Braziel

Hier kan iedereen alles plaatsen over zaken die actueel en interessant zijn, maar niets met scheepvaart te maken hebben.
Martinus
Berichten: 1003
Lid geworden op: 15 apr 2006 02:41
Locatie: Rio de Janeiro - RJ

Re: Braziel

Bericht door Martinus »

Het gras aan de overkant is natuurlijk altijd groener.

Het ligt er ook aan hoe belangrijk geld voor je is, voor mijzelf is het genoeg dat ik er braafjes mee kan overleven.

Persoonlijk denk ik dat Brazilië een veel betere toekomst te wachten staat dan de EU.
Europa verandert snel en met de enorme immigratiegolven waar het tegenwoordig aan blootstaat zal ook de cultuur veranderen en zullen er dezelfde problemen ontstaan die men nu zo graag alleen nog op verre landen projecteert.

De huidige regering is een voorbijgaande factor en dit land heeft tot nu toe altijd de veerkracht getoond om uit crisistijden te geraken.

Gebruikersavatar
Harry G. Hogeboom
Berichten: 14358
Lid geworden op: 22 jul 2004 02:07
Locatie: Canada

Re: Braziel

Bericht door Harry G. Hogeboom »

IK vindt Nederland nog steeds in vele opzichten een prachtig land...............maaaar er wonen zo verduld veeeel Neeeederlanders! :lol: :roll: en vrijwel allemaal hebben "ze" een vingertje!!! :lol: :roll:
MVG HGH.
"Don't sweat the small stuff"
Gebruikersavatar
jdbvos
Berichten: 10539
Lid geworden op: 22 apr 2006 16:17
Locatie: Groningen
Contacteer:

Re: Braziel

Bericht door jdbvos »

en vrijwel allemaal hebben "ze" een vingertje
passop, passop, passop met zulke opmerkingen :lol: :lol:
Oost, west...ook best
Patru (R.I.P)

Re: Braziel

Bericht door Patru (R.I.P) »

Martinus schreef:Het gras aan de overkant is natuurlijk altijd groener.
Dat is zo Martinus, en "Wat je ver haalt is lekker".
Zo zijn er wel meer van die gezegden op basis waarvan het echter moeilijk is om een afgewogen besluit te nemen.
Zelf vond ik jaren geleden ook dat Brazilië een heel goede toekomst had, vooral met het WK-voetbal en de Olympische Spelen op het programma, maar jullie eigen verhalen maken duidelijk dat er van een eerlijke verdeling van de welvaartstoename nog steeds niet veel is terecht gekomen.
Groet, Paul G.
Martinus
Berichten: 1003
Lid geworden op: 15 apr 2006 02:41
Locatie: Rio de Janeiro - RJ

Re: Braziel

Bericht door Martinus »

maar jullie eigen verhalen maken duidelijk dat er van een eerlijke verdeling van de welvaartstoename nog steeds niet veel is terecht gekomen.
Niet helemaal waar Paul.

Met ingang van de Fernando Henrique Cardoso regering, en daarna met president Lula die de vruchten van het FHC beleid mocht plukken, is de welvaart wel degelijk en zichtbaar toegenomen.

Natuurlijk moet er nog veel gebeuren maar de vooruitgang kan niet ontkend worden.

Wat de WK en de Olympische Spelen met de verdeling van de welvaart van doen hebben is me niet geheel duidelijk want het zijn mijns inziens eerder grote verliesposten.
Gebruikersavatar
Brazuca
Berichten: 2133
Lid geworden op: 04 mei 2009 00:06
Locatie: São Paulo
Contacteer:

Re: Braziel

Bericht door Brazuca »

Brazilië is expert in het zich afzonderen van de wereldeconomie, door middel van overmatige bureaucratie, marktbescherming (handels-barrières), een ondoorgrondelijk belasting systeem, en een zeer rigide en complexe wetgeving, waardoor investerende (buitenlandse) bedrijven afgeschrikt worden. (elke staat heeft zijn eigen BTW tarieven en fiscale wetten, die per definitie niet compatibel zijn...)
Het verschepen van goederen van de ene naar de andere staat, is fiscaal moeilijker dan een product exporteren...
Importeren is een crime, daar moet je gespecialiseerde mensen voor in dienst nemen, of anders uitbesteden (wat geld kost).

Dat afzonderen en het stimuleren van de interne markt, levert wel werk op, maar Braziliaanse bedrijven kunnen de competitie op de exportmarkten niet aan, behalve dan voor 'commodities' zoals koffie, soja en ijzererts. De kwaliteit van Braziliaanse producten is ook matig en zelden van wereldklasse. Er zijn een paar uitzonderingen zoals de vliegtuigen van Embraer.
Waar Brazilië zich wel in onderscheid is de tertiaire sector, de service verlening. Veel multinationals hebben hun regionale hoofdkantoor in São Paulo of Rio de Janeiro.

Door deze omslachtigheid en het bemoeilijken van het doen van zaken door de overheid, moet je als ondernemer wel degelijk rekening houden. Het openen van een bedrijf kost je nog steeds zeker 3 tot 4 maanden, en het sluiten kost je meer dan een jaar.
Werknemers worden zeer goed beschermd, en werkgevers krijgen vrijwel altijd de rekening in het geval van een dispuut of ontslag.

Deze bureaucratie en omslachtigheid resulteert in extra kosten voor een bedrijf, wat hier ook wel "cost of Brazil" genoemd wordt.

Om een voorbeeld te geven, wat ik uit ten treure heb doorberekend is lokale productie van industriële goederen.
Een product X wat in Nederland €100.000 kost om te maken, en €60.000 om hier te importeren, dus totale kosten €160.000 kun je door hier lokaal te produceren niet goedkoper maken, ondanks lagere lonen en naar verwachting lagere kosten voor productie.

Dus niet....
door lagere productiviteit (in sommige gevallen 40-60%), hogere belastingen (ook over werk), hogere materiaal kosten en hogere energiekosten kost de productie van hetzelfde industriële product €250.000 dus 2,5 x zo veel dan in Europa...

Dus kun je niet concurreren met geïmporteerde producten. Wat doet de Braziliaanse overheid ? Verplicht de olie- en gas-sector om voor minimaal 70% lokaal te produceren. De reden achter deze denkwijze klinkt heel plausibel en sociaal, om lokale productie te stimuleren en daarmee lokale werkgelegenheid te stimuleren, maar het principe is fout.

De overheid zou de "cost of Brazil" moeten aanpakken, economie stroomlijnen, infrastructuur verbeteren, bureaucratie moeten afschaffen, handelsbarrières wegnemen, productiviteit stimuleren, overbodige wetten en regels schrappen, doorbreken van monopolies (Petrobras) etc. etc. etc.

Maar nee, niets van dit alles gebeurd. De heren op het rode pluche in Brasilia gaan gewoon door met het zakken vullen. De bedrijven die hier van profiteren gaan gewoon door, want ze kunnen de hogere prijzen gewoon doorberekenen aan Petrobras, en andere staatsbedrijven.

Een onderzoek wat een aantal jaren geleden is uitgevoerd kwam met een schatting van de totale corruptie tussen de 1,4 en 2,3% van het BNP (bruto Nationaal Product). Recentere studies komen met hogere getallen.

Dan kun je dus vragen, wat doe je daar in Brazilië ? Ja, goeie vraag. Maar ook ik zie verbetering op lange termijn, de bevolking pikt het niet meer en gaat de straat op. Waar vroeger niemand zich druk over maakte, dat er geld verdween is men nu verontwaardigd en wordt er tegen geageerd.
Hoe lang gaat dit duren ? Moeilijk te zeggen, maar ik denk dat het sneller zal gaan vanwege het toegenomen politieke bewustzijn van de bevolking. In de grote steden is er al een duidelijke trend waar te nemen. Aangezien een groot gedeelte van de bevolking in de grote steden woont, is er hoop. Hoop dat de noodzakelijke veranderingen doorgevoerd zullen gaan worden en Brazilië weer het land van de glorierijke toekomst wordt.

Zoals al eerder gezegd, Brazilië heeft alles om een wereld-economie te worden:
- natuurlijke zeehavens
- vrijwel alle voorkomende mineralen en (half-)edelstenen
- één van de grootste producenten van voedsel
- beschikking over grote waterkracht-centrales
- een grote interne markt, en voldoende arbeiders om de economie gaande te houden (nog geen vergrijzing)
Patru (R.I.P)

Re: Braziel

Bericht door Patru (R.I.P) »

Martinus,
Ik ontkende niet dat de welvaart is toegenomen maar schreef dat er van een eerlijke verdeling van de welvaartstoename weinig is terechtgekomen.
Onder Lula da Silva was er een gemiddelde jaarlijkse groei van 4,5% en ik had verwacht dat er van het toewijzen van de grote evenementen aan Brazilë nog meer economische impulsen zouden uitgaan. Met name ook dat er eens wat zou verbeteren aan de nutsvoorzieningen.
Maar onder Dilma Rousseff is er eerder sprake van krimp en nog meer bestuurlijk wanbeleid; de mensen lopen niet voor niks massaal op straat in protestmarsen.
Over de oorzaken kunnen jullie veel beter oordelen dan ik; m.n. Dick schrijft er lezenswaardige bijdragen over.
Groeten, Paul G.
Gebruikersavatar
Harry G. Hogeboom
Berichten: 14358
Lid geworden op: 22 jul 2004 02:07
Locatie: Canada

Re: Braziel

Bericht door Harry G. Hogeboom »

Tjaaaa..met name in de winter is voor mij het Braziliaanse gras veeeeel groener :lol: :lol: :roll:
MVG HGH.
"Don't sweat the small stuff"
Gebruikersavatar
leo-shof
Berichten: 2906
Lid geworden op: 23 dec 2006 21:05
Locatie: 0174

Re: Braziel

Bericht door leo-shof »

Harry G. Hogeboom schreef:Tjaaaa..met name in de winter is voor mij het Braziliaanse gras veeeeel groener :lol: :lol: :roll:
Maar jij hoeft het dan weer niet te maaien, dat dan weer wel
Het slechtste wiel van de wagen kraakt het meest . :roll:

LEO
Martinus
Berichten: 1003
Lid geworden op: 15 apr 2006 02:41
Locatie: Rio de Janeiro - RJ

Re: Braziel

Bericht door Martinus »

Er is inderdaad nog steeds sprake van een uitgebreide bureaucratie, waarschijnlijk een erfenis uit het oude Portugal.

We hebben van 1979 t/m 1986 een ministerie van desburocratização (ontbureaucratisering?) gehad en daar werd goed werk verricht. Waarom het er verder niet van komt is niet duidelijk want vanuit de samenleving wordt er genoeg geroepen om een efficientere en kleiner bureaucratie. Vermoedelijk heeft het ook met de linkse regeringen te maken die de efficientie schuwen omdat die hen baantjes kan kosten.

Het is vreemd dat de kustvaart in Brazilië nooit echt een grote sector is geworden en dat schijnt te komen door de inefficiëntie van de havens. Je krijgt het product wel in de haven maar krijg het daarna maar eens het land op!

Over het algemeen zijn de havens ook slecht bediend omdat de vakbonden van de scheepsarbeiders nog steeds een grote lepel in de pap hebben en daar gebruik van maken. En dat terwijl die arbeiders er niet meer nodig zijn. Ook in nieuwe havens proberen zij hun invloed nog aan te wenden.

P.S. Voor particulieren is de bureaucratie al enorm verminderd. Een hele hoop kan via internet geregeld worden en dan hoef je niet meer naar de betreffende instantie, certificaten worden bij instanties meteen uit een computer getrokken, veelal gratis.


Plaats reactie