Wielrennen

Hier kan iedereen alles plaatsen over zaken die actueel en interessant zijn, maar niets met scheepvaart te maken hebben.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Giro 2016 Parcours etappe 14: Farra d’Alpago - Corvara


Zaterdag 21 mei 2016 – De 14e etappe behoort tot de zwaarste ritten in de Giro d'Italia van 2016. In 210 kilometer gaat het van Farra d'Alpago over zes bergpassen naar ski-resort Corvara. In de 5 kilometer na de laatste afdaling wacht nog een korte loeisteile Muur.

Met je Italiaans, of desnoods Duits, kom je niet ver in de ruige bergstreek die de Giro in rit 14 doorkruist. Mensen spreken Ladinisch, een Retro-Romaanse taal die afstamt af van het Volkslatijn. In wezen is het een mengelmoes die nog stamt uit de Romeinse tijd toen de Keltische Alpenbewoners taaltechnisch leentjebuur speelden bij hun machtige ‘onderburen’ uit Rome. Het onherbergzame dat zo bij de streek hoort, en ook de taal, komt 100% terug in het parcours. Het begint goed beschouwd gewoon doodleuk met een klim van een slordige 100 kilometer. En er staan er in totaal zes op de rol.

Klim 1
Farra d’Alpago ligt ingeklemd tussen bossen en het Lago di Santa Croce. Een klein, anoniem dorpje dat nog nooit eerder de Giro mocht ontvangen. De renners maken zich na de start snel uit de voeten en komen via de oude stad Belluno in het dal van de Cordevole terecht.

Voorbij het dorpje Peron, gelegen op 380 meter hoogte, houdt de bewoonde wereld een tijdje op. Door het smalle, groene dal van de Cordevole rijdt het peloton verder naar het noorden. Zo nu en dan zorgt een hoogvlakte met daarin enkele dorpen voor wat afwisseling. Ondertussen blijft de weg alsmaar omhoog lopen. Bij Arabba bevinden de renners zich op 1.601 meter hoogte. Daar begint de klim naar de Passo Pordoi pas echt.

Met 9,25 kilometer klimmen tegen een gemiddeld stijgingspercentage van 6,9% is de Passo Pordoi geen berg voor mietjes. Toch wordt het nergens heel steil. Het is een geleidelijke klim door een steeds kaler wordend landschap. Op de top van de 2.239 meter hoge pas – het hoogste punt van de dag – hebben de renners 94,7 kilometer afgelegd en er nog 115 kilometer te gaan.

Klim 2
Nog maar net bekomen van de Passo Pordoi dient zich de volgende hindernis aan: de Passo Sella. Een klim van 5,5 kilometer met een stijgingspercentage van gemiddeld 7,9%. Het zwaartepunt bevindt zich na ongeveer 3 kilometer op de flanken, met een strook van 12%.

Klim 3
Gelijk na de afdaling loopt de weg weer omhoog. Nu moeten de renners de Passo Gardena over, die eigenlijk bestaat uit twee korte afzonderlijke klimmetjes. Eerst moeten de renners 2 kilometer klimmen à 7,4% gemiddeld. Daarna volgen 2 nagenoeg vlakke kilometers en De laatste 1,75 kilometer gaat het weer omhoog met een gemiddelde van 6,2%.

Klim 4
Het lijkt erop dat de organisatie van de Giro in één dag zoveel mogelijk passen wil overwinnen, want na het afdalen van de Passo Gardena – over een weg vol haarspeldbochten – volgt de vierde van de dag: Passo Campolongo. Met 6 kilometer en 5,9% gemiddeld is dit niet de lastigste klim van rit 14, maar zeker de eerste 2 kilometer zijn niet te onderschatten. Daarin zitten de lastigste stroken die oplopen tot 13%.

Klim 5
Na het geweld van de vorige vier passen, die elkaar razendsnel opvolgden, laat pas nummer vijf even op zich wachten. Het hoogste punt van de Passo Giau ligt namelijk 36 kilometer na het passeren van de Passo Gardena. Het is een loodzware opgave, die 9,85 kilometer lang met gemiddeld 9,4% stijgt. Afgezien van een strook van 14% na een kilometer klimmen is het een geleidelijke klim. Maar dat is dan ook de enige troost die de geteisterde renners hebben als ze zich naar boven slepen door de vele haarspeldbochten.

Klim 6
Nog steeds is het leed niet geleden, want ook de Passo Valparola moet nog overwonnen worden. Deze keer duurt de lijdensweg 11,5 kilometer. In vergelijking met de Passo Giau valt het stijgingspercentage wel mee: ‘slechts’ 6,3%. Vooral in de eerste helft zitten enkele makkelijke stukken, maar dat betekent direct dat de tweede helft pittiger is, met een korte strook van 14% in de laatste 500 meter van de klim als hoogtepunt.

Naar de meet
Maar bovenop de Passo Valparola ligt niet de finish. Nee, om die te bereiken moeten de renners zich nogmaals in een afdaling smijten. Deze keer weinig haarspeldbochten, vooral veel rechte stukken. De snelheden kunnen daardoor flink oplopen. Circa 5 kilometer voor de finish wordt het dal bereikt, waarna nog een laatste beproeving volgt: de Muro del Gatto. De naam zegt het al, het is alsof de renners een muur op moeten rijden. De klim is slechts 360 meter lang, maar kent een flinke strook van 19%, terwijl de gemiddelde hellingshoek met 13,4% ook niet mals is.

De top van de Muro del Gatto ligt op 4,5 kilometer van de finish. Iets verderop volgt een afdaling van 500 meter, waarna de laatste 3 kilometers weer lichtjes bergop lopen. Vlak voor de finish ligt nog een scherpe bocht die bij een verkeerde inschatting renners de overwinning kan kosten.

De winnaar van deze zware bergrit mag zich opvolger noemen van de Mexicaan Julio Pérez Cuapio, die in 2002 zegevierend over de streep kwam in Corvara. Eerder wisten onder meer Claudio Chiapucci (1993), Moreno Argentin (ook in 1993) en Franco Vona (1992) er te winnen. In 1989 was Flavio Giupponi de eerste winnaar in dit ski-resort in de Dolomieten.

Aan de meet zijn 10, 6 en 4 bonificatieseconden te verdienen, terwijl bij de tussensprints 3, 2 en 1 seconden te pakken zijn.

De 14e etappe van de Giro d’Italia 2016 begint om 11:05 en de finish wordt om 17:15 verwacht.

later meer
een pessimist is een optimist met veel ervaring.

Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Giro 2016 Etappe 14: Chaves wint sensatierit, Kruijswijk tweede en pakt roze trui

Esteban ChavesIn de loodzware 14e etappe worden de renners in 210 kilometer over zes bergtoppen gejaagd. Op de laatste klim countert Kruiswijk een aanval van Nibali en samen met Chaves domineert hij de finale. De Colombiaan wint de etappe, terwijl Kruijswijk de roze trui pakt.

Het is duidelijk dat Tenerife een gezond klimaat heeft voor wielrenners ( en gepensioeneerden) Kruiswijk heeft deze winter verschillende weken doorgebracht in Hotel VillAlba in Villaflor en vandaag was hij de meester. Wat een etappe, om van te smullen. Zijn probleem is natuurlijk dat hij geen ploeg met klimmers bij zich heeft, dus of hij het Roze shirtje kan behouden?????? een tijdrit en nog heel wat klimmetjes in het verschiet :roll:

Kruiswijk tegen Nibali voor de laatste week./


Koersverloop


De renners zijn amper vertrokken of Lars Bak valt aan, maar hij wordt al snel ingerekend. Daarna blijft het lang gruppo compatto, maar na een slordige 40 km is het dan toch raak als een grote groep weg rijdt. Tim Wellens, Pim Ligthart, Maxime Monfort en Twan Castelijns zijn erbij. Evenals Atapuma, Roglic, Ulissi, Cunego, Roche, Lopez, Denifl, Betancur, Plaza, Zeits, De la Cruz, Trentin, Domont, Houle, Boem, Bongiorno, Colbrelli, Moser, Brown, Sioutsou, Conti, Modolo, Mori, Firsanov, Herrada (José), Berlato, Preidler, Silin, Taaramae, Knees, Didier, Kosjetkov, Busato en Martinez.

Op de Pordoi is klimkoning Cunego als eerste boven en zo doet hij een goede zaak met het oog op de bergtrui. Denifl rondt de top als tweede.

Op de Passo Sella laat David Lopez zijn medevluchters achter en hij rondt solo de top, maar in de afdaling krijgt hij weer gezelschap van een deel van zijn voormalige vluchtmakkers: Domont, Zeits, Atapuma, Moser, Sioutsou, De la Cruz, Cunego, Preidler, Plaza, Kosjetkov en Roche.

Op de Gardena gaat Plaza ervandoor en hij komt ook als eerste boven. De achtervolgers Lopez, Atapuma en De la Cruz ronden de top kort na de leider. Plaza heeft er goed het tempo in, want bovenop de Campolongo heeft hij zijn voorsprong uitgebouwd tot 0’46”. Later groeit dat tot zo’n 2 minuten.

Eenmaal op de Passo Giau is de achtervolgende groep weer aangevuld met renners uit het achterveld, onder wie Montfort, maar op de klim gaan de meeste weer snel overboord tot alleen Preidler, Atapuma en Sioutsou overblijven. De laatste twee rijden naar Plaza toe en laten hem al snel achter.

De groep met favorieten is gekortwiekt tot een mannetje of tien. Steven Kruijswijk zit er goed bij. Roze truidrager Amador wordt gelost, terwijl nummer twee Bob Jungels al eerder moest afhaken.

Kruijswijk, Nibali, Valverde & co ronden top op ruim 4 minuten van de tweede leiders. Amador zit daar een klein minuutje achter.

In de afdaling meldt Preidler zich aan de kop van de race en Amador doet hetzelfde bij de klassementsfavorieten. Maar hij moet direct weer lossen als Nibali aanvalt op de Passo Valparola. Kruijswijk reageert alert en ook Chaves haakt aan. Valverde is gezien, terwijl Uran, Majka en Zakarin aanhaken. Maar zij moeten passen als Kruijswijk een aanval van Chaves countert. Nibali kan niet volgen en de Nederlander en Colombiaan maken de dienst uit.

Intussen heeft Atapuma Preidler en Siutsou achtergelaten en hij rondt de top als eerste. Op 40 seconden voor Kruijswijk, Chaves, Preidler en Sioutsou, Nibali zit daar weer een halve minuut achter en Valverde volgt op ruim 3 minuten.

Na de afdaling, op de Muro del Gatto, heeft Atapuma nog 20 seconden voordeel op Kruijswijk & co en op 2 km van de meet wordt hij gepakt.

Preidler gaat van ver aan, té ver, en Chaves en Kruijswijk komen over hem heen. De Colombiaan pakt de dagzege, de Nederlander de roze trui.

Uitslag 14e etappe Giro d’Italia


1. Esteban Chaves (Col)
2. Steven Kruijswijk (Ned) z.t.
3. Georg Preidler (Oos) z.t.
4. Darwin Atapuma (Col) + 0.06
5. Vincenzo Nibali (Ita) + 0.37
6. Kanstantsin Siutsou (WRu) z.t.
7. Ilnur Zakarin (Rus) + 2.29
8. Rafal Majka (Pol) z.t.
9. Rigoberto Uran (Col) + 2.50
10. Domenico Pozzovivo (Ita) + 3.00

Klassement na de 14e etappe


1. Steven Kruijswijk (Ned)
2. Vincenzo Nibali (Ita) + 0.41
3. Esteban Chaves (Col) + 1.32
4. Alejandro Valverde (Spa) + 3.06
5. Andrey Amador (Cri) + 3.15
6. Rafal Majka (Pol) + 3.29
7. Ilnur Zakarin (Rus) + 3.53
8. Rigoberto Uran (Col) + 5.01
9. Kanstantsin Siutsou (WRu) + 5.38
10. Jakob Fuglsang (Den) + z.t.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Giro 2016 Parcours etappe 15: Castelrotto - Alpe di Siusi


Zondag 22 mei 2016 - De 15e etappe
van de Giro d 'Italia is slechts 10,85 kilometer lang. Dat zijn dan wel stuk voor stuk loodzware kilometers, want het gaat om een individuele klimtijdrit van Castelrotto naar de Alpe di Siusi (Seiser Alm).

Na de zware bergrit naar Alta Badia krijgen de klassementsmannen weinig tijd om tot rust te komen, want direct eroverheen moet de klimtijdrit van 10,8 kilometer naar Alpe de Siusi in de Dolomieten worden afgelegd.

De Giro-karavaan bevindt zich in Zuid-Tirol en dus is er zowel een Duitse als een Italiaanse naam voor de aankomstplaats: Seiser Alm en Alpe di Siusi. In de omgeving is is de grootste bergweide (Alm op zijn Duits) van Europa en die is maar liefst 57 vierkante kilometer groot, in hoogte variërend van 1.680 tot 2.350 meter boven zeeniveau. In 2009, het jaar dat hij de Giro won, pakte Dennis Menchov op Alpe di Siusi de volle buit namens Rabobank. Toen betrof het een normale (berg)etappe, nu is het dus ieder voor zich.

De eerste 1,8 kilometer van de tijdrit zijn nog aardig te doen, maar daarna begint het afzien. Tot aan de meet blijft de weg onafgebroken stijgen met gemiddeldes tot 10% per honderd meter.

Na 4,35 kilometer krijgen we een indicatie hoe de renners ervoor staan, want dan passeren ze het meetpunt. Dat hoeft nog niets te zeggen, want het zwaarste stuk moet nog komen. De steilste strook van de klimtijdrit zit na 7,5 kilometer en klokt 11%.

In 2014 won de latere winnaar Nairo Quintana de laatste klimtijdrit in de Giro.

De eerste renner vertrekt rond 13:20 en de finish van de laatste renner wordt rond 17:15 verwacht.

Dit word moeilijk, op het vlak hebben de koplopers in het klassement weinig verschil in tijd, maar met een klim, na een zware dag van gisteren?? ik weet het niet, het zijn maar seconden. Nibali is de beste tijdrijder op het vlak, zie eerste dag Apeldoorn. Op een goede dag is hij ook de beste klimmer, maar vandaag?duimen voor Kruiswijk.

Giro 2016 Etappe 15
: Ongeloofelijk, Foliforov wint klimtijdrit, maar de weergaloze Kruijswijk verplettert concurrentie

Alexander FoliforovDe 15e etappe van de Giro is een klimtijdrit van 10,85 kilometer lang. De meet is bovenop de Alpe di Siusi getrokken en de hellingshoek schommelt het grootste deel van de klim rond de 10%. Steven Kruijswijk presteert weergaloos en verliest de rit met slechts 16/100 seconde van de verrassende Foliforov, maar hij neemt tegelijkertijd een overtuigend voorschot op de eindoverwinning in de Giro. Nummer twee Chaves staat nu op dik 2 minuten van de Nederlandse roze truidrager.


Uitslag 15e etappe Giro d’Italia

1. Alexander Foliforov (Rus)
2. Steven Kruijswijk (Ned) z.t.
3. Alejandro Valverde (Spa) + 0.23
4. Sergey Firsanov (Rus) + 0.30
5. Michele Scarponi (Ita) + 0.36
6. Esteban Chaves (Col) + 0.40
7. Ilnur Zakarin (Rus) + 0.47
8. Joseph Dombrowski (VS) + 0.52
9. Bob Jungels (Lux) + 1.04
10. Rafal Majka (Pol) + 1.09

. Vincenzo Nibali (Ita) + 2.10
. Jakob Fuglsang (Den) + 2.11
. Kanstantsin Siutsou (WRu) + 2.11
. Domenico Pozzovivo (Ita) + 2.12
. Andrey Amador (Cri) z.t.
. Rigoberto Uran (Col) + 3.18

Klassement na de 15e etappe

1. Steven Kruijswijk (Ned)
2. Esteban Chaves (Col) + 2.12
3. Vincenzo Nibali (Ita) + 2.51
4. Alejandro Valverde (Spa) + 3.29
5. Rafal Majka (Pol) + 4.37
6. Ilnur Zakarin (Rus) + 4.40
7. Andrey Amador (Cri) + 5.27
8. Bob Jungels (Lux) + 7.14
9. Kanstantsin Siutsou (Wru) + 7.37
10. Jakob Fuglsang (Den) + 7.55
11. Domenico Pozzovivo (Ita) + 8.12
12. Rigoberto Uran (Col) + 8.19

Later meer.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Kruiswijk kan even een dagje uitrusten voor de bergen van volgende week.
programa voor Disdag later.
Gerard.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Giro 2016 Parcours etappe 16: Bressanone - Andalo

Helemaal lekker uitgerust, terug in het zadel,

Dinsdag 24 mei 2016 – In 132 kilometer fietsen de coureurs in de 16e etappe van Bressanone naar Andalo. Een stevige berg halverwege en venijnig klauterwerk aan het einde. Veelbelovende finale!

De vertrekplaats werd in 901 gesticht en is daarmee de oudste stad van Tirol. In het Duits heet het stadje Brixen, niet te verwarren met Brixen Im Thale, want dat ligt in Oostenrijk, terwijl Bressanone wel degelijk Italiaans is (al heeft bijna driekwart van de bevolking Duits als moedertaal). Het ligt op 560 meter boven zeeniveau en vanaf daar dalen de renners in de eerste 43 kilometer langzaam maar zeker naar Ponte Fiume Adige, op 245 meter. Daar begint de bestijging van de Passo della Mendola, ofwel de Mendelpass, en die wordt genomen tot 1.363 meter.

Het eerste stuk hoort officieel niet bij de klim, maar gaat wel degelijk omhoog. Reken je het wel mee dan is de bestijging een slordige 20 kilometer. De organisatie houdt het op 14,8 kilometer. Hoe je ook rekent, de klim is toonbeeld van regelmaat met een stijgingsgraad die vrijwel constant rond de 6,5% schommelt.

Vanaf de Mendelpas volgt een bijna 50 kilometer lange en onregelmatige afdaling naar de voet van de tweetrapsbeklimming, waarmee de rit besluit. Er zijn dan nog een slordige 20 kilometer te gaan.

Eerst wacht de bestijging naar het plaatsje Fai della Paganella. De eerste 8,5 kilometer stijgen met 7,9%. Daarna gaat nog 1,75 kilometer met 4,9% omhoog, maar daarin zit wel een steilste strook van 15%. De bergpunten worden in Fai della Paganella verdeeld, al loopt de weg daarna nog ongeveer een kilometer licht stijgend door.

Na de afdaling is er nog 6 kilometer te gaan. Dat begint met een vals plat, vervolgens 2,5 kilometer à 5 tot 6% en de laatste 2 kilometer zijn nagenoeg vlak.

Aankomstplaats Andalo ligt ongeveer twee keer zo hoog als Bressanone, per saldo moet er in rit 16 dus gestegen worden. Het geringe aantal kilometers zou wel eens garant kunnen staan voor een spectaculair koersverloop.

In 1973 won Eddy Merckx een Giro-etappe in Andalo. De Kannibaal bleef Felice Gimondi en Giovanni Battaglin voor en werd twee dagen later gehuldigd als eindwinnaar.

De 16e etappe van de Giro begint om 13:40 en de finish wordt rond 17:15 verwacht. Aan de meet zijn 10, 6 en 4 bonificatieseconden te verdienen, terwijl bij de tussensprints 3, 2 en 1 seconden te pakken zijn.

Later meer.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Giro 2016 Etappe 16: Valverde wint, Kruijswijk tweede en verstevigt leiding

Giro etappe winnaar Alejandro Valverde 2016 De 16e etappe van de Giro d'Italia is met 132 kilometer de kortste rit in lijn. Vanaf de eerste oplopende sectie nemen zijn concurrenten Kruijswijk onder vuur, maar de Nederlander pareert alle aanvallen met verve. In de sprint legt hij het af op Valverde, maar alle anderen buigen het hoofd voor de Nederlander, die nu 3 minuten los is in het algemeen klassement.

Dat mannetje kan klimmen en dat bijna zonder help van zijn ploeg, ik vind het knap

Koersverloop

Aanvallen genoeg aan het begin van de race, maar met gesloten rijen rijden de renners de Mendelpas op. Daar gaat het direct flink los. Ilnur Zakarin valt aan en Kangert en Loper Garcia sluiten aan. Ook Ulissi meldt zich en Zakarin laat zich terugzakken. Veel andere renners proberen de oversteek te maken, maar alleen Jungels en Firsanov pikken aan.

Ook erachter is het een geanimeerde boel. Kruijswijk wordt zwaar onder druk gezet, maar hij reageert telkens sterk. Niet ver onder de top valt Nibali aan en vlak voor de afdaling sluiten Valverde en Kruijswijk, Zakarin en Dombrowski aan. Ze zitten op 20 tellen van de vijf leiders, maar in de afdaling komen ze erbij. Chaves en Majka zijn gelost.

In aanloop naar de Fai della Paganella lost Dombrowski uit de kopgroep en aan de voet zit Chaves & co op 45 seconden. Direct opent de Colombiaan de jacht, Pozzovivo en Majka in zijn wiel.

Hoger op de berg valt Zakarin aan en Kruijswijk reageert weer met verve. Een paar km later opent Valverde het vuur. Kruijswijk zit in no time n zijn wiel, terwijl Zakarin het gaatje dicht. Nibali buigt het hoofd en krijgt gezelschap van Chaves, Majka en Pozzovivo.

Kruijswijk is als eerste boven, terwijl Nibali op de steilste stroken net onder de top wordt gelost uit de achtervolgende groep. Chaves zet nog alles op alles, maar hij komt niet meer dichterbij op de niet bepaalde steile slotklim.

Zakarin, Valverde en Kruijswijk stormen gedrieën naar de meet en in de sprint is de Spanjaard de rapste. Zo pakt Kruijswijk zijn derde tweede plek op rij, waarbij hij telkens weer wat uitliep op de nummer twee.

Kruijswijk is in topvorm. Wie houdt hem tegen?

Uitslag 16e etappe Giro d’Italia

1. Alejandro Valverde (Spa)
2. Steven Kruijswijk (Ned) z.t
3. Ilnur Zakarin (Rus) + 0.08
4. Diego Ulissi (Ita) + 0.37
5. Bob Jungels (Lux) z.t.
6. David Lopez (Spa) + 0.38
7. Sergey Firsanov (Rus) z.t.
8. Esteban Chaves (Col) + 0.42
9. Rafal Majka (Pol) + 0.50
10. Domenico Pozzovivo (Ita) + 1.47

11. Vincenzo Nibali (Ita) z.t.
14. Jakob Fuglsang (Den) + 3.20
18. Kanstantsin Siutsou (WRu) z.t.
19. Andrey Amador (Cri) z.t.
25. Rigoberto Uran (Col) + 5.28
33. Maxime Monfort (Bel) + 12.43

Klassement na de 16e etappe
1. Steven Kruijswijk (Ned)
2. Esteban Chaves (Col) + 3.00
3. Alejandro Valverde (Spa) + 3.23
4. Vincenzo Nibali (Ita) + 4.43
5. Ilnur Zakarin (Rus) + 4.50
6. Rafal Majka (Pol) + 5.34
7. Bob Jungels (Lux) + 7.57
8. Andrey Amador (Cri) + 8.53
9. Domenico Pozzovivo (Ita) + 10.05
10. Kanstantsin Siutsou (Wru) + 11.03

11. Jakob Fuglsang (Den) + 11.21
12. Rigoberto Uran (Col) + 13.53
19. Maxime Monfort (Bel) + 30.26
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Giro 2016 Parcours etappe 17: Molveno- Cassano d’Adda


Woensdag 25 mei 2016 - Het lijkt een relatief rustige dag in de Giro te worden voor de mannen die vechten voor de eerste plekken in het klassement. De etappe van Molveno naar Cassano d’Adda gaat over 196 kilometer en is, op papier, een prooi voor de sprinters.

Vanuit de start is het vandaag nog wel even op- en afdraaien. Na ongeveer 95 kilometer koersen, ronden de renners de Passo Sant’Eusebio. Dat is vandaag de enige top waar punten voor de bergtrui te sprokkelen zijn.

Nadat de coureurs het bekende stadje Brescia bereiken, is het geaccidenteerde terrein achter de rug en is het nog 90 kilometer vlak tot op de streep in Cassano d’Adda. Afgezien van een aantal tunnels, rotondes, snelheidsdrempels en twee flauwe bochten voor de finish komt het peloton vanaf Brescia nul obstakels tegen.

Vandaag dus een doorkomst door Brescia, de tweede stad van de voor wielerliefhebbers geliefde regio Lombardije. Stad en omgeving behoren tot de belangrijkste industriegebieden van Italië. In 2013 was Brescia het decor voor de laatste etappe van de Giro. Vicenzo Nibali werd in het roze gehuldigd als eindwinnaar, terwijl Mark Cavendish beslag legde op de dagwinst na een massasprint.

De 17e etappe van de Giro begint om 12:35 en de finish wordt rond 17:15 verwacht. Aan de meet zijn 10, 6 en 4 bonificatieseconden te verdienen, terwijl bij de tussensprints 3, 2 en 1 seconden te pakken zijn.

Giro 2016 Etappe 17: Kluge verrast sprinters, Kruijswijk houdt roze trui

Giro etappe winnaar Roger KlugeOver 196 kilometer voert de 17e etappe van de Giro d'Italia van Molveno naar Cassano d’Adda. Na al het klimgeweld van de afgelopen dagen weer eens een kans voor de rappe mannen, zo leek het op voorhand. Maar Roger Kluge ontsnapt in de laatste kilometer en wint met een paar meter verschil voor het aanstormende peloton. De roze trui van Steven Kruijswijk komt niet in gevaar.

Koersverloop


Oss, Broett en Zhupa gaan er direct na de start vandoor en trappen maximaal 6 minuten voorsprong bij elkaar. Met nog 22 km te rijden is er minder dan 1 minuut van over en maken Bak, Belkov en Konovalovas de oversteek.

Op 1,5 km van de meet is het verhaal van de zes over, al geeft Lars Bak zich niet zomaar gewonnen. Pozzato springt er naartoe en laat Bak achter, maar dan krijgt hij gezelschap van Kluge. De 30-jarige Duitser is laat op zijn beurt de Italiaan achter en houdt net genoeg over om de mooiste zege uit zijn loopbaan te vieren.

Uitslag 17e etappe Giro d’Italia


1. Roger Kluge (Dui)
2. Giacomo Nizzolo (Ita) z.t.
3. Nikias Arndt (Dui) z.t.
4. Sacha Modolo (Ita) z.t.
5. Matteo Trentin (Ita) z.t.
6. Alexander Porsev (Rus) z.t.
7. Pim Ligthart (Ned) z.t.
8. Ramunas Navardauskas (Lit) z.t.
9. Manuel Belletti (Ita) z.t.
10. Paolo Simion (Ita) z.t.

11. Sean De Bie (Bel) z.t.


Klassement na de 17e etappe


1. Steven Kruijswijk (Ned)
2. Esteban Chaves (Col) + 3.00
3. Alejandro Valverde (Spa) + 3.23
4. Vincenzo Nibali (Ita) + 4.43
5. Ilnur Zakarin (Rus) + 4.50
6. Rafal Majka (Pol) + 5.34
7. Bob Jungels (Lux) + 7.57
8. Andrey Amador (Cri) + 8.53
9. Domenico Pozzovivo (Ita) + 10.05
10. Kanstantsin Siutsou (Wru) + 11.03

11. Jakob Fuglsang (Den) + 11.21
12. Rigoberto Uran (Den) + 13.53
19. Maxime Monfort (Bel) + 30.26

later meer.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Giro 2016 Parcours etappe 18: Muggiò – Pinerolo

Donderdag 26 mei 2016 - De renners hebben in rit 18 maar liefst 240 kilometer voor de wielen. Onderweg komen ze al even door Turijn, waar de Giro drie dagen later zijn grande finale beleeft. Ze mochten willen dat het al zover was. Eerst nog 'even' de monsterafstand van vandaag, met een meer dan pittige finale, en dan tot tweemaal aan toe het hooggebergte in...

Rit 18 is de laatste etappe voor het echte hooggebergte van het slotweekend. Na een lange vlakke aanloop beginnen de wegen na 170 kilometer trappen, zo’n 20 kilometer voorbij Turijn, iets op te lopen. Bij Cumiana gaat het over een afstand van 3,8 kilometer met 6,3% omhoog.

Na 211 kilometer arriveren de renners in aankomstplaats Pinerolo, maar ze mochten willen dat ze meteen in de bus konden. De organisatie van de Giro heeft nog een venijnig toetje voor hen in petto.

Kort na het verlaten wacht de korte maar loeisteile klim op de Via dei Principi d’Acaja, die straks ook de finale kleurt. Vervolgens komt de Pramartino in beeld, gelegen op 925 meter boven zeeniveau. De klim is 4,65 kilometer lang tegen een gemiddelde van 10,5%. De steilste strook klokt 17%. In 2009 zat de Pramartino in de Giro en in 2011 in de Tour de France, al werd hij beide malen van een andere kant bedwongen.

Nu is het naar de meet nog een kleine 20 kilometer. De helft daarvan daalt stevig over een smal en kronkelig weggetje richting de meest speciale hindernis van de dag. Op 2.500 meter van de meet draaien de renners linksaf de Via Principi d’Acaja. Een kort (slechts 540 meter) maar zeer venijnig klimmetje met een gemiddelde van maar liefst 14% en uitschieters tot en met 20%. Het peloton trekt zich hier omhoog door een smalle doorgang. Alsof het al niet zwaar genoeg is, liggen er ook nog een aantal stroken met kasseien op deze steile flank.

Een lastige afdaling voert naar de, zo goed als vlakke, laatste 1,5 kilometer.

Aan de meet zijn 10, 6 en 4 bonificatieseconden te verdienen, terwijl bij de tussensprints 3, 2 en 1 seconden te pakken zijn.

Giro 2016 Etappe 18: Matteo Trentin slaat toe, Kruijswijks roze trui geen moment in gevaar

Giro etappewinnaar Matteo Trentin 2016De 18e etappe is de langste van de hele Giro. Tussen Muggiò en Pinerolo overbruggen de renners 240 kilometer. Een grote groep rijdt al vroeg weg en in de finale lijkt het tussen twee Italianen, Gianluca Brambilla en Moreno Moser, te gaan. Maar nee, als een duveltje uit een doosje sluit Trentin aan op 200 meter van de meet en hij sprint overtuigend naar de zege. In het klassement gebeurt er niets noemenswaardigs, ondanks de finale die op papier sensatie bood. Kruijswijk heeft de Giro stevig in zijn greep.

Koersverloop

Al snel na vertrek uit Muggiò is een grote kopgroep een feit. Pim Ligthart, Albert Timmer en de onvermijdelijke Daniel Oss zijn in gezelschap van Brambilla, Trentin, Kluge, Malacarne, Arndt, Küng, Moser, Navardauskas, Le Gac, Knees, Modolo, Mohoric, Domont, Solomennikov, Yamamoto, Zilioli, Broett, McCarthy, Rovny, Amezqueta en Busato. De 24 trappen een voorsprong van zo’n 12 minuten bij elkaar.

Bij het naderen van de Pramartino klim gaat Broett solo. Het kasseiklimmetje dat ook de finale zal tekenen rijdt hij op met 14 seconden voorsprong op de achtervolgende groep, terwijl het peloton op 14 minuten rijdt. Eenmaal boven melden Brambilla, Rovny, Moser, McCarthy, Modolo, Timmer en Trentin zich op kop.

Op de Pramartino blijven alleen Brambilla en Moser over. Ze ronden de top met een halve minuut voorsprong op Arndt en Rovny, terwijl Modolo en Trentin zich bij de achtervolgers aansluiten in de afdaling.

Brambilla zit bij Moser in het wiel met nog twee honderd meter te gaan. Hij heeft gezien dat zijn ploeggenoot Trentin met een solo-achtervolging bezig is en maakt geen aanstalten. Moser ook niet, en Trentin maakt daar handig gebruik van door over de twee heen te vliegen en de zege te pakken.

Uitslag 18e etappe Giro d’Italia

1. Matteo Trentin (Ita)
2. Moreno Moser (Ita) z.t.
3. Gianluca Brambilla (Ita) z.t.
4. Sacha Modolo (Ita) + 0.20
5. Nikias Arndt (Dui) + 0.30
6. Ivan Rovny (Rus) + 0.34
7. Matteo Busato (Ita) + 1.10
8. Christian Knees (Dui) + 1.16
9. Axel Domont (Fra) + 1.24
10. Davide Malacarne (Ita) + 4.28

20. Albert Timmer (Ned) + 7.51
24. Alejandro Valverde (Spa) + 13.24
25. Steven Kruijswijk (Ned) z.t.
26. Rafal Majka (Pol) z.t.
27. Vincenzo Nibali (Ita) z.t.
28. Esteban Chaves (Col) z.t.
29. Ilnur Zakarin (Rus) z.t.
30. Bob Jungels (Lux) z.t.
31. Domenico Pozzovivo (Ita) z.t.
32. Rigoberto Uran (Col) z.t.
34. Andrey Amador (Cri) z.t.
40. Maxime Monfortd (Bel) + 13.41

Klassement na de 18e etappe

1. Steven Kruijswijk (Ned)
2. Esteban Chaves (Col) + 3.00
3. Alejandro Valverde (Spa) + 3.23
4. Vincenzo Nibali (Ita) + 4.43
5. Ilnur Zakarin (Rus) + 4.50
6. Rafal Majka (Pol) + 5.34
7. Bob Jungels (Lux) + 7.57
8. Andrey Amador (Cri) + 8.53
9. Domenico Pozzovivo (Ita) + 10.05
10. Kanstantsin Siousou (WRu) + 11.15

11. Rigoberto Uran (Col) + 13.53
12. Jakob Fuglsang (Den) + 16.08
19. Maxime Monfort (Bel) + 30.43

Morgen weer wat bergjes :o
l
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Giro 2016 Parcours etappe 19: Pinerolo – Risoul


Vrijdag 27 mei 2016 - De op één na laatste bergetappe van de Giro 2016 voert in 162 kilometer van Pinerolo naar het Franse ski-oord Risoul. Kruiswijk kan in de verte de finish al zien, maar nog even door bijten.Dat betekent een 12,85 kilometer lange slotklim tegen 6,9%. Halverwege ligt de lange en hoge Agnel bovendien in het parcours. In totaal gaat het een slordige 80 kilometer bergop.

De broertjes Schleck bewaren goede herinneringen aan vertrekplaats Pinerolo. In de Tour de France van 2011 vertrok de 18e etappe er om te eindigen op de Galibier. De inmiddels afgezwaaide Andy kwam daar als eerste boven en Fränk werd tweede op 2’07″.

Onderweg naar Risoul ligt de Col Agnel op de route. Het is na de Col de l’Iseran en de Stelvio de hoogste pas van Europa, dus het is wel de vraag of de top zo vroeg in het jaar al bedwongen kan worden. De Agnel ligt op 2.744 meter hoogte. In 2013 werd de etappe over de Stelvio op het laatste moment geskipt wegens zware sneeuwval en in 2014 vond die plaats in ijzige omstandigheden.

Vanaf kilometer 38 gaat de weg continu omhoog, tot de renners bij kilometer 106,4 bovenop de Col Agnel komen. In die 68,4 kilometers worden 2.404 hoogtemeters overwonnen, wat neerkomt op een gemiddeld stijgingspercentage van zo’n 3,5%. De eerste 35 kilometer van de klim zijn nog redelijk eenvoudig, 1,8% gemiddeld, het venijn zit nadrukkelijk in de staart. Het asfalt ligt in de laatste 10 kilometer met een gemiddelde hellingshoek van 9,5% op de aarde, terwijl het klimmen nog eens wordt bemoeilijkt door de steeds ijler wordende lucht. Op 8,3 en 3,3 kilometer van de top zitten de steilste stroken, allebei van 15%.

De slotklim naar Risoul is over de volle lengte van 12,85 kilometer een toonbeeld van gelijkmatigheid. De stijgingsgraad schommelt constant rond de 7%. Het steilste stuk zit tegen het einde als de weg 3 kilometer lang met gemiddeld 8,2% stijgt.

In 2014 zat de Risoul-klim in de Tour de France en dat werd een zege voor Rafal Majka.

In het Critérium du Dauphiné van 2013 stelde Chris Froome zijn eindzege veilig op de flanken naar het Franse ski-oord, al werd de etappe zelf gewonnen door Alessandro De Marchi.

Aan de meet zijn 10, 6 en 4 bonificatieseconden te verdienen, terwijl bij de tussensprints 3, 2 en 1 seconden te pakken zijn.

De 19e etappe van de Giro begint om 12:45 en de finish wordt verwacht rond 17:15 pm.

Giro 2016 Etappe 19: Solozege Nibali, Kruijswijk verspeelt roze trui door val aan Chaves

Giro etappewinnaar Vincenzo Nibali 2016 De 19e etappe van de Giro 2016 gaat voor het de helft bergop. In 162 kilometer rijden de coureurs naar het Franse skidorp Risoul. Kruijswijk rijdt sterk, maar als hij valt vlak na het ronden van de Agnel moet hij in de achtervolging. Nibali valt aan op de slotklim en soleert naar de zege.
Een zwarte dag voor de Nederlandse wielrensport, je ziet wel om een grote koers te winnen moet je niet alleen een goede wielrenner zijn, maar je moet ook een grote doses geluk hebben.

Koersverloop

Ondanks dat het al snel licht heuvelop gaat, ligt het tempo vanaf de start erg hoog. De renners leggen meer dan 50 km af in het eerste uur. Ondanks tal van pogingen slaagt lange tijd geen renner erin weg te komen.

Pas na de tweede tussensprint, ongeveer 75 km in koers, is de kopgroep eindelijk een feit. 28 renners, onder wie Wellens, Monfort, Scarponi, Ulissi, Nieve, Plaza en Nieve. Ze rijden naar een kleine 5 minuten voorsprong.

Op de steilere stroken slaat de kopgroep uit elkaar. Scarponi gaat solo met Nieve, Ulissi en Monfort als beste achtervolgers.

Chaves zet zijn concurrenten meermaals onder druk, maar Kruijswijk heeft telkens snel een reactie paraat. Zakarin, Valverde en Majka moeten lossen, zodat Chaves, Nibali en Kruijswijk de beste klassementsrenners in koers zijn.

Scarponi is als eerste boven, op anderhalve minuut gevolgd door Nieve en vlak daarachter zit Monfort. Het supertrio Kruijswijk, Chaves en Nibali rondt de top op 5 minuten, Valverde zit daar een kleine minuut achter.

Vlak na het ronden van de top rijdt Kruijswijk in de sneeuwmuren rond de weg en slaat over de kop. Hij wordt ingehaald door de groep Valverde en moet in de achtervolging. Nibali en Chaves maken vaart en breiden de voorsprong op Kruijswijk in de afdaling uit naar bijna anderhalve minuut. Kruijswijk is niet de enige die valt, Zakarin valt heel ongelukkig en moet de koers verlaten.

Monfort rijdt een strakke afdaling en meldt zich bij Scarponi. Van een samenwerking komt het niet, want de Italiaan wacht om zijn kopman Nibali bij te staan. Kruijswijk rijdt dan op andere halve minuut. Hij moet het lang alleen doen, tot hij aansluiting vindt bij een groep met Jungels.

Op de slotklim wordt Monfort ingerekend door de groep met Nibali en Chaves. Valverde zit er 1 minuut achter, terwijl Kruijswijk op 2 minuten volgt, maar gaandeweg de klim groeit het. De achtervolging heeft veel inspanning gekost. Te veel?

Hoger op de berg bepaalt Nibali het tempo. Samen met Chaves, Nieve en Ulissi is hij over. Op 7 km van de top rijdt Kruijswijk op 3 minuten achterstand.

Nibali valt aan op 5 km van de top en gaat solo verder. Chaves gaat in de achtervolging, maar dicht het gat net niet. Beetje bij beetje loopt Nibali uit. Chaves wordt weer bijgehaald door Nieve. Kruijswijk bungelt op 4 minuten.

Uitslag 19e etappe Giro d’Italia


1. Vincenzo Nibali (Ita)
2. Mikel Nieve (Spa) + 0.51
3. Esteban Chaves (Col) + 0.53
4. Diego Ulissi (Ita) + 1.02
5. Rafal Majka (Pol) + 2.14
6. Alejandro Valverde (Spa) z.t.
7. Rigoberto Uran (Col) z.t.
8. Georg Preidler (Oos) + 2.43
9. Nicolas Roche (Ier) + 2.51
10. Hubert Dupont (Fra) z.t.

11. Maxime Monfort (Bel) + 3.00
14. Bob Jungels (Lux) + 3.45
15. Andrey Amador (Cri) + 4.30
16. Steven Kruijswijk (Ned) + 4.54


Klassement na de 19e etappe


1. Esteban Chaves (Col)
2. Vincenzo Nibali (Ita) + 0.44
3. Steven Kruijswijk (Ned) + 1.05
4. Alejandro Valverde (Spa) + 1.48
5. Rafal Majka (Pol) + 3.59
6. Bob Jungels (Lux) + 7.53
7. Andrey Amador (Cri) + 9.34
8. Rigoberto Uran (Col) + 12.18
9. Kanstatsin Siousou (WRu) + 13.19
10. Domenico Pozzovivo (Ita) + 14.11

14. Maxime Monfort (Bel) + 29.53

Morgen is er weer een dag met bergen, heeft Kruiswijk nog wat in de beenen om zijn achterstand in te halen? Haast zonder hulp, Astana zal alles doen om Nibali te laten winnen met maar 0,44 sec achterstand en we moeten toegeven dat Nibali echt wel kan fietsen.
later meer.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Giro 2016 Parcours etappe 20: Guillestre - Sant’Anna di Vinadio

Vandaag de laatste dag dat de klassement rijders iets aan hun positie kunnen veranderen, Nibali gaat zeker proberen om Chavis te ontwrichten, kan Kruiswijk noig iets doen of heeft hij gisteren al zijn kruit verschoten?

Zaterdag 28 mei 2016 – Kort en loodzwaar, zo kun je de laatste bergrit van de Giro 2016 krachtig kenschetsen. De rit van Guillestre naar Sant’Anna di Vinadio telt 134 kilometer en is 100% op maat van de klimgeiten.

Als er iemand nog verschil wil maken, dan moet dat vandaag gebeuren. De etappe van Guillestre naar Sant’Anna di Vinadio is de laatste kans voor klassementsrenners om de rangschikking nog één keer op z’n kop te zetten.

Guillestre ligt op een steenworp afstand van Risoul, finishplaats van de 19e etappe en eveneens Frans. Sowieso is de laatste bergrit van de Giro 2016 een bijna geheel Franse aangelegenheid, want alleen de laatste 10 kilometers zijn te vinden in Italië.

Veel wielertoeristen kennen Guillestre, want het dorpje in de Hautes-Alpes is een bekende aanvangsplek voor de beklimming van de Col d’Ízoard. Die laten de renners echter links liggen, want de eerste klim van de dag is de Col de Vars, die gemiddeld 5,8% klokt. Een lekkere inkomer.

Na een 20 kilometer lange afdaling wacht de beklimming van de Col de la Bonette. In totaal loopt de weg 22,2 kilometer onafgebroken omhoog tot de top en daarbij hoort een stijgingsgraad van 6,7%. De lengte van de klim zal niet het enige zijn wat de renners zuurstofschuld kan opleveren, want de top ligt op maar liefst 2.715 meter hoogte.

In de Tour van 2008 vloog de Zuid-Afrikaan John-Lee Augustyn in de afdaling van de Col de la Bonette meters naar beneden het ravijn in. Hij klauterde er weer uit en vervolgde met de schrik in de benen de weg naar beneden. Voor veel renners zal het een rustgevende gedachte zijn dat ze dit keer via de andere zijde mogen afdalen.

Eenmaal beneden in Isola wacht er weer zo’n monsterklim. De Colle della Lombarda is 20 kilometer lang en stijgt daarbij met 6,9%. Vanaf de top, op 2.350 meter boven zeeniveau, dalen de renners hard Italië binnen. De afdaling is smal en technisch. De coureurs finishen niet in het dal, want al na 8 kilometer naar beneden gaat het weer stevig bergop voor de korte slotklim naar Sant’Anna di Vinadio: 2,3 kilometer tegen 8,3% met in de tweede helft ook nog een strook van 11%.

De laatste kilometer zal ongetwijfeld prachtige beelden opleveren. De renners rijden via een smalle weg, geflankeerd door oude graven, omhoog richting streep.

In 2001 zou de 18e etappe van de Giro finishen in aankomstplaats Sant’Anna di Vinadio, maar die rit werd geannuleerd wegens slecht weer. Laten we ervan uitgaan dat de organisatie deze editie meer geluk heeft.

Aan de meet zijn 10, 6 en 4 bonificatieseconden te verdienen, terwijl bij de tussensprints 3, 2 en 1 seconden te pakken zijn.

De 20e etappe van de Giro d’Italia 2016 begint om 12:45 en de finish wordt rond 17:15 verwacht.

Laatse nieuws: Kruiswijk heeft een gebroken rib, maar hij gaat wel van start en houd zich goed tijdens de koers en heeft hulp van een ploegmaat tijdens de klim.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.


Plaats reactie