Wielrennen

Hier kan iedereen alles plaatsen over zaken die actueel en interessant zijn, maar niets met scheepvaart te maken hebben.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Vuelta 2016 Parcours etappe 6: Monforte de Lemos - Luintra (Ribeira Sacra)


Donderdag 25 augustus 2016
- Eén klim van de 2e categorie en twee ongecategoriseerde puisten in de finale gaan er vermoedelijk voor zorgen dat de 163,2 kilometer lange Vuelta-etappe tussen Monforte de Lemos en Luintra niet eindigt in een massasprint. De 6e rit van de Vuelta 2016 opent kansen voor rappe mannen die een berg verteren. Óf voor vluchters.

De start is in Monforte de Lemos, een schilderachtig stadje aan de Rio Cabe. Het wordt gedomineerd door een kasteel op een hoge heuvel. Minstens zo imposant is Nosa Señora da Antiga, een monumentale school met een eigen kerk.

De eerste 82 kilometer maken de renners een ronde door de omgeving. Vervolgens komen ze weer door Monforte de Lemos, om van daaruit richting het zuiden af te zakken.

Al direct wordt het parcours, ten zuiden van de rivier de Sil, heuvelachtiger. Na 115,9 kilometer ronden de renners de Alto Alenza, een col van de 2e categorie. Na een tweetraps-afdaling wacht de ongecategoriseerde Alto de Mirador de Cabezoas, waarvan de top zich op 18 kilometer van de finish bevindt.

De finale brengt nog een kleine verrassing. Op 5,5 kilometer van de meet stijgt de Pombar-klim ruim 2 kilometer met een slordige 5%. De top ligt op 3,3 kilometer van de meet. Na een vlakke sectie is de een na laatste kilometer in dalende lijn, waarna slotkilometer met circa 3% oploopt. Een vluchter, een daler, of een sprinter met klimmersbenen?

Het decor voor de laatste kilometers is adembenemend mooi. De smalle weg kronkelt zich langs de Sil, door het gedeelte dat Ribeira Sacra wordt genoemd. Een bekend wijngebied. Langzaam loopt de weg ook omhoog, uit het dal, naar Luintra. Een piepklein dorp dat met de finish van deze Vuelta-etappe eindelijk eens de geschiedenisboeken haalt.

De 6e etappe van de Vuelta begint om 13:36 en de finish wordt rond 17:40 verwacht. Aan de finish zijn er 10, 6 en 4 seconden voor de eerste drie renners. Onderweg zijn er bij de tussensprint (na 114 kilometer) 3, 2 en 1 seconden te verdienen.


Vuelta 2016 Etappe 6: Simon Yates soleert naar winst, Atapuma houdt rood


simon yates vuelta winner stage 6
De 6e etappe van de Vuelta telt 163,2 kilometer en biedt een uitdagende finale. Op een klimmetje met de top op 3,3 kilometer trekt Simon Yates ten aanval. Hij pakt vroege vluchter Mathias Frank en soleert naar de zege.

Koersverloop

De eerste aanval is van Simon Pellaud, Loïc Chetout en Christoph Pfingsten. Het peloton geeft ze geen ruimte. Ook de daaropvolgende aanvallen (en dat zijn er veel) worden geneutraliseerd.

Pas na 45 kms is het raak als Jan Bakelants, Gert Dockx, Alberto Losada, Laurent Didier, Andrey Zeits, Kevin Reza, Omar Fraile, Mathias Frank, Valerio Conti, José Mendes en Gregor Muhlberger de krachten bundelen. Ze trappen ruim 2 minuten voorsprong bij elkaar. Veel meer wordt het niet, want BMC houdt de teugels strak in het peloton.

Op de Alto Alenza is het verschil gezakt tot ruim 1 minuut als Omar Fraile solo verder gaat. Het gat groeit tot een kleine 3 minuten op het peloton en 1 minuut op Bakelants, Didier, Zeits, Losado en Frank. In de afdaling moet Losado lossen door een stuurfout.

Op ruim 20 km van de meet moet ook Didier laten lopen. De andere drie achtervolgers pakken Fraile 3 km later terug. Frank laat er geen gras over groeien en gaat direct solo. Het peloton zit dan op 1 minuut. Fraile vindt het wel mooi geweest en de solist zet Bakelants en Zeits al snel op een halve minuut.

Met nog 5 km te gaan worden Zeits en Bakelants gepakt en even later trekken Dani Moreno en Simon Yates ten aanval. Yates laat de Spanjaard achter en peuzelt Frank op. Ben Hermans meldt zich bij Moreno en samen voegen ze zich bij Frank. Ook Luis León Sánchez, Fabio Felline en Kenny Elissonde roeren zich nog. Maar het is Simon Yates die de finale vastbesloten naar zich toe trekt.


Uitslag 6e etappe Vuelta


1. Simon Yates (GB)
2. Luis León Sánchez (Spa) + 0.20
3. Fabio Felline (Ita) + 0.22
4. Ben Hermans (Bel) z.t.
5. Kenny Elissonde (Fra) z.t.
6. Daniel Moreno (Spa) z.t.
7. Mathias Frank (Zwi) z.t.
8. Alejandro Valverde (Spa) + 0.29
9. Romain Hardy (Fra) z.t.
10. Simon Clarke (Aus) z.t.

14. Esteban Chaves (Col) z.t.
15. Alberto Contador (Spa) z.t.
16. Darwin Atapuma (Col) z.t.
20. Chris Froome (GB) z.t.
22. Samuel Sánchez (Spa) z.t.
29. Andrew Talansky (VS) z.t.
30. Louis Meintjes (ZAf) z.t.
33. George Bennett (NZl) z.t.
42. Bart De Clerq (Bel) + 0.58
59. Robert Gesink (Ned) + 6.21



Klassement na de 6e etappe


1. Darwin Atapuma (Col)
2. Alejandro Valverde (Spa) + 0.28
3. Chris Froome (GB) + 0.32
4. Nairo Quintana (Col) + 0.38
5. Esteban Chaves (Col) z.t.
6. Samuel Sánchez (Spa) + 1.07
7. Leopold König (Tsj) + 1.12
8. Peter Kennaugh (GB) + 1.14
9. Gianluca Brambilla (Ita) + 1.22
10. Simon Yates (GB) + 1.28

12. Alberto Contador (Spa) + 1.52
15. Andrew Talansky (VS) + 2.13
17. Ben Hermans (Bel) + 2.20
23. George Bennett (NZ) + 3.09
24. Louis Meintjes (ZAf) + 3.10
57. Robert Gesink (Ned) + 21.10

Later meer.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.

Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Vuelta 2016 Parcours etappe 7: Maceda - Puebla de Sanabria


Vrijdag 26 augustus 2016 - De 7e etappe van La Vuelta a España is net zo min geschikt voor klimmers als voor sprinters. Gaat een aanvaller er na de 158,5 kilometer tussen Maceda en Puebla de Sanabria met de dagwinst vandoor?

De Vuelta mag dan wel de zevende dag ingaan, erg ver verwijderd van de start van deze ronde zijn de renners nog niet. De startplaats van deze etappe, Maceda, ligt namelijk maar 30 kilometer van Laias, het dorpje waar de eerste etappe begon.

Maceda wordt – zoals zoveel dorpen in Galicië – gedomineerd door een kasteel dat strategisch op het hoogste punt is gebouwd. De Castelo de Maceda is tegenwoordig een hotel.

De renners vertrekken in zuidwestelijke richting, om daar na circa 20 kilometer koers de Puerto de Allaniz te beklimmen. Een klimmetje van de 3e categorie. Vanaf daar gaat het oostwaarts. Vlak voor Verín volgt een flinke afdaling om zo het dal van de Rio Támega te bereiken. Zodra de renners de rivier zijn overgestoken, loopt de weg steil omhoog. Met het bereiken van de top van deze Alto de Fumaces, een klim van de 3e categorie, zit de eerste helft van deze etappe er op.

Het parcours wordt heuvelachtiger en golft voortdurend omlaag en omhoog. Dit is ook het moment dat het peloton na zeven dagen Galicië vaarwel zegt en Castilië en Léon binnen dendert. De meeste heuvels tellen niet mee voor de bergprijs, maar de Alto de Padornelo wel. Deze puist van de 3e categorie ligt op 18 kilometer van de finish. Heel lastig is de klim niet (6,5 kilometer à 3,7%), maar na de constant op en af gaande rit kan hij wel eens het Waterloo zijn voor sprinters.

Na de top volgt een steile afdaling, waarna een vlakke sectie de renners naar een venijnige aankomst leidt. De laatste 500 meter lopen verraderlijk op dus de sprint moet goed getimed worden. Of gaat er een vluchter met de buit vandoor?

De finishstreep is getrokken in Puebla de Sanabria, een schilderachtig dorpje met stadsmuren, een kasteel en oude kerken.

De 7e etappe van de Vuelta begint om 13:49 en de finish wordt rond 17:40 verwacht. Aan de finish zijn er 10, 6 en 4 seconden voor de eerste drie renners. Onderweg zijn er bij de tussensprint (na 104 kilometer) 3, 2 en 1 seconden te verdienen.

Vuelta 2016 Etappe 7: Van Genechten wint chaotische sprint, Atapuma behoudt leiding

jonas van genechten vuelta etappe winnaar. Ook de 7e etappe van La Vuelta a España wemelt weer van de heuvels. Hoewel er slechts drie gecategoriseerde klimmen zijn, gaat het de hele dag op en af. Toch loopt de rit uit op aan massasprint. Jonas Vangenechten is de rapste, terwijl een valpartij de boel verstoord. Contador is het belangrijkste slachtoffer. Atapuma houdt de leiding, al komt Valverde met de derde plaats 4 seconden dichterbij

Koersverloop

Meteen vanaf de start proberen diverse renners te ontsnappen. Na 12 kilometer koers is het raak en slaan Victor Campenaerts, Sander Armée, Johan Le Bon, Davide Villella, Vegard Laengen en Luis Angel Maté een gat. Ze trappen een maximale voorsprong van 4 minuten op het peloton bij elkaar, bereikt na één uur koers.

Maté is al eerste boven op de eerste twee officiële klimmen, waarna het op ruim 40 km van de finish is het gedaan met hun avontuur van de kopgroep.

Dario Cataldo valt aan met nog 30 km te gaan. Hij krijgt vier man mee: Luis León Sánchez, Simon Clarke, Gianluca Brambilla en Luis Angel Maté, die dus wéér mee is. Ook de derde klim rondt hij als eerste en zo stijgt Maté naar de tweede plek in het bergklassement.

Op 8 km van de meet is het bijna gedaan met de voorsprong van de leiders als Clarke en Sánchez er samen vandoor gaan. Op de oplopende aankomst worden ze teruggepakt en in de sprint is Jonas Van Genechten de man van de dag. Hij blijft Daniele Bennati en Alejandro Valverde voor, die met zijn derde plaats 4 bonificatieseconden pakt en zo Atapuma nadert tot 24 seconden.

In de sprint ging Contador hard tegen de grond en hij kwam bloedend aan de schouder over de streep.

Uitslag 7e etappe Vuelta

1. Jonas Van Genechten (Bel)
2. Daniele Benatti (Ita) z.t.
3. Alejandro Valverde (Spa) z.t.
4. Philippe Gilbert (Bel) z.t.
5. Kevin Reza (Fra) z.t.
6. Gediminas Bagdonas (Lit) z.t.
7. Gianni Meersman (Bel) z.t.
8. Kristian Sbaragli (Ita) z.t.
9. Romain Hardy (Fra) z.t.
10. Tosh Van der Sande (Bel) z.t.

Klassement na de 7e etappe


1. Darwin Atapuma (Col)
2. Alejandro Valverde (Spa) + 0.24
3. Chris Froome (GB) + 0.32
4. Nairo Quintana (Col) + 0.38
5. Esteban Chaves (Col) z.t.
6. Samuel Sánchez (Spa) + 1.07
7. Leopold König (Tsj) + 1.12
8. Peter Kennaugh (GB) + 1.14
9. Gianluca Brambilla (Ita) + 1.22
10. Simon Yates (GB) + 1.28

12. Alberto Contador (Spa) + 1.52
15. Andrew Talansky (VS) + 2.13
17. Ben Hermans (Bel) + 2.20
23. George Bennett (NZl) + 3.09
24. Louis Meintjes (ZAf) + 3.10
71. Robert Gesink (Ned) + 31.00

Later meer,
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Vuelta 2016 Parcours etappe 8: Villalpando - La Camperona (Valle de Sabero)


Zaterdag 27 augustus 2016
– Over een afstand van 181,5 kilometer rijden de renners in de 8e etappe van de Vuelta van Villalpando naar La Camperona. Vooral op het einde van de rit is het alle hens aan dek. Op de steile slotklim met maxima van 19,5% is het één-tegen-één voor de kopmannen in de Vuelta.

Voordat het peloton de hellende stroken van La Camperona moet trotseren, vertrekken de coureurs vanuit Villalpando. Een kleine gemeente in de Spaanse provincie Zamora behorende tot de, voor wielerliefhebbers bekende, regio Castilië en León.

Het begin van de rit lijkt een uitgelezen mogelijkheid om even van de mooie omgeving de genieten en een babbeltje te maken op de fiets. Echt vlak is het nooit in deze regio, maar onderweg komen de renners verder geen noemenswaardige hindernissen tegen. Menigeen zal blij zijn om de benen te kunnen sparen tot het ‘grand dessert’ van deze etappe. Hoe je ook naar boven rijdt. Het gaat pijn doen!

La Camperona. Een berg van de 1e categorie die in 2014 eenmaal eerder op het programma. Toen kwam Ryder Hesjedal als eerste over de streep. In totaal ruim 8 kilometer, maar dat is maar een deel van het verhaal.

De klim begint rustig. Na het dorpje Olleros de Sabero wordt het al steiler, met stijgingspercentages tot 10%. En als de renners eenmaal Sotillos de Sabero voorbij zijn, gaat het echt beginnen. In de laatste 3 kilometer zal menig renner geparkeerd komen te staan dankzij stijgingspercentages tot 19,5%. Je kunt dan rustig van een ‘Muur’ spreken.

De horrorweg lijkt op het lijf geschreven van een renner als Dani Moreno en Alejandro Valverde, al zullen ze moeten uitkijken met hun timing. Valverde zelf ging in 2014 te vroeg aan waardoor hij uiteindelijk veel tijd moest prijsgeven op de andere favorieten. Zuinig omgaan met de energie is de sleutel tot succes. Doet Valverde dat slim, dan staat hij aan het einde van de middag vermoedelijk in de rode trui naar het Spaanse publiek te zwaaien.


Aan de finish liggen er 10, 6 en 4 bonificatieseconden op de eerste drie renners te wachten. Onderweg zijn er bij de tussensprint (na 173 kilometer) 3, 2 en 1 seconden te verdienen.

De 8e etappe van de Vuelta van 2016 begint om 13:08 en de finish wordt rond 17:40 verwacht.

Hier moeten de Klassement rijders hun kaarten op de tafel leggen, je kan hier geen verstoppertje spelen.



Vuelta 2016 Etappe 8: Lagutin wint op La Camperona, Quintana rood


sergey lagutin vuelta winnaar etappe 8In de 8e etappe van de Vuelta moeten de klassementsrenners voor het eerst echt aan de bak. Nadat Lagutin de beste was van een vroege vlucht ontbrandt de strijd in de laatste, loeisteile kilometers van La Camperona. Quintana pakt de rode trui en Contador rijdt, ondanks zijn verwondingen, sterk.

De verassing kwam uit een onverwachte hoek, Froome zat te slapen :(

Koersverloop




Na 9 km trekken Zico Waeytens, Pieter Serry, Gatis Smukulis, Axel Domont, Sergey Lagutin, Jhonatan Restrepo, Jacques Janse van Rensburg, Mattia Cattaneo, Loïc Chetout, Scott Thwaites en Perrig Quemeneur op avontuur. Ze trappen een maximale voorsprong van dik 10 minuten bij elkaar. Geen enkele renner in de vlucht is een bedreiging voor het algemeen klassement. Axel Domont is het best geklasseerd, 23’28” van leider Atapuma.

Bij het opdraaien van de slotklim is het verschil gezakt tot 9 minuten. Waeytens valt aan in de kopgroep en hij krijgt Smukulis en Restrepo mee. De 21-jarige Colombiaan gaat al snel alleen verder. Serry, Lagutin, Domont en Quemeneur dichten het gat. De Restrepo kan het tempo niet volgen.

In het peloton lossen Froome en Atapuma, maar later haken ze weer aan.

In de laatste km moet Serry eraf. Lagutin klimt naar de zege door in de laatste paar honderde meter weg te rijden bij zijn concurrente.

Vlak voor de laatste km kunnen Contador en Atapuma het tempo in het peloton niet volgen. Quintana valt aan en de enige die enigszins kan volgen is Froome, al moet hij later toch buigen. Contador vecht zich terug en finisht als tweede klassementsrenner.

Uitslag 8e etappe Vuelta


1. Sergey Lagutin (Rus)
2. Axel Domont (Fra) + 0.10
3. Perrig Quemeneur (Fra) + 0.17
4. Mattia Cattaneo (Ita) + 0.24
5. Pieter Serry (Bel) + 0.40
6. Jacques Janse van Rensburg (ZAf) + 0.55
7. Scott Thwaites (GB) + 1.11
8. Gatis Smukulis (Let) + 1.30
9. Jhonatan Restrepo (Col) + 1.30
10. Loïc Chetout (Fra) + 1.44

12. Nairo Quintana (Col) + 4.41
13. Alberto Contador (Spa) + 5.06
15. Chris Froome (GB) + 5.14
16. Alejandro Valverde (Spa) z.t.
18. Andrew Talansky (VS) + 5.30
19. Daniel Moreno (Spa) + 5.35
20. Esteban Chaves (Col) + 5.38
21. Simon Yates (GB) z.t.
26. George Bennett (NZl) + 5.47
33. Louis Meintjes (Zaf) + 6.13


Klassement na de 8e etappe


1. Nairo Quintana (Col)
2. Alejandro Valverde (Spa) + 0.19
3. Chris Froome (GB) + 0.27
4. Esteban Chaves (Col) + 0.57
5. Leopold König (Tsj) + 1.16
6. Darwin Atapuma (Col) + 1.36
7. Alberto Contador (Spa) + 1.39
8. Daniel Moreno (Spa) + 1.44
9. Gianluca Brambilla (Ita) + 1.46
10. Samuel Sánchez (Spa) z.t.

11. Simon Yates (GB) + 1.47
12. Andrew Talansky (VS) + 2.24
19. Ben Hermans (Bel) + 3.30
20. George Bennett (NZl) + 3.37
22. Louis Meintjes (ZAf) + 4.04

De dag is voor Quintana, Valverde en Froome houden stand en Contador kruipt stiekum dichter bij

Later meer.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Vuelta 2016 Parcours etappe 9: Cistierna - Alto del Naranco (Oviedo)


Zondag 28 augustus 2016
- De 9e etappe van de Vuelta voert in 165 kilometer door het middelgebergte. De meet ligt bovenop de Alto del Naranco, een 6,6 kilometer lange klim met een steilste sectie van 8,9%.

Vanuit startplaats Cistierna klimmen de renners de eerste 6 kilometer 210 hoogtemeter, een gemiddelde stijging van 3,5%. In Spanje is dat niet genoeg voor een categorisering, het is wel een lekker opwarmertje.

Na een afdaling rijden de renners over golvende wegen naar de voet van de Puerto de San Isidro. Gelegen op 1.520 meter hoogte is dat het dak van de etappe. Om daar komen klimmen de renners 14,7 kilometer tegen 2,5%.

De volgende 50 kilometer zijn in dalende lijn en dus kunnen eventueel geloste sprinters weer aansluiten met het oog op de tussensprint in Langreo na 124,6 kilometer. Wel moeten ze dan kort daarvoor de Alto de Santo Emiliano (5,4 kilometer à 5,6%) zien te overleven.

In de 28 kilometer na de tussensprint volgen nog drie beklimmingen, waarvan er twee van de 3e categorie zijn: Alto de San Tirso (3,6 kilometer à 5,2%) en de Alto de la Manzaneda (3,5 kilometer à 6,4%). Na een korte afdaling wacht dan de slotklim naar de Alto del Naranco.

De Alto del Naranco, gelegen in de provincie Oviedo, is in de Vuelta een bekende aankomstplaats. Sinds 1974 werd de aankomstlijn maar liefst dertien keer op de top getrokken. De eerste winnaar was José Manuel Fuente Lavandera, die dat jaar twee etappes en het eindklassement won. In 2013 won Joaquim Rodríguez de 19e etappe op de Naranco.

De laatste Nederlandse winnaar op de Alto de Naranco was Bart Voskamp. In het shirt van TVM kwam hij in 1994 als eerste over de finish. Grote renners als Laurent Jalabert, Daniele Nardello en José Vicente García Acosta maakten in de jaren daarna het zegegebaar op de vermaarde top.

De beklimming van de Naranco was lange tijd de afsluiting van de Subida al Naranco, een fameuze eendagswedstrijd in Spanje. De race stond, op enkele jaren na, vanaf 1941 tot 2010 op de wielerkalender en had een 1.1-status van de UCI. Sinds 2011 is de eendagswedstrijd verleden tijd en is de klim de afsluiter van de Ronde van Asturië. Die race werd achtereenvolgens gewonnen door Javier Moreno, Beñat Intxausti, Amets Txurruka en Igor Antón.

De Alto del Naranco is 6,6 kilometer lang en over die afstand overbruggen de renners 428 hoogtemeters, wat gelijk staat aan een gemiddeld stijgingspercentage van 6,1%. Het steilste gedeelte is 8,9%.

Op de flanken van de berg staat de kerk van Santa María del Naranco, die in 848 werd voltooid. In 1985 kreeg de kerk van UNESCO de werelderfgoedstatus.

De 9e etappe van de Vuelta begint om 13:27 en de finish wordt rond 17:40 verwacht. Aan de finish zijn er 10, 6 en 4 seconden voor de eerste drie renners. Onderweg zijn er bij de tussensprint (na 124,6 kilometer) 3, 2 en 1 seconden te verdienen.

Vuelta 2016 Etappe 9: Dubbelslag De La Cruz!

david de la cruz vuelta etappe winnaarIn de 9e etappe van de Vuelta hebben de renners geen supersteile stroken voor de wielen. Wel zijn er genoeg hoogtemeters en de finish ligt op de Alto del Naranco. Daar leiden vroege vluchters Dries Devenyns en David de la Cruz de dans, terwijl de laatste in de laatste paar honderd meter wegspringt en de zege pakt. Als bonus pakt hij bovendien de rode trui

de La Cruz word niet gezien als een overwinnaar voor het algemeen klassement, zo mocht hij vandaag winnen en ook de rode trui aantrekken, is hij hem morgen weer kwijt??? we zullen zien. De grote namen blijven angstig bij elkaar, wie durft het aan morgen??????

Koersverloop

Na 12 kilometer koers lukt het een groep van twaalf renners – Thomas De Gendt, Jan Bakelants, Dries Devenyns, Dylan Teuns, Luis León Sánchez, Alexandre Geniez, Simon Clarke, David de la Cruz, Moreno Moser, Mathias Frank, Bartosz Huzarski en Pello Bilbao – om weg te komen. Ze pakken een maximale voorsprong van 5 minuten.

Op Puerto de San Isidro (2e categorie) is Thomas De Gendt als eerste boven en hij pakt 5 punten. Alexandre Geniez rondt de top als tweede, Simon Clarke als derde. Ook op de volgende twee klimmen pakt De Gendt de volle mep aan punten en de Vlaming leidt nu het bergklassement.

Met nog 22 km te gaan springen Dries Devenyns en Jan Bakelants weg. Voorsprong ruim 4 minuten bij het opdraaien van de een-na-laatste klim. Theuns sluit zich aan, maar later melden hun kompanen zich weer. Alleen Clarke, De Gendt en Bilbao zijn gelost.

Geniez is als eerste op de top en zo komt hij gelijk met De Gendt in het bergklassement. Devenyns valt weer aan en nu krijgt De la Cruz mee. In Oviedo sluit De Gendt aan en hij gaat er direct vandoor. Ook Bilbao meldt zich weer en hij volgt het voorbeeld van De Gendt met een aanval. Maar op de slotklim worden ze teruggepakt.

Het lijkt uit te lopen op een strijd tussen Devenyns en De la Cruz.

Uitslag 9e etappe Vuelta 2016

1. David de la Cruz (Spa)
2. Dries Devenyns (Bel) + 0.27
3. Moreno Moster (Ita) + 0.33
4. Luis-Leon Sanchez (Spa) + 0.51
5. Mathias Frank (Zwi) z.t.
6. Alexandre Geniez (Fra) + 0.53
7. Bartosz Huzarski (Pol) + 0.58
8. Thomas De Gendt (Bel) + 1.04
9. Pello Bilbao (Spa) z.t.
10. Dylan Teuns (Bel) + 1.10

13. Alejandro Valverde (Spa) + 2.56
14. Samuel Sánchez (Spa) z.t.
15. Chris Froome (GB) z.t.
16. Nairo Quintana (Col) z.t.
17. Esteban Chaves (Col) z.t.
18. Alberto Contador (Spa) z.t.
20. Leopold König (Tsj) z.t.
21. Simon Yates (GB) z.t.
23. Andrew Talansky (VS) z.t.
24. Darwin Atapuma (Col) + 3.04
26. Louis Meintjes (ZAf) z.t.
28. George Bennett (NZl) z.t.
45. Robert Gesink (Ned) + 3.45

Klassement na de 9e etappe

1. David de la Cruz (Spa)
2. Nairo Quintana (Col) + 0.22
3. Alejandro Valverde (Spa) + 0.41
4. Chris Froome (GB) + 0.49
5. Esteban Chaves (Col) + 1.19
6. Leopold König (Tsj) + 1.38
7. Alberto Contador (Spa) + 2.01
8. Darwin Atapuma (Col) + 2.06
9. Gianluca Brambilla (Ita) + 2.07
10. Samuel Sánchez (Spa) + 2.08

11. Simon Yates (GB) + 2.09
12. Daniel Moreno (Spa) + 2.14
13. Andrew Talansky (VS) + 2.46
19. George Bennett (NZl) + 4.07

In de top 10 is het mooi verdeelt, 2 renners van Moviestar, 2 van Sky, 2 van Etixx Q, 2 van BMC , en dan Contador en Chaves, Tinkof en Orica, allemaal klimmers



Later meer.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Vuelta 2016 Parcours etappe 10: Lugones - Lagos de Covadonga


Maandag 29 augustus 2016
- Een slaperig dorp van om en nabij de 70 inwoners dat overspoeld wordt door de Vuelta, een rondreizende metropool van honderden renners, volgers en duizenden supporters... Het overkomt Covadonga nagenoeg jaarlijks. Lagos de Covadonga is de aankomstplaats van een bergrit van 186 kilometer die vertrekt uit Lugones.

Ken je klassiekers! Iedere grote ronde houdt van traditie en sensatie. De Giro smult van de Mortirolo, de Zoncolan of de Stelvio. De Tour leeft van de spanning op l’Alpe D’Huez, de Galibier en de Mont Ventoux. En voor de Vuelta zijn de Alte de El Angliru, maar vooral Lagos de Covadonga traditionals en sensationals.

Lagos de Covadonga, een frisse afwisseling van heldere klinkers die het beeld van dartele klimgeiten op weg naar de koele meren op de top als het ware oproepen. De Vuelta in het midden van het prachtige landschap van het Nationaal Park Picos de Europa. Kan het nog mooier?

Lugones fungeert als startplaats van een etappe die grotendeels langs de kust wordt gereden. Een hobbelige – zeg maar heuvelachtige – aanloop knabbelt traag maar zeker aan het energiereservoir van de renners. De Alto del Fito, een 1e categorie-col na 147 kilometer koers, test de fysieke paraatheid een eerste keer. Ruim 7 kilometer klimmen aan een gemiddelde van 7,7% naar de Mirador del Fito, een bekend platform dat uitzicht biedt over zowel de bergen van Picos als de kustlijn van de Cantabrische zee.

Een goede 20 kilometer verder ligt de voet van Lagos de Covadonga. Een zware klim, dat staat vast. Een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3%, met op 7 kilometer van de top La Huesera, een stuk van 800 meter aan 15%. In het zicht van de top helt de weg zelfs tot 17,5% in het nadeel van de al zwaar geteisterde benen.

Lagos de Covadonga is trouwens maar langs één kant te beklimmen en fungeert daardoor altijd als aankomstplaats. Sinds 1983 staat de klim vaker wel dan niet op het programma van de Vuelta. Gerenommeerde renners als Marino Lejaretta, Pedro Delgado, Laurent Jalabert en Luis Herrera mochten er als eerste hun handen in de lucht gooien om vervolgens broodnodige verkoeling op te zoeken bij het Enolmeer en het Ercinameer. In 2014 was de Pool Niemiec de vinnigste klimmer.

De rit naar Lagos de Covadonga is na amper tien koersdagen al de vijfde etappe met een aankomst bergop. De rustdag ’s anderendaags zal heel wat renners inspireren om deze Vuelta-klassieker op zak te steken en tegelijkertijd hun voorlopige klassement op te smukken. Het is erg belangrijk om met een goed gevoel de rustdag in te gaan, zodat muizenissen en ronkende verklaringen van opponenten niet in het hoofd beginnen te spelen.

De 10e etappe van de Vuelta begint om 12:34 en de finish wordt rond 17:40 verwacht. Aan de finish zijn er 10, 6 en 4 seconden voor de eerste drie renners. Onderweg zijn er bij de tussensprint (na 167 kilometer) 3, 2 en 1 seconden te verdienen.

Vuelta 2016 Etappe 10: Quintana wint, Gesink tweede bij Lagos de Covadonga

nairo quintana 2016 vuelta etappe winnaar De 10e etappe leidt via een vlakke aanloop naar twee zware beklimmingen. Robert Gesink is mee in de vroege ontsnapping en gaat solo op de slotklim naar de Lagos de Covadonga, maar hij komt net tekort. Quintana wint de rit en pakt de rode trui terug. Gesink finisht als tweede, net voor Froome.

Koersverloop

Ondanks wat eerdere pogingen krijgt de kopgroep pas vorm na 63 km als er zestien renners vandoor gaan. Robert Gesink, Louis Vervaeke, Ben Hermans, Victor Campenaerts en Jan Bakelants,Joe Dombrowski, Moreno Moser, Pierre Rolland, Omar Fraile, Vegard Staeke Laengen, Luis Angel Maté, Dmitryi Gruzdev, Tobias Ludvigsson, Fabio Felline, Egor Silin en José Gonçalves trappen een maximale voorsprong van ruim 5 minuten bij elkaar.

De kopgroep begint met ruim 3 minuten aan de Alto del Mirador del Fito, de eerste van de twee pittige klimmen met de top op 40 km van de aankomst. Campenaerts leidt de dans in dienst van Gesink en vergroot het gat op de flanken tot 4’30”. Fraile is het eerst op de top, voor Maté. In de afdaling zetten de twee door, maar eenmaal beneden zijn ze weer gegrepen.

Op de eerste stroken van de slotklim naar de Lagos de Covadonga is de voorsprong minder dan 3 minuten. Al snel gaat Louis Vervaeke ervandoor. Rolland rijdt het gat dicht en hij krijgt Staeke Langen, Silin, Maté en Gonçalves mee. Vervaeke moet hen direct laten lopen, terwijl Gesink en Dombrowski zich ook op kop melden.

Amper op de slotklim wordt Froome al uit het peloton gelost.

Hoger op de berg laat Rolland zijn kameraden achter, maar Silin en Gesink pakken hem terug. De Nederlander danst meedogenloos op de pedalen en rijdt de anderen los, terwijl Contador en Quintana huis houden onder de klassementsfavorieten tot ze nog samen over zijn. Intussen is Froome erachter bezig met een inhaalwedstrijd.

Op een kleine 4 km van de finish zet Quintana alleen zijn achtervolging op Gesink in. Op 2,5 km onder de top pakt hij de Nederlander en laat hem direct achter. Tegelijkertijd meldt Froome zich weer bij Contador, met Valverde en Fraile in zijn slipstream. El Pistolero wordt genadeloos gelost.

In overtuigende stijl dendert Quintana door naar de overwinning en de rode trui, terwijl Gesink nog net tweede wordt. Froome komt 1 seconde later binnen.

Dat word hier boven eens even gauw gezegt, maar hoe Froome zijn tegenstanders inhaalde en voorbij reed was ongeloovelijk.

Uitslag 10e etappe Vuelta

1. Nairo Quintana (Col)
2. Robert Gesink (Ned) + 0.24
3. Chris Froome (GB) + 0.25
4. Omar Fraile (Spa) + 0.28
5. Alejandro Valverde (Spa) z.t.

6. Michele Scarponi (Ita) z.t.
7. Esteban Chaves (Col) + 1.02
8. Alberto Contador (Spa) + 1.05
9. Simon Yates (GB) + 1.09
10. Fabio Felline (Ita) + 1.11

11. Samuel Sánchez (Spa) + 1.24
13. Andrew Talansky (VS) + 1.31
15. Leopold König (Tsj) z.t.
19. Gianluca Brambilla (Ita) + 1.34
23. George Bennett (NZl) + 2.17
26. Ben Hermans (Bel) + 2.46

Klassement na de 10e etappe

1. Nairo Quintana (Col)
2. Alejandro Valverde (Spa) + 0.57
3. Chris Froome (GB) + 0.58

4. Esteban Chaves (Col) + 2.09
5. Alberto Contador (Spa) + 2.54
6. Leopold König (Tsj) + 2.57
7. David de la Cruz (Spa) + 3.03
8. Simon Yates (GB) + 3.06
9. Michele Scarponi (Ita) + 3.14
10. Samuel Sánchez (Spa) + 3.20

11. Gianluca Brambilla (Ita) + 3.49
12. Andrew Talansky (VS) + 4.05
13. Daniel Moreno (Spa) + 4.20
14. Davide Formolo (Ita) + 4.47
15. Darwin Atapuma (Col) + 5.02
20. George Bennett (NZl) + 6.12
22. Ben Hermans (Bel) + 6.55
48. Robert Gesink (Ned) + 30

morgen rustdag en ze hebben het verdient
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

We gaan aan het tweede gedeelte van de Vuelta beginnen, Quintana en Froome kunnen het nu uit gaan vechten

Vuelta 2016 Parcours etappe 11: Lastres (Museo Jurásico) - Peña Cabarga

Woensdag 31 augustus 2016
– De 11e etappe van de Vuelta telt 168,6 kilometer en voert langs de noordkust van Spanje. De wind kan daarom een rol spelen, maar de grootste moeilijkheid is ongetwijfeld de Peña Cabarga, de venijnige slotklim.

De 11e etappe start bij het natuurhistorisch museum van Colunga, een stadje aan de noordkust van Asturië met nog geen 4.000 inwoners. Vervolgens leidt de rit in rechte lijn naar het oosten, zonder noemenswaardige hoogteverschillen. Die komen pas op zo’n 10 kilometer voor de finish.

De Peña Cabarga is niet lang en niet extreem hoog, slechts 569 meter, maar bijzonder venijnig, met stijgingspercentages die oplopen tot maximaal 18% circa 800 meter voor de top. Het gemiddelde stijgingspercentage is 9,4% en de klim is er dan ook een van de 1e categorie.

In de geschiedenis van de Vuelta lag de finish vier keer op de top van de Peña Cabarga. De winnaars waren Ángel López del Álamo in 1979 (13e etappe, met Joop Zoetemelk in de leiderstrui), Joaquim Rodrígues in 2010 (14e etappe), Chris Froome in 2011 (17e etappe, Mollema werd derde) en Vasil Kiryienka in 2013 (18e etappe). Wie de rustdag van gisteren niet goed heeft verteerd, kan op de Peña Cabarga kostbare tijd verliezen.

De renners die niet voor het klassement rijden, kunnen wellicht tijdens de beklimming van de prachtige vergezichten genieten. Vanaf de Peña Cabarga zijn zowat de hele kust van Cantabrië, de Baai van Santander en, op heldere dagen, de provincies Vizcaya en Burgos te zien.

De 11e etappe van de Vuelta begint om 13:21 en de finish wordt rond 17:40 verwacht. Aan de finish zijn er 10, 6 en 4 seconden voor de eerste drie renners. Onderweg zijn er bij de tussensprint (na 121,7 kilometer) 3, 2 en 1 seconden te verdienen.

Vuelta 2016 Etappe 11: Froome klopt Quintana, Colombiaan houdt rood nu word het echt ernst

chris froome vuelta 2016 etappe 11 De 11e etappe van de Vuelta leidt over vlakke wegen langs de Spaanse noordkust naar de Peña Cabarga. Op de steile slotklim van een kleine 6 kilometer loopt het uit op een strijd tussen de grote matadoren deze Vuelta. Froome klopt Quintana, die niettemin de rode trui vashoudt. Froome staat nu tweede.

Koersverloop


Vanaf de start volgt de ene aanval de andere op, maar pas na één uur, waarin 49,6 km is afgelegd, is het raak als 23 renners een gaatje slaan en dat uitbouwen naar maximaal 5 minuten. De Belgen zijn weer goed vertegenwoordigd van voren: Pieter Serry, Ben Hermans, Jan Bakelants en Sander Armée. Martijn Keizer en Koen de Kort vormen de Nederlandse delegatie.

Bij het opdraaien van de slotklim is de kopgroep bijna ingerekend. Hermans en Bakelants verzetten zich nog een tijdje en van die twee houdt Hermans het langst stand, maar op 3 km van de top is zijn verhaal dan toch over.

Met nog 1,8 km voor de wielen springt Esteban Chaves weg. Hij slaat een goed gaatje, maar dat verdampt als Quintana en Froome in de laatste km los gaan. De twee beste renners deze Vuelta peuzelen de goedlachse Colombiaan op om in de laatste meters uit te maken wie de winst pakt.

Froome gaat van kop af aan en pakt de zege, zo een passend vervolg gevend aan zijn eerste zege als prof. Die behaalde hij in 2011 op de Peña Cabarga.

Sky-coureur Leopold König valt ook nog aan in de slotkilometer en hij neemt in zijn ijver Valverde en Contador mee. Niettemin passeert Froome Valverde in het algemeen klassement, terwijl zowel König als Contador opschuiven richting nummer vier, Esteban Chaves.

Dit had eigenlijk Contador zijn dag moeten worden, Tinkhof deed al het werk om de weglopers in te halen en Contador in een goede positie te brengen, maar het mocht niet baten.

Uitslag 11e etappe Vuelta

1. Chris Froome (GB)
2. Nairo Quintana (Col) z.t.
3. Alejandro Valverde (Spa) + 0.06
4. Leopold König (Tsj) z.t.
5. Alberto Contador (Spa) z.t.
6. Simon Yates (GB) + 0.13
7. Michele Scarponi(Ita) + 0.14
8. Esteban Chaves (Col) + 0.19
9. Pierre Latour (Fra) + 0.22
10. Samuel Sánchez (Spa) + 0.30

18. Maxime Monfort (Bel) + 1.09
21. Ben Hermans (Bel) + 1.21
24. George Bennett (NZl) + 1.35
71. Koen de Kort (Ned) + 5.55

Klassement na de 11e etappe


1. Nairo Quintana (Col)
2. Chris Froome (GB) + 0.54
3. Alejandro Valverde (Spa) + 1.05
4. Esteban Chaves (Col) + 2.34
5. Alberto Contador (Spa) + 3.06
6. Leopold König (Tsj) + 3.09
7. Simon Yates (GB) + 3.25
8. Michele Scarponi (Ita) + 3.34
9. David de la Cruz (Spa) + 3.45
10. Samuel Sánchez (Spa) + 3.56

11. Andrew Talansky (VS) + 5.03
12. Daniel Moreno (Spa) + 5.38
13. Davide Formolo (Ita) + 5.44
14. Sergio Pardilla (Spa) + 5.55
15. Peter Kennaugh (GB) + 6.32
19. George Bennett (NZl) + 7.53
52. Robert Gesink (Ned) + 44.13

Later meer,
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Vuelta 2016 Parcours etappe 12: Los Corrales de Buelna - Bilbao


Donderdag 1 september 2016 – De renners hebben in de 12e etappe 193,2 kilometer voor de wielen. De rit van Los Coralles de Buelna naar Bilbao is door aanvallers vast en zeker rood omcirkeld in hun agenda’s.

Het schouwtoneel voor deze etappe is wederom het noordwesten van Spanje die in deze Ronde van Spanje veel wordt aangedaan. De etappe komt aan in Bilbao. Dat maakt dat veel Baskische renners gebrand zullen zijn op de zege. Bilbao is namelijk de grootste stad van het wielergekke Baskenland. In 2011 kon thuisrijder Igor Anton hier zijn Ronde van Spanje enigszins redden door als eerste over de streep te komen.

Mocht er iemand denken aan een overwinning dan moet hij uit fijn hout gesneden zijn. Onderweg worden er in totaal vier bulten bedwongen. Het zwaarste werk komt al na 39 kilometer koers. Vanaf het plaatsje La Cavada is het 10 kilometer klimmen naar de top van de Puerto de Alisas. Een klim van de 1e categorie, dus geen kinderspel. Het gemiddelde stijgingspercentage is niet buitenaards met 4,9%. Toch begint de weg na vijf kilometer venijnig op te lopen met gemiddelden van boven de 6% tot aan de top.

Na 89 kilometer liggen er bergpunten voor het oprapen bovenop de Alto de la Escrita. Een berg van de 3e categorie, maar zo op het oog bepaald geen scherprechter. Vanaf het plaatsje Riancho begint de weg rustig vals plat omhoog te lopen. De laatste 5 kilometer wordt het wat steiler met gemiddelden van rond de 5%.

Op 53 kilometer voor het einde rijdt het peloton Bilbao binnen. Voor de coureurs die dan al op apegapen zitten, is er slecht nieuws. De organisatie heeft nog twee extra lussen om Bilbao heen getrokken met twee keer dezelfde puist van de 2e categorie: de Alto de Vivero. Ook in de Vuelta van 2011 was deze combinatie opgenomen in het parcours.

De Alto de Vivero moet serieus genomen worden. Ook de kopmannen zullen hier vanaf de eerste keer voet op de eerste rijen alert moeten koersen. De klim is met zijn 4,2 kilometer niet lang, maar vooral in het middenstuk, waar de percentages soms boven de 10% uitslaan, zullen er renners staan te springen om verschillen te maken. Pas in de laatste 1,5 kilometer vlakt de klim af tot 5%.

De laatste 14 kilometer richting meet is het parcours belachelijk snel (en gevaarlijk). Na de laatste keer klimmen daalt de weg bijna onafgebroken. Kortom, het woord is aan de dalers in rit 12!

De 12e etappe van de Vuelta begint om 12:51 en de finish wordt rond 17:40 verwacht. Aan de finish zijn er 10, 6 en 4 seconden voor de eerste drie renners. Onderweg zijn er bij de tussensprint (na 164,7 kilometer) 3, 2 en 1 seconden te verdienen.\


Vuelta 2016 Etappe 12: Keukeleire slaat toe, Quintana houdt rood

jens keukeleire vuelta etappe 12 winnaar
De renners hebben in de 12e etappe 193,2 kilometer voor de wielen. Geen finish boven, maar wel vier beklimmingen onderweg en de aankomst na een afdaling. Op laatste klim valt Dries Devenyns aan en hij redt het bijna, maar het is Jens Keukeleire die met de buit aan de haal gaat in de sprint. Quintana houdt zijn rode trui.


Koersverloop


De renners zijn om 12:54 officieel gestart en het duurt lang voor de geslaagde vlucht is vertrokken. Pas op de Puerto de las Alisas, de zwaarste klim van de dag, is het raak als David Lopez, Louis Meintjes, Gianluca Brambilla, Darwin Atapuma en Peter Kennaugh en Kenny Elissonde ten aanval trekken. In die volgorde ronden ze de top en Romain Hardy voegt zich bij hen in de afdaling.

Op de Alto la Escrita is Kenny Elissonde als eerste boven, voor David Lopez en Darwin Atapuma, die in de afdaling tegen het asfalt gaat en het gat niet meer dicht krijgt. De Colombiaan wordt ingerekend door het peloton

Het pak zit op ruim 2 minuten van de zes leiders bij het opdraaien van El Vivero, een klim even buiten aankomstplaats Bilbao, die twee keer op het menu staat. Hardy wordt al snel gelost en het peloton slokt hem op. Ook Lopez moet eraf.

Elissonde pakt de meeste bergpunten op de top, voor Brambilla en Kennaugh. In de afdaling herstelt Lopez Garcia de aansluiting, maar op impuls van Astana wordt de vlucht ingerekend met nog 19 km te gaan.

Nog één keer de Vivero en dan de afdaling. Op de 4,2 km lange klim (à 8,5%) trekt Dries Devenyns ten aanval. Tal van renners proberen hem te achterhalen, onder wie George Bennett, Luis León Sánchez en Alberto Contador, maar zonder succes. In de laatste km wordt Devenyns achterhaalt en wint zijn landgenoot Keukeleire de sprint.

Uitslag 12e etappe Vuelta

1. Jens Keukeleire (Bel)
2. Maxime Bouet (Fra) z.t.
3. Fabio Felline (Ita) z.t.
4. Kristian Sbaragli (Ita) z.t.
5. Luis León Sánchez (Spa) z.t.
6. Pelle Bilbao (Spa) z.t.
7. Jan Bakelants (Bel) z.t.
8. Alejandro Valverde (Spa) z.t.
9. Sylvain Dillier (Zwi) z.t.
10. Mathias Frank (Zwi) z.t.


Klassement na de 12e etappe


1. Nairo Quintana (Col)
2. Chris Froome (GB) + 0.54
3. Alejandro Valverde (Spa) + 1.05
4. Esteban Chaves (Col) + 2.34
5. Alberto Contador (Spa) + 3.06
6. Leopold König (Tsj) + 3.09
7. Simon Yates (GB) + 3.25
8. Michele Scarponi (Ita) + 3.34
9. David de la Cruz (Spa) + 3.45
10. Samuel Sánchez (Spa) + 3.56

11. Andrew Talansky (VS) + 5.03
12. Daniel Moreno (Spa) + 5.38
13. Davide Formolo (Ita) + 5.44
14. Sergio Pardilla (Spa) + 5.55
15. Peter Kennaugh (GB) + 6.30
18. George Bennett (NZl) + 7.53
19. Ben Hermans (Bel) + 8.22
47. Robert Gesink (Ned) + 47.18

Later meer
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
Allen
Berichten: 4848
Lid geworden op: 26 feb 2010 12:24

Re: Wielrennen

Bericht door Allen »

Dag Gerard,we zijn halfweg van de Vuelta, wat denk je; wie wint de Vuelta 2016. :-D
Doe eens een gokje. :)
Ik ga voor Froome :-D
Maar ja, 'kheb der ook geen verstand van. :oops: :mrgreen:
Grtn @Allen
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Allen schreef:
Doe eens een gokje.
Dat word moeilijk Allen, voor de Vuelta beghon gaf in Froome weinig kans, twee grote toers winnen in een jaar valt niet mee. Ik zag het echt meer voor Contador, ook omdat hij vroeg uit de toer de France was gestapt. Quibtana, Valverde, Chaves zijn uitstekende klimmers, zo zeg het maar. Het hangt er ook erg van af hoe goed je ploeg is, alleen kan je niet winnen. Maar nu we halve wegen zijn en met deze stand? Froome is een betere tijd rijder (volgende week Vrijdag) maar 54 sec. nee dat is een beetje veel. Quintana is een grote klimmer met een snelle acceleratie, waar Froome het liever op afstand houd. Uiteindelijk hoeft Quintana alleen maar aan het wiel van Froome te blijven hangen, het zal op een stijle klim moeten komen en onverwachts en dat geld voor beiden en vergeet ook Valverde niet, als twee honden vechten om een been, de derde............
Dit kan een heel spannend einde worde, ik houw het op Quintana, maar ik steek wel erg mijn nek uit :lol:

Vuelta 2016 Parcours etappe 13: Bilbao - Urdax (Navarra)


Vrijdag 2 september 2016 - Met 212,8 kilometer is de etappe tussen Bilbao en Urdax-Dantxarinea de langste van de Vuelta 2016. Onderweg komen de renners een hele trits heuvels tegen, waarvan de vier lastigste de categorisering 3 hebben gekregen.

Bilbao is met bijna 350.000 inwoners de grootste stad van het Baskenland. Aan de rivier de Nervión staat het gebouw dat Bilbao ook buiten Spanje beroemd heeft gemaakt: het Guggenheimmuseum. Maar deze vrijdag hebben de meeste toeristen meer oog voor iets anders: de start van de langste etappe van de Vuelta 2016. En terecht!

De eerste hindernis doemt na 60 kilometer koers op. Het is de Alto de Itziar. Vanuit Deba, een dorpje aan de Golf van Biskaje, klimmen de renners 5,7 kilometer lang omhoog met een gemiddeld stijgingspercentage van 3,8%. Daarmee is de beklimming niet lastig genoeg om mee te tellen voor het bergklassement.

De Alto de Monte Igueldo, gelegen vlak voor de doorkomst in San Sebastián, is na bijna 100 kilometer koers de eerste berg die wél meetelt voor het bergklassement.

Nu de renners toch bij San Sebastián zijn, kunnen ze gelijk de Alto de Jaizkibel meepakken. Zou je denken. Nee dus. De bekende klim uit de Clásica San Sebastián laten de renners letterlijk links liggen, want na de passage door de stad slaat het peloton rechtsaf, richting de Alto de Arichulegui. Daar moeten de renners 5 kilometer klimmen, met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,2%. Het steilste stuk is 12,5%.

Gelijk na de afdaling van de Alto de Arichulegui staat de volgende uitdaging op het programma: de Alto de Agina. Zowel de lengte (4,7 kilometer) als het stijgingspercentage (6,4% gemiddeld) zijn iets lager dan de vorige klim.

De volgende top is de Puerto de Lizarrieta. Vanuit Echalar is dat circa 6 kilometer klimmen à 5%. Op de top rijdt het peloton Frankrijk binnen. Lang blijven ze daar niet, want zo’n 10 kilometer later passeren ze wederom de grens.

Hoewel er na de Puerto de Lizarrieta nog enkele klimmetjes volgen, zijn die niet lastig genoeg voor bergpunten. De laatste 30 kilometer gaat het op en af, met als dessert een afdaling naar Urbax-Dantxarinea.

Vanaf 4 kilometer voor de finish daalt het parcours (iets meer dan vals plat), waarna de laatste 500 meter vals plat oplopen.

De 13e etappe van de Vuelta begint om 12:04 en de finish wordt rond 17:40 verwacht. Aan de finish zijn er 10, 6 en 4 seconden voor de eerste drie renners. Onderweg zijn er bij de tussensprint (na 110 kilometer) 3, 2 en 1 seconden te verdienen.

Vuelta 2016 Etappe 13: Solozege Valerio Conti

valerio conti vuelta 2016 etappe 13De 13e etappe is de langste van de Vuelta van 2016. Meer dan 210 kilometer over heuvelachtig terrein, die worden gekleurd door een kopgroep van twaalf man. Valerio Conti is de beste en hij soleert naar de winst. Quintana houdt de rode trui.

Koersverloop

De ontsnappingspogingen buitelen over elkaar heen aan het begin van de race. Pas als Tom Stamsnijder, Jelle Wallays, Yves Lampaert, Valerio Conti, Michael Gogl, Danilo Wyss, Gatis Smukulis, Sergey Lagutin, Vegard Stake Laengen, Stéphane Rossetto, Cesare Benedetti en Romain Cardis ervandoor gaan, is het bingo. Ze trappen zonder veel moeite een maximale voorsprong van ruim 22 minuten bij elkaar.

Op 20 km van de finish spat de kopgroep uit elkaar na een spervuur van demmarages. Lampaert, Wyss, Conti, Lagutin, Laengen en Gogl zijn aanvankelijk nog over, maar dan gaat Conti alleen verder. Hij pakt 1 minuut voordeel op zijn achtervolgers. Het peloton bungelt dan inmiddels al op 26 minuten.

De 23-jarige Italiaan soleert onbedreigd naar de overwinning, terwijl de sprint achter hem wordt gewonnen door Wyss.

Vandaag leek het wel een rustdag voor de klassement rijders in het peleton, ze kwamen meer dan 30 minuten binnen na de Conti.
Maar ja ze willen krachten sparen voor morgen, de Koninginen rit en dat ziet er zwaar uit en dan zal ook mogelijk wel de slag vallen in het Algemeen Klassement, Quintana, Froome ? en dan wie anders is er nog sterk genoeg om de Etappe te winnen.

Uitslag 13e etappe Vuelta

1. Valerio Conti (Ita)
2. Danilo Wyss (Zwi) + 0.55
3. Sergey Lagutin (Rus) z.t.
4. Michael Gogl (Pol) z.t.
5. Vegard Stake Laengen (Noo) z.t.
6. Yves Lampaert (Bel) z.t.
7. Cesare Benedetti (Ita) + 1.02
8. Jelle Wallays (Bel) + 1.04
9. Gatis Smukulis (Let) z.t.
10. Stéphane Rossetto (Fra) + 1.08

11. Tom Stamsnijder (Ned) + 1.27

Klassement na de 13e etappe (voorlopig)

1. Nairo Quintana (Col)
2. Chris Froome (GB) + 0.54
3. Alejandro Valverde (Spa) + 1.05
4. Esteban Chaves (Col) + 2.34
5. Alberto Contador (Spa) + 3.06
6. Leopold König (Tsj) + 3.09
7. Simon Yates (GB) + 3.25
8. Michele Scarponi (Ita) + 3.34
9. David de la Cruz (Spa) + 3.45
10. Samuel Sánchez (Spa) + 3.56

11. Andrew Talansky (VS) + 5.03
12. Daniel Moreno (Spa) + 5.38
13. Davide Formolo (Ita) + 5.44
14. Sergio Pardilla (Spa) + 5.55
15. Peter Kennaugh (GB) + 6.30
18. George Bennett (NZl) + 7.53
19. Ben Hermans (Bel) + 8.22
. Robert Gesink (Ned) + 47.18

Later meer,
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Vuelta 2016 Parcours etappe 14: Urdax (Navarra)- Col d’Aubisque (Fra)


Zaterdag 3 september 2016 - Rit 14 wordt een clash naar de legendarische top van de Col d'Aubisque, al meermaals kuitenmartelaar met panache in de Tour de France. Met 196,1 kilometer vanuit Urdax een bergrit pur sang. De Pyreneeënreus die de renners aan de meet verwelkomt, heeft in zijn mythische verleden al meer slachtoffers dan winnaars gemaakt.

Bijgelovige renners zullen met knikkende knieën afzakken naar startplaats Urdax. Het Pyreneeëndorpje ligt in Navarra, een afgelegen streek tegen de Franse grens, en is bekend van eeuwenlange hekserij en duistere magische rituelen. Vuelta-pretendenten die de voorbije zes bergritten behekst werden door slechte benen, wensen de vloek te bannen naar de hoek van de tegenstanders.

Naast knikkende knieën zullen de renners tijdens de rit ook tot viermaal toe geconfronteerd worden met een knikkend wegdek. Maar liefst vier cols passeren de revue: de Col Inharpu (1e), de Col de La Pierre Saint Martin (1e), de Col de Marie Blanque (1e) en als klap op de vuurpijl ook nog de Col d’Aubisque (buiten categorie).

De Col d’Aubisque werd in de Tour de France al 72 keer beklommen en was tweemaal aankomstplaats van dienst. Hij wordt deze keer bedwongen vanuit Laruns, wat neerkomt op 16,6 klimkilometers en een gemiddeld stijgingspercentage van 7,2%. De zwaarste stukken situeren zich tussen Cascade de Valentin en het skistation van Gourette, waar de hellingsgraad durft oplopen tot waarden tussen 10% en 13%.

Op 25 juli 2007 werd de illustere col oneer aangedaan. Eerst trok de zwaar gecontesteerde ritwinnaar Michael Rasmussen er de gele trui aan, maar later op de avond werd hij door zijn ploeg Rabobank uit de Tour gekieperd omwille van gepruts met zijn whereabouts de weken voordien.

Op 16 juli 1951 dook Wim Van Est het ravijn in tijdens de afdaling van de Aubisque
. Na een val van 70 meter werd hij aan een ketting van fietsbandjes uit zijn benarde positie gevist. Een gedenkplaat in de bocht des onheils verwijst nog naar de tuimelperte van Van Est.

Kort na de bekendmaking deelde Chris Froome op Twitter al zijn vreugde over deze zware rit. Benieuwd of de rest van het peloton zich in zijn blijdschap kan vinden.

De 14e etappe van de Vuelta begint om 12:04 en de finish wordt rond 17:40 verwacht. Aan de finish zijn er 10, 6 en 4 seconden voor de eerste drie renners. Onderweg zijn er bij de tussensprint (na 177,8 kilometer) 3, 2 en 1 seconden te verdienen.

Deze rit is echt de moeite waard om op de TV te bekijken, dit is klimmen,

Vuelta 2016 Etappe 14: Gesink wint op de Aubisque!


En ik had gelijk,wat een race, Gesink etappe winaar in stijl! en het gevecht tussen Quintana en Froome, ze gaven elkaar geen Cm, maar reden ondertussen alle anderen er uit.

robert gesink winnaar vuelta aubisque. De 14e etappe van de Vuelta wordt een clash van de buitencategorie. Drie bergen van de 1e categorie en finish bovenop een monster van de buitencategorie, de Col d'Aubisque. Daar laat Robert Gesink zien wat een geweldenaar hij is en hij wint de race. Quintana houdt de rode trui na een fascinerend gevecht met Froome

Koersverloop



Een plek in de vlucht van de dag is in trek vandaag. Het duurt even voor het bingo is, maar na 20 kilometer rijdt er een groep van 41 renners weg. Aan boord zijn Robert Gesink, Victor Campenaerts, Jan Bakelants, Bart De Clercq, Jens Keukeleire, Sander Armée, Gianni Meersman, Tejay Van Garderen, George Bennett, Pierre Rolland, Omar Fraile, David Lopez, Kenny Elissonde, Mathias Frank, Dario Cataldo, Sergio Pardilla, Ruben Fernandez, Daniel Moreno en Jose Joaquin Rojas. Daniel Moreno is de best geklasseerde in de kopgroep, hij staat twaalfde op 5’38” van zijn ploeggenoot en klassementsleider Nairo Quintana.

Omar Fraile is als eerste bovenop de Col Inharpu en pakt zo de meeste punten voor de bergtrui. Terwijl Lilian Calmejane al op de klim was gelost, crasht Jacques Janse van Rensburg in de afdaling, zodat er nog 39 renners in de kopgroep over zijn.

Op de Col du Soudet, 24 km klauteren à 5,2%, gaat het decimeren vrolijk door en blijven 35 over op kop. Fraile is weer als eerste op de top en pakt tien extra bergpunten, met een voorsprong van 6 minuten op het peloton.

Sky leidt het peloton en brengt het gat, in aanloop naar de volgende klim, Marie-Blanque, eerst terug naar 5 minuten, maar de kopgroep heeft er zin in en doet er nog een klein minuutje bij. Dat is Victor Campenaerts gortig en hij lost.

De kopgroep draait met een voorsprong van 6’20” de Col de Marie Blanque op, een klim van 9,2 km à 7,5%, en op de klim valt de boel steeds meer uit elkaar. Vanuit het peloton gaat Simon Yates in de achtervolging. Een aantal ploeggenoten van hem in de kopgroep wachten hem op.

Kenny Elissonde rondt de top als eerste in een groep met Bart De Clercq, Egor Silin, Julien Bernard, Jan Bakelants en George Bennett. Het gezelschap met Gesink zit er een halve minuut achter, Yates en consorten zitten op zo’n 4 minuten, en het pak zit daar weer anderhalve minuut achter.

Op de lagere flanken van de Aubisque zijn dat nog altijd de verschillen, al is Yates een half minuutje dichterbij gekomen. Het peloton zit dan op een slordige 5 minuten.

Gaandeweg de klim komen Yates en het peloton steeds dichterbij, terwijl de groep Gesink op een half minuutje blijft hangen. Op 10 km van de top gaan Elissonde, Bakelants, Bennett en Silin op avontuur. Niet veel later versnelt Gesink en in 2 km dicht hij het gat. In het peloton wordt Valverde gelost.

Met nog 7 km te klimmen, gaat Gesink ervandoor. Bakelants glipt mee.

Op 4 km van de top valt Quintana aan in de groep met klassementsfavorieten, terwijl hoger op de berg Yates de voormalige kompanen van Gesink passeert. Hij zit nu op 1 minuut van de kop van de race.

Na een sterke inhaalrace haalt Froome Quintana terug, met Contador in zijn wiel. Maar de Spanjaard moet lossen als de twee elkaar het vuur aan de schenen leggen.

Op kop wordt Bakelants afgelost door Elissonde. Ook Silin meldt zich weer.

Uitslag 14e etappe Vuelta


1. Robert Gesink (Ned)

2. Kenny Elissonde (Fra) + 0.07
3. Egor Silin (Rus) + 0.09
4. George Bennett (NZl) + 0.31
5. Simon Yates (GB) + 0.39
6. Haimar Zubeldia (Spa) + 0.49
7. Jan Bakelants (Bel) + 1.11
8. Andrew Talansky (VS) + 1.14
9. Esteban Chaves (Col) + z.t.
10. Leopold König (Tsj) + 1.16

13. Chris Froome (GB) z.t.
15. Samuel Sánchez (Spa) + 1.50
18. Daniel Moreno (Spa) + 2.01
19. Alberto Contador (Spa) + 2.07
20. Ben Hermans (Bel) + 2.17
43. Alejandro Valverde (Spa) + 10.56

Klassement na de 14e etappe


1. Nairo Quintana (Col)
2. Chris Froome (GB) + 0.54
3. Esteban Chaves (Col) + 2.01
4. Simon Yates (GB) + 2.17
5. Leopold König (Tsj) + 2.38
6. Alberto Contador (Spa) + 3.28
7. Samuel Sánchez (Spa) + 3.59
8. Andrew Talansky (VS) + 4.30
9. Michele Scarponi (Ita) + 5.37
10. Daniel Moreno (Spa) + 5.52

11. Davide Formolo (Ita) + 6.21
12. George Bennett (NZl) + 6.37
13. Sergio Pardilla (Spa) + 6.42
14. David de la Cruz (Spa) + 6.49
15. Peter Kennaugh (GB) + 8.11
19. Alejandro Valverde (Spa) + 10.14

later meer
een pessimist is een optimist met veel ervaring.


Plaats reactie