De ramp met de El Faro

Een gezellig, leuk en informatief Scheepvaartforum
Gebruikersavatar
Harry G. Hogeboom
Berichten: 14379
Lid geworden op: 22 jul 2004 02:07
Locatie: Canada

Re: De ramp met de El Faro

Bericht door Harry G. Hogeboom »

Hij gebruikt daarvoor twee programma's
Ik heb geen zin om me in dit "stabiliteits gebeuren" te verdiepen........maaaar je MOET je gelijk afvragen OF het programma wel of niet is aangepast en gecorrigeerd/gekalibreerd voor de actuele situatie van het schip zelf. Al naar gelang een schip ouder wordt EN er zaken worden verandert, uitgebreid of wat dan ook, dan MOET dit worden gekalibreerd met deze programma's, in vele gevallen gebeurt dat dus NIET vanzelf.
Bij soort "pendel-dienstjes" worden deze aspecten maar AL te vaak een routine en sleur papieren pain in the backend en worden zaken ook vaak klakkeloos over genomen "van de vorige reis"..idem dito met een sterretje voor "the voyage planning", ik heb hier persoonlijk verbijsterende en haast ongeloofwaardige voorbeelden van gezien.
MVG HGH.
"Don't sweat the small stuff"

Theo Horsten (R.I.P.)

Re: De ramp met de El Faro

Bericht door Theo Horsten (R.I.P.) »

-------------------------------
Harry schreef:je MOET je gelijk afvragen OF het programma wel of niet is aangepast en gecorrigeerd/gekalibreerd voor de actuele situatie van het schip zelf.
Nee, dat was het niet. Er was in de loop der jaren nogal wat aan dat schip veranderd zonder dat dat in de stabiliteitsgegevens was verwerkt. Dat is bij de hearings ter sprake gekomen. In feite was de hele stabiliteit daar niet meer dan nattevingerwerk.
Gert schreef:Als de EL FARO op 1 oktober klaar is met laden, GMT margin na herberekening nog 0.64 voet, de ijk ligt dus nog boven water.
Bedoel je daarmee dat hij nog niet aan zijn merk lag? Zonder de bijbehorende krommes zegt die metacenterhoogte me helemaal niets. Dat is aanvangsstabiliteit. Ze zouden een kromme van dynamische stabiliteit compleet met windmoment moeten produceren, dan weet je pas iets van de stabiliteit. Dat moet met de beschikbare ladinggegevens ook nu nog zonder meer mogelijk zijn. Dan weet je wat het schip doet bij een slingering van twintig graden naar loef, gevolgd door een slingering van dertig graden of zo naar lij. Ik noem maar een zijstraat op. Als je zo flink bent om een hurricane tegemoet te varen, zijn dat zaken die je moet weten.

Dat alles heeft natuurlijk niets te maken met die slagzij van 15 graden zoals die werd gemeld. Dat had niets met stabiliteit te maken, maar betekende dat er gewichten waren verplaatst of gewichten waren veranderd. Er drong water binnen en ook dat veranderde alles. De trucks en ander rollend materieel waren onvoldoende gesjord, zo bleek uit de gesprekken op de brug. Een van de theorieën over dat binnendringen van water is dat een losgeslagen truck een brandblusaansluiting die onder druk stond heeft geramd. Wat dat betreft is er echter niets zeker.

Dat er geen stabiliteitskrommes zijn geproduceerd, verbaast me buitengewoon. Dat kan altijd. Ga alle oude uitspraken van de Raad voor de Scheepvaart over gekapseisde of verdwenen Nederlandse schepen na en je zult zien dat er, zelfs als het een ouwe kuster zonder stabiliteitsgevens betrof, altijd een berekening werd gemaakt. Die waren misschien niet helemaal zuiver, maar zuiver genoeg om goed over de stabiliteit te kunnen oordelen. Van de El Faro moeten er stabiliteitsgegevens in overvloed zijn en als ze er eens goed voor gaan zitten, kunnen ze daar alles wat er in de loop der jaren aan dat schip vertimmerd is alsnog in verwerken. Een reden om dat niet te doen, om geen punt te maken van de stabiliteit, is mogelijk het feit dat ze heel goed weten dat het verloren gaan van het schip niet aan de stabiliteit te wijten kan zijn geweest. Anderzijds zou een Nederlands, Duits of Engels onderzoek naar een dergelijke ramp niet volledig zijn zonder uitgebreide stabiliteitsberekeningen. Vandaar mijn verbazing. Misschien vliegen al die mannen die daar met rijk gedecoreerde borsten achter de tafel zitten ook wel veel minder hoog dan wij denken. Wie zal het zeggen?
-------------------------------
Gert Schouwstra
Berichten: 390
Lid geworden op: 23 sep 2007 19:38
Locatie: Sneek
Contacteer:

Re: De ramp met de El Faro

Bericht door Gert Schouwstra »

Ok, Theo, zoals ik al zei ben ik hier iets minder in thuis. Bedankt voor de uitleg.
Dan zit ik nog met de verschillende getallen:
CargoMax komt met een waarde van 34.814 voor een schip van 31.515 GT. Is dat een probleem of niet?
Gert
- Varen is Leven -
Theo Horsten (R.I.P.)

Re: De ramp met de El Faro

Bericht door Theo Horsten (R.I.P.) »

---------------------------
Je moet niet naar de BRT van 31.515 kijken. BRT is een inhoudsmaat en heeft zodoende niets met de stabiliteit uitstaande. Die 34.814 is het totale gewicht van schip, lading en alle gewichten die er verder aan boord zijn. Zonder verdere gegevens zeggen die getallen ons niets. Het kan bijna niet anders of in het eindverslag van de NTSB moeten volledige stabiliteitsgegevens worden getoond. Dat zal minstens nog wel een jaar gaan duren en tot die tijd tasten we in het duister. Maar nogmaals: ik vind de stabiliteit in dit geval werkelijk van zijdelings belang en daarom zou het tijdverspilling zijn om er diep in te duiken. Zodra lading gaat schuiven en er water binnendringt, kun je al die stabiliteitsgegevens gevoeglijk terzijde schuiven. Ik ben wél geïnteresseerd in de stabiliteit van de El Faro, maar dan alleen om te zien wat voor schip het eigenlijk was. Met de ramp zelf heeft dat niets te maken.
-------------------------------
Gert Schouwstra
Berichten: 390
Lid geworden op: 23 sep 2007 19:38
Locatie: Sneek
Contacteer:

Re: De ramp met de El Faro

Bericht door Gert Schouwstra »

Ok, duidelijk. Bedankt.
Gert
- Varen is Leven -
Gebruikersavatar
K.Brouwer
Berichten: 2790
Lid geworden op: 03 dec 2005 18:18

Re: De ramp met de El Faro

Bericht door K.Brouwer »

Theo...je opmerking over die rijk gedecoreerde borsten ...en veel minder hoog dan wij denken...deed mij weer eens flink grijnzen.Ben n.l. bang dat je de spijker precies op z'n kop slaat.

Heb het nu even over eind jaren 60 en eind 70 dat ik bij DvdH met hun schepen in T/C voor een Amerikaanse club voer. Deze club
verdiende "goud geld" met deze zeven schepen en besloot om een paar schepen onder Amerikaanse vlag te laten bouwen en laten varen. Iedere Yank waarmee ze te maken hadden zei tegen ze niet doen want je gaat er failliet aan. Goed, ze deden het toch en
alles zal wel onder die Jones Act gegaan zijn. Wat mij toen wel opviel was dat ze toen een ex USGD "hoge piet" aanstelde als
Port Captain. Deze man had volgens mij nog nooit een koopvaardijschip gezien laat staan dat hij wist hoe zo'n ding werkte.
Hij was er dus alleen maar om eventuele plooien glad te strijken met de USGD als er stront aan de knikker zou komen. Verwacht
dus dat in de voorbije jaren er echt niet veel veranderd zal zijn en de USGD die hier aanwezig is je als n.t.z.d. weg kan zetten.

De club is inderdaad na pakweg twee jaar failliet gegaan. Jammer, heb er altijd goed voor gevaren. "Ome Jan" die elk jaar daar
"op visite" kwam ( en altijd met ruzie vertrok...) haalde plots al z'n schepen daar weg na al die prima jaren. Hij zag het ook aankomen.

Groeten, K.Brouwer
Gebruikersavatar
Harry G. Hogeboom
Berichten: 14379
Lid geworden op: 22 jul 2004 02:07
Locatie: Canada

Re: De ramp met de El Faro

Bericht door Harry G. Hogeboom »

Misschien vliegen al die mannen die daar met rijk gedecoreerde borsten achter de tafel zitten ook wel veel minder hoog dan wij denken.
Mede n.a.v. KB's observatie moet mij dan ook even van het hart dat ik graag wordt uitgesloten van "dan WIJ denken" :lol: ...WAANT dat denk IK dus helemaal NIET. Hier is veelal het "hero's in their own mind" fenomeen van toepassing. Laat ik het daar maar bij laten. Zgn. HOOG gestudeerde personen.....maaar ALS je "ze" je grasmachine uitleent, komt ie gegarandeerd kapot terug....OF helemaal niet!! :roll:
MVG HGH.
"Don't sweat the small stuff"
Theo Horsten (R.I.P.)

Re: De ramp met de El Faro

Bericht door Theo Horsten (R.I.P.) »

-------------------------------

---------------------------------------Afbeelding
Verwacht dus dat in de voorbije jaren er echt niet veel veranderd zal zijn en de USGD die hier aanwezig is je als n.t.z.d. weg kan zetten.
De United States Coast Guard als niet ter zake doende wegzetten gaat mij wel wat ver. Ik weiger vooralsnog zomaar te geloven dat al die mannen puur door gebrek aan gewicht boven zijn komen drijven. Lang, heel lang geleden, had ik bepaald geen hoge pet op van het Amerikaanse zeevaartonderwijs, maar dat oordeel was gebaseerd op heel weinig en bovendien onvolledige informatie. Een stuurliedenexamen van de Coast Guard met in mijn ogen heel simpele mul­ti­ple­choice­vra­gen vond ik in schrille tegenstelling staan tot de ondervragingen die wij in Den Haag moesten ondergaan, daar kwam het in feite op neer. Intussen zijn we een halve eeuw verder, dus om nu nog op grond van die kennis te oordelen, vind ik wel wat riskant. Het Amerikaanse onderwijs staat op een zéér hoog peil. Elk jaar opnieuw voeren Amerikaanse universiteiten de wereldranglijst aan met ook dit jaar maar liefst zeven Amerikaanse universiteiten in de top tien. Dat kan alleen als ook het onderliggende onderwijs van hoge kwaliteit is en daarom kan ik me nauwelijks voorstellen dat er in die onderzoekscommissie van de US Coast Guard alleen maar nitwits zitten. Wel verbaas ik me erover dat bij die hearings op bepaalde zaken niet dieper wordt ingegaan en verder op wordt doorgevraagd. Dat lag ten grondslag aan mijn gedachte dat die mannen mogelijk minder hoog vliegen dan we zouden mogen aannemen, laat ik het dan zo stellen. :wink:

Vanaf de bodem van een in de oertijd drooggevallen meer op het Griekse platteland is het een beetje moeilijk oordelen over de kwa­li­fi­ca­ties van de leden van een Amerikaanse onderzoekscommissie in Jacksonville en dat doe ik dan ook niet. Het blijft bij verbazing en lichte twijfel. Het eindrapport van die commissie zal duidelijkheid moeten verschaffen. Hoe diep gaat dat en waar concentreert zich dat op?

Het is voor mij moeilijk om over ABS surveyors te oordelen. Ik heb vrij veel met die lieden te maken gehad en dat waren zonder uitzondering heel geschikte kerels die volgens mij heel goed wisten waar Bram de mosterd haalde. Maar ja, wie ben ik ...? Zoals Harry al zei hadden die aan mij met mijn slooptankers een makkie. Dat was gewoon gevonden geld, zeg maar. :wink:

Ook weet ik niet exact wat je allemaal moet weten en kunnen om Senior Surveyor bij het American Bureau of Shipping te worden. Uiteraard moet je een prima theoretische ondergrond hebben, maar daarnaast lijkt praktische ervaring met toch een must voor een surveyor. Ik praat naar ik verstand heb en naar wat ik van dat werk heb gezien en meegemaakt. Er is meer voor nodig dan alleen maar een goede kennis van de Rules & Regulations. Feeling, intuïtie en weten welke listen en lagen sommige mensen gebruiken om jou een rad voor ogen te draaien. Maar toch vraag ik me af, en nogmaals: wie ben ik om te oordelen? Die dame die de ketels van de El Far inspecteerde, Jamie D'Addieco, de dame die de volgens de Rules & Regulations vereiste druk niet op die ouwe ketel durfde te zetten omdat dat mogelijk aanleiding zou geven tot een "unsafe situation", wat heeft die nou eigenlijk voor antecedenten? Tussen 2003 en 2007 zit ze op de Massachusetts Maritime Academy en haalt daar een Bachelor of Science, Naval Architecture and Marine Engineering. Vervolgens gaat ze rechtstreeks naar ABS in Houston en werkt daar 1 jaar en 2 maanden als "Engineer", waarna ze in 2008, één jaar nadat ze van school gekomen is, wordt aangesteld als Senior Surveyor and Auditor.

Ik mag niet oordelen, maar toch zou ik persoonlijk meer vertrouwen hebben in een surveyor die gepokt en gemazeld was als machinist. Jamie zal best een toffe meid zijn die haar weetje weet, maar toch ... Echter voor de allerlaatste keer en misschien ten overvloede: een ouwe potjesschipper in Griekenland mag hier waarschijnlijk geen mening over hebben of die in elk geval niet uitspreken. Maar toch … Als je als Senior Surveyor een ketel moet keuren en je durft er niet de volle werkdruk op te zetten, laat staan de volgens de regels vereiste testdruk, dan is die ketel dus afgekeurd en verder niks. Ik kan me voorstellen dat daar enig lef voor nodig is om tegen een hoofdmachinist te zeggen: “Chief, zet die handel maar gauw af, want zo ga je niet naar zee!” Ook kan ik me voorstellen dat zoiets die eerder genoemde in de praktijk gepokt en gemazelde machinist even makkelijker afgegaan zou zijn dan Jamie. Het is zomaar een gedachte, maar ze is nu eenmaal Senior Surveyor en dus zal ze daar naar moeten handelen.

Als diezelfde of ongeveer dezelfde kwalificaties alsmede de normen en maatstaven die worden aangelegd nu ook gelden voor die mannen van de Coast Guard in hun strakke pakken die zitting nemen in een onderzoekscommissie, mannen die anderen moeten beoordelen en in voorkomende gevallen ook veroordelen, dan stemt mij dat niet hoopvol. De tijden veranderen en mogelijk heeft men de eisen voor dergelijke functies in de loop der jaren naar beneden bijgesteld. Als dat zo is, dan vind ik dat geen goede zaak.
Hoe zit dat in Nederland? Ik heb in mijn tijd altijd veel vertrouwen gehad in en respect gehad voor de leden van de Raad voor de Scheepvaart. Dat waren volgens mij mannen die van wanten wisten en tot oordelen bevoegd waren. Aan hun bevoegdheden heb ik nooit ook maar een moment getwijfeld. Tot die dag kwam dat …

Ik was al een poosje niet meer actief in de shipping industry toen er iemand in de Raad van de Scheepvaart werd benoemd waarvan ik dacht: Mijn god … stel je nou toch eens voor dat die over mij had moeten oordelen en dat oordeel zou negatief zijn uitgevallen! Ik zou ter plekke, verbaal, de vloer met hem hebben aangeveegd, kon niet verdommen wat de consequenties daarvan geweest zouden zijn. Dus wie zal zeggen hoe dat tegenwoordig in Nederland gesteld is. Een ding is zeker: The times they are a changin’
-------------------------------
Gebruikersavatar
Harry G. Hogeboom
Berichten: 14379
Lid geworden op: 22 jul 2004 02:07
Locatie: Canada

Re: De ramp met de El Faro

Bericht door Harry G. Hogeboom »

Een ding is zeker: The times they are a changin’
EN JUIST daarom waarde Theodorus kreeg Bob Dylan de NOBEL prijs voor literatuur (of poezie??) :oops:
Ik heb "in de dagen dat ik nog fuel had op AL mijn cylinders" :lol: ..veeeel tegen "veeel jongere kollega's" gezegd dat "DE jeugd van tegenwoordig" veeeel en veeeeeeeel slimmer en OOK "mucho mas" intelligenter MOET zijn dan die vogeltjes "in mien tiet" 8) ........allerlei zaken, welke van doen hadden met mijn vak, inzicht, ervaring etc. etc. en waar IK bijna een levenlang op had gepoetst en gewreven in diverse en veelal aanvullende baantjes, om me dan in het laatste kwartaal van mijn werkbare tijd competent te voelen om deze diverse zaken in mijn vakgebied ietwat met verstand en ervaring te kunnen beoordelen..........DAT "vegen ZE tegenwoordig bij elkaar achter een computer in een jaar of 3-4....hooguit 5" :roll:
GO Figure!!
Wat IK in die tijd WEL heb geleerd, ondanks dat schrijnende gebrek aan modern intellect is het feit dat "ergens over praten IS heeel wat anders dan iets juist beoordelen en juiste besluiten nemen".......was het niet ene Jan de Hartog daar ooit eens iets over schreef betreffende zeelui???
"The times HAVE a changed" en ZEEEER zeker bij Joe die nog steeds naait! :roll: We krijgen er best een lik van mee! :oops:
MVG HGH.
"Don't sweat the small stuff"
Gert Schouwstra
Berichten: 390
Lid geworden op: 23 sep 2007 19:38
Locatie: Sneek
Contacteer:

Re: De ramp met de El Faro

Bericht door Gert Schouwstra »

Wat ik ook lastig vind om te beoordelen is dat ABS voor 50% aandeelhouder is in Herbert Engineering Corp. Dit gespecialiseerde bedrijf is niet alleen de leverancier van het programma CargoMax, maar ook al vanaf 2005 als huisleverancier betrokken bij alle verbouwingen van de El Faro. Het gaat onder andere om de ombouw van het bovendek van ro-ro naar containerdek en het berekenen en plaatsen van alle containerstacks. ABS was daarvoor de toezichthoudende instantie voor de klasse. Dit soort door elkaar laten lopen van belangen, moet je toch niet willen.
Gert
- Varen is Leven -


Plaats reactie