Wielrennen

Hier kan iedereen alles plaatsen over zaken die actueel en interessant zijn, maar niets met scheepvaart te maken hebben.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Giro 2018 Etappe 18: Schachmann wint in Prato Nevoso, Dumoulin pakt tijd op Yates

In de 18e etappe van de Giro koersen de renners over vrijwel vlakke wegen naar een slotklim van 13,9 kilometer à 6,9%. Maximilian Schachmann, Mattia Cattaneo en Ruben Plaza zijn de beste klimmers van een grote kopgroep. In wintersportresort Prato Nevoso gaat de Duitser de sprint al van ver aan en pakt de zege. Lager op de berg opent Tom Dumoulin de aanval of Simon Yates en hij pakt 28 seconden terug op de roze trui. Dat belooft wat voor de komende dagen!

Uitslag 18e etappe Giro d’Italia 2018


1. Maximilian Schachmann (Dui)
2. Ruben Plaza (Spa) + 0.10
3. Mattia Cattaneo (Ita) + 0.16
4. Christoph Pfingsten (Dui) + 1.10
5. Marco Marcato (Ita) + 1.26
6. Michael Mørkøv(Den) + 1.36
7. Vyaecheslav Kuznetsov (Rus + 1.52)
8. Jos van Emden (Ned) + 3.22
9. Alex Turin (Ita) + 3.29
10. Davide Ballerini (Ita) + 5.09

11. Miguel Ángel López (Col) + 10.48
12. Domenico Pozzovivo (Ita) + 11.03
13. Tom Dumoulin (Ned) z.t.
14. Chris Froome (GB) z.t.
15. Wout Poels (Ned) + 11.07
16. Patrick Konrad (Oos) + 11.23
17. Pello Bilbao (Spa) z.t.
18. Richard Carapaz (Ecu) z.t.
20. Simon Yates (GB) + 11.31
21. Davide Formolo (Ita) z.t.
22. George Bennett (NZl) + 11.36
24. Thibaut Pinot (Fra) + 11.36
25. Rohan Dennis (Aus) z.t.
30. Sam Oomen (Ned) + 12.30

Klassement na de 18e etappe


1. Simon Yates (GB)
2. Tom Dumoulin (Ned) + 0.28
3. Domenico Pozzovivo (Ita) + 2.43
4. Chris Froome (GB) + 3.22
5. Thibaut Pinot (Fra) + 4.24
6. Miguel Ángel López (Col) + 4.54
7. Rohan Dennis (Aus) + 5.09
8. Pello Bilbao (Spa) + 5.54
9. Richard Carapaz (Ecu) + 5.59
10. Patrick Konrad (Oos) + 7.03

11. George Bennett (NZl) + 7.06
12. Ben O’Connor (Aus) + 7.45
13. Sam Oomen (Ned) + 9.04
14. Carlos Betancur (Col) + 9.28
15. Wout Poels (Ned) + 9.40
16. Alexandre Geniez (Fra) + 9.53
17. Davide Formolo (Ita) + 10.03

Koersverloop

Na 7 km scheurt een groep van tien zich los van het peloton. Jos van Emden en Boy van Poppel hebben gezelschap van Ballerini, Cattaneo, Pfingsten, Plaza, Koeznetsov, Marcato, Fonzi en Turrin. Het peloton blijft nog een kilometer of twintig jagen, maar als Schachmann en Mørkøv de oversteek maken, groeit het verschil naar 16 minuten.

Boy van Poppel gaat alleen op 20 kilometer van de finish. Hij rijdt met een voorsprong van 20 seconden de slotklim op, maar hij wordt al snel weer ingerekend.

Op 2 km van de top zijn alleen Schachmann en Cattaneo nog over in de kopgroep. Plaza en Pfingsten hangen dan al een tijdje aan het elastiek, maar in de slotkilometer komt de Spanjaard weer terug. Maar het is duidelijk dat Schachmann de sterkste van het drietal is. Hij gaat al van ver aan en wint de sprint royaal.

Lager op de berg versnelt Poels en López rijdt naar hem toe. Carapaz gaat erachteraan in een strijd om de jongerentrui. In de laatste kilometers opent ook Dumoulin de aanval. Yates en Pozzovivo duiken direct naar zijn wiel. Froome sluit aan en gaat er vervolgens overheen. Pozzovivo opent de achtervolging en Dumoulin glipt mee. Achter hem ontstaat een gat: de roze truidrager kan niet volgen.

Ze gaan over Carapaz heen en sluiten aan bij Poels. Met z’n vieren zetten ze druk op Yates, die meter voor meter moet toegeven. Ze komen nog dichtbij López en rollen met een voorsprong van 28 seconden op de maglia rosa over de finish. Zo halveert Dumoulin zijn achterstand op Yates, maar – misschien nog wel belangrijker – het maakt duidelijk dat ook de man in het roze kan kraken. Dat belooft wat voor de komende twee dagen in de bergen.

Morgen staat de Koninginnenrit op het menu met onderweg de deels ongeplaveide Colle delle Finestre en aankomst op de steile Monte Jafferau.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.

Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Giro 2018 Parcours etappe 19: Turijn - Monte Jafferau

Vrijdag 25 mei 2018 - De 19e etappe van de Giro voert in 185 kilometer door de Alpen. Na de start in Venaria Reale, even te noorden van Turijn, gaat het via de Colle del Lys, Colle delle Finestre en bergdorp Sestriere naar de steile Monte Jafferau. Dit is de Koninginnenrit, goed voor een slordige 3.500 hoogtemeters.

De Monte Jafferau is een monster van 7,2 kilometer met een gemiddelde stijging van ruim 9%. Na een vertekenende opening van 500 meter à 4,6% is het daarna gelijk een paar kilometer aanpoten in de dubbele cijfers. Het middenstuk is relatief eenvoudig (met de nadruk op relatief) en vervolgens gaat het in de 3 slotkilometers weer doodleuk met bijna 10% gemiddeld omhoog. De laatste 500 meter heeft zelfs een stijgingspercentage van 11,6%.

Ja, dan moet je dus kunnen klimmen als de beste, zeker omdat het eigenlijk al vanaf de start omhoog gaat. De Colle del Lys is een eindeloos doorgolvende klim. Op 13 kilometer onder de top begint het lastigste stuk, dat 5 kilometer lang oploopt met 7,1%. Maar veel stelt dat nog niet voor, zeker niet als je weet wat er nog komen gaat. Na bijna 50 kilometer koers leidt de afdaling naar een vals plat oplopende sectie, die eindigt aan de voet van de reus van deze Giro: de Colle delle Finestre.

De Finestre is een zeer regelmatige beklimming met stijgingspercentages die vrijwel continu tussen de 9 en 10% schommelen. De pas is 18,9 kilometer lang en om het nog eens extra zwaar te maken, is de tweede helft onverhard. De renner die als eerste bovenkomt wint de Cima Coppi, want hoger dan de Finestre komen de renners niet deze Giro. De top ligt op 73,3 kilometer van de finish.

De afdaling van de pas is smal en erg technisch, waarna in Pragelato de klim naar wintersportdorp Sestriere begint. Dat is alweer zo’n lange onderneming, maar eerlijk gezegd is de lengte dit keer ook het enige wat ontzag inboezemt. Van de 16,2 kilometer in totaal is de eerste 7 kilometer een uit de hand gelopen vals plat en de rest is ook goed te doen, want dat loopt omhoog met ruim 5% gemiddeld.

In de Giro van 2015 ging de finale van de 20e etappe over dezelfde wegen. Na een vlakke opening kregen de renners in de laatste 50 kilometer de Colle delle Finestre en de klim naar Sestriere voor de wielen. Roze truidrager Alberto Contador verspeelde meer dan 2 minuten, maar stelde wel zijn eindzege veilig, terwijl Fabio Aru naar de dagzege soleerde.

De finish lag toen in Sestriere, maar nu is er vanaf het dorp nog een kleine 47 kilometer te gaan. Een lange duikvlucht voert naar Oulx en door het dal gaat het in ruim 13 kilometer naar Bardonecchia. Daar krijgen de renners dus nog een loeisteil dessert voorgeschoteld: de Jafferau. In de Giro van 1972 won Eddy Merckx op dit monster een etappe. De Belg pakte dat jaar ook het eindklassement.

In 2013 zat de Jafferau voor het laatst in de Giro en toen won Mauro Santambrogio voor Vincenzo Nibali. Het was die dag beroerd weer. Zo beroerd dat de klim naar Sestriere, die eigenlijk ook op het menu stond, uit het parcours was gehaald. Het sneeuwde en de temperatuur schommelde op de top van de Jafferau rond het vriespunt. Laten we hopen dat de weergoden de Giro dit keer beter zijn gezind.

De eerste drie renners aan de finish krijgen 10, 6 en 4 bonificatieseconden. Er zijn tussensprints na 74,3 kilometer en na 127,5 kilometer, en bij de laatste zijn 3, 2 en 1 seconden te verdienen.

De 19e etappe van de Giro d’Italia 2018 begint om 11:50 en de finish wordt rond 17:17 verwacht

Giro 2018 Favorieten etappe 19: Klassementsclash in de Koninginnenrit

de 19e etappe van de Giro is het woord aan de klimmers met een hoofdletter K. In 185 kilometer krijgen de renners de Colle del Lys, de deels onverharde Colle delle Finestre, de klim naar Sestriere en als desert de Jafferau voorgeschoteld.

Van dit viertal stelt de helft eerlijk gezegd niet veel voor. Maar wat de Colle del Lys en de de klim naar Sestriere misschien missen, wordt meer dan goed gemaakt op de Finestre en de Jafferau.

Het echte werk begint na 92 kilometer koers op de Colle delle Finestre. Het steilste stuk zit al direct aan het begin als de weg met een hoek van 14% omhoog wijst, maar eigenlijk is de klim van 18,5 kilometer vooral erg gelijkmatig: bijna altijd een kloeke 9 à 10%. Alsof dat al niet afmattend genoeg is, is de pas in de laatste 7,8 kilometer ook nog eens onverhard.

Via skidorp Sestriere rijden de renners naar de Monte Jafferau, een monster van 7,2 kilometer met een gemiddelde stijging van dik 9%. Het venijn zit bovendien in de staart, want als je de laatste 1,5 kilometer onderverdeelt in brokken van 500 meter kom je op de volgende secties. Het eerste stuk stijgt met 10,2%, dan loopt het met 9,6% op en in de laatste 500 meter heeft de Jafferau een stijgingsgraad van 11,6% in de aanbieding.

Met zo’n spectaculair parcours wil je natuurlijk dat de race uitmondt in een strijd tussen klassementsmannen. En de laatste keer dat de Giro over de Finestre kwam, in 2015, gebeurde dat ook. Roze truidrager Alberto Contador moest lossen op het onverharde deel en verspeelde die dag uiteindelijk meer dan 2 minuten op zijn belager, maar dat was nog altijd ruim genoeg voor de eindoverwinning.

Laten we hopen op net zo’n enerverend koersverloop. Maar eigenlijk kan het niet missen. Want of het nu de aanvallers of de klassementsrenners zijn die strijden om de dagzege, sensatie is verzekerd met bergen als de Finestre en de Jafferau.

Tot de rit naar Prato Nevoso was Simon Yates met afstand de beste klimmer in de Giro, maar ineens kraakte hij. Voor het eerst reed Dumoulin bergop bij de roze truidrager weg en dat belooft wat voor deze Koninginnenrit. Bovendien werd duidelijk dat ook Chris Froome nog plannen heeft de komende dagen. Hij wil in ieder geval nog het podium halen en het lijkt erop dat hij de aanval zal kiezen. Op de Zoncolan liet hij al een sterk staaltje, wat kunnen we in de Koninginnenrit van de viervoudig Tour-winnaar verwachten?

Onderweg naar Prato Nevoso waren Dumoulin, Pozzovivo en Froome de beste klimmers van de klassementsrenner. Ze staan op plaats twee, drie en vier. Ze zijn elkaars concurrenten, maar kunnen óók elkaars bondgenoten zijn…

Favorieten 19e etappe Giro d’Italia

*** Chris Froome, Domenico Pozzovivo, Tom Dumoulin, Miguel Ángel López
** Simon Yates, , Fabio Aru, Thibaut Pinot, Robert Gesink
* Davide Formolo, Alexandre Geniez, Nico Denz, Giulio Ciccone

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

later meer
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Giro 2018 Etappe 19: Mega-solo brengt Froome roze trui, Dumoulin nog altijd tweede


In de Koninginnenrit van de Giro rijden de renners over drie beklimmingen naar de steile slotklim op de Jafferau. Al op de tweede klim, de deels onverharde Finestre, lost roze truidrager Yates. Even later trekt Froome, met nog 80 kilometer te gaan, ten aanval en hij soleert naar de overwinning én de roze trui. Tom Dumoulin komt op ruim 3 minuten binnen en staat op 38 seconden van de maglia rosa tweede, terwijl Sam Oomen de top 10 binnenkomt.

Uitslag 19e etappe Giro d’Italia 2018


1. Chris Froome (GB)
2. Richard Carapaz (Ecu) + 3.00
3. Thibaut Pinot (Fra) + 3.07
4. Miguel Ángel López (Col) + 3.12
5. Tom Dumoulin (Ned) + 3.23
6. Sebastien Reichenbach (Zwi) + 6.13
7. Davide Formolo (Ita) + 8.22
8. Sam Oomen (Ned) + 8.23
9. Patrick Konrad (Oos) z.t.
10. Pello Bilbao (Spa) z.t.

11. Domenico Pozzovivo (Ita) + 8.29
12. George Bennett (NZl) + 8.38
13. Alexandre Geniez (Fra) + 9.45
15. Wout Poels (Ned) + 11.09
16. Ben Hermans (Bel) + 14.00
18. Rohan Dennis (Aus) + 14.38

Klassement na de 19e etappe


1. Chris Froome (GB)
2. Tom Dumoulin (Ned) + 0.40
3. Thibaut Pinot (Fra) + 4.17
4. Miguel Ángel López (Col) + 4.57
5. Richard Carapaz (Ecu) + 5.44
6. Domenico Pozzovivo (Ita) + 8.03
7. Pello Bilbao (Spa) + 11.08
8. Patrick Konrad (Oos) + 12.19
9. George Bennett (NZL) + 12.35
10. Sam Oomen (Ned) + 14.18

Koersverloop


Er is volop actie in de beginfase, maar bij het aansnijden van de Colle del Lys is er nog altijd geen kopgroep. Dan trekken Matteo Montaguti, Luis León Sánchez, Davide Formolo, Carlos Betancur, Sergio Henao en Valerio Conti ten aanval. Aru moet lossen en stapt even later af, terwijl Darwin Atapuma, Mikaël Cherel, Antonio Pedrero en José Gonçalves naar de koplopers toe springen. Sánchez komt als eerste over de top, Montaguti als tweede.

Eenmaal terug in de vallei is de kopgroep aangedikt tot 22 renners. Ook Ten Dam, Visconti, Neilands, De La Cruz, Brambilla, Masnada, Villella, Ciccone, Stybar, Dombrowski, Brown and Pantano zijn erbij gekomen. Maar het peloton zit niet ver.

Montaguti demarreert op de vals platte sectie naar de Finestre en hij krijgt twee Neilands en Atapuma mee. Brown en Conti sluiten aan na een achtervolging, terwijl ook Bouwman, Van Poppel (Danny), LL Sánchez en Torres de oversteek maken.

Het negental rijdt ruim 1 minuut voor het peloton de Colle delle Finestre op. Van Poppel en Neilands moeten al snel overboord, terwijl LL Sánchez alleen verder gaat. De anderen worden opgeveegd door het peloton, waar SKY het tempo bepaalt.

Op 86 km van de finish moet roze truidrager Simon Yates lossen. Ook López is in de moeilijkheden en daarom wacht LL Sánchez zijn ploegmaat op. Dennis en Konrad, die allebei in de top 10 staan, zijn er ook niet meer bij.

Op 6 km van de top voert Elissonde het tempo op met Froome in zijn wiel. Pozzovivo moet lossen, maar Dumoulin blijft volgen. Voor even. Want als Froome zelf versnelt kan hij niet volgen. Pinot, Carapaz en López zitten in zijn wiel. Reichenbach zit er vlak achter, de rest is gezien.

Froome rondt de top 38 seconden voor de groep Dumoulin. Pozzovivo komt ruim 2 minuten later boven, terwijl Yates op de top al een kwartier aan zijn broek heeft.

In de afdaling neemt Froome alle risico’s en hij vergroot zijn voorsprong op de achtervolgers. Reichenbach sluit aan bij de groep Dumoulin.

Onderweg naar Sestriere vergroot Froome zijn voorsprong naar 2 minuten en hij neemt 3 bonificatieseconden mee in de tussensprint. Dumoulin komt daar als tweede door en hij pakt 2 seconden.

In Sestriere, de derde top, heeft Froome zijn voorsprong uitgebreid naar 2.40. Carapaz en López doen geen meter kopwerk. De groep Pozzovivo zit op ruim 5 minuten van de leider in koers.

In Bardonecchia, aan de voet van de slotklim, leidt Froome met 3.22. Op de oplopende stroken fladderen Pinot, Carapaz en López eerst bij Dumoulin weg, maar hij rijdt weer terug. Vervolgens vertrekt Pinot en hij slaat een gaatje, maar ook dit gat dicht hij. Direct vertrekt López met Carapaz in zijn wiel. Wederom herstelt de titelverdediger de schade.

Het verschil tussen Froome en zijn achtervolgers blijft de hele klim rond de 3.10 hangen. Terwijl de Brit juichend over de streep komt, doet Dumoulin al zo ongeveer de klim het kopwerk om de schade te beperken. In de laatste kilometer schieten zijn schaduwen uit zijn wiel weg om nog wat tijd op elkaar te pakken in de strijd om de jongerentrui en de derde plek. Dumoulin komt als vijfde binnen, op 3.23 van de nieuwe roze truidrager Chris Froome.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Giro 2018 Parcours etappe 20: Susa - Cervinia


Zaterdag 26 mei 2018 - De laatste bergetappe van de Giro finisht aan de voet van de Matterhorn, in Cervinia. Dat betekent een slotklim van bijna 20 kilometer, terwijl de renners daarvoor ook al twee stevige beklimmingen voor de wielen krijgen. Het parcours is in de eerste 130 kilometer van de 214 kilometer lange rit nagenoeg vlak.

Cervinia ligt op de zuidelijke flanken van de Matterhorn, of zoals de Italianen zeggen: Monte Cervino. De kolos vormt de grens tussen Zwitserland en Italië. Het dorp zelf ligt op ruim tweeduizend meter en in het nóg hoger gelegen wintersportgebied kan het hele jaar worden geskied.

De beklimming naar Cervinia is lang en onregelmatig. Delen vals plat worden afgewisseld met steilere stukken, maar loodzwaar wordt het nooit. Het is vooral de lengte van 18,2 kilometer die de bestijging tekent. Het steilste deel zit net voor de helft als de weg gedurende 1 kilometer met 9,3% oploopt.

In de Giro van 2015 won Fabio Aru een monstertocht van 236 kilometer met aankomst in Cervinia. In 2012 pakte Andrey Amador er de dagzege en Ryder Hesjedal de roze trui. In een verder verleden zette Ivan Gotti in Cervinia de Giro naar zijn hand. In 1997 won de Italiaan de rit naar het bergdorp en timmerde zo het fundament onder zijn latere eindzege.

Voor de renners in de Giro van 2018 de slotklim naar Cervinia aansnijden hebben ze er al bijna 200 kilometer opzitten. Het begint allemaal weinig bedreigend, want het parcours is de eerste 130 kilometer nagenoeg vlak. Dan stuit de roze karavaan op de Col Tsecore, misschien wel de zwaarste klim van de dag, die in 16 kilometer met een gemiddelde van 7,7% omhoog gaat. Het venijn zit in de staart, want de weg loopt in de laatste 5 kilometer op met 9,3%.

Direct na de afdaling wacht de Col de Saint-Pantaléon, een klim van 16,5 kilometer à 7,2%. De eerste helft klokt 7,9%, waarna het tweede deel onregelmatig verloopt met 1 kilometer à 3,2% en 1,5 kilometer à 4,1%. De 2 kilometer onder de top is het steilste deel van de Saint-Pantaléon: 8,9%.

De slotklim naar Cervinia begint rustig met een helling van 3,2% in de eerste 3 kilometer. Daarna is de gemiddelde stijging tot de helft zo’n 7%, maar dat betekent niet dat het ook overal met dat percentage oploopt. Soms vals plat gedurende 1,4 kilometer, dan weer die eerder genoemde steilste kilometer à 9,3% – het gaat alle kanten op. Na 9,5 kilometer wordt de klim wel gelijkmatiger en loopt het gemiddeld op 6,6% op, waarna de weg in de laatste 2 kilometer weer afvlakt tot 1,3%.

De eerste drie renners aan de finish krijgen 10, 6 en 4 bonificatieseconden. Er zijn tussensprints na 96,3 kilometer en na 130,4 kilometer, en bij de laatste zijn 3, 2 en 1 seconden te verdienen.

De 20e etappe van de Giro d’Italia 2018 begint om 10:20 en de finish wordt rond 16:27 verwacht

Afbeelding

later meer
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Giro 2018 Favorieten etappe 20: Knaller in het hooggebergte

De laatste bergrit van de Giro heeft een finale om de vingers bij af te likken. In de laatste 90 kilometer krijgen de renners drie enorme kolossen voor de wielen, goed voor een slordige 4.000 hoogtemeters. Heft Dumoulin de benen om Froome uit het roze te rijden?

In de Koninginnenrit haalde Froome een kunststuk uit, zoals hij dat eerder deze Giro al op de Zoncolan had gedaan. Toen moest hij de volgende dag de tol betalen en de grote vraag is natuurlijk of dat nu weer het geval zal zijn? Er is maar één manier voor Dumoulin om dat te weten te komen: aanvallen! Dat hoeft niet vroeg in koers, het kan ook op de slotklim, want het verschil is met 40 seconden niet belachelijk groot.

Na een vlakke aanloop van een slordige 130 kilometer duikt de Giro voor het laatst het hooggebergte in. Achtereenvolgens ronden de renners de Col Tsecore (16 kilometer à 7,7%) en de Col de St.Pantaléon (16,5 kilometer à 7,2%), waarna de slotklim in 18,2 kilometer à 5% naar Cervinia gaat. De eerste twee beklimmingen zijn dus verreweg het zwaarst en daarmee geschikt om eens te testen hoe fris de benen van Froome zijn na de inspanning van gisteren. En, eh ja, natuurlijk ook hoe het met de benen van Dumoulin gesteld is, zodat hij zijn aanval goed kan timen.

Of de klassementsmannen direct ook zullen strijden voor de dagzege is een kwestie van afwachten. Maar ja, met een verschil van 38 seconden is een eventuele winnaarsbonus van 10 seconden natuurlijk mooi meegenomen. Niet voor het eerst zouden de vluchters dan naast de prijzen grijpen. Vrijwel alle etappes werden deze Giro verdeeld tussen sprinters en klassementsmannen.

Dat gezegd hebbende, de lange vlakke aanloop is perfect voor een grote vluchtgroep om een riante voorsprong te pakken, waarna alleen de sterkste klimmers overblijven zodra het bergop gaat. Of die dan overleven tot aan de meet is mede afhankelijk van de voorsprong die ze op het vlakke van het peloton hebben gekregen.

Favorieten 20e etappe Giro d’Italia


*** Chris Froome, Thibaut Pinot, Tom Dumoulin
** Robert Gesink, Davide Formolo, Koen Bouwman, Ben Hermans
* Miguel Ángel López, Domenico Pozzovivo, Richard Carapaz, Sander Armée

Afbeelding

Afbeeldingimage hosting sites

later meer
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Giro 2018 Etappe 20: Nieve wint laatste bergrit, Gesink tweede - Froome pakt eindzege


De laatste bergrit van de Giro finisht in Cervinia, aan de voet van de Matterhorn. De race bevat drie beklimmingen in de laatste 84 kilometer. Op de een-na-laatste berg valt Mikel Nieve aan in de kopgroep en hij wint de race voor Robert Gesink. Op de slotklim opent Tom Dumoulin meermaals de aanval op Chris Froome, maar hij krijgt hem niet los. Zo wint de Brit de Giro. Dumoulin eindigt als tweede, Sam Oomen als negende.

Uitslag 20e etappe Giro d’Italia 2018


1. Mikel Nieve (Spa)
2. Robert Gesink (Ned) + 2.17
3. Felix Grossschartner (Dui) + 2.42
4. Giulio Ciccone (Ita) + 3.45
5. Gianluca Brambilla (Ita)+ 5.23
6. Wout Poels (Ned) + 6.03
7. Chris Froome (GB) z.t.
8. Davide Formolo (Ita) z.t.
9. Domenico Pozzovivo (Ita) z.t.
10. Richard Carapaz (Ecu) z.t.

11. Sam Oomen (Ned) z.t.
12. Miguel Ángel López (Col) z.t.
13. Tom Dumoulin (Ned) + 6.09
14. George Bennett (NZL) + 6.45
15. Patrick Konrad (Oos) z.t.
16. Pello Bilbao (Spa) z.t.
17. Alexandre Geniez (Fra) + 7.04
25. Sander Armée (Bel) + 11.54

Klassement na de 20e etappe


1. Chris Froome (GB)
2. Tom Dumoulin (Ned) + 0.46
3. Miguel Ángel López (Col) + 4.57
4. Richard Carapaz (Ecu) + 5.44
5. Domenico Pozzovivo (Ita) + 8.03
6. Pello Bilbao (Spa) + 11.50
7. Patrick Konrad (Oos) + 13.01
8. George Bennett (NZL) + 13.17
9. Sam Oomen (Ned) + 14.18
10. Davide Formolo (Ita) + 15.16

11. Alexandre Geniez (Fra) + 17.30
12. Wout Poels (Ned) + 17.40
13. Sergio Henao (Col) + 29.41

Jongerenklassement na de 20e etappe


1. Miguel Ángel López (Col)
2. Richard Carapaz (Ecu) + 0.47
3. Sam Oomen (Ned) + 9.21

Koersverloop


Na 19 km ontsnappen Montaguti, Ballerini, Visconti, Viviani en Mosca, terwijl Mohoric zich al snel bij hen voegt. Ook Bouwman, Gesink en Lammertink maken met Gavazzi, Frapporti, Ciccone, Barbin, Grossschartner, Schwarzmann, Morabito, Neilands, Kreuziger, Nieve, Woods, Martin, Brambilla en Stake Laengen de oversteek, later nog gevolgd door Lindeman, Ladagnous, Belletti en Conti. Er zijn dan 60 km gereden.

De kopgroep rijdt de Col Tsecore 5 minuten eerder dan het peloton op. Gaandeweg blijven alleen de beste klimmers over. Bouwman, Gesink, Ciccone, Woods, Conti, Brambilla, Grosschartner, Mohoric en Nieve, die vandaag trouwens jarig is, ronden de top met een voorsprong van 5.32 op het peloton.

Mohoric daalt sneller dan de rest en slaat een gat. Hij snijdt de Col de Saint-Pantaléon een halve minuut voor de rest van de kopgroep aan, waar Visconti de aansluiting heeft gevonden. Het peloton zit dan op 6.30.

Al vroeg op de klim moet Thibaut Pinot lossen. Hij wordt gelijk op achterstand gezet en tuimelt van het podium af. Hoger op de berg haalt de groep Gesink/Bouwman Mohoric in, terwijl Nieve zo hard versnelt dat alleen Brambilla, Grossschartner, Ciccone en Woods overblijven. De laatste twee gaan even later overboord.

Nieve versnelt nog eens op 5 km van de top. Alleen Grossschartner heeft een eerste reactie in huis, maar als de Spanjaard nog eens aanzet is hij alleen. Hij rondt de top ongeveer 1 minuut voor Grossschartner. Gesink jaagt daarachter samen met Ciccone en Brambilla. De grote groep zit al op meer dan 8 minuten.

Op de slotklim diept Nieve het gat uit naar 2 minuten, terwijl Gesink vertraging oploopt door een fietswissel. Niettemin haalt de Nederlandse diesel de renners voor hem nog in en klimt naar de tweede plek.

In het peloton bepaalt Movistar lang het tempo voor Carapaz. Maar het is Dumoulin die aanvalt. Froome duikt naar zijn wiel en Formolo neemt over, waarna Dumoulin nog een aantal keer aanvalt. En nog eens… en nóg eens. Maar Froome dicht het gat telkens.

Oomen is er ook nog bij en hij bepaalt het tempo. Alleen Froome, López, Carapaz, Pozzovivo en Dumoulin zijn nog over. Ook Poels sluit weer aan.

Op 6 km van de finish gaat Dumoulin nog eens, maar nu countert Froome genadeloos. Carapaz en López gaan mee, even later gevolgd door Pozzovivo. Dumoulin komt op eigen tempo terug, evenals Oomen en Poels. Vervolgens zet de titelverdediger zich op kop om te proberen Oomen hoger te laten eindigen in de top 10, want de beter geplaatste Konrad en Bennett zijn er niet bij in de favorietengroep.

Carapaz gooit er in de slotfase nog een demarrage uit en López schiet als een schaduw naar zijn wiel. De twee vechten om de derde plek in de eindstand én de jongerentrui. Maar het mag niet baten. In de laatste meters opent Poels de sprint met Froome in zijn wiel en haalt ze terug.

Ongeloofelijk, Froome wint de Giro, dat hadden we in de eerste twee weken niet gedacht. Voor mij was het van de eerste dag, Simon Yates maar goed hij heeft zijn best gedaan maar zijn krachten niet goed verdeelt. En wat van Aru, die is geheel verdwenen.

Zo eindigt de Giro met Chris Froome, Tom Dumoulin en Miguel Ángel López op het podium. Konrad en Bennett beperken de schade en zo finisht Sam Oomen de race als negende in de eindstand.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Giro 2018 Parcours etappe 21: Criterium in Rome

Zondag 27 mei 2018 - De 21e en laatste etappe van de Giro is een 115 kilometer lang criterium in Rome. Het parcours bestaat uit tien rondjes van 11,5 kilometer in de Italiaanse hoofdstad.

In 2017 eindigde de Giro d’Italia nog met een tijdrit in Milaan. Jos van Emden snelde naar de winst en Tom Dumoulin heroverde het roze. Deze keer zullen er weinig verschuivingen in het algemeen klassement zijn, daarvoor is het parcours niet zwaar genoeg.

Sterker, eigenlijk stelt het parcours niets voor. De start en finish zijn op de Fori Imperiali, halverwege het Colosseum en het Venetiëplein. Het parcours slingert zich door de oude stad en via het Circus Maximus gaat het naar het Colosseum. Vanaf daar is het een rechte lijn naar de finish.

In 2016 eindigde de Giro ook met een criterium, toen in Turijn. Nikias Arndt was de snelste. In 2015 zorgde Iljo Keisse op de slotdag voor een verrassing door het jagende peloton voor te blijven.

De eerste drie renners aan de finish krijgen 10, 6 en 4 bonificatieseconden. Er zijn tussensprints na 46,0 kilometer en na 69,0 kilometer, en bij de laatste zijn 3, 2 en 1 seconden te verdienen.

De 21e etappe van de Giro d’Italia 2018 begint om 16:00 en de finish wordt rond 18:45 verwacht

Giro 2018 Favorieten etappe 21: Romeinse Spelen… massasprint


De Giro d'Italia komt tot een einde op een stratencircuit in Rome. De renners rijden tien rondjes van 11,5 kilometer en het kan bijna niet anders of dat wordt sprinten geblazen.

Volledig vlak is het parcours in Rome niet, maar voor een prof stellen de minuscule glooiingen niets voor. Dus als de sprintploegen niet in slaap vallen – wat moeilijk zal zijn met de duizenden enthousiaste tifosi langs de kant van het circuit -, finisht de Giro d’Italia met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid in een massasprint.

De aankomst is bedekt met sanpietrini, ook wel sampietrini genoemd: kleine vierkante kasseien.

Elia Viviani is de topfavoriet. In de 2e etappe maakte hij dat direct waar door de eerste-de-beste kans voor de sprinters te pakken. Ook in de 3e etappe vierde de Italiaan feest. Smetje op zijn tot nu toe vlekkeloze Giro-campagne is de 7e etappe, toen Sam Bennett hem te snel af was. Ook in de 12e etappe won de Ier en Viviani kwam die dag helemaal niet aan sprinten toe, want hij was eerder al gelost. Danny van Poppel werd toen tweede, zijn beste resultaat in de Giro.

In de 13e etappe en 17e etappe zette Viviani de stand in deze Giro op 4-2 voor hem. Vorig jaar won Gaviria vier sprints in de Ronde van Italië, goede kans dat Viviani die score in Rome verbetert.

Favorieten 21e etappe Giro d’Italia 2018


*** Elia Viviani, Sam Bennett
** Danny van Poppel, Sacha Modolo
** Jens Debusschere, Niccolo Bonifazio

Lees ook:
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Giro 2018 Etappe 21: Bennett klopt Viviani in Rome - eindzege Froome, Dumoulin tweede


De slotetappe van de Ronde van Italië is een criterium in Rome. De race eindigt met een sprintzege van Sam Bennett, terwijl de klassementsrenners al na drie rondes rust krijgen. Chris Froome pakt de eindzege voor Tom Dumoulin en Miguel Ángel López.


Uitslag 21e etappe Giro d’Italia 2018


1. Sam Bennett (Ier)
2. Elia Viviani (Ita) z.t.
3. Jean-Pierre Drucker (Lux) z.t.
4. Baptiste Planckaert (Bel) z.t.
5. Manuel Belletti (Ita) z.t.
6. Sacha Modolo (Ita) z.t.
7. Niccolo Bonifazio (Ita) z.t.
8. Clement Venturini (Fra) z.t.
9. Paolo Simion (Ita) z.t.
10. Fabio Sabatini (Ita) z.t.

Eindklassement Giro d’Italia 2018


1. Chris Froome (GB)
2. Tom Dumoulin (Ned) + 0.46
3. Miguel Ángel López (Col) + 4.57
4. Richard Carapaz (Ecu) + 5.44
5. Domenico Pozzovivo (Ita) + 8.03
6. Pello Bilbao (Spa) + 11.50
7. Patrick Konrad (Oos) + 13.01
8. George Bennett (NZL) + 13.17
9. Sam Oomen (Ned) + 14.18
10. Davide Formolo (Ita) + 15.16

11. Alexandre Geniez (Fra) + 17.30
12. Wout Poels (Ned) + 17.40
13. Sergio Henao (Col) + 29.41

Jongerenklassement na de 21e etappe


1. Miguel Ángel López (Col)
2. Richard Carapaz (Ecu) + 0.47
3. Sam Oomen (Ned) + 9.21

Koersverloop

In de eerste drie rondes gebeurt er weinig, op veel overleg met de organisatie na. De renners vinden het parcours te gevaarlijk en het besluit wordt genomen om de koers pas vrij te geven na drie rondes. De eindtijden liggen vast na de derde doorkomst, dus Froome wint de Giro, en nu kan de strijd om de dagzege beginnen.

Loetsenko en Schmidt slaan een gaatje. Het gaat de Oostenrijker te hard en Juul-Jensen en Zhupa nemen zijn plaats in. Even later melden nog vijftien renners zich op kop. Lindeman en Van Hoecke zijn van de partij.

Juul-Jensen en Koeznetsov gaan ervandoor op 40 km van de finish, terwijl hun voormalige vluchtmakkers er een slordige 10 km later aan gaan. Vlak voor het ingaan van de laatste ronde rekent het peloton vervolgens het leidende duo in.

Ryan Mullen gaat in de aanval en Florian Sénéchal duikt naar zijn wiel. Tony Martin and Danny van Poppel maken de oversteek. Mattia Cattaneo sluit later ook aan. Ze pakken 11 seconden op het peloton, maar op 4 km van de aankomst is hun poging geneutraliseerd.

Dat was het dan weer voor een jaar, de Giro. Chris Froome als winnaar. Op naar de Tour de France.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.
Gebruikersavatar
Jos Linders
Berichten: 3419
Lid geworden op: 22 feb 2005 16:50
Locatie: Nijmegen

Re: Wielrennen

Bericht door Jos Linders »

Gerard, bedankt voor je dagelijkse verslaggeving en voorspellingen ik heb er in ieder geval veel plezier aan beleeft en nu op naar de tour de france.

Groetjes, Jos Linders.
Ulpia Noviomagus Batavorum

https://www.nijmegen.nl/diensten/webcam/
Gebruikersavatar
gerard tenerife
Berichten: 6491
Lid geworden op: 22 mei 2009 21:01
Locatie: valle san lorenzo,tenerife,spanje

Re: Wielrennen

Bericht door gerard tenerife »

Bedankt Jos, graag gedaan, ik ben een liefhebber en speciaal van de berg beklimingen. Sta er altijd verbaasd van dat holland zoveel klimmers heeft voor Spanjaarden is het normaal :wink: Engelsen waren altijd beter op de baan dan op de weg en dat is nu hard verandert. Viva la France.
mvg Gerard.
een pessimist is een optimist met veel ervaring.


Plaats reactie