bijlagen
Suppliers Baia Guanabara.jpeg
Suppliers Baia Guanabara.jpeg (69.68 KiB) 2685 keer bekeken

Gebruikersavatar
dick/brazil
Berichten: 1967
Lid geworden op: 04 mei 2009 00:06
Locatie: São Paulo
Contacteer:

Re: Braziel

Bericht door dick/brazil » 24 aug 2015 14:34

Het gaat zeker niet goed met Braziel, het corruptieschandaal met Petrobras blijkt een topje van de ijsberg te zijn en vrijwel dagelijks komen nieuwe schandalen aan het licht, waar voornamelijk voorname politici als gecorrumpeerden naar voren komen, inclusief de voorzitter dan de senaat (1e kamer) en voorzitter van de kamer van deputados (2e kamer).
Corruptie is onder het 12-jarige bewind van de socialistische partij (PT) geïnstitutionaliseerd en zolang een politicus maar ten faveure stemde van de regering kon men rekenen op gulle bijdragen op buitenlandse bankrekeningen of zelf koffers met geld, heimelijk overgedragen in hotels of zelfs aan huis afgeleverd...

Er gaan berekeningen rond dat het schandaal met Petrobras al een hoogte heeft bereikt van 1% van het bruto nationaal product (BNP).
De werkloosheid is sinds het begin van het omkoopschandaal opgelopen van 7 naar 8,1% en dit cijfer geeft alleen werkwilligen aan. Niet het totaal van het aantal werklozen zoals in Europa gebruikt wordt.
Het aantal mensen wat dit jaar (2015) ontslag heeft gekregen staat op 800.000 en de verwachting is dat de teller binnen een aantal weken op 1 miljoen zal staan.

Zelf kan ik meespreken van de economische ellende dat zich als een lopend vuurtje verspreidt; de omzet van mijn bedrijf(je) is met 90% teruggelopen en nu ook met de hoge wisselkoers van de dollar en de lage olieprijs is de verwachting dat de omzet zich op korte termijn niet zal herstellen.
Alleen al in de olie en gas sector zijn +/- 15.000 toeleveringsbedrijven failliet gegaan of in surseance van betaling.
Al met al geen rooskleurig plaatje.
De huidige president Dilma Roussef heeft zich eind vorig jaar weten te herverkiezen met een populistisch verkiezingsprogramma en ronduit leugens te verspreiden. Ook worden juridische stappen tegen haar voorbereid, want het blijkt dat ze iets te creatief de staatsboekhouding heeft gedaan, en de balans blijkt niet te kloppen.

Dat was ook één van de redenen dat ik vorige week Zondag meegedaan heb aan een protest tegen de huidige regering, huidige president en corrupte politici. Mijn foto werd geplaatst in een voornaam wekelijks tijdschrift (VEJA) en is ook on-line geplaatst.
Alleen al op Avenida Paulista in São Paulo waren 800.000 mensen op de been om te protesteren, maar vrijwel in alle staten en grote steden waren protestacties georganiseerd tegen de huidige regering en president die op een duidelijke manier werd gevraagd zo snel mogelijk op te stappen.
Bijlagen
alx_caras.pintadas.09_original.jpg
alx_caras.pintadas.09_original.jpg (23.89 KiB) 2627 keer bekeken

Gebruikersavatar
jacko
Berichten: 2582
Lid geworden op: 21 jan 2008 17:38
Locatie: Nieuw-Vennep
Contacteer:

Re: Braziel

Bericht door jacko » 24 aug 2015 15:30

Niks nieuws onder de zon toch, in Brasil 45 jaar geleden was het ook al zo.
Nog niets verbeterd dus.

Hans
Voor elke oplossing.
Is wel een probleem te bedenken.

Gebruikersavatar
Theo Horsten (R.I.P.)
Berichten: 7820
Lid geworden op: 21 jul 2004 22:57
Locatie: N.Griekenland
Contacteer:

Re: Braziel

Bericht door Theo Horsten (R.I.P.) » 24 aug 2015 16:18

Dat zijn prachtige oorlogskleuren, Dick, maar voor de rest ziet het niet zo best uit. Is er een alternatief voor deze Braziliaanse regering? Ik bedoel: staan er andere, betere, betrouwbare mensen klaar om het over te nemen en het beter te doen? De president en de regering naar huis sturen, ie één ding, maar als er alleen maar anderen voor in de plaats komen die op hún beurt de zakken gaan vullen, ben je nog net zo ver. Daar kunnen ze hier in Griekenland van meepraten.

De olieprijs gaat nog verder dalen. De OPEC blijft gewoon doorpompen terwijl de vraag afneemt, vooral nu het in China zo slecht gaat. De vrachtprijs voor containers op de route China-Europa zit in een vrije val. In één week tijds daalde de prijs voor het vervoer van een TEU met 26,7 procent en staat nu op 426 dollar. Dat zou het dubbele moeten zijn.

    • The collapse in rates is nothing short of a bloodbath: "it was the third consecutive week of falling freight rates on the world’s busiest route and rates are now nearly 60 percent lower than three weeks ago.
      Freight rates on the world’s busiest shipping route have tanked this year due to overcapacity in available vessels and sluggish demand in goods to be transported. Rates generally deemed profitable for shipping companies on the route are at about $800-$1,000 per TEU.
[/color]
Nog even en dan gaan de Chinezen aan Amerika vragen om een mooi stukkie van zijn schulden aan China af te lossen. Dan is de beer helemaal los. Ik wens je sterkte.
Omnia transit sed navigare necesse est

Martinus
Berichten: 675
Lid geworden op: 15 apr 2006 02:41
Locatie: Brasilia

Re: Braziel

Bericht door Martinus » 24 aug 2015 16:57

@Theo, er is m.i. zeker wel een alternatief voor deze regering, als was het alleen maar dat de vice-president aan het bewind kwam en het bestuur misschien een minder ideologisch en confronterend beleid krijgt.

Momenteel zitten er een groot aantal dikke figuren uit enorme constructiebedrijven in voorarrest, velen nu al maanden. Dit bracht een aantal van hen er toe om met justitie mee te gaan werken, waardoor zij strafvermindering kunnen krijgen als die samenwerking substantiële en nieuwe elementen aandraagt.

Ik kan mij ook niet aan de indruk onttrekken dat de rechter die de zaak in handen heeft deze mensen allemaal in voorarrest heeft gezet omdat ze zo tenminste iets zullen boeten voor hun zonden. Het is namelijk nooit zeker dat ze later nog goed veroordeeld zullen worden.

Het gaat om grote bedragen. Een medewerker van Petrobras stortte bv. meer dan 100 miljoen US dollar terug om zijn goede wil te tonen. Een bedrijf dat mee wil werken stortte vorige week alvast een bedrag van bijna een miljard reais terug.

Het is zeker dat de corruptie zich niet tot Petrobras beperkt, ook de electriciteitsbedrijven met de bouw van stuwdammen en centrales zullen nog nader bestudeerd worden.

@Jacko, er is toch veel nieuws onder de zon. Er is heel veel gebeurd in deze 45 jaar. Langzaam maar zeer zeker is er steeds vooruitgang geboekt.

Een van de bedrijven dat al vanaf het begin in de corruptiezaak met Petrobras werd genoemd is het Nederlandse SBM Offshore N.V. . Voorheen IHC Caland NV, dat vrolijk gecorrompeerd heeft.

Gebruikersavatar
dick/brazil
Berichten: 1967
Lid geworden op: 04 mei 2009 00:06
Locatie: São Paulo
Contacteer:

Re: Braziel

Bericht door dick/brazil » 24 aug 2015 18:21

Ik verkoop alleen maar aan 'buitenlandse' firma´s zoals; Halliburton, Schlumberger e.d. omdat ik dan geen steekpenningen hoef te betalen. Dat is de reden waarom ik nooit iets aan Petrobras verkocht hebt, daar werd standaard 3% gevraagd bij 'consumables' en 3-15% voor levering van apparatuur...

Wat de vervanging van de President betreft, zou in eerste instantie de vice-president moeten overnemen, maar zijn partij (PMDB) is dus ook betrokken bij de schandalen. Hij is een niet bijzonder charismatisch persoon, en nogal stijfjes in de omgang.
Mijn inziens ligt een groot deel van de problemen bij de gekozen vorm van bestuur (presidentialisme). De regering koopt gewoon steun voor zijn projecten door middel van 'emendas parlementares' ~dat is het vrijgeven van budget aan 'deputados' en 'senadores' die vrijelijk besteed kunnen worden aan projecten in hun deelstaat, en waar ze dus veel invloed op uit kunnen oefenen, en er veel geld aan de strijkstok blijft hangen~ Om voldoende steun in het parlement te hebben, worden ook veel politici aan een goed betaald baantje geholpen als minister, staatssecretaris of een baan bij een van de staatsbedrijven. Daarvoor heeft de huidige president het aantal ministeries verhoogd naar 39 !!! Kun je nagaan wat dat kost. Ook Senadores en deputados hebben veel geld te besteden, en mogen een groot aantal stafmedewerkers contracteren (op kosten van de staatskist).

Aangezien Braziel een zeer rijk land is qua delfstoffen, waterkracht, agricultuur en ook nog eens een zeer goed werkend belastingsysteem komt er veel geld in de schatkist, het wordt echter op zeer slechte manier besteed. Brazilië staat op de 85e plaats qua HDI (human development index).
Dit slechte besteden komt door incompetentie, bureaucratie, corruptie en het niet transparant werken van overheidsorganen zodat (sociale) controle moeilijk is.

Gebruikersavatar
Jos Komen (R.I.P)
Berichten: 32270
Lid geworden op: 21 jul 2004 19:44
Locatie: Heiloo
Contacteer:

Re: Braziel

Bericht door Jos Komen (R.I.P) » 24 aug 2015 19:13

incompetentie, bureaucratie, corruptie en het niet transparant werken van overheidsorganen
En in Holland maar klagen over onze overheid.
Als een gemeenteraadslid taxikosten declareert worden er al vragen gesteld. :twisted:
Hij die nooit gevaren heeft
Weet niet hoe een zeeman leeft.


http://www.scheepspraat.nl/

Martinus
Berichten: 675
Lid geworden op: 15 apr 2006 02:41
Locatie: Brasilia

Re: Braziel

Bericht door Martinus » 24 aug 2015 19:45

En in Holland maar klagen over onze overheid.
In de jaren 70 begeleidde ik een reisgezelschap van de stad Belo Horizonte naar Ouro Preto. Er zaten veel Nederlanders tussen en toen ik dat verder uitzocht bleken het NLse Kamerleden te zijn en dat hun reis werd gefinancieerd door een Duits bouwbedrijf.

En was er in Nederland ook niet die corrupte Prins? Zijn naam komt hier zo af en toe nog wel eens naar boven als Nederland het vieze vingertje weer meent te moeten gebruiken.

Het klopt overigens dat ook in Brazilië mensen op baantjes worden gezet door hun politieke vriendjes. Daarin doet het denken aan Nederland waar ongekozen en geflipte politici burgemeestersfuncties en andere benoemingen toegeschoven krijgen. Ik wijs er nogmaals op dat burgemeesters hier rechtstreeks gekozen worden en dat ook de senatoren rechtstreeks gekozen worden.

Gebruikersavatar
Jos Komen (R.I.P)
Berichten: 32270
Lid geworden op: 21 jul 2004 19:44
Locatie: Heiloo
Contacteer:

Re: Braziel

Bericht door Jos Komen (R.I.P) » 24 aug 2015 20:18

Ik ben toch wel blij hier in Holland mijn ouwe dag te kunnen doorbrengen. :wink:
Hij die nooit gevaren heeft
Weet niet hoe een zeeman leeft.


http://www.scheepspraat.nl/

Martinus
Berichten: 675
Lid geworden op: 15 apr 2006 02:41
Locatie: Brasilia

Re: Braziel

Bericht door Martinus » 24 aug 2015 20:32

Ik ook niet :-D

Plaats reactie