Wielrennen

Hier kan iedereen alles plaatsen over zaken die actueel en interessant zijn, maar niets met scheepvaart te maken hebben.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Jan schreef
Met acht minuten was het hele spul voorbij.
Jan er is maar een plek om een wielerwedstrijd goed te zien, en dat is als Jos daar in Nijmegen al zei: op de Telly. Vooral de sprint, kijk je er van boven op neer, zie je alle bewegingen. Volgende week gaan we klimmen, daat vind ik beter.

Maar wel weer even bedankt voor je "Live" fotos, zo uit de strijd gegrepen :wink:

mvg Gerard.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.

Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Giro 2016 Parcours etappe 4: Catanzaro - Praia a Mare


Dinsdag 10 mei 2016 -
Na de verplaatsing vanuit Nederland rijden de renners in de 4e etappe van de Giro d'Italia van Catanzaro naar Praia a Mare. De rit telt 200 kilometer en speelt zich af in de voet van de Italiaanse laars. De finale kenmerkt zich door een opeenvolging van korte klimmetjes, waarbij de laatste steilste stroken van 18% heeft, en tenslotte een afdaling.

Het Italiaanse deel van de Giro begint in het zuiden, in Calabrië. Na de start in Catanzaro, de hoofdstad van de regio, koersen de renners naar Praia da Mare, een kustplaats gelegen op de wreef van de Italiaanse laars. Na een lange vlakke aanloop begint het landschap na zo’n 80 kilometer reliëf te vertonen. De Bonifati en de San Pietro zijn de grootste hindernissen, allebei met de top op zo’n 400 meter hoogte. Die laatste hindernis is verleden tijd na 150 kilometer koers.

Na kilometerpaal 172 begint de profielkaart pas écht te kreuken. Een opeenvolging van korte klimmetjes culmineert in de klim op de Via del Fortino, die steilste stroken van 18% in de aanbieding heeft. Na de afdaling naar Praia komen de renners op een laatste rechte stuk van 2,5 kilometer met een lichte bocht op 400 meter van de meet.

Het is de vraag of de klimmetjes in de finale de sprinters zullen afschrikken. Iemand als Arnaud Démare, winnaar van Milaan-San Remo, moet dit zeker aankunnen, al zal Marcel Kittel het wel degelijk moeilijk krijgen, dus zou Dumoulin zijn trui weer terug kunnen pakken. Mogelijk kunnen we ook zien wat Moviestar van plan is of is het te vroeg om de kaarten op tafel te leggen?

De 4e etappe van de Giro d’Italia 2016 vertrekt om 12.20 uur, terwijl de vermoedelijke aankomsttijd 17.15 uur is. Aan de meet zijn 10, 6 en 4 bonificatieseconden te verdienen, terwijl bij de tussensprints 3, 2 en 1 seconden te pakken zijn. Ik kijk op Eurosport uk.

mvg Gerard.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Giro 2016 Etappe 4: Ulissi soleert naar overwinning, Dumoulin weer roze trui

Giro etappewinnaar Diego Ulissi 2016In de 4e etappe van de Giro d'Italia rijden de renners in 200 kilometer van Catanzaro naar Praia a Mare. In de sensationele finale soleert Diego Ulissi naar de zege, terwijl Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk na een late aanval tweede en derde worden. Tijdwinst en roze trui voor Dumoulin! Kruijswijk stijgt naar de vierde plek in het algemeen klassement.

Koersverloop


Het duurt even voor de ontsnapping van de dag weg is. Zelfs Maarten Tjallingii houdt zich koest, maar na 15 km is het dan toch bingo. Boem, Rosskopf en Mohoric trappen in no time 4 minuten voordeel bij elkaar, terwijl Brändle de oversteek maakt. Kopgroep van vier dus.

Nippo-Vini Fantini was blijkbaar graag van de partij geweest op kop en de Italianen openen de jacht. Maar als er nog maar een handvol seconden respijt is voor de leiders, is het vreemd genoeg gedaan met de achtervolging. Eduard-Michael Grosu probeert nog wel aan te klampen, maar zonder resultaat.

De voorsprong van de vluchters groeit naar maximaal 4 minuten.

Nicola Boem is als eerste boven op de Bonifati-klim en zo neemt hij virtueel de leiderstrui van Tjallingii over. Op de klim van San Pietro worden de vluchters gegrepen. Kittel moet lossen. Cunego is als eerste boven en zo komt hij in het bergklassement gelijk met Boem. De roze trui rondt de top anderhalve minuut later, maar in de afdaling herstelt Kittel de schade.

Op 40 km vallen Bonnafond en Domont aan. Een kleine twintig renners rijdt naar hen toe en vervolgens gaan Tom Wellens, Pieter Serry, Stefano Pirazzi, Alessandro De Marchi, Valerio Conti, David Lopéz en Axel Domont ervandoor. Damiano Cunego springt ernaartoe.

Movistar leidt de jacht in het peloton in de laatste 20 km. Kittel moet er weer af.

Aan de voet van slotklim heeft de kopgroep een halve minuut voordeel. Diego Ulissi heeft de oversteek gemaakt en is ook aan boord. De Italiaan gaat solo en is als eerste boven. De andere vluchters zijn gezien.

Na de afdaling, met nog 3 km te gaan, heeft hij 0’10” op een groep met favorieten. Dumoulin en Kruijswijk zijn van de partij.

Sterker, in de laatste kilometer vallen de Nederlanders samen aan en finishen achter Ulissi als tweede en derde. Zo winnen ze 1 seconde op de groep met al hun concurrenten en bovendien pakken ze bonusseconden: 6 voor Dumoulin, 4 voor Kruijswijk.

Uitslag 4e etappe Giro

1. Diego Ulissi (Ita)
2. Tom Dumoulin (Ned) + 0.05
3. Steven Kruijswijk (Ned) z.t.
4. Alejandro Valverde (Spa) + 0.06
5. Gianluca Brambilla (Ita) z.t.
6. Vincenzo Nibali (Ita) z.t.
7. Ilnur Zakarin (Rus) z.t.
8. Matteo Busato (Ita) z.t.
9. Esteban Chaves (Col) z.t.
10. Nicolas Roche (Ita) z.t.


Klassement na de 4e etappe


1. Tom Dumoulin (Ned)
2. Bob Jungels (Lux) + 0.20
3. Diego Ulissi (Ita) z.t.
4. Steven Kruijwsijk (Ned) + 0.24
5. Georg Preidler (Oos) z.t.
6. Vincenzo Nibali (Ita) + 0.26
7. Alejandro Valverde (Spa) + 0.31
8. Jakob Fuglsang (Den) + 0.35
9. Nicolas Roche (Ier) + 0.37
10. Esteban Chaves (Col) z.t.

Er is wel het een en ander verandert in het Algemeen klassement na deze Hollandse dag. Dumoulin kaapte zoals ik verwachte de roze trui terug, maar Kruiswijk dat is bijzonder goed, hij is nu prima geplaatst om de bergen in te gaan, met Nibali en Valverde. Er zijn ook verschilende die de boot gemist hebben, waar zijn Maika en Landa gebleven, dat zijn de verliezers van de dag en mogelijk de tour.

11. Ilnur Zakarin (Rus) + 0.39
12. Rigoberto Uran (Col) + 0.40
13. Rafal Majka (Pol) + 0.45
16. Mikel Landa (Spa) + 0.47
41. Maxime Monfort (Bel) + 1.05

mvg Gerard.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Giro 2016 Parcours etappe 5: Praia a Mare - Benevento


Woensdag 11 mei 2016 – Tussen Praia a Mare en Benevento trappen de renners over glooiende wegen één van de langste etappes van de Giro bij elkaar: 233 kilometer schoon aan de haak. De laatste 40 kilometer zijn zo goed als vlak, maar de slotkilometer loopt met 3 á 4 % op.

Na de start gaat het direct omhoog tot na 35 kilometer het hoogste punt van de dag bereikt wordt in Fortino. Dat ligt op 783 meter. Vervolgens koersen de renners een slordige 50 kilometer lang over een hoogvlakte en daarna begint het grote glooien. Bergop, bergaf, waarna de route in de laatste 40 kilometer weer grotendeels vlak is.

Voor de finishlijn in Benevento loopt de laatste kilometer op met 3,4%. Daarbij is het laatste deel weer net wat steiler: 3,6%. Extra attractie is bovendien dat het straatje is geplaveid met klinkers. Het maakt deel uit van een slotcircuit, dus de renners hebben de sectie al verkend.

De Giro was vorig jaar nog in Benevento, toen de 9e etappe er vertrok voor een rit die wemelde van de klimmetjes. Tiralongo won en Steven Kruijswijk werd tweede.

De laatste keer dat Benevento een Giro-aankomst ontving was in 2009. Michele Scarponi won.

Aan de meet zijn 10, 6 en 4 bonificatieseconden te verdienen, terwijl bij de tussensprints 3, 2 en 1 seconden te pakken zijn.

De 5e etappe van de Giro d’Italia 2016 begint om 11:30 en de finish wordt rond 17:10 verwacht.

Giro 2016 Etappe 5: Greipel pakt oplopende sprint, Dumoulin houdt roze trui


Andre GreipelDe 5e etappe in de Giro is een lange en glooiende, die in 233 kilometer van Praia a Mare naar Benevento leidt. De finish is verraderlijk: oplopend en bedekt met klinkers. André Greipel is de sterkste en sprint de rest uit het wiel. Tom Dumoulin houdt de roze trui.

Koersverloop

Aan het begin van de etappe heerst er wapenstilstand in het peloton en aan de voet van de Fortino is er nog altijd niks gebeurd. Nippo-Vini Fantini leidt de dans omhoog en hun kopman Damiano Cunego rondt de top als eerste, zo zijn leiding in het bergklassement verstevigend.

In de afdaling is het dan eindelijk raak. Daniel Oss, Pavel Brutt, Amets Txurruka en Aleksander Foliforov kiezen het ruime sop. In een zucht zijn ze 7 minuten los.

Langzaam maar zeker worden ze binnen gehengeld en met nog 7 km te gaan is hun verhaal over. Bij de eerste doorkomst aan de met 3,6% oplopende en met klinkers bedekte meet is Marcel Kittel al gelost.

Een val in de laatste bocht verstoort de sprint, maar André Greipel laat zich er niet door afleiden. Hij gaat van kop af aan en sprint al zijn concurrenten gewoon straal uit het wiel. Op een paar fietslengtes wordt Arnaud Démare tweede.

Door de val zit Tom Dumoulin achter een breukje in het peloton en zo verspeelt hij 4 seconden op Valverde en Jungels, maar hij blijft aan de leiding.

Uitslag 5e etappe Giro d’Italia

1. André Greipel (Dui)
2. Arnaud Démare (Fra) z.t.
3. Sonny Colbrelli (Ita) z.t.
4. Bob Jungels (Lux) z.t.
5. Moreno Hofland (Ned) z.t.
6. Manuel Belletti (Uta) z.t.
7. Rick Zabel (Dui) z.t.
8. Georg Preidler (Dui) z.t.
9. Caleb Ewan (Aus) z.t.
10. Alexey Tsatevitch (Rus) z.t.

13. Alejandro Valverde (Spa) z.t.
17. Mikel Landa (Spa) + 0.04
19. Vincenzo Nibali (Ita) z.t.
21. Rafal Majka (Pol) z.t.
25. Steven Kruijswijk (Ned) z.t.
26. Esteban Chaves (Col) z.t.
28. Tom Dumoulin (Ned) z.t.
32. Rigoberto Uran (Col) z.t.
40. Maxime Monfort (Bel) z.t.


Klassement na de 5e etappe


1. Tom Dumoulin (Ned)
2. Bob Jungels (Lux) + 0.16
3. Diego Ulissi (Ita) + 0.20
4. Georg Preidler (Oos) z.t.
5. Steven Kruijwsijk (Ned) + 0.24
6. Vincenzo Nibali (Ita) + 0.26
7. Alejandro Valverde (Spa) + 0.27
8. Ilnur Zakarin (Rus) + 0.35
9. Jakob Fuglsang (Den) z.t.
10. Nicolas Roche (Ier) + 0.37

11. Esteban Chaves (Col) z.t.
12. Rigoberto Uran (Col) + 0.40
13. Rafal Majka (Pol) + 0.45
16. Mikel Landa (Spa) + 0.47
41. Maxime Monfort (Bel) + 1.05

mvg Gerard
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Giro 2016 Parcours etappe 6: Ponte - Roccaraso (Rifugio Aremogna)


Donderdag 12 mei 2016 – De 6e etappe gaat van Ponte naar Roccaraso over een afstand van 157 kilometer. De finish is bij Rifugio Aremogna. De eerste finish bergop in de Giro 2016!

Ponte is een slaperig Italiaans stadje aan de oevers van de Alento. De naam verwijst naar de stenen brug die nog door de Romeinen over de rivier is gebouwd. Hier liep de Via Latina, de verbinding tussen Benevento en Rome.

Na de start moeten de renners gelijk flink op de pedalen. Na het oversteken van de Alento loopt de weg steil omhoog, richting het dorpje Torrecuso. Op de top, te bereiken via kronkelige weggetjes tussen boom- en wijngaarden door, zijn punten voor de bergtrui te verdienen.

Niet lang na de afdaling staat de renners de volgende uitdaging te wachten: de Bocca di Selva. Een klim van bijna twintig kilometer lang, die begint bij het bergdorpje Cusano Mutri. Vanaf daar baant het parcours zich eerst tussen de akkers door naar boven. Even voorbij Pietraroja verandert het landschap. Weilanden gaan over in bos en de bomen maken tenslotte plaats voor kale rotsen. De top bevindt zich op 1.393 meter.

Na Guardiaregia, aan het einde van de afdaling, draaien de renners een lange rechte weg op richting het noordwesten. Bij Paduli rijden ze weer de bergen in, maar de klimmetjes zijn niet zo lastig dat ze zijn opgenomen in het bergklassement. Aan de andere kant van de bergrug ligt Isernia, een plek waar mensen al 700.000 jaar geleden vuurtjes stookten. Nergens anders op de wereld zijn er resten gevonden van zo’n oud vuur.

Niet dat de renners tijd hebben om daar bij stil te staan, want zij rijden snel door naar het noorden, constant licht stijgend. Eigenlijk gaat het de laatste 50 kilometer doorlopend omhoog, op een kleine 10 kilometer na.

Finale
In Castel di Sangre zijn er nog een kleine 20 kilometer te gaan. De klim lijkt met een gemiddelde van 4,8% niet heel moeilijk, maar schijn bedriegt. De beklimming is zeer onregelmatig en kent stroken van 12%. De eerste helft van de beklimming, tot aan het dorpje Roccaraso, valt in twee delen uiteen. Het eerste deel is steil, het tweede deel is vrij eenvoudig. Na de passage van Roccaraso volgt een strook van 3 kilometer waarin de weg lichtjes bergaf loopt. Voor de renners een moment om even op adem te komen voor ze aan het slotakkoord beginnen.

Het daadwerkelijke slotakkoord begint met drie kilometer klimmen tegen een stijgingspercentage van 7,4%. Daarna vlakt de berg wat af en volgt er zelfs een korte afdaling. Onder de rode vod begint de weg weer steiler omhoog te lopen. Wie nog wat over heeft kan in de laatste 500 meter, die gemiddeld 8,4% omhoog gaan, zijn slag slaan en zo de ritwinst en/of kostbare seconden pakken.

Het is lang geleden dat de Giro bij Rifugio Aremogna finishte. In 1976 won de in de vergetelheid geraakte Fabrizio Fabbri er een etappe. Voor een aankomst in Roccaraso hoeven we (iets) minder ver terug. In 1987 won Moreno Argentin de etappe van Rieti naar Roccaraso.

De 6e etappe van de Giro d’Italia begint om 12:50. De finish is vermoedelijk zo rond 17:15. Aan de meet zijn 10, 6 en 4 bonificatieseconden te verdienen, terwijl bij de tussensprints 3, 2 en 1 seconden te pakken zijn.

Nu zullen de klimmers hun geld moeten gaan verdienen. Kan Dumoulin zijn trui nog behouden ? Majka, Landa, Uran moeten gaan aanvallen om dichterbij Nibali, Kruiswijk en Valverde te komen, maar wie weet komt er een aanval van een onverwachte hoek.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Jos Komen (R.I.P)

Re: Wielrennen

Bericht door Jos Komen (R.I.P) »

Mooi dat je het allemaal voor ons bijhoudt, Gerard! :-D
Prachtig toch dat de Nederlandse wielrenners na jaren van gesukkel eindelijk weer eens goed presteren.
Helaas doet Wout Poels niet mee in de Giro.
Maar alleen de Tour de France schijnt belangrijk te zijn, terwijl bij de Giro en de ronde van Spanje veel meer spektakel te zien is. :(
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Giro 2016 Etappe 6: Solozege Wellens in eerste bergrit, Dumoulin wint tijd

tim wellens 2016 giroIn de 6e etappe leggen de renners 157 kilometer af, terwijl de onregelmatige slotklim zo'n 20 kilometer klokt. Tim Wellens valt met Pim Ligthart aan op 70 kilometer van de finish. Ze rijden naar de kopgroep en Wellens maakt het op de slotklim ijzersterk af. In de laatste kilometers countert Tom Dumoulin een aanval van Nibali en pakt zo weer kostbare seconden. dit was absoluut klas. Het peleton had net met moeite Nibali in getoomd en was weer gaan slapen, en daar ging Tom, prachtig. Of hij het in de echte bergen bij kan houden, ik weet het niet, in een intervieuw zei hij dat hij geen hoogte training had gedaan, dus mogelijk komt hij in de echte bergen wat lucht te kort. We zullen zien, maar deze man kan rennen en vergeet ook Kruiswijk niet, hij is mijn favoriet.

Koersverloop

De vlag is amper gevallen of Niemiec, Ovetsjkin, Berlato, Coledan en Martinez gaan in de aanval. Blijkbaar waren veel andere renners graag van de partij geweest, want na een klopjacht worden ze ingerekend. Even volgen de aanvallen elkaar razendsnel op en dan is de geslaagde vlucht dan toch vertrokken. Aan boord zijn Kolobnev, Zhupa en Bisolti. Het trio racet naar een maximale voorsprong van een kleine 8 minuten.

Op de top van de Bocca della Selva is Bisolti als eerste boven. Ook Cunego pakt punten en zo houdt hij de bergtrui (voorlopig) in bezit. In de afdaling begint het te regenen en de leiders dalen uiterst voorzichtig. Het peloton komt op die manier tot op minder dan 1 minuut. De TV liet ons zefs in de steek het regende te hard, de afdaling was gevaarlijk vooral omdat sommige stukken straat droog waren en dan in eens weer nat,linke boel.

Alleen Zhupa en Bisolti blijven over op kop en het verschil groeit weer. Na een achtervolging van een kleine 10 kilometer weten Pim Ligthart, Tim Wellens en Laurent Didier het gat te dichten en ze sluiten aan met nog 63 km te rijden.

Het vijftal trapt een maximale voorsprong van ruim 9 minuten bijeen.

Op de slotklim laat Ligthart lopen en is het aan zijn ploegmaat Wellens om de vlucht af te maken. Na een aanval van Didier op 15 km van de top countert de Belg. Hij soleert overtuigend naar de top en wint de eerste bergetappe van de Giro.

In het peloton valt Nibali op 3 km onder de top aan. Hij slaat een gaatje, maar zodra dat dicht is, gaat Dumoulin er in zijn roze trui vandoor. Hij krijgt Zakarin en Pozzovivo mee. Ze rijden naar Siwtsow en Fuglsang toe, die eerder waren ontsnapt.

De sprint is voor Fuglsang voor Zakarin en Dumoulin. De roze trui drager wordt dus vierde, net geen bonificatieseconden maar wel pure tijdwinst op vrijwel al zijn concurrenten voor het algemeen klassement.

Uitslag 6e etappe Giro 2016

1. Tim Wellens (Bel)
2. Jakob Fuglsang (Den) + 1.19
3. Ilnur Zakarin (Rus) z.t.
4. Tom Dumoulin (Ned) + 1.22
5. Kanstantsin Siutsou (WRu) + 1.24
6. Domenico Pozzovivo (Ita) + 1.25
7. Esteban Chaves (Col) + 1.29
8. Rigoberto Uran (Col) + 1.33
9. Rafal Majka (Pol) z.t.
10. Alejandro Valverde (Spa) + 1.36

11. Steven Kruijswijk (Ned) z.t.
14. Mikel Landa (Spa) + 1.43
17. Vincenzo Nibali (Ita) z.t.

Klassement na de 6e etappe

1. Tom Dumoulin (Ned)
2. Jakob Fuglsang (Den) + 0.26
3. Ilnur Zakarin (Rus) + 0.28
4. Bob Jungels (Lux) + 0.35
5. Steven Kruijswijk (Ned) + 0.38
6. Alejandro Valverde (Spa) + 0.41
7. Diego Ulissi (Ita) z.t.
8. Esteban Chaves (Col) + 0.44
9. Vincenzo Nibali (Ita) + 0.47
10. Kanstantsin Siutsou (WRu) + 0.49

11. Rigoberto Uran (Col) + 0.51
12. Rafal Majka (Pol) + 0.56
15. Mikel Landa (Spa) + 1.08
28. Maxime Monfort (Bel) + 2.44
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Giro 2016 Parcours etappe 7: Sulmona - Foligno


Vrijdag 13 mei 2016 – De 7e rit in de Giro d'Italia voert in 211 heuvelachtige kilometers van Sulmona naar Foligno. Wie weet dat vluchters hun slag kunnen slaan, maar de kans is groot dat het sprinten wordt. In 2014 won Nacer Bouhanni in de Umbrische stad.

In 2012 was de Giro voor het laatst te gast in Sulmona. Toen vertrok de 8e etappe er voor een rit naar Lago Lacena. Dat werd, na een pittige slotklim, een prooi voor Domenico Pozzovivo. Nu is het onwaarschijnlijk dat de pocketklimmer er met de buit vandoor gaat, want de laatste 40 kilometer zijn vlak en in dalende lijn.

Onderweg ligt er wel wat klauterwerk op de coureurs te wachten. De Rocca di Corno is het hoogste punt, gelegen op 932 meter en gerond na 81 kilometer in het zadel, terwijl de zwaarste klim al na 20 kilometer achter de rug is. De klim naar Le Svolte di Popoli is ongeveer 9 kilometer lang en van de 2e categorie. Vanaf de top golft het landschap door tot aan de Rocca di Corno.

Na de afdaling golft het landschap weer onschuldig verder, waarna Valica della Somma de volgende hindernis vormt. Eenmaal boven is het nog 40 kilometer naar de meet.

Aankomstplaats Foligno was in 2014 voor het laatst gastheer in de Giro, zelfs tot tweemaal aan toe. De 7e etappe werd er in een massasprint gewonnen door Nacer Bouhanni, terwijl de 8e etappe er vertrok. Na een stevige bergrit kwam Diego Ulissi die dag winnend over de meet, Wilco Kelderman werd derde.

Overigens, veel centraler dan Foligno kun je in Italië niet komen. Het stadje ligt in Umbrië, in het hart van Italië, op een knooppunt van spoor- en autowegen. Vanwege de strategische ligging werd het in WO II zwaar getroffen.

Giro 2016 etappe 7: Tweede sprintzege Greipel, Dumoulin houdt roze

Andre Greipel 2016 Giro etappe winnaarIn de 7e etappe van de Giro d'Italia gaat het in 211 kilometer van Sulmona naar Foligno. Daar draait het uit op een sprint. Pech voor Kittel, want hij rijdt lek in de finale. Greipel grijpt zijn kans en sprint naar de zege. Tom Dumoulin houdt de roze trui.
Uitslag 7e etappe Giro 2016

Koersverloop



Stefan Küng, Patrick Gretsch en Jay McCarthy gaan er als eerste vandoor en het is direct bingo. Maar dan wordt Nippo-Vini Fantini ook wakker en ze openen de jacht op de eerste beklimming van de dag, Le Svolte di Popoli. Zouden ze vergeten zijn dat die zo snel kwam? Hun kopman Damiano Cunego, leider in het bergklassement, is dol op de punten die daarboven te scoren zijn.

Als het verschil is gekrompen tot een halve minuut probeert Cunego de oversteek te maken. Dat lukt net niet, maar wat spijtiger is voor hem: vlak voor de top komt Tim Wellens langszij om zo de Italiaan af te troeven voor plek vier op de top. Op die manier grijpt de ritwinnaar van gisteren virtueel de leiding in het bergklassement.

Op de klim was het peloton gescheurd en kort na het ronden van de top valt een eerste groep, met Dumoulin, Kruijswijk, Valverde, Nibali en de andere klassementsrenners, over de vluchters heen. Stefan Küng vindt dat maar niks en na zo’n 50 km gaat hij er nogmaals vandoor, nu solo. Alleen dat laatste niet voor lang, want Domont, Ciccone, Denifl, Kosjevoj en Martinez melden zich aan zijn zijde.

De groep met klassementsfavorieten zit al snel op 2 minuten. De rest van de renners, onder wie veel sprinters, herstelt de aansluiting.

De koplopers rijden naar een maximale voorsprong van een kleine 4 minuten. Op de Valico della Somma (4e categorie) is daar nog minder dan 2 minuten van over. Cunego zet de achtervolging op de leiders in, maar hij komt tekort, zodat Tim Wellens morgen in de bergtrui start.

In de afdaling laat Küng zijn medevluchters achter. Sterke solo, maar met 7 km te gaan is zijn verhaal over. Niet veel later rijdt Marcel Kittel lek en zijn zijn kansen op de derde sprintzege in deze Giro verkeken.

1. André Greipel (Dui)
2. Giacomo Nizzolo (Ita) z.t.
3. Sacha Modolo (Ita) z.t.
4. Caleb Ewan (Aus) z.t.
5. Enrico Battaglin (Ita) z.t.
6. Matteo Trentin (Ita) z.t.
7. Alexander Porsev (Rus) z.t.
8. Alexey Tsatevitch (Rus) z.t.
9. Nicola Ruffoni (Ita) z.t.
10. Elia Viviani (Ita) z.t.

28. Tom Dumoulin (Ned) z.t.
37. Maxime Monfort (Bel) z.t.
48. Esteban Chaves (Col) + 0.09


Klassement na de 7e etappe


1. Tom Dumoulin (Ned)
2. Jakob Fuglsang (Den) + 0.26
3. Ilnur Zakarin (Rus) + 0.28
4. Bob Jungels (Lux) + 0.35
5. Steven Kruijswijk (Ned) + 0.38
6. Alejandro Valverde (Spa) + 0.41
7. Diego Ulissi (Ita) z.t.
8. Vincenzo Nibali (Ita) + 0.47
9. Kanstantsin Siutsou (WRu) + 0.49
10. Rigoberto Uran (Col) +0.51

11. Esteban Chaves (Col) + 0.53
12. Rafal Majka (Pol) + 0.56
15. Mikel Landa (Spa) + 1.08
27. Maxime Monfort (Bel) + 2.44

mvg Gerard.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Giro 2016 Parcours etappe 8: Foligno - Arezzo


Zaterdag 14 mei 2016 – De 8e etappe van de Giro gaat door het hart van Italië. In 186 kilometer koersen de renners van Foligno naar Arezzo. De aankomst ligt een kleine 10 kilometer na de top van de deels onverharde klim op de Alpe di Poti, terwijl de slotkilometer met 5% gemiddeld omhoog gaat.

De aankomstplaats is de laatste jaren bekend van spectaculaire finishes uit de Tirreno-Adriatico. In 2015 sprintte Greg Van Avermaet Sagan naar huis op de steile aankomst in het middeleeuwse stadje. Nu zullen de Alpe di Poti en de slotkilometer het beeld bepalen.

De Alpe di Poti is een 10 kilometer lange klauterpartij waarbij de laatste 6,4 kilometer als extra attractie over ongeplaveid wegdek gaat In dat deel zit ook de steilste sectie van 14%. Na een vlakke aanloop begint het pittigste stuk van de klim na 1,5 kilometer: de weg loopt dan 3,5 kilometer lang op met een gemiddelde hellingshoek van 9,1%, met daarin dus ook die sectie à 14%. Eenmaal boven zijn er nog een kleine 8,4 kilometer te gaan.

Via een snelle afdaling naar Foce dello Scopetone flitsen de renners richting een uitdagende laatste kilometer in Arezzo zelf. Een korte en steile klim van 200 à 300 meter, met maxima van 11%, leidt naar de venijnig oplopende aankomst. Gemiddeld doet de laatste kilometer 5%.

Arezzo mag de recente jaren roem hebben vergaard in de Tirreno, de Giro was er al elf keer eerder te gast. Voor het laatst in 2003, toen Mario Cipollini de sprint won.

Eerder in koers hebben de renners wat inleidend klimwerk voorgeschoteld gekregen bij het verlaten van de vallei van de Tiber. Eerst de korte maar pittige Anghiari-klim en vervolgens de regelmatige bestijging naar het plaatje Scheggia. De top wordt gerond na 120 kilometer. Voor de rest is de 8e etappe vlak tot glooiend.
Als Dumoulin deze etappe overleeft ziet het er goed uit, Zondag tijdrit moet hij toch de grote concurenten op een afstand kunnen houden, dan een rustdag, weer wat geld in het laadje.

Jammer genoeg moeten jullie het een paar dagen zonder mij moeten doen, wij hebben familie over en gaan een paar dagen naar Puerto de La Cruz, zonder PC, Laptop of ipad. Tot volgende week, dan ziet het Klassement er waarschijnlijk ook wat overzichterlijker uit.
mvg Gerard./

De 8e etappe van de Giro d’Italia 2016 begint om 12:25 en de finish wordt rond 17:15 verwacht. Aan de meet zijn 10, 6 en 4 bonificatieseconden te verdienen, terwijl bij de tussensprints 3, 2 en 1 seconden te pakken zijn.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Jos Komen (R.I.P)

Re: Wielrennen

Bericht door Jos Komen (R.I.P) »

een paar dagen naar Puerto de La Cruz, zonder PC, Laptop of ipad
Lekker rustig, Gerard. :wink:

Ritwinnaar Gianluca Brambilla (Etixx) nam de roze trui over, Dumoulin staat nu elfde, één minuut en tien seconden achter de Italiaan. Steven Kruijswijk (Lotto-Jumbo) finishte met de besten en staat nu derde in het klassement op 33 seconden van de nieuwe klassementsleider.

HIER het volledige verslag van de etappe van vandaag.


Plaats reactie